blaszki na ryby - 468 przepisów (strona:5/32)

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 263

gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą. Odstawić na minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto(...)francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając widelcem. Wierzch posmarować mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się zarumieni. Tak przygotowanego łososia podałam w towarzystwie roszponki

Monia miesza i gotuje
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 205

doprawiam solą, pieprzem i tak przyrządzonym farszem nadziewam ryby, dodając do środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach). Tak przygotowane ryby układam na papierze do pieczenia wyścielającym blaszkę. Układam cząstki cytryny, plasterki masła i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 25minut, najpierw przez 10 minut w 170 stopniach, a następnie w zmniejszonej temperaturze

W kuchni Karmel-itki
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 205

ugotowanej suszonej fasoli, zamiast wyręczać się puszkami. Przyznam się Wam niestety, że zawsze przygotowuję taką rybę po pracy – na ostatnią chwilę – stąd to ułatwienie… Co do ryby - teraz skusiłam się na dorsza skrei – norweskiego dorsza wędrownego, którego poławia się tylko od stycznia do kwietnia. Ma doskonały smak. Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami: 2 filety(...)strony skóry (wystarczy olej z marynaty) i przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, jeśli ryba jest bez skóry – pomijamy etap smażenia. Dorsza wkładamy na 12-14 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (jeśli filet jest cienki wystarczy 12 minut, jeśli gruby – 14 min.). W czasie gdy ryba się piecze, przygotowujemy dodatki. Na patelni rozgrzewamy

Poezja smaku
Dorsz zapiekany w jogurtowo - koperkowym pesto 209

dość grube plasterki obranej ze skórki cytryny. Najlepiej pozostawić tak przygotowaną rybę na kilka godzin lub na całą noc w lodówce - przejdzie ona dogłębnie smakami.  Rybę zapiekamy w naczyniu żaroodpornym (lub blaszce) na pergaminie w temp. 190 st. przez 30-35 minut.  Gotowe! :) Smacznego! aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pstrąg po meksykańsku 145

ostrej papryki Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki 2 łyżki oleju Dodatkowo: 250 g warzyw na patelnię Hortex 100 g ryżu 50 g czerwonej fasoli Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Pstrąg po Hiszpańsku 144

wchodzi na stałe do domowego menu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Hiszpańskim akcentem jest połączenie ryby z chorizo , bardzo popularne w tym kraju i niezwykle smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki(...)wysmarowanej blaszce . Skrapiamy olejem habanero , posypujemy ziołami prowansalskimi ( nie za mocno ,żeby nie dominowały ) lekko nacieramy palcami ,żeby równo rozprowadzić składniki . Do środka ryb wkładamy plasterki chorizo ( jak na zdjęciu ) . W rogach blaszki kładziemy, kiście pomidorków , delikatnie je skrapiamy olejem , solimy . Całość posypujemy granulowanym czosnkiem – delikatnie , bez szaleństw – pamiętając że nie wykonujemy broni na wampiry , tylko robimy

Ogrodnik w podróży
Pieczony morszczuk w lekkiej panierce (bez glutenu) 194

musztardy dijon łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z maliny leśnej) opcjonalnie cząstki cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko roztrzepujemy z mąką i przyprawami. Rozmrożoną rybę obtaczamy w powstałej panierce i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę oraz fasolkę. Musztardę dokładnie mieszamy z miodem. Upieczoną rybę

Mienta blog
Pieczona Dorada w cytrynie 120

jest  bardzo prosty i szybki do zrobienia. Składniki: Ryba dorada 3 cytryny Oliwa z oliwek Mieszanka sól morska ,pieprz,trawa cytrynowa Sposób: Rybę oczyszczamy z łusek patroszymy i myjemy. Następnie posypujemy solą. Blaszkę wykładamy folia aluminiowa i smarujemy oliwą wykładamy cytrynę 4-5 plastrów i na nią kładziemy rybę wcześniej posypana naszą mieszanką. Smarujemy rybę  oliwą i nacinamy

