blaszki na ryby - 468 przepisów (strona:12/32)

Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 190

bedzie dla Was  inspiracja.Skladniki:1 turbot ok.80 dkg (lub kazda inna biala ryba)2 garscie lubczyku2 garscie melisy cytrynowej2 zabki czosnku50 g orzechow wloskich4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,solWykonanie:Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Ziola posiekac,czosnek drobno pokroic,orzechy rowniez i rozdrobnic badz w mozdziezu,badz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z dorsza w papilotach 169

wycinamy dwa kwadraty (około 20-25 cm). Na każdym układamy filet z dorsza, na rybie pokrojone w plasterki czarne oliwki, a  obok przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko szczelnie zawijamy (można użyć zszywacza, ale należy pamiętać, aby go po upieczeniu usunąć) i układamy na blaszce do pieczenia. Żeby mieć pewność, że papilotki nie będą przeciekać, można użyć dwóch warstw papieru

Oryginalny smak
Łosoś pieczony w papilotach z pastą chili, limonka i mięta oraz frytki z batata 154

piekarnika na 9-10 minut. Wyciągamy i odkładamy na 4-5 minut, by ryba odpoczęła. Frytki z batata Ziemniaka obieramy, kroimy w plastry o grubości 0,5 cm i następnie paski o tej samej grubości. Szalotki kroimy w ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia warzywa mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika

Mango Papaja
Kulebiak z rybą 143

usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania wody, a następnie dodać do ryby. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Jeden płat ciasta wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odciąć pasek ciasta , który nam posłuży do zrobienia dekoracji. Wyłożyć farsz zostawiając

O kuchni z uczuciem
Sandacz smażony na pergaminie i frytki z batatów 188

przyrządzania na wiele sposobów. Najlepiej smakuje sandacz smażony. Dobrze łączy się z wieloma dodatkami. Do wykwintnego sandacza powinno podawać się szampana lub przynajmniej wytrawne białe wino. Tak szlachetna ryba broni się sama wyrafinowanym smakiem i nie potrzebuje żadnych udziwnionych dodatków. Wystarczy skropić ją sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Smakuje wyśmienicie! Szkoda też obtaczać ją w czymkolwiek, mące(...)rozłożyć pojedyńczo, tak by nie dotykały się wzajemnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C około 25 minut pergamin (papier do pieczenia) natłuścić olejem i umieścić na rozgrzanej patelni. Na pergaminie ułożyć filety z sandacza skórą do dołu i piec kilka minut do zbrązowienia skóry, następnie rybę obrócić na drugą stronę i dopiekać dosłownie 1-2 minuty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2979

ziołowe – świetnie pasują do białego mięsa i ryby. Pora urozmaicić talerze! Zapisz Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Jeśli mamy ładne, gładkie ziemniaki – myjemy je, kroimy na ćwiartki. Jeśli skórka jest bardzo szorstka albo po widocznych przejściach i bliskich spotkaniach z widłami – obieramy ziemniaki i dopiero wtedy kroimy. Pokrojone wrzucamy do głębokiej blaszki do pieczenia. Szykujemy resztę składników. Czosnek obieramy(...)suszone zioła, sól, pieprz, paprykę. Wlewamy rozpuszczone masło i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do ziemniaków –dokładnie otaczamy je w tej mieszance i rozkładamy ziemniaki w blaszce na sztorc, jeśli są w skórce – skórką do dołu. Podgrzewamy bulion, podlewamy nim ziemniaki – staramy się nie spłukać z nich tłuszczu i przypraw. Pomiędzy ziemniaki rozrzucamy kapary. Całość przykrywamy

Karo in the Kitchen
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 238

należy do małych przekąsek, ale jak upieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!!  Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku

zadanie-gotowanie
Kołaczki rybne 198

farsz rybny, skleić ciasto na brzegu, formując kształt bułki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem oraz posypać sezamem, Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 25 min. Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Ryby są super

