blaszki na ryby - 468 przepisów (strona:15/32)

DIETETYCZNE PULPETY Z DORSZA 201

PRZYGOTOWANIE :  Dorsza myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem.  Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę-  chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy(...)Odstawiamy na 20 minut.  Z masy formujemy małe pulpety które dobrze dociskamy w dłoni aby się nie rozpadły. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy na lekko naoliwionej blaszce z piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 % C. Po 10 minutach obracamy je łopatką na drugą stronę. Po upieczeniu wykładamy na talerz.   Bataty obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba zapiekana z serem i pomidorami 177

super piękne i dietetyczne danie. Ryba jest w panierce, a ser i plastry pomidorów to tylko urozmaicenie. Zwykle, ale bardzo dobre. Do tego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny.  Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej Wykonanie: Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem(...)kawałki i odłożyć na pół godziny.  Widelcem rozkłócić jajko, obtoczyć w nim filety, a następnie oprószyć bułką tartą. Usmażyć na złoto na oleju.  Filety przełożyć na blaszkę, na każdym położyć plasterki pomidora i plasterek sera. Zapiekać do czasu rozpuszczenia sera

Pasja Smaku
Ziemniaki pieczone po szwedzku 346

góry. Całość lekko skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C na ok. 50 minut (czas zależy od gatunku i wielkości ziemniaków. Po 30 minutach wyjmujemy blaszkę z ziemniakami i smarujemy je rozpuszczonym masłem. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki posypujemy startym na drobnej tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską(...)czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi. Ale o tym – nastepnym razem. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Łosoś w cieście francuskim 189

posmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru(...)francuskie,pociąć na 12 części. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję łososia,kawałek fety i porcję szpinaku. Złożyć ciasto na połowę i zlepić boki.  Gotowe porcje ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut.  Przekąska smakuje doskonale na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
Kurczak pod pierzynką 19166

Kurczak pod pierzynką Dzisiaj na obiad danie z piekarnika w stylu "samo się robi". Bardzo lubię to robić bo mięso można zastąpić np. rybą tylko "pierzynkę" dać tą samą. Wychodzi naprawdę pyszne. Zresztą spróbujcie sami.  Zakupy: - 6 piersi z kurczaka - 4 marchewki           - seler korzeń            - 3-4 łyżki majonezu(...)Marchewke i seler obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaję majonez, troszkę soli i pieprzu do smaku. Piersi układam na papierze do pieczenia na blaszce  z piekarnika, może być też folia aluminiowa zamiast papieru, posypuję piersi przyprawami według uznania - sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka - i na wierzch mięsa daję warstwę startch

Tanio smacznie i prosto
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. 254

Bulgocze barszcz na gazówce, w salonie ubierają już choinkę. Trzask, kolejna bombka spadła. Śmiech i radosneokrzyki towarzyszą zarzucaniu srebrnych łańcuchów na zielone, pachnące gałązki. Ostatnie prezenty

W kuchni Karmel-itki
Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 295

  Zaduszki, jak i Wszystkich Świętych  to czas dla mnie bardzo ważny. Nastrój, jaki panuje w tym okresie, pozwala mi odetchnąć. Od całego zgiełku.  

W kuchni Karmel-itki
UCIERANE Z MORELAMI 177

To chyba najlepszy przepis na ciasto ucierane, jaki miałam okazję wypróbować ( KLIK, KLIK ). Wypiek jest miękki, puszysty, a zarazem bardzo wilgotny, co do tej pory rzadko

W kuchni Karmel-itki
Mielone z jesiotra z chipsami 184

Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam w sezamie, wymieszanym pół na pół z bułką tartą. Smażę klopsiki na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony. Batata(...)maszynce do chleba. Przekładam do miski osobno, najpierw bataty, dodaję sól, pieprz, bazylię i trzy łyżki oliwy. Dokładnie mieszam żeby każdy plaster był obtoczony w oleju. Na blaszce do pieczenia wykładam papier do pieczenia, wykładam pojedynczo plastry batata i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40  minut. To samo robię z chipsami z ziemniaków truflowych. Klopsy

wesoła kuchnia
Polenta 206

oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę masła, chilli, posiekany szczypiorek (resztę), doprawiamy solą – mieszamy. Już w takiej postaci polenta jest gotowa do spożycia. Możemy ją podać zamiast ziemniaków. Płaską blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przekładamy kaszę, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy folią (jeżeli tego nie zrobimy wierzch stanie się twardy). Odstawiamy do wystudzenia i stężenia masy. Po stężeniu(...)kawałki. I tu ogranicza Was tylko wyobraźnia. Można pokroić w kostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też

mojewypiekiinietylko
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 268

niedosmażony niż przesmażony, co w przypadku ryb takich jak miecznik czy tuńczyk ma kolosalne znaczenie. Taka "przesmażona ryba" nawet o 30 sekund (!) straci całą swoją fantastyczną strukturę i smak, zmieniając się w jeden wielki jałowy wiór. Wracając do samego miecznika, ryba jest cudowna! Ma jasne, zwarte mięso, o delikatnym smaku, nie potrzeba jej żadnych ziół ani aromatycznych sosów, jedynie(...)koktajlowych 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić w mniejsze kawałki. Razem z pomidorkami koktajlowymi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa oprószyć solą morską i skropic oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W czasie gdy papryka i pomidorki się

DefinicjaSmaku
Łosoś na porze 243

Jaki jest Wasz sposób na łososia? U mnie tradycyjnie ekspresowy! I niezmiennie aromatyczny - zapraszam:) Składniki: 1 por 4-5 porcji łososia 1 - 2 łyżki oliwy z

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pizza z wędzonym łososiem na cieście francuskim 166

Składniki: 1 opak. ciasta francuskiego XL 200 g wędzonego łososia przyprawa do ryb 10 pomidorków koktajlowych natka pietruszki 4 plastry żółtego sera ( lub ser mozzarella) 1 żółtko + 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Łososia podzielić na małe kawałeczki, pomidorki pokroić na ćwiartki, natkę drobno pokroić. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na dwie części rozłożyć łososia i posypać(...)niewielką ilością przyprawy. Całość posypać pietruszką, ułożyć pokrojone pomidorki i poukładać porwany ser. 3. Żółtko wymieszać z olejem i posmarować brzegi ciasta. 4. Pizze przełożyć na blaszki wyścielone papierem do pieczenia ( można wykorzystać papier dołączony do opak. z ciastem). 5. Piec w temp. 220 st. C do momentu zrumienienia. 6. Pizze wyciągnąć z blaszek, ściągnąć papier i podzielić na kawałki

A Ty Smakuj Mnie
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI. 251

Jesienna aura spowija słoneczne poranki, ciepłe popołudnia i uśmiechnięte wieczory, gdy spacerując samotnie po parku, szeleszczą pod nogami liście. Lubię tę złotą jesień, kiedy zatapiam się

W kuchni Karmel-itki
CIASTO Z KASZY MANNY BEZ PIECZENIA. 1360

Wiatr huczy, miota bezbronnymi gałęziami w przypływie gniewu, a liście szeleszczą na pomoc. Zaraz zacznie padać. Oglądam ten spektakl przez okno. Żeby nie kusić losu (ponoć

W kuchni Karmel-itki