Viola cooks with passion
Rybka paprykowo-ogórczasta 152

nikogo przekonywać nie trzeba. Proporcje na około 0,5 kg filetów ryby to: 4-5 dużych czerwonych papryk średnia cabula 5-6 małych korniszonów sól pieprz olej jajko mąka łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz No i oczywiście ryba, ja użyłam morszczuka.  Paprykę myjemy, suszymy, układamy na blaszce na papierze do pieczenia.  Pieczemy w 160 stopniach przez jakieś

Pichceniomania
Łosoś z grilla na sałatce z rukoli 128

cytryny 1 ząbek czosnku sól morska do smaku 1/2 szklanki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 czrwona papryka 100 g rukoli 2 łyżki kaparów 4 plasterki  cytryny Sposób przygotowania: Rybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę(...)łososia w zalewie na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 C  z funkcją termoobiegu i  grilla. Łososia wyjać z marynaty i przełożyć na blaszkę, skórą do dołu.  Po wierzchu polać rybę marynatą pozostałą w naczyniu. Na każdym kawałku położyć plaster cytryny,  wstawić  na pólkę drugą od góry i  piec przez około 20 minut

Gosia gotuje
Ryba pieczona z tapenadą 154

łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 filety z białej ryby (np. dorsz, tilapia, okoń morski) 4 łyżki parmezanu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 czerwona papryczka chili lub chili w płatkach 400 g ryżu jaśminowego lub basmati sól morska(...)można też zblendować blenderem). Piekarnik nagrzewamy do 200°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Filety (mogą być ze skórą) posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem lub folią. Układamy na rybach grubą warstwę tapenady. Posypujemy bardzo drobno posiekaną chili (bez pestek) lub odrobiną chili w płatkach. Posypujemy ryby tartym parmezanem i skrapiamy białym winem (delikatnie rybę

Poezja smaku
Dietetyczny pstrąg pieczony w folii babci Basi 151

ryby można położyć listki masła. 7. Rybę położyć na folię , zawinąć i włożyć do brytfanny ,blaszki itp. , wlać wody ( w moim przypadku pół szklanki ) , jeśli na blaszce , to odpowiednio więcej, żeby folia nie przywarła do naczynia i nie przypaliło się . Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min ( w zależności od wielkości ryby ) w temp. 200 stopni

Pysznosci Babci Basi
Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką 188

piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 15-20 minut, funkcja termoobieg. Następnie blaszkę wystawić z piekarnika. Na podpieczonych kawałkach ryby ułożyć podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypać startym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10 minut aż ser się rozpuści. Gotową rybkę podałam z ziemniakami

Monia miesza i gotuje
Pieczony łosoś w nasionach Chia z cytryną,grillowanym młodym porem i żółtym pomidorkiem na liściach botwinki z kiełkami sałaty,r 150

180C w funkcji Fan Łososia myjemy ,osuszamy ręcznikiem smarujemy oliwą z oliwek prószymy solą,pieprzem i nasionami Chia I kładziemy na papier do pieczenia na blaszkę czy brytfankę . Bezpośrednio na każdy kawałek ryby kładziemy po plasterku cytryny. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180C W między czasie dekorujemy talerz ,i grillujemy pora i pomidorki na patelni do grilla

Viola cooks with passion
Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym. 175

osolonej wodzie, na miękko. Odcedzić.  Rybę oprószyć obficie przyprawami, oraz skropić sokiem z połowy cytryny, lekko posolić. Włożyć na posmarowaną oliwą blaszkę i wstawić do piekarnika na 20 minut ( temp 180 stopni). Upieczoną rybę pokroić w kostkę. Pieczarki (25 dag) pokroić w kosteczkę i razem z drobno posiekaną cebulą podsmażyć do miękkości.  Wszystkie te składniki połączyć ze sobą

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania