szeroką skalę również do tart i innych deserów. Znany jest też jako krem angielski, czyli custard . W Polsce do nadziewania eklerków używa się często bitej śmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem francuski. Muszę przyznać, że jest naprawdę doskonały, a jego zdecydowanym plusem jest to, że nie wymaga dodatku masła, aby zachować odpowiednią sztywność
Chocolate Muffin Blogbudyń czekolady na mleku sojowym z domową granolą piernikową i kiwi~ Na pierwszy oficjalny dzień ferii, wstaję o 6.30, jem śniadanie i idę pracować... Pierwszy z trzech dni. Pozostałe dwa to sobota i niedziela. Wieczorne kłótnie to już chyba tradycja
breakfast of dreamskaszka orkiszowa na budyniu czekoladowym z kakao, jabłkiem (w środku - dodane podczas gotowania) i domową pigwą z syropu ; yerba mate miodowo-karmelowa~ Pigwę dostałam od Karoliny , pychaaa! Nieźle się namęczyłam żeby otworzyć ten słoik, ale było warto, haha
breakfast of dreamspłatki ryżowe na mleku sojowym z kakao, budyniem czekoladowym i białą czekoladą w słoiczku po domowym maśle orzechowym~ Zobaczymy co będzie dalej :) Zapowiada się fajnie
breakfast of dreamsdomowy waniliowy budyń na mleku sojowym (waniliowym :)) z gruszką~ Dzisiaj po szkole szybko idę do domu po plecak i wybywam na weekend! :) Nie mogę się doczekać, takie odstresowanie się i spędzenie miło czasu bardzo mi przyda po tym tygodniu... Tymczasem zapraszam na drugiego bloga po przepis na pyyyyszne, moje pierwsze, faworki! :) Kliknij na zdjęcie
breakfast of dreamswaniliowy* pudding z kaszki orkiszowej z musem malinowym~ *kaszka gotowana z dodatkiem budyniu waniliowego Porcja w sumie "pokazowa", bo puddingów miałam 5, a musu duuuużo dużo więcej :) Zamek w aparacie ortodontycznym wymieniony, całe szczęście, ale przez to wszystko teraz okropnie boli mnie ząb, na którym ten nieszczęsny zamek był, no więc z gryzieniem ciężko :( Także mam nadzieję, że mnie rozumiecie
breakfast of dreamsbudyń dyniowy z gorzką czekoladą~ PRZEPIS /1 porcja śniadaniowa lub 2 deserowe/ ~350ml mleka (u mnie roślinne) ~125ml wody ~100g puree z dyni ~15g mąki z tapioki Fresano ~czubata łyżka mąki pszennej ~cukier/stevia do smaku ~starta gorzka czekolada do podania lub inne ulubione dodatki Wymieszać mleko i wodę, odlać ok. 1/3 szklanki. Do pozostałego płynu dodać puree i zagotować. Następnie
breakfast of dreamskaszka orkiszowa na budyniu waniliowym z karobową ricottą (ricotta + karob + słodzidło) ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Próbowaliście kiedyś połączenia ricotty i karobu? Jeśli nie - wielki błąd i jak najszybciej musicie spróbować! Ja po pierwszej łyżeczce odpłynęłam! Smak skojarzył mi się z czymś karmelowym, nugatowym...nie wiem jak go przybliżyć...no ale - obłęd, serioooo! Piekliście już pierniczki? Jeśli szukacie przepisu na aromatyczne
breakfast of dreamskasza jaglana na budyniu toffee z truskawkami (również w środku) i ricottą~ Wczoraj popołudniu tak pięknie świeciło słońce, że zachciało mi się dzisiaj lata w śniadaniu. Oby lato jak najszybciej do nas przyszło! Niedługo mrożone truskawki zamienię na świeże! ♥ Czas rozpocząć ten trudny tydzień...Wczoraj uczyłam się cały dzień tylko z przerwami na jedzenie i szybkie ćwiczenia, pod koniec dnia
breakfast of dreamsbudyń czekoladowy z dodatkiem mąki kokosowej podany z mango~ Wczorajszy dzień cały poza domem - u rodziny, ale było bardzo miło :) Dzisiaj "odpoczywamy" w domu - bynajmniej nie ja, bo nauka czeka
breakfast of dreamsbudyń waniliowy na mleku owsianym w słoiku po maśle orzechowym z kiwi
breakfast of dreamsczekoladowo-budyniowe "kluski kładzione" na mleku owsianym z borówkami~ Zapomniałam o kluseczkach! Wieki ich nie jadłam...Postanowiłam dzisiaj je ugotować. Chciałam też spróbować czegoś nowego - zamiast części mąki użyłam budyniu i...ubiłam białko - co akurat było błędem, bo masa zrobiła się od niego rzadka i gdy kładłam kluski po prostu się rozpływały, więc z tego wszystkiego wyszły wielkie kluski
breakfast of dreamsbudyń rabarbarowy na mleku owsianym podany z domową granolą malinowo-różaną~ PRZEPIS /1 porcja/ ~250g rabarbaru ~szklanka mleka owsianego (lub innego) ~30g mąki z tapioki BIO Fresano ~cukier/stevia do smaku + łyzeczka cukru z wanilią Rabarbar kroimy drobno i wrzucamy do garnka małą ilością wody, dusimy do miękkości i do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać (może zostać kilka kawałków
breakfast of dreamspiec ok. 15-20 minut. Ok. 5 minut przed wyjęciem spodu przystąpić do przygotowania masy serowej. ~1kg trzykrotnie mielonego, gęstego, zwartego twarogu ~250g cukru pudru ~opakowanie (40g) budyniu waniliowego ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii / ziarenka z laski wanilii / mielona wanilia ~4 jajka Ser zmiksować z cukrem, wanilią i proszkiem budyniowym, następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując ok. 15sek
chili & sugarprzygotowujemy masę serową. składniki w temperaturze pokojowej! ~1kg sera twarogowego półtłustego, mielonego 2-3krotnie ~szklanka cukru + łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu z wanilii ~5 jajek ~2 łyżki budyniu o smaku waniliowym/śmietankowym (proszku) lub mąki ziemniaczanej ~50-100g rodzynków - ilość zależy od preferencji :) Wszystkie składniki miksujemy krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałą część ciasta wyjmujemy
chili & sugar