blaszki na ryby - 468 przepisów (strona:29/32)

Ciasto na pizzę 232

włoskiej potrawy. Jak wiemy, pizza wywodzi się Włoch. Już w 997 roku słowo 'piza' zostało pierwszy raz zapisane w dokumentach. Placki z ciasta makaronowego z dodatkiem sera, ziół i ryby znane już były w XVII wieku, a pierwsze pizzerie powstały w XVIII wieku w Neapolu. Słynna pizza napoletana w dzisiejszych czasach jest wytwarzana z lokalnych produktów - mąki typu(...)wyrastania na ok 1-1,5h (powinno co najmniej podwoić objętość). Po tym czasie ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawić do nagrzanego

Obiad gotowy
Szparagi, krewetki, cytryna, maślany sos – jedna blacha 237

Są takie smakowe połączenia które nasuwają się same. Krewetki to dla mnie zawsze żelazny i nieśmiertelny zestaw: masło, pietruszka, czosnek. Do tego płatki papryki chili i

Karo in the Kitchen
Poniedziałek – Stir free, czyli stir fry bez smażenia 132

Wszystko jest jak w klasycznym stir fry z tą różnicą, że składniki są pieczone a nie smażone. Zdrowiej. No i zapach w kuchni zupełni inny. Czas

Niedzielny kucharz
Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne 176

Odkąd pamiętam zawsze lubiłam śledzie , nigdy nie zagłębiając się w ich wartości odżywcze. Najważniejszym argumentem dla mnie, przemawiającym za tym, aby w miarę często gościły na

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek 182

Chrupiące, słodkie pieczone rzodkiewki i jędrne pieczone krewetki al dente. Doskonały duet. Również kolorystyczny. Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek – smakuje doskonale. Łączy je genialnie

Niedzielny kucharz
Bułki do hot dogów stylu New England – wytrzymałe, miękkie i puszyste 270

dogi już dawno awansowały z podłego fast food’u do dań kategorii gourmet. Rzemieślnicze bułki, samodzielnie robione mieszanki mięs czy roślin strączkowych (w wypadku wersji wegańskiej) na kiełbaski , ryby i owoce morza, mnogość dodatków, relishy, sosów i sposobów podania sprawiły, że ‘kiełbasa w bułce’ stała się przedmiotem pożądania.   Domowe hot dogi będą jeszcze większym przysmakiem, jeśli samodzielnie zrobicie(...)dłuższego boku i kilka razy toczymy dłońmi po blacie dla uformowania. Bułki układamy szwem do dołu z małym 1,5-2cm odstępem obok siebie w wyłożonej papierem dużej blaszce (moja ma 40/25/6cm i zmieściła 9 bułek). Przykrywamy znowu lnianą ściereczką i zostawiamy je do podwojenia objętości i mocnego napuszenia – powinny się ze sobą posklejać.   PIECZENIE Pod koniec wyrastania

Karo in the Kitchen
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 198

                 Quiche nie jest zbyt popularne w mojej kuchni i przeważnie

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak z wolnego chowu z warzywami 186

Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera 306

Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – pieczony w folii w piekarniku – czyli pyszny pomysł na piątkowy obiad i nie tylko :) Oryginalny przepis pochodzi

Kulinarne Przeboje
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 239

Bez żadnych wyrzutów sumienia korzystam w kuchni z pomidorów w puszce – są idealnie słodkie, dojrzałe, soczyste i dodatkowo – obrane. Dostępne zawsze, wszędzie i w wielu wariantach

Karo in the Kitchen
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 161

zwykle po wstępnym powitaniu, zabraliśmy się do dzieła. Zostaliśmy podzieleni na grupy i każda miała przygotować inne pyszności. Takim też sposobem przygotowaliśmy następujące potrawy: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami Czas przygotowania 50 min. 2 porcje Składniki: 400 g polędwicy z dorsza 150 g wędzonego jesiotra z Jury(...)cynamonu Przygotowanie: Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski wkładamy twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem

karmelowy
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55834

taka na ciepło też jest smaczna.   Składniki : filet z mintaja w kostce mąka do panierowania ryby (zwykła lub kukurydziana) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Przygotowanie : Rybę możemy przekroić na pół. Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej(...)oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić, by zmieścić się w czasie 30 minut? I by kojarzyła się ze świętami? To było wyzwanie! Spróbowałam zrobić warstwową sałatkę śledziową

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Polvo à lagareiro - pieczona ośmiornica po portugalsku 191

W Portugalii wszystko jest  à lagareiro , czyli skąpane w aromatycznej oliwie z czosnkiem podczas pieczenia i żeby było mało podane z jeszcze dodatkową porcją po

Food Square
Dorsz w cieście francuskim 151

W Polsce jest wielu świetnych pisarzy. Następcy wielkich autorytetów i autorów bestsellerowych pozycji pewnie wchodzą na rynek wydawniczy ciekawymi pozycjami. Nie dawno do ich grona dołączyła

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania