biszkopt - 17572 przepisów (strona:698/1172)

Ciasto African Cassis 979

porzeczki.   African Cassis jest niesamowicie nasączony whisky o lekko dębowej nucie, które dobrze zgrało się z czarnymi porzeczkami. Jestem zadowolona, że nie pozostałam w tym wypadku wierna kakaowemu biszkoptowi, a wygrało ciasto „murzynkowe”. Krótko: jest słodkie, bardzo czekoladowe i mocno wilgotne. Idealne na widelczyk. Składniki na ciasto: baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao(...)Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając , podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy. biszkopt: 5 jaj ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę czekoladową(uwaga jeśli jest

Domowe ciasta
Tiramisu w pucharkach (bez jajek) 228

takie, które zrobię w kilka chwil jak to tiramisu bez jajek w pucharkach. Polecam!  250g sera mascarpone 250ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru  14-16 podłużnych biszkoptów do deserów  1 filiżanka mocnej, przestudzonej kawy  kilka kostek czekolady  kakao  1. Śmietankę ubijamy, mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem.  2. Na dnie pucharków układamy(...)biszkopty nasączone kawą. Na to układamy mascarpone, posypujemy kakao. Czynność powtarzamy.  3. Na wierzch ścieramy czekoladę. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny

Szefowa kuchni
KREM Z BATONIKAMI MILKY WAY DO TORTU 107

Krem z batoników Milky Way jest polecany do przekładania płatów biszkoptów, dekoracji tortów lub babeczek. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak na pewno zachwyci każdego miłośnika słodkości. Taki krem doskonale sprawdzi się w przygotowaniu tortów dla dzieci. Moja córka jest smakiem kremu zachwycona :) Składniki: * 450 ml śmietany kremówki 36% * 260 g batonów Milky Way * 500 g serka mascarpone Wykonanie(...)kremówki z batonikami dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem na średnich obrotach nie dłużej niż 2-3 minuty, aby masa się nie zważyła. Taka ilość kremu wystarcza do przełożenia biszkoptu rozkrojonego na 3 części o średnicy 24 cm, wysmarowania wierzchu i boku

Zrób to smacznie
Puszysta szarlotka z jabłkami 191

Dzień dobry :-) Kolejny piątek już mamy. Na weekend polecam prostą, szybką w wykonaniu i pyszną szarlotkę. Do jabłek dodajemy kisiel cytrynowy, który nadaje fajny posmak. Ciasto to tak naprawdę biszkopt. Ciasto znalazłam tutaj ( klik ). Polecam, warto zrobić :-) Miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka maki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki

kruche babeczki
SZARLOTKA PO KASZTELAŃSKU 127

Lubię tam zaglądać bo Jola ma dużo fajnych przepisów na obiady,kolacje,przekąski itp. Szarlotka jest bardzo prosta w wykonaniu,smaczna a do tego elegancko się prezentuje. Zapraszam :) SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki(...)jabłka się uprażą i będą miękkie.Do gorących jabłek dodajemy galaretki w proszku,mieszamy,ściągamy garnek z palnika i zostawiamy do przestudzenia.Ciepłą jeszcze masę jabłkową wylewamy na upieczony biszkopt,wyrównujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Teraz czas na krem.Schłodzoną śmietankę wlewamy do miseczki i miksujemy na najwyższych obrotach,gdy śmietana zaczyna gęstnieć wsypujemy cukier puder,cukier waniliowy

Mała w garnku miesza
Sernik na zimno ze śmietanką i granatem 140

Lekki i smaczny sernik ze śmietanką i białą czekoladą. Idealny na domowe spotkania. Dla mnie strzałem w dziesiątkę było przełamanie słodyczy ciasta owocem granatu. 100 g okrągłych biszkoptów 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 350 g serków waniliowych 100 g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny  200 ml ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku(...)wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Do czekolady wlewamy kilka łyżek masy i dokładnie mieszamy.  Do masy przelewamy czekoladę oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Na serniku rozkładamy owoce granatu, zalewamy ostudzoną galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia

VioletoweKucharzenie
Torcik śnieżny puch -bez pieczenia 103

wystarczy tylko parę składników. składniki 1/2 sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w przegotowanej wodzie -pół litra wody 25o ml śmietany 36 % 4 łyżki cukru pudru 1 paczka biszkoptów podłużnych 1 śmietan fix 1 garść kokosu białego uprażonego na suchej patelni przygotowanie: Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a na to biszkopty . śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać śmietan

