Wyrazisty smak i śliczny kolor. Do tego chrupiące, prażone pestki dyni. Można zabielić śmietanką, mi jednak smakuje bez tego dodatku. Pycha! Składniki (3 porcje): brokuł bez nóżki (400 g) 150 g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 30 g ziaren dyni 70 g sera gorgonzola 1 łyżeczka soli 1 kostka bulionu warzywnego 2 szklanki wody Przygotowanie
Pora na pora i pomidorawymyślić obiad na szybko. Na szczęście podczas spaceru zaszłyśmy do sklepu i domu były świeże zioła. Składniki: Makaron (u nas bez glutenowy) 1 porcja łososia Warzywa (u nas szczypiorek, brokuły, szparagi, zielony groszek i kukurydza, ale równie dobrze sprawdza się papryka, pieczarki, marchewka) 1 łyżeczka zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej (można ominąć) sok z połowy
MamaOskarkarzodkiewkę pokrojoną w plastry. Na drugą połówkę kładziemy szczypiorek i jedną bezę. Drugą bezę kładziemy obok, tak samo jak owoc miechunki. Całość dekorujemy kiełkami (u mnie kiełki rzodkiewki i brokułów). Smacznego
My Culinary ArtPyszna zielona pasta na kanapki. Pastę doprawiłam jedynie odrobiną świeżego czosnku. Można ją podawać z pieczywem lub też waflami ryżowymi. składniki: 1 średni brokuł 1 malutki ząbek czosnku 200 g serka, użyłam Wieluń jogurt naturalny Brokuła podzielić na różyczki i ugotować, aż będzie mięciutki. Następnie dobrze osączyć z nadmiaru wody i wystudzić. Potem ugotowanego brokuła przełożyć do rozdrabniacza, dodać czosnek
Monia miesza i gotujegrubych łodyg 2 małe kalarepy 1 pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni
Pełny talerzZielone koktajle to niewątpliwie jeden z hitów tej wiosny. Każdy ma swoją wersję tego wynalazku. Z jarmużem, z chia, z brokułami... Nasz zielony napój witaminowy to przede wszystkim owoce, duuużo owoców. Zielony kolor nadają mu młody szpinak i natka pietruszki. Często robimy go na podwieczorek, a Karola wprost za nim szaleje. Ostatnio chyba reklamowała go w przedszkolu
Kulinarne InspiracjeSmacznego :) Zobacz także: Chicken Ramen Rosół alla Pavese Rosół po pakistańsku Zupa-krem Banan-Brokuł
KreatywnePinyjest bardzo niewielka. Mleko roślinne to teraz główny składnik diety. Jednak mleko roślinne nie zawiera wapnia. Skąd więc go czerpać? Przede wszystkim z sezamu oraz warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi!), soi, jej przetworach i ciecierzycy . Rezygnacja ze słodyczy
W kuchni Karmel-itkimożna zastąpić również jagnięciną - wówczas niezbędną przyprawą staje się rozmaryn. Farsz mięsny można przyprawić oregano i/lub tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, bazylią. Marchewkę i pieczarki można zastąpić kukurydzą, groszkiem, papryką, kalafiorem, brokułem, cukinią czy kabaczkiem. Wierzch zapiekanki można, przed włożeniem do piekarnika, posypać startym zółtym serem. Zapiekankę podawać polaną sosem pieczeniowym lub grzybowym. Gdyby wierzch zapiekanki nie przypiekł się ładnie
Gospodyni Miejskapatelnię makaronu, tak mi się skojarzyło i tak już zostało. Składniki (dla jednego, małego ale mocno żarłocznego smyka): 1/3 średniej marchewki 1/3 pietruszki groszek zielony papryka cebula (fasolka, brokuł i każde inne ulubione warzywo dziecka) garść makaronu pełnoziarnistego 1 jajko szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Umyte, obrane warzywa wrzucam na wrzątek kolejno - zaczynając od tych które się najdłużej gotują. Następnie
Kuchnia po mojemutalerzu warto bawić się kolorami. W ramach późno jesiennej terapii kolorami na obiad polecam wielobarwny makaron z mini roladkami z kurczaka. Składniki: niewielki filet z kurczaka 1 niewielki brokuł 1/2 opakowania makaronu penne tricolore 1 spory ząbek czosnku 1/2 kostki serka topionego koziego lub naturalnego sól, pieprz szafran kilka cienkich plasterków sera żółtego garść tartego sera żółtego kilka wiórków
Kuchnia po mojemuOstatnio muszę nieźle kombinować, żeby przemycić warzywa do diety Syna. Gotowane marcheweczki czy tam brokuły już nie przechodzą, więc próbuję co raz to nowych sposobów. Metodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu
Kuchnia po mojemupodałam z karmelizowaną w cytrynie marchewką oraz sałatą ze śmietaną (też smak dzieciństwa). Młode ziemniaczki również były, ale to zupełnie zbędny i zbyt ciężki dodatek. Warto zastąpić je gotowanym brokułem na przykład lub lekkim i pikantnym sosem warzywnym lub grzybowym czy po prostu ulubioną surówką . Danie to kojarzy mi się z zaradnością mojej Mamy, która zawsze w smaczny sposób wychodzi
Kuchnia po mojemubyć musi. Oto przepis na szybką, a do tego pożywną i zdrową zupę. Do przygotowania w 30 minut. Nie potrzebne mięso, wywar z jarzyn, ani ziemniaki. Składniki: 1 dorodny brokuł lub dwa mniejsze 1-2 kostki śmietankowego serka topionego woda do gotowania brokuła sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Brokuła gotujemy w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Najlepiej jednak ugotować
Kuchnia po mojemu