Przystawka w postaci tej rolady, nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też świetnie smakuje.Składniki; 400g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200g
Anioły w kuchniprzecież nie lubimy marnować jedzenia ;) Ja przy okazji tego dania wykorzystałam rybę na parze, która została mi z poprzedniego obiadu oraz ugotowane warzywa. PRZEPIS PIECZONE PULPECIKI RYBNE Filet białej ryby, u mnie halibut ugotowany na parze Około 4 łyżki namoczonej wcześniej ciecierzycy (nieugotowanej) Około 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy Kawałek ugotowanej marchewki (można też dodać inne warzywa jeśli akurat macie(...)pieprzu, odrobiny kuminu, ziół prowansalskich Jeśli masa wyjdzie bardzo rzadka zagęścić mąką/otrębami/kaszą manną lub zmielonym siemieniem lnianym Formować niewielkie kulki (najlepiej wilgotnymi dłońmi), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30 minut (tu dużo zależy od tego jak duże pulpeciki ukulacie i jak spieczone lubicie
HealthyCreationsŁosoś sam w sobie jest bardzo smaczną rybą. Pewnie dlatego, że jest dość tłustą rybą, zawiera około 13,5g tłuszczu na 100g – dla porównania dorsz ma zaledwie niecały % tłuszczu na 100g. Oczywiście nie oznacza to, że jest to coś złego ponieważ tłuszcz rybi zawiera dobroczynne kwasy Omega -3 i Omega – 6, poprawiają sprawność umysłu, cerę, zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory(...)łososia na osobę Sposób przygotowania: Łososia podziel na porcje, zamarynuj w skórce cytrynowej, chilli, tymianku, soli i pieprzu. Odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż na blaszkę do pieczenia i upiecz w temperaturze 180 º C przez około 20 minut. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Kalafiora podziel na różyczki i również ugotuj. W garnku rozgrzej olej
wysmienitybrązowym ryżem i łososiem. A do tego sos cytrynowy. Wyszło bardzo smacznie. I tylko moje dziecko nie mogło zgodzić się z nazwą bo przecież gołąbki nie mogą być z rybą, Po mimo sporu o nazwę zjadł wszystko ze smakiem. Gołąbki z łososiem Składniki na 8 średniej wielkości gołąbków: 300 g świeżego łososia 100 g brązowego ryżu główka młodej kapusty(...)Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty przelewamy wrzątkiem, Wycinamy zgrubiałe części. Na brzegu liścia układamy farsz i zawijamy jak normalne gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Polewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na około 20 minut. Sos cytrynowo-śmietanowy Składniki: 250 ml bulionu warzywnego skórka i sok z połówki cytryny
MiksturownikBardzo zdrowy i lekki obiad. Danie dzięki lubczykowi zyskuje bardzo wyrazistego smaku. 350 g dzikiego łososia Sól Pieprz 2 plastry cytryny 2 łyżeczki suszonego lubczyku 5
VioletoweKucharzeniefurory nie zrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze(...)najpierw białka, a później żółtka. Do białek dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu, mieszamy. Szczypiorek drobno kroimy. Na blaszce, desce układamy obok siebie 9 krakersów (3x3)w kształcie prostokąta. Na krakersy wykładamy masę serową, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę pieczarkową, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwa
Kuchnia MagdaLenyCzas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI: 300 g świeżego fileta z łososia ( 2 filety) 1 por 4
kulinarnyJa- Mam ochotę na pizzę, wiesz? Taką prawdziwą, domową. Z szynką, pieczarkami, ogromną ilością żółtego sera.. Ach!- W piątek? Z Szynką?! No, weź, proszę Cię!- Ale
W kuchni Karmel-itkiObserwuję z zapartym tchem delikatne falowanie tafli jeziora. Zbiera się na deszcz, ciemne chmury przysłaniają błękit nieba. Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc
W kuchni Karmel-itkinajszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku , na środkowym poziomie. W temperaturze 140⁰C wystarczy im 10 minut. Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików(...)pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza
Karo in the KitchenCzas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI: 300 g świeżego fileta z łososia ( 2 filety) 1 por 4
kulinarnyJa*********************************** Niepoprawna rozkosz? Oj, tak. Ciasto niby niewinne, po prostu kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą
W kuchni Karmel-itkiDo przyrządzenia tych brownies przekonała mnie Kasia, autorka bloga "W Krainie Smaku". Urzekła mnie swoimi BROWNIES Z WHISKY I PORECZKAMI,które posłużyły jako punkt
W kuchni Karmel-itkiOdkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając
W kuchni Karmel-itkiRozmarzona, leżąc na plecach w wysokiej trawie, obserwuje niewielkie obłoki na błękicie nieba. Czuje ciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak
W kuchni Karmel-itki