miód. Gotową jaglankę wykładam do miseczki. Dekoruję ją pokrojoną w kostkę brzoskwinią, płatkami migdałowymi, kakao i sproszkowaną maliną. Takie śniadanko to prawdziwy zastrzyk energii o poranku! Polecam! Spróbuj także: budyń bananowo-jaglany, owsianka z gruszką i masłem orzechowym. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności
Natka Pietruszkiowsianych 2 łyżki masła 4 łyżki masła orzechowego Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 4 jajka 150 g pasty pistacjowej 400 g mleka skondensowanego 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki wody różanej zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dekoracja: biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej pistacje suszone płatki róż Przygotowanie: Spód: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka mielimy
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotować domowe słodkości bez użycia rafinowanego cukru: muffinki bananowe bez cukru, amarantuski bananowe, pieczona gruszka z pysznym farszem, babeczki owsiane z owocami, mus pomarańczowo-bananowy, bezcukrowe muffinki kakaowe , bananowy budyń jaglany . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł
Natka Pietruszkizrobię? Miałam ochotę na tartę. Zaczęłam więc przeglądać przepisy na tarty z porzeczkami, ale nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo z jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była
Moja DelicjaUwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni, lodów, jogurtów. Takie gęste sosy są proste do przygotowania, nie wymagają dużej liczby składników (w zasadzie wystarczą dwa), sami decydujemy o stopniu słodkości oraz o konsystencji, jaką chcemy uzyskać (pamietać należy, że sos odrobinę
Moja DelicjaCiastka sokoły , bezy z kremem kawowym to deser z PRL-u. Sokoły, obok kremówek, ptysiów z bitą śmietaną, babeczek z budyniem musiały być w każdej cukierni. Bardzo słodkie bezy z pysznym kremem kawowym. Przepis z czasów PRL-u. Z podanych proporcji otrzymamy 12 – 14 ciastek. Ilości produktów podaję w gramach, wagi kuchenne są ogólnie dostępne, więc nie powinno być problemów
królestwo garówtwarogu z kostki 1 łyżka cukru waniliowego lub pomarańczowego 2 łyżki cukru zwykłego 5 łyżek słodkiej śmietanki 30 % Masa budyniowa: 150 ml śmietanki 30 % 1 jajko 1 łyżka budyniu w proszku bez cukru 1-2 łyżki cukru pudru Sos pomarańczowy: 1 pomarańcza obrana za skórki i wyfiletowana 1 łyżka masła 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego sok wyciśnięty
Gotowanie...to proste !Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać wymieszane składniki i energicznie mieszając zagotować. Nakryć folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń. Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 2 łyżkami dżemu wyłożyć 3 łyżki kremu rozsmarować przykryć biszkoptem, ponownie poncz, dżem krem, biszkopt, poncz, dżem, krem biszkopt. Z pozostałego kremu odłożyć około
RAROSSAusmażone placuszki odkładać na kratkę lub układać pojedynczo na talerzach i zajadać od razu po usmażeniu. 1 szkl. mleka około 170-180 g serka homogenizowanego waniliowego 1 op. budyniu waniliowego 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szkl. mąki wrocławskiej 1 szkl. mąki krupczatki 1 jabłko masło klarowane/olej cukier puder do obsypania placków W naczyniu
Smaki Na Talerzubardzo polecam. Moja mała Zosia zjada w tygodniu 3-4 owsianki. A jak jest z Waszymi dzieciaczkami i owsianką? Spróbuj także: owsianka z gruszką i masłem orzechowym, bananowy budyń jaglany. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Owsianka
Natka Pietruszkigrubych oczkach ścieramy większą część ciasta. Troszkę ubijamy ręką i wkładamy blaszkę do lodówki. Składniki masa jogurtowa: 3 jogurty greckie (u mnie 3 x 330 g) 5 białek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (2x40g) 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wiórek kokosowych szczypta soli Dodatkowo: jeżyny maliny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania ciasta
kruche babeczkipudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek, w temperaturze pokojowej 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( opakowanie 40 g ) 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego Ponadto: 500 g malin cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia
Opowieści z piekarnikaochotę na słodki obiad. Same racuchy genialnie sprawdzą się też w formie deseru. Oczywiście w internecie można znaleźć różne przepisy na racuchy. Jedne są na drożdżach, inne z dodatkiem budyniu. Ja jednak najbardziej lubię te, które pamiętam z dzieciństwa. Racuchy na maślance są puszyste i pachnące. Co warte podkreślenia nie są tłuste! Wspomnianą w przepisie maślankę możesz zastąpić kefirem
Gotujemywdomu.plżeby folia dotykała do masy budyniowej (wtedy mamy pewność, że nie zrobi się kożuch). W misie miksera ucieramy masło i partiami łyżka po łyżce dodajemy ugotowany i wystudzony budyń. Upieczony spód ciasta ponownie wkładamy do blaszki, na wierzch wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta (z orzechami na wierzchu). Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
To co lubię - gotuję i polecam