brokuł - 8432 przepisów (strona:446/563)

Zupy 138

Grochówka Krem z dyni Krem z kurek Pomidorowa z ryżem Rosół z przypalaną cebulą Zupa buraczkowa Zupa krem kalafiorowa Zupa krem z brokułów Zupa wiśniowa

Aga w kuchni
Zapiekanki 316

Zapiekana ryba z warzywami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami

Aga w kuchni
Zupki dla 6 miesięcznego dziecka 145

Pierwszą zupkę dostała ze słoiczka, lekarz tak mi doradził, żebym widziała jaka powinna być konsystencja takiej zupki. Z kilka dni dodawałam kolejne warzywa do marchewki, tj. dynia, ziemniak, pietruszka, brokuł. Od 5,5 miesiąca wprowadziłam do zupek mięsko. Najlepsza dla niemowlaka na początek jest pierś z indyka lub cielęcina. Taką zupkę można bardzo szybko zrobić i przynajmniej wiemy co podajemy

Aga w kuchni
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 250

talerz  Makarony: Bucatini all'Amatriciana - Kasia J z bloga Pełny talerz Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Dietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu 174

wnętrzem... ...posypujemy kawałkami pieczarek... … .a następnie krążkami pora :-)   Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek , nakrywamy pokrywką ...i...do piekarnika! Po 15 minutkach wyciągamy i dokładamy brokuły , świeży szpinak oraz pomidorki koktajlowe...zamykamy pokrywę i do piekarnika... Od czasu do czasu sprawdzamy najtwardszą część brokuła... Gdy ta jest miękka to znak, że całość się udusiła :-) Układamy

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka makaronowa 289

się nie rozpadają, -pomidorki koktaliowe, tzw. ciliegino di Pachino lub pomodori zuccherini. Na pewno dostępne w sieciach typu TESCO,ALMA... itd. -rucola -ogórek -i tu uwaga-miał być brokuł gotowany na parze, ale nam zależy na czasie, a poza tym , dla jednego brokuła trzeba wietrzyć cały dom. Dlatego dodałam sporo kiełków z brokuła , geinialnie smakuje i jest mega zdrowy! -koperek

Z Kuchni Do Kuchni
Jest burza...kolorowy obiad na parze 157

lodówki i święty spokój. Syci , jest zdrowa i..przede wszystkim sycąca. No i na parze! Sparujmy sobie co nam dusza zapragnie! U mnie -ziemniaki -marchewka -fasolka szparagowa kalafior -brokuł To powyżej wkładamy do parowaru i parujemy aż do miękkości! Schłądzamy ... A dodatkowo Oliwki w zalewie Ole! pomidory suszone Ole! Marynowane podgrzybki ogórek świeży listki botwinki rzodkiewka groszek konserwowy tarty parmezan

Z Kuchni Do Kuchni
Penne pełnoziarniste z kurczakiem w sosie śmietanowo - paprykowym 315

makaron, przesmażyłam wszystko kilka sekund, a na koniec wlałam śmietankę kremówkę. Ciągle mieszając trzymałam jeszcze kilka chwil na ogniu. Oczywiście można do tego dania doda świeży tymianek, cebulkę, pieczarki, brokuł czy fasolkę szparagową. Syn jednak prosił mnie aby tego dnia był sam kurczak z makaronem :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sałatka z grillowanym kurczakiem i gruszką 359

grillowanym kurczakiem: Sałatka z grillowanym kurczakiem (light) Kurczak grillowany w ziołach dalmatyńskich Kurczak grillowany z rozmarynem i pieprzem cayenne Pierś z kurczaka grillowana pikantna Sałatka z kurczakiem i brokułem Pyszna Sałatka z grillowanym kurczakiem i gruszką na sałacie. 1 pierś z kurczaka 1 płaska ziół prowansalskich lub 2 arkusze papirusu Winiary – zioła prowansalskie 2 gruszki sałata sól 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka: buraczki i feta 235

brokuła 1 łyżka majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku sół, pieprz Wykonanie: Buraczki obieramy ze skóry i kroimi w plastry, układamy na talerzu. Brokuły blanszujemy przez ok. 1 minutę, odcedzamy. Z majonezu, oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos. Na buraczki układamy kawałki fety, rozkładamy różyczki brokuła

Kulinarne przygody Gatity
Domowe kiełki, samo zdrowie 303

razy dziennie. Kiełki są gotowe po 2-3 dniach, w zależności od temperatury jaka panuje w pomieszczeniu gdzie je będziemy hodować. Do wyboru mamy całe mnóstwo nasion: rzodkiewkę, brokuły, słonecznika, soję, soczewicę, pszenicę, fasole mung, lucernę, a także gotowe  mieszanki ziaren. U mnie w domu największą popularnością cieszy się rzodkiewka i słonecznik. Kiełki przechowujemy w plastikowym pojemniku w lodówce

Kulinarne przygody Gatity
Mix sałat z pomidorkami i fetą 312

zimnej wodzie, rwiemy na kawałki. Ogórka kroimy  w plastry (nie obieramy ze skórki). Kolejno układamy w płaskiej misce: sałaty, ogórek, fetę pokrojoną  w kostkę, oliwki, cebulę, brokuły i pomidorki. Skrapiamy oliwą i octem, solimy i pieprzymy, następnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z białej kapusty sałatkowej 253

Gospodarstwie Rolnym Ludwik Majlert na warszawskiej Białołęce ciągle odkrywam nowe warzywa. Był brokuł łodygowy , natomiast motywem przewodnim dzisiejszego postu będzie młoda kapusta sałatkowa. Kształtem przypomina nieco klasyczną kapustę, tylko główka tej sałatkowej jest bardziej stożkowata. W smaku jest delikatniejsza, liście są  mniej zwarte, a sałatka z niej sporządzona od razu nadaje się do jedzenia

Kulinarne przygody Gatity
Warzywna sałatka z pęczakiem 358

zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się wody. Wyłączamy ogień i zostawiamy do wystygnięcia. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, brokuły blanszujemy ( na 30 sekund zalewamy je wrzątkiem), a następnie przelewamy zimna wodą. W szklance mieszamy odrobinę zimnej wody, oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól

Kulinarne przygody Gatity
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami. 216

łyżka oleju rzepakowego,  200 g mąki pszennej,  100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Pozostałe składniki: 200 g ugotowanych na parze brokuł, 4 ugotowane na twardo jajka, 100 g startego sera żółtego, 200 g kwaśnej śmietany, 50 g serka topionego śmietankowego, 6 małych wysmażonych pieczarek, 10 zielonych oliwek, listki świeżej bazylii do dekoracji(...)wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa

Moniki Smakołyki