Moje Wyroby
Ciasto makowe z galaretką i wiśniami 128

wystudzoną margarynę, suchy mak i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem(...)wiśnie i mieszamy. Dodatkowo: 5 łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta uprażonych na suchej patelni. Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedną część wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy masę wiśniową, przekładamy drugą częścią ciasta makowego, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Przekładane ciasto kakaowe z masą z białek 218

szybko się je przygotowuje, bo tak nie jest, ale na pewno warto :-) Ciasto składa się z trzech cienkich kakaowych placków biszkoptowych, przełożonych piankową masą z dodatkiem bitej śmietany. Biszkoptów niczym się nie nasącza, a mimo to są wilgotne - to mój ulubiony przepis. Uprzedzę pytanie o to, czy można upiec jeden biszkopt i przekroić go. Niestety nie, w najlepszym wypadku byłoby

Arabeska waniliowa
Słonecznikowiec z masą śmietankowo-krówkową 3085

ilość, aby "posłodzić" krem i nadać mu lekko kajmakowego smaku. Pestki słonecznika także nie są mocno oblepione cukrem, więc całość jest umiarkowanie słodka - tak w sam raz. Biszkoptu niczym nie nasączałam, ponieważ jest on wilgotny sam w sobie, ale jeśli chcecie użyć ponczu, wtedy radzę upiec tradycyjny biszkopt bez dodatku mleka i oleju. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Sernik z czereśniami na zimno 🍒 107

być inne, ale czerwone) 3 szkl. gorącej wody 1 kg.sera do serników z wiaderka 2 cukry waniliowe 6 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody 1 paczka biszkoptów + 1/2 szkl. mleka czereśnie do ozdoby WYKONANIE: Czereśnie myjemy i drylujemy. Rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia(...)trochę stężeje, wylewamy na nią drugą część galaretki z czereśniami i znów wstawiamy do zamrażalki. Na stężoną galaretkę wykładamy drugą część masy serowej, równomiernie wygładzamy i na masę wykładamy biszkopty nasączone w mleku. Wstawiamy do lodówki na chłodzenie od 4 godz. - 24 godz. Żeby wyciągnąć nasz gotowy sernik z foremki, wsadzamy ją do misy z gorącą wodą i trzymamy

Rita creative
SERNIK SMERF | rita creative 118

cukru granatowy barwnik spożywczy Krem: 1,5 łyzki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody 400 gr. śmietany kremówki 36% 4 łyzki cukru pudru Dodatki: 15 szt. ciastek delicji 15 szt. biszkoptów 2 galaretki (granatowa i niebieska) 500 gr. borówek amerykańskich 4 kostki gorzkiej czekolady foremka odpinana o wymiarach 38 x 25 cm. WYKONANIE: do miseczki wlewamy pół szklanki gorącej wody(...)waniliowy, 6 łyżek cukru, ostudzoną żelatynę, troszkę barwnika niebieskiego (to już od Was zależy jak intesywny kolor chcecie otrzymać) i mieszamy aż barwnik dobrze się rozpuści. na blachę wyłożoną biszkoptami i delicjami wlewamy niebieską masę serowa. Wstawiamy do zamrażalki na 10 min. Po tym czasie na masę serową wylewamy ostudzoną granatową galaretkę i znów wstawiamy do zamrażalki

Rita creative
Makowiec z gruszkami 154

gruszkowa nadaje jednak wypiekowi więcej wilgotności niż jabłka ,ale przyjemnie spaja się z makowym nadzieniem. No i całość zamknięta w dwóch rodzajach ciasta: kruchego w formie spodu i cieniutkiego biszkoptu w formie wierzchu. Smaczne, sycące, i słodkie ciacho;) /źródło przepisu 102 nowe ciasta z owocami s. Anastazji/ Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 150 g masła(...)Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką WYKONANIE ciasto kruche posypane bułką tartą   gruszki posypane cynamonem i cukrem   masa makowa   zalewamy biszkoptem   Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, kroimy po wystygnięciu. Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto Puchatek 146

szklanki gorącej wody Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy kakao. Stopniowo dodajemy lekko ciepłą żelatynę, stale miksując. Dodatkowo: opakowanie dużych okrągłych biszkoptów WYKONANIE: ciasto z bezą   masa I   biszkopty   masa II   ciasto z bezą ps . Wybaczcie za jakość zdjęć w kilku ostatnich postach, ale niestety aparat się zbuntował i lampa zaczęła

Domowe ciasta
Ciasto Poezja 232

białek i cukru (połowa piany na blachę)   posypujemy orzechami (po 50 g na blachę)   pieczemy po 30-35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na biszkopt orzechowy: 4 jaja 5 łyżek mielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka(...)ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę. Dodatkowo:  300 g dżemu z czarnej porzeczki( u mnie domowy) lub powidła WYKONANIE: ciasto z bezą orzechową   masa jabłkowa   biszkopt orzechowy + dżem porzeczkowy   krem   ciasto z bezą orzechową   Smacznego

Domowe ciasta