biszkopt - 17572 przepisów (strona:696/1172)

Ciasto jajko sadzone, czyli pianka z maślanki z brzoskwiniami i galaretką 124

maślanki (można użyć jogurtu naturalnego) 2 galaretki przezroczyste 300 ml wody Wierzch: 1 puszka brzoskwiń w syropie (duża; 480g netto) 1 galaretka przezroczysta 500 ml wody Dodatkowo: 100g okrągłych biszkoptów   Przygotować masę z maślanki.  Galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i pozostawić do ostudzenia. Maślankę należy zmiksować, a następnie powoli połączyć z zimną galaretką. Masę schłodzić(...)lodówce, aby delikatnie stężała. Po tym czasie formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć biszkoptami. Na ciastkach umieścić masę maślankową oraz równomiernie ułożyć połówki brzoskwiń uprzednio odsączonych z syropu. Owoce delikatnie docisnąć, żeby odrobinę "wbiły się" w piankę. Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie. W międzyczasie przygotować galaretę na wierzch .   Galaretkę rozmieszać w 500 ml gorącej wody

Di gotuje
Tarta kawowa 167

jest prosty i niewymagający wielkich umiejętności cukierniczych. A samo przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż 15-20 minut. PRZEPIS  NA TARTĘ KAWOWĄ Składniki: Ciasteczkowy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Kawowe nadzienie: 250 g sera twarogowego 100 ml śmietanki 30% 100 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki cukru(...)pełna łyżka kawy rozpuszczalnej  1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki dżemu porzeczkowego 2 banany masło orzechowe kruszone ciastka, bezy lub tarta czekolada  PRZYGOTOWANIE:   1.  Biszkopty pokruszyć w malakserze.    W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki  formy

kolorowotorcikowo
WIŚNIOWA FANTAZJA 132

minut. Piec przez 15-18 min w 175oC. Rolada. Białka ubić, dodać cukier, żółtka oraz wodę. Dodać mąki oraz proszek do pieczenia. Piec 15min w 180oC. Upieczony biszkopt zwinąć w roladę. Dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać, aby nabrał nieco luźniejszej konsystencji. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować na nim dżem i ponownie ciasno zwinąć w roladę. Krem . Rozpuścić żelatynę. Wiśnie odsączyć z syropu

Słodki Zakątek
Ciasto Adwokatowe 257

żelatyny 2-3 łyżki masy z adwokatem, mieszamy. Tak zaprawioną żelatynę mieszamy z resztą masy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą adwokatową. Całość przelewamy na zimny biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy na niewielkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z adwokatem. Mieszankę

Smaki Na Talerzu
Klasyczna jajecznica z kajzerką 196

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Delikatne Ciasto z Kiwi 93

figle, mam na to patent... chwila gotowania owoców sprawia że galaretka daje rade :) może zsiada się troszkę dużej, ale warto <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 2 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA GALARETKĘ Z KIWI: 450g obranych kiwi 2 galaretki(...)pokroić w mniejsze kawałki, zalać gorącą wo dą, gotować około 3-4 minutki. Po tym czasie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, pozostawić do wystygnięcia, tężejącą wylać na biszkopt. 3. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, jogurt, pod koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. wylać kolejna warstwę na ciasto. 4. Kiwi zalać gorącą wodą, gotować 3-4 minutki, zdjąć

Dziś Ja gotuje
Shrek 213

końcu je sfotografowałam, choć tym razem nie wyszło tak piękne jakbym chciała, ot taka mała złośliwość. Ale za to imprezie rodzinnej zrobiło furorę i zniknęło co do okruszka. Biszkopt:  4 jaja 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy(...)opakowania delicji Odlewamy 1 szklankę soku i rozprowadzamy w niej proszek budyniowy. Pozostały zagotowujemy, a na wrzący wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i zagotowujemy całość. Ciepły budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzchu ostudzonej masy układamy w niewielkich odstępach delicje. Warstwa śmietankowa:  500 ml śmietany 30% lub 36%  1 galaretka cytrynowa 2 zielone galaretki (agrestowe

Cynamonowe szczęście
Sernik wiśniowy z bezami 167

wiśniowy zachwyca nie tylko smakiem, ale i kolorem. A udekorowany kolorowymi bezami może zastąpić tort. SERNIK WIŚNIOWY  Z BEZAMI Składniki na sernik wiśniowy: Spód do sernika: 150 g biszkoptów 100 g masła 1 łyżka kakao Masa serowa: 750 g miękkiego sera twarogowego ( użyłam twarogu z Biedronki )  3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 żółtka 150 g mrożonych wiśni(...)śmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do dekoracji: 100 g czekolady rubinowej lub białej mrożone wiśnie kolorowe bezy Wykonanie sernika : 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Okruszki biszkoptowe wymieszać z kakao. Ostygnięte masło wlać do okruszków biszkoptowych i dobrze wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy o średnicy około 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia

kolorowotorcikowo
TORT MANGO MARAKUJA 94

gęsta, jakby „sucha”, a na końcu zacznie się karmelizować – na tym etapie rozbij ją na mniejsze kawałeczki i przełóż na talerz wyłożony pergaminem pozostaw do wystygnięcia Biszkopt: 9 jajek 330g cukru 180g mąki 65g mąki ziemniaczanej oddziel białka od żółtek w jednej dużej misce ubij białka z 2/3 cukru na sztywną pianę (taką, żeby nie wypadała(...)czekolady, a do ostatniej łyżkę soku z marakui piecz w 170ºC przez ok 30 minut aż wierzch zacznie się rumienić – wszystko zależy od pieca po upieczeniu pamiętaj by biszkopt dobrze wystudzić – w przeciwnym razie krem z niego spłynie! Galaretka z mango i marakui: 3 dojrzałe mango 4 owoce marakui sok z cytryny 1 łyżka cukru 1 opakowanie agartyny

