blaszki na ryby - 468 przepisów (strona:8/32)

ASMA YAPRAĞINDA LİMONLU BALIK, czyli halibut w liściach winogron 131

podzielić na 6 kawałków. Rybę posypać solą i pieprzem. Rozłożyć liści na blachę. Włożyć najpierw plaster cebuli, plaster pomidora, kawałek ryby, kawałki czosnku, kawałek liścia laury, plaster cytryny, kostka masła. Zamknąć każdą stronę do środka dokładnie. Posmarować oliwą blaszkę i upiec w piecu w temperaturze 175C około 45min. Żeby przygotować sos, włożyć śmietankę do rondlu. Ugotować. Dodać masło. Roztopić

Tureckie Przepisy
Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie 114

wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, posypać kolorowym mielonym pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić oliwą i wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub dużej blaszce ułożyć na środku dorady nacięciami do góry. Polać(...)pokrojony w plasterki. Skropić je oliwą z atomizera i posypać rozmarynem oraz solą morską. Na każdej rybie ułożyć płatki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 8-9 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki, wlać delikatnie wino na spód blaszki i piec kolejne 8-9 minut. Następnie przełączyć na opiekanie i rumienić ok. 2 min. Podawać wyłożone

KUCHNIA POLSKA
Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem 122

wykwintnym smaku to zapewni.Przygotowując rybę w piekarniku nie ma możliwości,by się nie udała.Na patelni łatwo ja przesuszyć,a i więcej ze smażeniem pracy.Łosoś z piekarnika jest zawsze jędrny i soczysty.Nie przepadam za swoistym,ostrym rybim zapachem, dlatego użycie aromatyczenej kolendry i imiru skutecznie pozbawią rybę tego aromatu.Polecam to połączenie smaków. Składniki na 2 porcje: 2 fielty(...)lodówki na 1-2 godziny imir obrać i pokroic drobniutko.Kolendrę z gruboziarnistą solą rozetrzeć w moździerzu kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,skórą do dołu.Pastę z kolendry rozłożyć równomiernie na rybie,przykryć plasterkami cytryny.Nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu piec w 200`C przez 15 minut,następnie piekarnik wyłączyć i łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 210

marynaty z pierwszego sposobu – smarujemy nią rybę grubo z obu stron i wewnątrz. Do wnętrza wkładamy przekrojone plastry cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra-dół. Szykujemy sobie blaszkę z rusztem/grillem albo ruszt piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie i wkładamy pod niego blachę z wyposażenia piekarnika. Do zagrzanego już piekarnika wkładamy ryby i pieczemy przez 20-25 minut

Karo in the Kitchen
Halibut pieczony z figą, suszonym pomidorem i orzeszkami nerkowca 157

tygodniu ryby u mnie królują, tak się jakoś złożyło, że mieliśmy ochotę i kilka dni pod rząd rybka :-). Z ciekawości kupiłam w Lidlu halibuta , filet, bez skóry. Jadłam go już, ale chciałam tak sama zobaczyć jak się go przyrządza i jak smakuje taka zrobiona w domu ;-). Wymyśliłam, że zrobię z figą, suszonymi pomidorami i żeby młody był zadowolony(...)stopniach około 25-30 minut. Ja w tym samym czasie piekłam bataty. Batata obieram, kroję na cienkie plasterki. Na dużą blaszkę wykładam papier, smaruję olejem lub oliwą, układam plasterki batata i oprószam solą, oraz pieprzem. Piekę razem z rybą. Rukolę myję, daje do miski, pomidory kroję, dorzucam do rukoli, dodaje jeszcze kukurydzę, posypuję suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką

kruche babeczki
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 145

umysłowy. U dorosłych poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca. A zawarty w dorszu wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości. Nie muszę już chyba przekonywać, że warto jeść ryby. A zatem jedzmy rybkę- na zdrowie!Składniki:800 g filetu z dorsza2 cebule czerwone150 ml białego wina10 g ziela angielskiego15 g świeżego imbiru1 cytryna2 łyżeczki miodu1 łyżeczka musztardy francuskiej1(...)marynacie i układamy na kawałku pergaminu. Przykrywamy sałatką z cebuli i układamy na wierzchu plasterki limonki. Z pergaminu robimy kieszonkę (zawijamy rybę i zaciskamy brzegi), do kieszonki wlewamy odrobinę białego wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni  (termoobieg) na 20-25 minut.SOSSok z cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Chrupiąca, pieczona ryba z frytkami z cukini 180

łyżkami oliwy z oliwek i suszonymi ziołami. Filety nacieramy czosnkiem, posypujemy odrobiną tymianku.  Bułkę tartą mieszamy z starkowanym na małych oczkach serem. Rybę z  dwóch stron obtaczamy w bułce wymieszanej z serem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Cukinię myjemy i kroimy na cienkie paski grubości około 1,5 cm. Obtaczamy w bułce wymieszanej z serem

Pan i Pani Smith w kuchni
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 234

przyprawic pieprzem.Na blacie rozwinac rolke ciasta francuskiego,przylozyc szablon i wyciac po 2 kawalki na kazda porcje lososia.Wyciete kawalki  ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Na kazdej polowce wycietego ciasta ulozyc po kawalku ryby. obwicie posypac koperkiem . Nalozyc druga czesc wycietej ryby z ciasta.Brzegi dokladnie zlepic ,przyciskajac dodokola miejsce przy mniejscu widelcem.Obie zlepione ryby posmarowac roztrzepanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg pieczony w folii 95

każdy kawałek przełożyć pstrąga. Na pstrągach ułożyć po trzy plasterki cytryny, szczelnie zawinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć naczynie/blaszkę z rybami i piec przez 30 minut na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu wyjąć i przełożyć na talerze - ja podaję w lekko rozwiniętej

WSZYSTKO SMACZNE
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 175

nienasycone kwasy tluszczowe,witamine D,szereg skladnikow mineralnych jak:jod,selen,fluor,magnez czy wapn.Najistotniejszym skladnikiem odzywczym w jaki bogate sa ryby to kwasy tluszczowe z rodziny omega-3.Te maja korzystny wplyw na:-uklad krazenia chronia przd powstaniem blaszki miazdzycowej-zmniejszaja arytmie serca,chronia przed zawalem,zm,niejszaja krzepliwosc krwi-pobudzaja do wytwarzania tlenku azotu,rozszerzajacegonaczynia krwionosne,co ulatwia przeplyw(...)wyglad skory,wlosow i paznokci-dzialaja przeciwzapalnie-sa niezbedne do prawidlowej pracy ukladu nerwowego i odporosciowego-sprzyjaja powstawaniu serotoniny,chormonu dobrego nastrojuNajbogatsze w kwasy omega-3 sa tluste ryby morskie:makrela,halbut,sledz,losos.Cude ryby morskie sa rowniez godne polecenia:dorsz,Unikajmy natomiast ryb sprowadzanych z Chin,Wietnamu czy Egiptu takich jak :tilapia,panga,sum egipski itpnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś imbirowo-bazyliowy 138

totalTime":null,"recipeInstructions":["Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180\u00b0C. Blaszk\u0119 wyk\u0142adamy foli\u0105 aluminiow\u0105, a na \u015brodku umieszczamy naszego \u0142ososia. Folii musi wystarczy\u0107 na przykrycie ryby. \r","W ma\u0142ej miseczce mieszamy ze sob\u0105 ocet, sok z cytryny, mi\u00f3d, sos sojowy, imbir, srirach\u0119, czosnek i bazyli\u0119. Tak powsta\u0142\u0105 marynat(...)świeżo startego imbiru 2 łyżeczki srirachy 3 ząbki czosnku, starte 2 łyżki posiekanej bazylii Sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, a na środku umieszczamy naszego łososia. Folii musi wystarczyć na przykrycie ryby. W małej miseczce mieszamy ze sobą ocet, sok z cytryny, miód, sos sojowy, imbir, srirachę, czosnek i bazylię. Tak powstałą marynatą

Mostek w kuchni
Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce 138

utworzyć widoczne znaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy na blaszkę. 5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.  6. W tym czasie gotujemy ryż. 7. Po upieczeniu, ciasto z rybą kroimy w plastry. Wykładamy na talerz, dodajemy pomidorki i ryż. I gotowe :) Pysznie smakuje. Danie jest pełne składników

Mój Smak na Życie
Kolorowy talerz smaków 159

Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.  Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym układamy na blaszce wyłożonej folią. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na ok. 10-15 minut.  Na talerzu układamy warzywa pomieszane ze sobą, na to kładziemy kawałek rybki. Dodatkowym akcentem

Sajkofanka smaku