farsz był z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii
Moja smaczna kuchniaUwielbiam roladki w panierce sezamowej Roladki z warzywami w sezamie SKŁADNIKI: piersi z kurczaka - 1 podwójna kalafior - 8 różyczek brokuł - 4 różyczki fasolka szparagowa - 16 strąków papryka czerwona - 4 paski papryka żółta - 4 paski ser żółty - 12 pasków sól i pieprz tłuszcz sezam do obtoczenia jajka -2 szt mąka PRZYGOTOWANIE: Zagotować wodę z solą, wrzucić warzywa, gotować 3 minuty. Warzywa
Kuchnia Danusidawna robię tą smakowitą sałatkę na zimę, polecam bo jest rewelacyjna. Sałatka wielowarzywna na zimę SKŁADNIKI: kalafior - 1 szt brokuł -1 szt fasolka szparagowa - 350 g papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ZALEWA 6 szkl wody 0,5 szkl octu 10% Jamar 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 7 ziaren ziela angielskiego 0,5 opak gorczyca 1 łyżka
Kuchnia Danusipyszna sałatka warzywna Sałatka z jarmużu SKŁADNIKI: jarmuż - 1 torebka ( 200 g) papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt kalafior - 0,5 szt brokuł - 0,5 szt sól i pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny musztarda - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Papryki umyć, osączyć, pozbawić gniazd nasiennych. Następnie
Kuchnia DanusiGrochówka Krem z dyni Krem z kurek Pomidorowa z ryżem Rosół z przypalaną cebulą Zupa buraczkowa Zupa krem kalafiorowa Zupa krem z brokułów Zupa wiśniowa
Aga w kuchniZapiekana ryba z warzywami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami
Aga w kuchniPierwszą zupkę dostała ze słoiczka, lekarz tak mi doradził, żebym widziała jaka powinna być konsystencja takiej zupki. Z kilka dni dodawałam kolejne warzywa do marchewki, tj. dynia, ziemniak, pietruszka, brokuł. Od 5,5 miesiąca wprowadziłam do zupek mięsko. Najlepsza dla niemowlaka na początek jest pierś z indyka lub cielęcina. Taką zupkę można bardzo szybko zrobić i przynajmniej wiemy co podajemy
Aga w kuchnitalerz Makarony: Bucatini all'Amatriciana - Kasia J z bloga Pełny talerz Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Dietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj
Chilli Czosnek i Oliwawnętrzem... ...posypujemy kawałkami pieczarek... … .a następnie krążkami pora :-) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek , nakrywamy pokrywką ...i...do piekarnika! Po 15 minutkach wyciągamy i dokładamy brokuły , świeży szpinak oraz pomidorki koktajlowe...zamykamy pokrywę i do piekarnika... Od czasu do czasu sprawdzamy najtwardszą część brokuła... Gdy ta jest miękka to znak, że całość się udusiła :-) Układamy
Z Kuchni Do Kuchnisię nie rozpadają, -pomidorki koktaliowe, tzw. ciliegino di Pachino lub pomodori zuccherini. Na pewno dostępne w sieciach typu TESCO,ALMA... itd. -rucola -ogórek -i tu uwaga-miał być brokuł gotowany na parze, ale nam zależy na czasie, a poza tym , dla jednego brokuła trzeba wietrzyć cały dom. Dlatego dodałam sporo kiełków z brokuła , geinialnie smakuje i jest mega zdrowy! -koperek
Z Kuchni Do Kuchnilodówki i święty spokój. Syci , jest zdrowa i..przede wszystkim sycąca. No i na parze! Sparujmy sobie co nam dusza zapragnie! U mnie -ziemniaki -marchewka -fasolka szparagowa kalafior -brokuł To powyżej wkładamy do parowaru i parujemy aż do miękkości! Schłądzamy ... A dodatkowo Oliwki w zalewie Ole! pomidory suszone Ole! Marynowane podgrzybki ogórek świeży listki botwinki rzodkiewka groszek konserwowy tarty parmezan
Z Kuchni Do Kuchnimakaron, przesmażyłam wszystko kilka sekund, a na koniec wlałam śmietankę kremówkę. Ciągle mieszając trzymałam jeszcze kilka chwil na ogniu. Oczywiście można do tego dania doda świeży tymianek, cebulkę, pieczarki, brokuł czy fasolkę szparagową. Syn jednak prosił mnie aby tego dnia był sam kurczak z makaronem :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujegrillowanym kurczakiem: Sałatka z grillowanym kurczakiem (light) Kurczak grillowany w ziołach dalmatyńskich Kurczak grillowany z rozmarynem i pieprzem cayenne Pierś z kurczaka grillowana pikantna Sałatka z kurczakiem i brokułem Pyszna Sałatka z grillowanym kurczakiem i gruszką na sałacie. 1 pierś z kurczaka 1 płaska ziół prowansalskich lub 2 arkusze papirusu Winiary – zioła prowansalskie 2 gruszki sałata sól 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębrokuła 1 łyżka majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku sół, pieprz Wykonanie: Buraczki obieramy ze skóry i kroimi w plastry, układamy na talerzu. Brokuły blanszujemy przez ok. 1 minutę, odcedzamy. Z majonezu, oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos. Na buraczki układamy kawałki fety, rozkładamy różyczki brokuła
Kulinarne przygody Gatityrazy dziennie. Kiełki są gotowe po 2-3 dniach, w zależności od temperatury jaka panuje w pomieszczeniu gdzie je będziemy hodować. Do wyboru mamy całe mnóstwo nasion: rzodkiewkę, brokuły, słonecznika, soję, soczewicę, pszenicę, fasole mung, lucernę, a także gotowe mieszanki ziaren. U mnie w domu największą popularnością cieszy się rzodkiewka i słonecznik. Kiełki przechowujemy w plastikowym pojemniku w lodówce
Kulinarne przygody Gatity