SandraFrej.com
TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK 108

Moje smaki, czyli tort cappuccino z kawą, rumem i likierem z kukułek. Na grubych, puszystych biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż. Jednak to wizualna część tortu, najważniejsza(...)500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 250g śmietanki kremówki ponadto 5 -6 łyżek likieru o smaku kukułek ,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) Wykonanie biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wanilię, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch tortownic (25cm

Raj dla Podniebienia
DUET KOKOSOWO-CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 125

wafelków kokosowych. Czekoladowa masa serowa to połączenie twarogu sernikowego z śmietanką oraz gorzką czekoladą, bez dodatku żelatyny. Całość zwieńczona plasterkami truskawek. Po prostu rewelacja!!! Składniki: Spód: 150 g biszkoptów 1 łyżka kakao 2 łyżki wiórek kokosowych Radix-Bis 3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis Masa kokosowa: 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka) 400 ml mleczka kokosowego Radix(...)twarogu mielonego (może być z wiaderka) 200 ml śmietany 30% 300 g gorzkiej czekolady min. 70% 1/2 szklanki czekolady Dodatkowo: ok. 700 g truskawek wafelek kokosowy Wykonanie: Spód: Biszkopty mielimy na miałko i łączymy z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Powstałym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy (średnica 25-26 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto brzoskwiniowo - kokosowe 119

pracy i czasu, ale jest tego warte. Ciasto zostało "sklecone " z wielu starych przepisów zeszytowych. Na zdjęciu nie widać, ale w środku między warstwami kremu jest wkładka kokosowa.  Biszkopt kakaowy : - 3 jajka, - 4 łyżki cukru, - 2 łyżki wrzątku, - 2 łyżki oleju, - 2 łyżki kakao, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki mąki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka(...)kremem budyniowym. Galaretka : - 2 galaretki brzoskwiniowe, - brzoskwinie z puszki. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać pokrojone brzoskwinie i odstawić do lekkiego stężenia. Złożenie ciasta : Z upieczonego biszkoptu zdjąć skórkę i posmarować małą ilością kremu.Nałożyć blat kokosowy odwracając go papierem do góry. Zdjąć papier i posmarować resztą kremu. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z owocami. Wstawić do lodówki

Przepisy Mikołaja
Tort czekoladowo - kawowy 133

Tort idealny na Dzień Kobiet dla moich Pań w rodzinie :) Skladniki: Biszkopt: - 5 jajek, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki mąki pszennej, - 1 szklanka cukru, - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia. Krem: - 660 ml śmietany 30%, - 150 g gorzkiej czekolady, - 100 g mlecznej czekolady, - 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, - 1 łyżeczka żelatyny. Sposób przygotowania: Białka ubić z cukrem na sztywno(...)kawę rozpuszczalną i odłożyć w zimne miejsce. Dolać resztę śmietany oraz ubić. Jeśli krem będzie za rzadki to można dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.  Następnie przełożyć biszkopt kremem i ozdabobić wedle uznania. Smacznego

Przepisy Mikołaja
Familijna pychotka 147

ciasto to mój osobisty faworyt wśród warstwowych, przekładanych ciast. Polecane na ważne uroczystości rodzinne. Bardzo pyszne. Wilgotny czekoladowy biszkopt nasączony dodatkowo ponczem z nalewki z kremem budyniowym o smaku nutelli, cienka warstwa kwaśnego dżemu dla przełamania smaku   i warstwa puszystej bitej śmietanki posypana tartą gorzką czekoladą.  Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko(...)mlekiem w proszku, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Jeden blat biszkopta ponownie umieszczamy w foremce, nasączamy połową nalewki wymieszanej z wodą, wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem , nasączamy resztą ponczu, smarujemy resztą kremu czekoladowego, układamy warstwę maślanych herbatników, smarujemy dżemem porzeczkowym, przykrywamy warstwą herbatników, wykładamy masę śmietanową.  Posypujemy tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy ciasto na całą

Wanilia i Kardamon
SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE 104

Polecam! Składniki: 800 g sera - u mnie z wiaderka President 200 g mascarpone pół szklanki śmietany 30% cukier puder 3 galaretki malinowe 500 ml wrzątku- do galaretek opakowanie okrągłych biszkoptów dodatkowo: maliny i borówki na wierzch Wykonanie: * 3 opakowania galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, studzimy. *Śmietanę ubijamy na sztywno.  *Ser miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier puder do smaku(...)miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy.Następnie wlewamy przestudzone galaretki, miksujemy.  *Na dno tortownicy o śr 25cm wykładamy biszkopty, wylewamy na nie masę serową. Na wierzch układamy delikatnie owoce, wstawiamy do lodówki do stężenia

Z Majeczką w kuchni