Moja Galeria Smaku
Tymbaliki rybne z warzywami 215

Część rybna:350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsieMarynata:2 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka curry w proszku2 łyżeczki miodu2 łyżeczki tartego imbiru6 łyżki oliwy extra verginesól i świeżo zmielony czarny pieprzCzęść warzywa:2 łyżki masła lub masła klarowanego2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine2 łyżeczki świeżo startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki(...)sosie pomidorowym.Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Sprawdzić czy filety nie mają ości. Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.Rybę przełożyć do blaszki i piec z opcją grillowania

Świat Domowej Kuchni
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 231

mogą pełnić funkcję dania głównego, wszystko zależy od tego jakich warzyw użyjemy, jak je doprawimy i z czym podamy. Moje warzywa są dodatkiem do ryby, dlatego zależało mi aby, były dość charakterne, bo ryba jest delikatna, ale zarazem aby, nie były zbyt "ciężkie". Aby były upieczone i lekko skarmelizowane, ale zarówno miękkie i aromatyczne. Dlatego sięgnęłam po pietruszkę, marchewkę(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem, naczynia porcelanowe źle się sprawdzają, polewamy oliwą z oliwek, masło się spali, olej da bardzo nieprzyjemny posmak; polewamy lekko rozrzedzonym z wodą miodem, posypujemy przyprawami, ja użyłam przyprawy sumak, o bardzo słabo wyczuwalnym lekko cytrynowym posmaku, i aromatycznej, wyraźnej mieszanki przypraw marokańskich. Do warzyw nadają się wszystkie charakterne i wyraziste przyprawy. Na blaszkę warto wlać

SMYKWKUCHNI
Niedźwiedzie pesto 174

mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano) - sok z cytryny - olej rzepakowy tłoczony na zimno Liście (mogą być z łodyżką) dokładnie płuczemy i osuszamy. Słonecznik rozkładamy na blaszce wyłożonej matą(...)ciągu kilku dni, dlatego najlepiej przygotować w mniejszych słoiczkach. Niedźwiedzie pesto nadaje się… chyba prościej napisać do czego się nie nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można

mojewypiekiinietylko
CIASTO MARCHEWKOWE. 339

Z utęsknieniem spoglądam na pustą torbę od aparatu. Ach, tak bardzo mi Ciebie brak...Brak aparatu - ciąg dalszy. Zresztą, widać na zdjęciach. Ech, czekam z utęsknieniem

W kuchni Karmel-itki
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 175

soku z cytryny Wykonanie:ryby dokladnie sprawic,umyc,odfiletowac i usunac oscicebule obrac i posiekac razem z ryba w drobna kostke w salaterce dokladnie wymieszac  mase rybno-cebulowa z maslem,jajkiem bulka tarta,posiekana natka pietruszki i mieta.Doprawic do smaku sola,pieprzem i szczypta cukruuformowac niewielkie klopsiki,posmarowac lekko olejem,ulozyc na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś pieczony z nutą cytryny 235

cytryny olej Filet łososia podzielić na dwie porcje. Rybę oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną startej skórki z cytryny. Następnie skropić delikatnie olejem i odrobiną soku z cytryny odstawić na minimum godzinkę do lodówki. Można też przygotować dużo wcześniej i odstawić na całą noc. Potem łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Pstrąg z patelni z masłem czosnkowym, surówką z kapusty oraz pieczonymi ziemniaczkami 178

ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty – najlepszy zestaw. Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi (oczyszczone) 1 spora cytryna mąka sól pieprz ok. 1-2 łyżki sosu sojowego przyprawa do ryb (opcjonalnie) masło klarowane (do smażenia) Masło czosnkowe: ok. 2-3 łyżki masła 2 ząbki czosnku Surówka: ok. 300 g kiszonej kapusty 1 średnia marchew 1 nieduży por (biała część(...)się nim wszystkie cząstki. Posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, tymiankiem (proporcje wedle uznania). Możemy też użyć gotowej przyprawy do ziemniaków. Tak przygotowane kartofle kładziemy na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Surówka z kiszonej kapusty: Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, a następnie szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kroimy

MyCookBook.pl