brokuł - 8440 przepisów (strona:435/563)

Zupa-Krem bananowo-brokułowy 204

cayenne Przygotowanie: 1. Kurczaka zalać wodą, dodać liście laurowe, pieprz,sól, papryczkę chilli, posiekany szczypior i posiekaną pietruszkę. 2. Gotować kurczaka do miękkości.  3. Pod koniec gotowania dodać brokuł, sos sojowy,wódkę. Gotować do momentu rozgotowania się brokuła 4. Zupę ostudzić, wyjąć liście laurowe i kurczaka- nie będzie nam już potrzebny do zupy. 5. W misie z wysokimi ściankami

KreatywnePiny
Tort makaronowy 214

mięsna: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 cebula 1 łyżeczka soli 2 łyżki Ziół Ojca Mateusza Rafex 4 łyżki keczupu Dodatkowo: 2 op. mrożonej mieszanki warzyw brokuł-kalafior-marchewka 25 dag sera żółtego masło i bułka tarta do tortownicy olej do smażenia mięsa  1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, podsmażyć

Kto ugości moich gości?
Zupa krem z pulpetami z brukselką 161

usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką.  Zupa krem z pulpetami z brukselką  2 litry bulionu drobiowego  2-3 różyczki kalafiora  2-3 różyczki brokułu  marchewka  30 dag brukselki  jogurt do zabielenia zupy  sól  pieprz cytrynowy  Na pulpety :  50 dag mięsa z indyka  1 jajko  sól

Takie tam pichcenie
Na parze! 164

wiatr! Trzeba wykombinować coś bez wychodzenia z domu , coś co poprawi humor. U mnie na poprawę humoru jest...coś zdrowego, coś na parze...i kolorowo! Do syta! Składniki -kalafior -brokuł -marchewka -por -kalarepka -ser topiony w saszetce Blue Cheese od  Lactima -mieszanka prażonych ziaren Piekło Niebo od  Ziarenkowo Jarzynki umyj i poukładaj w naczyniu, które używasz do parowania

Z Kuchni Do Kuchni
Samosy Królowej 249

mąki 60 g  masła pół łyżeczki soli 50 ml jogurtu naturalnego wody tyle, żeby zagnieść elastyczne ciasto Nadzienie: 1 spory ziemniak 2 średnie marchewki kilka różyczek brokułów trochę cieciorki z puszki (nie musi być) centymetr startego imbiru pojedyncza pierś z kurczaka jedna posiekana cebula siekana natka kolendry pół łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki kminku mielonego

Kulinarne Inspiracje
Brokuł zapiekany 168

szklanki mleka jajko troszkę tartego sera sól , pieprz, gałka muszkatołowa plaster sera na wierzch łyżka mąki Wykonanie: Mleko, jajko, mąkę i żółty ser mieszamy razem w kubeczku. Dodajemy przyprawy. Brokuł gotujemy 4 minuty we wrzątku i dzielimy na różyczki. Porcjujemy wszystko do naczyń żaroodpornych i zalewamy zawartością kubka. Na wierz dajemy po plasterku sera. Zapiekamy w piecu 180 stopni

Lubczyk i Wanilia
Sałatka z jogurtową kapustą pekińską, pieczoną marchewką i jajkiem w koszulce 175

brano największy wpływ na spowalnianie nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca oraz zbijanie nadciśnienia. Kapusta na liście najzdrowszych warzyw świata uplasowała się na drugim miejscu, wyprzedzając nawet szpinak, jarmuż czy brokuły, kto by się spodziewał, że poczciwa kapusta pekińska jest aż tak zdrowa :) Składniki : - główka kapusty pekińskiej - 1 średniej wielkości ogórek zielony - kilka łyżek jogurtu greckiego - 2-3 łyżki majonezu (można

zdrowa vege kuchnia
WARZYWA ZAPIEKANE POD BESZAMELEM 202

łyżeczki gałki muszkatołowej - ok.30-40g sera z niebieską pleśnią (nie trzeba, ale nadaje fajny smaczek) Dodatkowo: - ok.100g startego żółtego sera (u mnie mozzarella) - 2-3 opakowania mrożonych warzyw (marchew, kalafior, brokuł) łącznie 900-1350g Na patelnię wsypujemy mąkę, dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Do rozprowadzonej, gładkiej masy dolewamy partiami zimne mleko wymieszane z wodą i cały czas mieszamy

Smaczne Zdrowe
Kalafior i brokuły zapiekane z szynką 254

Bardzo smaczna zapiekanka, lekka, dietetyczna i szybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska. Składniki: 400 g kalafiora; 400 g brokułów; 150 g szynki (lub innej wędliny); 2 średnie marchewki; 150 g żółtego sera; 2 jajka; sól, pieprz; Wykonanie: Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo

In my kitchen
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 198

łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI 185

OBIADU: - 1 cały kalafior, opłukany, podzielony na duże róże, wrzucony na patelnię bez tłuszczu, lekko podlany wodą, trzymany na średnim ogniu (bardziej w stronę małego, niż dużego), - 1 cały brokuł, opłukany, podzielony na różyczki, rozrzucony na wierzchu kalafiora na patelni, posolony, - nie dolewać tłuszczu, nie przykrywać, zostawić po prostu na chwilę, żeby warzywa ogrzały się ale pozostały chrupiące. Teraz robimy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Błyskawiczna sałatka brokułowa 365

Składniki: 1 duży brokuł 2 średnie jabłka 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól Wykonanie Brokuła sparzyć w lekko osolonej wodzie (4-5 minut) odsączyć na sicie, a następnie drobno posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Wszystko skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Majonez wymieszać ze śmietaną , cukrem i solą

O kuchni z uczuciem
Zielone kopytka z kaszy jaglanej – jaglanello kopytczello 238

Zostało mi dzisiaj jeszcze z wczorajszej sałatki całkiem sporo kaszy jaglanej. Ponieważ była gotowana z odrobiną curry i kurkumy,wpadłam na pomysł zaeksperymentowania z kluchami, które

Nie Bo Piekło
Zupa curry z batatem 152

Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry mielony czarny pieprz sól zielona kolendra

W SMAK
Nowalijki - szkodzą czy nie? 139

azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże warzywa, im dłużej przechowywane, tym więcej jest w nich szkodliwych azotynów

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania