białka 200 g cukru czereśnie: 700 g czereśni 2 łyżeczki kisielu żurawinowego 2 łyżki cukru 50 ml wody 1 cytryna masa serowo jogurtowa: 1 jajko 1 łyżka budyniu śmietankowego 200 g serka śmietankowego 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru Ciasto kruche: Do miski przekładam zimne masło pokrojone w kostkę, dodaję cukier, mąkę, żółtka, sól, śmietanę, proszek
wesoła kuchniazapomniałam kupić kluczowy składnik 😌, więc zamiast drinka przygotowałam i prezentuję poniżej łatwy deser z truskawkami na koniec sezonu tych pysznych owoców. Jeśli tak jak ja nie lubicie konsystencji budyniu czy kisielu, możecie wykorzystać do zrobienia deserów kaszę jaglaną lub tapiokę w perełkach. Przyznaję, że tę drugą lubię szczególnie letnią porą z dodatkiem wszelakich owoców. Dziś kolejny pomysł na tapiokę
Weekendy w domu i ogrodzieminut, żeby zmiękło. Mleko, cukier, mąkę i cukier waniliowy wrzucamy do garnka i mieszamy najlepiej trzepaczką. Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszamy (BARDZO WAŻNE) do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, dodajemy ciepłe masło i wiórki kokosowe i ucieramy mikserem na jednolitą masę. Na dnie tortownicy (lub innego naczynia) układamy warstwę krakersów na to wykładamy połowę masy
Lamarida.plmaślanego jest różnica temperatur składników, np. dodajemy zimne mascarpone do utartego masła. Ubite białka są za ciepłe w momencie dodania masła (przy kremie na bezie szwajcarskiej) lub dodajemy ciepły budyń do utartego masła. Dlatego ważne jest aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę. Tak jak pisałam wyżej masło nie może być za miękkie, lejące. Może być chłodne, ale nie zimne
Słodki Pomysłserkami naturalnymi, a następnie wlewamy powoli zimną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Miksujemy do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka... Wkładamy ją do lodówki, by lekko stężała - powinna mieć konsystencję budyniu. Dno blaszki (wymiary około 23 x 33 cm) wykładamy goframi. Na gofry wylewamy zgęstniałą masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy
Kuchnia MagdaLenycukier waniliowy, cukier i mąkę rozprowadzamy w jednym naczyniu do uzyskania gładkiej masy. Mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy, aż masa zacznie się gotować. Masa będzie miała konsystencję budyniu. Wylewamy połowę masy na pierwszy blat, posypujemy połową orzechów, przykrywamy drugim blatem, wylewamy drugą połowę masy i posypujemy drugą połową orzechów, przykrywamy trzecim blatem. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy
Słodki sentymentdrożdży instant 7g spora szczypta soli 80 g cukru pudru 2 jajka 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Serek: 150 g serka waniliowego homogenizowanego 2 łyżki budyniu waniliowego Kruszonka: 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru jajko do posmarowania 3 łodygi rabarbaru 300-400 g truskawek Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej
Smakołyki Asikaszy jaglanej? – deser z kaszy jaglanej – gołąbki z kasza jaglaną – kotlety z kaszy – papryka faszerowana kaszą – pierogi z kasza i serem – jaglany budyń . Zrobiłam ten napój, jest smaczny, orzeźwiający, na upały jest idealny. Buza to lekko sfermentowany, kwaskowaty napój bezalkoholowy na bazie kaszy jaglanej z cukrem , rodzynkami i sokiem z cytryny. Znany jako Boza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniewielką ilość wody, zagotować, na garnek postawić metalową miskę, wsypać cukier 40 g, dodać 3 żółtka i śmietanę, całość należy ciągle mieszać, aby powstała masa podobna w konsystencji do budyniu ( nie dopuścić do zagotowania ) zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, masło i przesiane kakao, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę. Do miski wlać 2 białka, ubić na sztywną pianę, kiedy piana
SprawdzonaKuchnia.plniewielką ilość wody, zagotować, na garnek postawić metalową miskę, wsypać 40 g cukru, dodać 3 żółtka i śmietanę, całość należy ciągle mieszać, aby powstała masa podobna w konsystencji do budyniu ( nie dopuścić do zagotowania ) zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, masło i przesiane kakao, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę. Do miski wlać 2 białka, ubić na sztywną pianę, kiedy piana
SprawdzonaKuchnia.plkraju jest to rzeczywiście jedno z najpopularniejszych ciast, w końcu Polska to królestwo jabłek! Na blogu jest już kilka przepisów na szarlotkę i to w najróżniejszych wersjach. Szarlotka z budyniem , szarlotka błyskawiczna lub szarlotka inspirowana amerykańskim apple pie , do spróbowania tych szarlotek gorąco zachęcam. Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z bezą. Są to pachnące jabłka odpowiednio przyprawione cynamonem i gałką
SprawdzonaKuchnia.plrazu na ciepło, albo schować do lodówki i zjeść kolejnego dnia na zimno jako śniadaniową jaglankę z dodatkiem świeżych owoców. Smacznego! Spróbuj także: jaglanka z sosem bananowym, bananowy budyń jaglany. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Kokosowa kasza jaglana a’la rafaello
Natka Pietruszkiniż uprawiać rolę. Mleko towarzyszy nam więc od wieków. Możemy przygotować z niego kefir, koktajl, dodać je do kawy. Z mleka przygotujemy masło czy śmietanę. Bez niego nie zjemy budyniu, naleśników czy choćby lodów. I choć w dzisiejszych czasach niektórzy mleko nadmiernie demonizują ( Mleko - panaceum czy trucizna ), a także narosło wokół niego wiele mitów ( Mleko - fakty i mity ), to wciąż
Z notatnika dietetykaPrzygotowanie: lemon curd: Jajka roztrzepujemy z żółtkami i cukrem, przelewamy do rondla i podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny, a kiedy masa zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję budyniu dodajemy masło i mieszamy do połączenia. Lemon cudr studzimy. spód sernika: Herbatniki układamy na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem masa serowa: Ser, śmietanę, jajka, mąkę, skórkę z cytryny
Bon appetit mon amiebyły zbyt wilgotne. Można je też ewentualnie obtoczyć mąką ziemniaczaną. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na rabarbar na słodko: Tarta z rabarbarem i budyniem Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto
Kulinarne przygody Gatity