Sposób przygotowania: Kalafiora obieram z zielonych liści, ścinam też "ogonek". Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kalafiora owijam szczelnie folią aluminiową, wkładam do piekarnika (najlepiej w jakiejś blaszce). Po upływie 30-40 minut wyjmuję kalafiora z pieca, posypuję go solą tak, by część wpadła między różyczki. Ponownie wkładam do piekarnika. Powtarzam ten schemat jeszcze 2 razy, przy czym(...)papryką i kurkumą oraz pieprzem. Podaję zaraz po upieczeniu. SMAŻONY ŁOSOŚ 2 płaty łososia atlantyckiego (lub pstrąga łososiowego) sól, pieprz, tymianek suszony sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Rybę dokładnie płuczę pod bieżącą, zimną wodą. Osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram rybę solą, pieprzem, posypuję tymiankiem i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. łososia kładę
W kuchni Karmel-itkizamiast poprzecznych blaszek znajdują się kolce. Kolce to może dużo powiedziane, bo grzyb wcale nie koli. Podobnie jak kurki również kolczak obłączasty rośnie w dużych grupach. No więc grzyby nazbierane, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie , które idealnie pasuje do pieczonego mięsa lub ryby. Zapiekanka
codojedzeniazachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki z mniej więcej łyżki farszu. Gotowe pulpeciki obtoczyć w mieszance jasnych i ciemnych ziaren sezamu. Tak przygotowane pulpeciki ułożyć na blaszce i piec
Plate of JoyA gdyby tak...?Kto się odważy? Ja!!Las rąk widziałam. Tak, tak, ale tylko w myślach.Kiedy wpadłam na ten szałowy pomysł, raczej nie było zwolenników
W kuchni Karmel-itkiBlaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy niewielką ilością oleju i kładziemy łososia. Pory kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy pory. Smażymy je przez około 4-5 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietankę i dodajemy serek topiony. Smażymy jeszcze chwilę, do czasu aż ser się roztopi. Pory wykładamy na rybę
Smaki Na TalerzuBlaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Skrapiamy niewielką ilością oleju i kładziemy łososia. Pory kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy pory. Smażymy je przez około 4-5 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietankę i dodajemy serek topiony. Smażymy jeszcze chwilę, do czasu aż ser się roztopi. Pory wykładamy na rybę
Smaki Na Talerzurybą i/lub warzywami- pyszne danie, ale również wyczarować fantastyczne i mega chrupiące chipsy! Tak! Wystarczy placki pokroić, np. w małe trójkąty, skropić oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami, zapiec w piekarniku i chrupać dowoli- z dodatkiem sosu lub bez. Moja ulubiona kombinacja smaków to wędzona papryka, szczypta soli oraz żółty ser. Jestem ciekawa jaka będzie Wasza ulubiona kombinacja?! :) Cała duża blaszka
Kraina Miodem Płynącaodżywczych - zawiera między innymi potas, selen, kwasy omega-3, witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę B, ale głównie za jego smak. Tym razem inspirując się przepisem z książki "Ryby są super" wydanej i dostępnej jakiś czas temu w Lidlu przygotowaliśmy danie - łosoś w peperonacie. Ziemniaki Składniki: 6 młodych ziemniaków, olej, 2 ząbki czosnku, oliwa, zioła prowansalskie Przygotowanie(...)oleju układamy ziemniaki przekrojone na pół. Podsmażamy z każdej strony. Po usmażeniu przykładamy je do miski, dodajemy posiekany czosnek, odrobinę oliwy i ziół prowansalskich, całość mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Peperonata Składniki : 2 papryki, oliwa, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 por, pęczek świeżej bazylii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zmiksować. Nie dodawajcie od razu całej szklanki piwa. Najpierw dodajcie 3/4 i sprawdźcie gęstość ciasta. Ma być konsystencji gęstego jogurtu. Na rozgrzany, głęboki olej wkładajcie, zanurzone w cieście kawałki ryby i smażcie na złoty kolor. Odsączcie na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło z domowymi frytkami. Domowe frytki pieczone w piekarniku. Obierz odpowiednią dla was ilość ziemniaków i pokrój(...)wodą, dodając do wody dużą łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut. Następnie odsącz frytki i smaż w rozgrzanym głębokim oleju. Blanszuj około 6 minut- odsącz i wyłóż na blaszkę. Posyp ulubionymi ziołami i solą. Piecz w nagrzanym piekarniku 240 stopni około 15-20 minut do złotego koloru. Smacznego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPRZYGOTOWANIE : Dorsza myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem. Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę- chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy(...)Odstawiamy na 20 minut. Z masy formujemy małe pulpety które dobrze dociskamy w dłoni aby się nie rozpadły. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy na lekko naoliwionej blaszce z piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 % C. Po 10 minutach obracamy je łopatką na drugą stronę. Po upieczeniu wykładamy na talerz. Bataty obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy
Kulinarne Fantazje Mariolisuper piękne i dietetyczne danie. Ryba jest w panierce, a ser i plastry pomidorów to tylko urozmaicenie. Zwykle, ale bardzo dobre. Do tego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny. Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej Wykonanie: Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem(...)kawałki i odłożyć na pół godziny. Widelcem rozkłócić jajko, obtoczyć w nim filety, a następnie oprószyć bułką tartą. Usmażyć na złoto na oleju. Filety przełożyć na blaszkę, na każdym położyć plasterki pomidora i plasterek sera. Zapiekać do czasu rozpuszczenia sera
Pasja Smakugóry. Całość lekko skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C na ok. 50 minut (czas zależy od gatunku i wielkości ziemniaków. Po 30 minutach wyjmujemy blaszkę z ziemniakami i smarujemy je rozpuszczonym masłem. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki posypujemy startym na drobnej tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską(...)czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi. Ale o tym – nastepnym razem. Smacznego
mojewypiekiinietylkoposmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru(...)francuskie,pociąć na 12 części. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję łososia,kawałek fety i porcję szpinaku. Złożyć ciasto na połowę i zlepić boki. Gotowe porcje ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Przekąska smakuje doskonale na ciepło
Kolorowa kuchnia ElkiKurczak pod pierzynką Dzisiaj na obiad danie z piekarnika w stylu "samo się robi". Bardzo lubię to robić bo mięso można zastąpić np. rybą tylko "pierzynkę" dać tą samą. Wychodzi naprawdę pyszne. Zresztą spróbujcie sami. Zakupy: - 6 piersi z kurczaka - 4 marchewki - seler korzeń - 3-4 łyżki majonezu(...)Marchewke i seler obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaję majonez, troszkę soli i pieprzu do smaku. Piersi układam na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika, może być też folia aluminiowa zamiast papieru, posypuję piersi przyprawami według uznania - sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka - i na wierzch mięsa daję warstwę startch
Tanio smacznie i prostoBulgocze barszcz na gazówce, w salonie ubierają już choinkę. Trzask, kolejna bombka spadła. Śmiech i radosneokrzyki towarzyszą zarzucaniu srebrnych łańcuchów na zielone, pachnące gałązki. Ostatnie prezenty
W kuchni Karmel-itki