biszkopt - 17572 przepisów (strona:704/1172)

Szybkie ciasto bez pieczenia 160

koniec ubijania dodać przestudzoną galaretkę(ja użyłam cytrynowej, dzięki czemu masa jest lekko kwaskowata) z żelatyną, jeżeli posiadamy barwik możemy dodać klika kropel aby uzyskać dowolny kolor. Gotowy spód biszkoptu obłożyć rantem lub włożyć do tortownicy, posmarować kremem o odstawić do lodówki na pół godziny, aby masa delikatnie stężała. Dwie jednakowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody. Na krem układamy

Pomysłowa kuchnia
tort wuzetka-drip cake 163

Kochani Październik to w mojej rodzinie miesiąc urodzin, a jak urodziny to tort :) Dziś chcę Wam pokazać tort jaki upiekłam na urodziny brata. Jest to klasyczny tort na kakaowym biszkopcie, naponczowany, przełożony bitą śmietaną i powidłami. Ozdobiłam go ostatnio bardzo modną metodą "drip cake" czyli czekoladą, która wygląda jakby spływała z ciasta. Wygląda to bardzo efektownie a jest bardzo proste(...)Jestem bardzo zadowolona z tego tortu, bardzo mi się podoba i jest lekki i baaaardzo pyszny :) SKŁADNIKI *przepis na małą tortownicę około 18cm średnicy BISZKOPT -5 jajek -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) -2 łyżki kakao KREM -750ml śmietany 36% -3/4 szklanki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Klasyczny sernik dyniowy z rodzynkami sułtańskimi od Helio 138

tortownicę 22 cm: 500 g sera z wiaderka 1 szklanka puree z dyni 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 150 g rodzynek sułtańskich od Helio dodatkowo: biszkopty na spód cukier puder do posypania na wierzch Przygotowanie: Dynię gotujemy lub pieczemy w piekarniku, wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju dyni. Do sernika jak i innych wypieków używam dyni(...)jajkami, dodajemy cukier. Cały czas miksując dodajemy puree z dyni i budyń (proszek). Na koniec dodajemy opakowanie rodzynek od Helio, mieszamy łyżką. Masę serową przelewamy na spód z biszkoptów i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 60 minut.  Ważne! W przypadku sernika konieczne jest rozgrzanie wcześniej piekarnika.  Wierzch sernika posypujemy cukrem pudrem, sernik ozdabiamy dopiero po przestudzeniu

Życie zaczyna się w kuchni
Rolada z galaretką 130

Składniki : BISZKOPT: 5 jajek, osobno białka i żółtka 1/2 szkl. mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru 1 kopiasta łyżka kakao Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy, aż składniki się połączą(...)środku ciasta również rozkładamy paski z galaretki, zwijamy do końca, wierzch dekorujemy rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem, chowamy do lodówki, do chłodzenia, najlepiej przygotować wieczorem i chłodzić całą noc, biszkopt jest wtedy idealnie wilgotny

KUCHNIA POLSKA
Torcik a la Ferrero Rocher 104

muszę przyznać, że była to udana próba :) Torcik jest dość słodki, ale można zmniejszyć ilość nutelli i uregulować sobie słodkość samemu. Mojej rodzince smakował, dlatego polecam. Wypróbujcie :) Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 6 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem(...)ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia składników. Krem: Śmietanę ubić na gęsty krem, dodawać po kilka łyżek mascarpone i dalej ubijać. Na koniec dodać nutellę. Zmiksować do połączenia składników. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć ponczem, następnie wyłożyć część kremu, a na krem posypać część orzeszków. Przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć, wyłożyć część kremu i orzeszki. Przykryć

Agusiowe smakołyki
Ciasto czekoladowo - budyniowe z kremem stracciatella 709

Dzisiaj mam przepis zdecydowanie dla wielbicieli słodkich, czekoladowych ciast:)  Puszysty ciemny biszkopt przełożony dwoma czekoladowymi kremami, budyniowym oraz śmietanowym, które świetnie ze sobą współgrają.  Idealne jako dodatek do filiżanki gorącej kawy :) foremka 23x33cm Biszkopt:   5 jajek,  1/2 szklanki cukru,  3 łyżki mąki tortowej,  1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości
Pyszne tiramisu w szklance 122

mój przepis na lekkie i puszyste tiramisu w szklankach.  Tiramisu z rumem  zaparzona mocna kawa 200 ml serek mascarpone 250 g śmietana 30% 250 g biszkopty okrągłe cukier trzcinowy 3 łyżki cukier wanilinowy 3 łyżeczki rum 30 ml kakao Pierwszym etapem przygotowania deseru jest zaparzenie intensywnej kawy. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie wrzucamy do miksera bardzo schłodzoną śmietankę. Kiedy(...)możemy stopniowo dodać ok 90-100 ml kawy ( w zależności od tego jak bardzo intensywny chcemy deser).  Kiedy krem będzie już gotowy możemy zacząć układać w szklankach.  Biszkopty namaczamy w pozostałej kawie wymieszanej z rumem, wkładamy do szklanki,przykrywamy warstwą kremu, a następnie posypujemy kakao. Czynności powtarzamy w zależności od tego jak wysokie mamy szklanki. Przed podaniem najlepiej

Kuchnia moimi oczami
Ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym 521

Biszkopt powinien się składać z jajek, cukru i mąki, a w przepisie klasycznym na każde jajko bierzemy po 1 łyżce cukru i mąki. W tym przepisie będą dodatki: olej, mleko skondensowane… i nie tylko, więc jego nazwa, to ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym. Poprzedni przepis na Roladę Huragan wzbudził ogromne zainteresowanie, lecz niektórym z Was wydał się zbyt skomplikowanym(...)mlekiem skondensowanym identycznie, jak Rolada Huragan wyszło puszyste, wilgotne, lekkie i sprężyste niczym gąbka. Z powodzeniem nada się na torty, ciastka tortowe, wszędzie tam, gdzie może zastąpić tradycyjny biszkopt… i nie tylko. Dzięki nietypowej strukturze powinno zasmakować nie tylko dorosłym, ale przede wszystkim dzieciom. Przepis pochodzi ze strony Jeannietay’s Blog . Gorąco polecam i życzę smacznego.   Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
TĘCZOWE MINI SERNICZKI UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN) 902

możecie za każdym razem zrobić w innej wersji kolorystycznej, tak, aby dopasować  jedo tematu przewodniego danego przyjęcia. I mali i duzi będą nimi zachwyceni! 😊 SKŁADNIKI: 2 opakowania biszkoptów (2 x 120 g) 3/4 kostki roztopionego masła 2 kg twarogu sernikowego z wiaderka (gęstego) 4 x 2,5 łyżek żelatyny 4 x 50 ml wody cukier puder do smaku (dałam(...)łyżeczki esencji waniliowej 1,5 szklanki śmietany kremówki 36% DO DEKORACJI: odrobina barwników spożywczych: fioletowy, niebieski, żółty, różowy bita śmietana do dekoracji unicornowe ozdoby cukrowe lub kolorowe posypki WYKONANIE: Biszkopty zmiel w malakserze na piasek i dodaj do nich roztopione masło. Wymieszaj całość i gotową masą wyłóż dno prostokątnej blachy do pieczenia o wymiarach 36 x 25 cm . Dociśnij mocno

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta + filmik 378

Dziś proponuję przepis na ciasto ze starego i dobrego przepisu mojej mamy - ciasto z makiem z domową masą makową . To ciasto przypomina trochę biszkopt przekładany masą makową, albo nawet ciasto drożdżowe, ale nic z tych rzeczy. Biszkopt po upieczeniu trzeba przekroić i dopiero "wmontować" w niego masę makową. Z tym ciastem jest inaczej - wszystko odbywa się za jednym zamachem

Kawa z mlekiem
Rolada z kremem z białą czekoladą i borówkami 107

ciasto kojarzy mi się zawsze z latem, słońcem i wakacjami. Delikatny biszkopt z dodatkiem kakao, lekki krem śmietanowy z kawałeczkami białej czekolady i pyszne dojrzałe borówki. Całość daje nam smakowity deser na każdą okazję. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 100 g mąki tortowej 2 łyżki kakako szczypta proszku do pieczenia składniki na krem

noteskulinarnyfiga
MLECZNA KANAPKA, CZYLI KAKAOWY BISZKOPCIK PRZEŁOŻONY DELIKATNYM SERKIEM 130

łyżki, dodane do delikatnego kakaowego biszkopcika, którego przełożyłam osłodzonym miodem, naturalnym serkiem. Zwarta, a jednocześnie mięciutka, fajna mleczna kanapka, którą śmiało można wpakować do szkolnego lunch boxa. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka ( oddzielam białka od żółtek) 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru ( lub innego zdrowszego słodzidła) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki(...)będzie płynna, ale nie gorąca do żelatyny dodaję łyżkę serka, dokładnie mieszam, przelewam do serka i miksuję, aby składniki się połączyły. wkładam do lodówki, by masa stężała ZŁOŻENIE: biszkopt w blaszce przekrawam na pół, wykładam tężejący serek i przykrywam drugą połówką, zostawiam w lodówce, najlepiej

Upiecz sobie babeczkę
Dietetyczny tort z kremem bananowym 205

kropel cytryny  Przygotowanie:  Banany miksujemy z jogurtem, ksylitolem/erytrolem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody. Dodajemy do masy. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Biszkopt ponownie wkładamy do formy, skrapiamy odrobiną mocnej herbaty z rumem. Przekładamy 3/4 masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Po 30 minutach smarujemy boki resztą masy (gdy za bardzo stężeje lekko podgrzewany

Czarnawisienka
Malinowa chmurka -ciasto znane ale każda gospodyni piecze go inaczej 168

opakowania galaretki truskawkowej 450 g malin przygotowanie galaretki rozpuścić w 4 szklankach przegotowanej wody, a maliny dajemy na sitko żeby nam się odsączyły, ja akurat mialam zamrożone maliny . Gdy biszkopt nam się upiecze zostawiamy go w blaszce, lepiej nam będzie wlewać galaretkę, ale jak już jest gotowa galaretka wkładamy maliny i mieszamy z galaretką i wylać na biszkopt

Moje Wyroby
ciasto "majorka" bez pieczenia 477

dużej paczki herbatników 700 ml mleka 2 opakowania budyniu z wanilią 3 łyżki cukru 150 g masła 2 opakowania galaretki bananowej 2 opakowania galaretki pomarańczowej paczka małych biszkoptów puszka pulpy z marakui 1/2 puszki ananasa banan kilka połówek brzoskwiń Budyń i cukier rozrobić w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mlek wlać rozrobiony budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje(...)przetrzeć, żeby pozbyć się pestek. Przelać do garnka, uzupełnić wodą do 750 ml i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki pomarańczowe i rozmieszać. Odstawić.  Na stężałe ciasto wyłożyć biszkopty i zalać gęstniejącym musem z marakui. Schłodzić i przechowywać w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia