bulka - 3613 przepisów (strona:154/241)

Babka czekoladowo-pomarańczowa 145

pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy, proszek do pieczenia, jajka i mąkę i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy groszki czekoladowe lub drobno pokrojoną czekoladę. Przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z sokiem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto bananowe 1903

jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie. Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką. Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Ja piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość). Wstawić

Moja Delicja
Bułeczki drożdżowe na słodko 380

urywamy kawałek ciasta, robimy  mały placek. Nakładamy nadzienie , dobrze zlepiamy. Formujemy kształt bułeczki. układamy zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej mąką. Trochę czekamy ,aż bułki lekko podrosną ok 10-15 min.   Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  200 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu lekko skraplamy woda nakrywamy ściereczką

W kuchennym oknie Ewy
Tort Wielkanocny Zajączek 323

dodajemy żółtka i  obie mąki, mieszamy delikatnie łyżką, aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny, Formę w kształcie półkuli smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nie martwcie się- ja tez nie miałam formy w kształcie półkuli, ale za foremkę posłużyła mi blaszana miska ;) Biszkopt piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę- wiem

Czerwona Porzeczka
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 171

odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę z cytryny i znów wyrobić ciasto . Przełożyć je do babkowej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy formy . Odstawić do czasu az ciasto wyrośnie do 3/4 formy. Piekarnik nagrzać do 220'C ,Wstawić blachę z ciastem i zmniejszyć temperaturę

Malinowa Kawiarenka
BABKA PARZONA WANILIOWA 396

Delikatnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Masa powinna sięgać do połowy formy , gdyż znacznie rośnie. Wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 25minut , a następnie obniżamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut

Ostra na Słodko
Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami 177

pozostałą oliwę, miękkie masło i żółtka. Doprawiamy dość solidnie solą i pieprzem. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy  bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Cytrynowa babka z makiem 228

pieczenia i wszystko razem wymieszać.  Do drugiej miski przełożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać z makiem. Formę do babki  (średnica 21 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Obie masy nakładać do formy na zmianę.  Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec babkę ok 60 minut.  Lukier - białko z jajka ucierać z cukrem pudrem i sokiem

pink envelope
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 159

pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można pokryć, do wyboru: - gotową polewą czekoladową i prażonymi orzechami laskowymi* - cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą tortownice średnicy 24cm z oczkiem. Następnie mielimy orzechy laskowe na miałką mączkę. Czekoladę trzemy na drobnej tarce. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, do której dodajemy

Smakowy Raj
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 139

jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy

Smakowy Raj
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 178

cynamon i goździki. Na koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta

Smakowy Raj
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim 127

mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 – 28cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 – 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyciągamy

Smakowy Raj
Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem 141

wykrawamy z niego szklanką koła, nieco większe niż średnica foremek na babeczek. Foremki smarujemy tłuszczem (najlepiej rozpuścić go w rondelku i wysmarować foremki pędzelkiem), a następnie wysypujemy bułką tartą. Do wysmarowanych foremek wkładamy krążki ciasta, po czym przygniatamy je lekko palcami, tak by ciasto dobrze przykleiło się do foremki. Następnie ciasteczka nadziewamy budyniem i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, które zlepiamy

Smakowy Raj
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami 159

przestajemy miksować i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 – 26cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką, lub wyłożoną na spodzie pergaminem. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez 18 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy

Smakowy Raj
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 171

widelcem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i stopniowo twaróg, ciągle ucierając

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania