biszkopt - 17572 przepisów (strona:687/1172)

Budyniowiec truskawkowy oraz kakaowo-bananowy - INSTAGRAM cz. IX 91

napoju roślinnego (lub mleka) - 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego - 250g mrożonych truskawek - kilka świeżych truskawek - 4 łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki agaru* - 1 naleśnik lub herbatniki / ciastka / biszkopty na spód - 2 łyżki truskawkowego kremu MyRawJoy (opcjonalnie)** * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość musicie dopasować do proporcji jakie macie na opakowaniu żelatyny. ** krem sprawia, że budyń jest bardziej kremowy ale można(...)opakowania proszku budyniowego waniliowego - 2 banany - 2 łyżki MAGIC czekoladowa latte od SiłaRoślin (lub 2 łyżki kakao) - 4 łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki agaru - 1 naleśnik lub herbatniki / ciastka / biszkopty na spód * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość musicie dopasować do proporcji jakie macie na opakowaniu żelatyny. 1) 300 ml napoju wlać do garnuszka i dodać łyżeczkę agaru. Dokładnie agar

Candy Pandas
Klasyczne Tiramisu 67

szkl. mocnej kawy kakao WYKONANIE: żółtka z cukrem miksować na najwyższych obrotach około 10 min., następnie zmniejszyć obroty i wmiksować do żółtek serek mascarpone, ostudzoną kawę zmieszać z likierem, biszkopty zanużać na 2 sek. w kawie i układać w naczyniu jeden przy drugim, posmarować 1/2 kremu, następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i znowu posmarować resztą kremu, deser przykrywamy folią

Kuchnia Beaty
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 234

porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również klasyczny krem czekoladowy do tortu. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 16 cm: 150 ml śmietanki kremówki 36% 100 – 110 g białej czekolady 150 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca(...)radzę dodać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy. Uwagi: Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Sprawdź jakie kremy pasują […] Artykuł KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Mąka ziemniaczana 87

swoją zwięzłą i kleistą strukturę . Jest nierozpuszczalna w zimniej wodzie. Jednak rozpuszczona z ciepłym płynem stanowi doskonały zagęstnik. Mąka ziemniaczana jest głównym składnikiem domowego kisielu (przepis znajdziesz tutaj). Biszkopt upieczony z dodatkiem mąki ziemniaczanej jest bardziej wilgotny ze względu na higroskopijne właściwości skrobi (pochłania wodę), lecz za razem bardziej kruchy . Kruchość ta związana jest z redukcją glutenu w cieście biszkoptowym(...)właściwościach glutenu poczytasz tutaj . Ja osobiście mąkę ziemniaczaną stosuję w zależności od efektu jaki pragnę osiągnąć. Lubię dodać ją do mąki glutenowej, szczególnie gdy piekę biszkopt z użyciem dodatkowych składników jak masa makowa, masa kokosowa lub ubijam żółtka z dodatkiem wody. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć smakowego kisielu lub budyniu, który zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną. Autor zdjęcia: kaboompics

SmartBake.pl
Piana z białek 83

woda z białek jest równomiernie rozłożona pomiędzy nimi. Piana jest kremowa i dobrze się miesza z innymi składnikami. Piana w tej fazie jest idealna do tworzenia musów, sufletów, biszkoptów i innych potraw, które wymagają mieszania składników lub pieczenia i wzrastania w piekarniku. 3. Suche szczyty (dry peaks). Dalsze ubijanie sztywnych szczytów doprowadzi do powstania suchych szczytów , czyli fazy gdzie piana(...)suchych składników do piany z białek. 7. Długość ubijania piany zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. Jak już napisałam wyżej, forma „sztywnych szczytów” nadaje się do sufletów, biszkoptów i wszystkich potraw gdzie pianę musimy połączyć z innymi składnikami. Aby zrobić sztywne bezy, pianą należy ubijać nieco dłużej. Dziękuję Wam, że udało się wam przebrnąć przez ten artykuł

SmartBake.pl
TIRAMISU W JAJKACH 104

pobawiłam się w kuchni i przygotowałam tiramisu w wersji wielkanocnej czyli... tiramisu w czekoladowych jajkach. Składniki: JAJKA CZEKOLADOWE: 1 tabliczka czekolady skorupki po 5 jajkach   TIRAMISU: 250 g biszkoptów 1 op serka mascarpone 3 duże jajka 50 g cukru 90 ml amaretto 250 ml kawy espresso szczypta soli Przygotowujemy skorupki do jajek: W górnej części jajek wywiercić dziurki(...)Jajka osuszyć dokładnie. Przygotowujemy jajka czekoladowe: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzamy. Czekoladę wylewamy do jajek tak aby otulała ich brzegi. Włożyć do lodówki na 3 godziny. Przygotowujemy tiramisu: Biszkopty namoczyć w espresso delikatnie. Podzielić na mniejsze części i położyć na spód jajek. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową

Kuchnia w oparach
Torcik W-Z (Wuzetka) 132

mojeprzepisna.pl | Torcik W-Z (Wuzetka) Pamiętam Wuzetkę jako mała dziewczynka, była pyszna, miała aromat rumowy, mocno nasączona, biszkopt kakaowy, bita śmietana, kakao i rozetka ze śmietany na gorze. Była krojona w duże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna(...)masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę go zmodyfikowałam. Składanki na biszkopt w tortownicy 23 cm: 6 dużych jaj 120 gr cukru 25 gr kakao 115 gr mąki tortowej 40 gr roztopionego i wystudzonego masła Składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę

moj przepis na
Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski 114

bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę. Czy mi się udało? Oceńcie sami :) Składniki na 12 Wuzetek: Składniki na biszkopt o wymiarach 38×25: 6 jajek rozmiar L (w temperaturze pokojowej) 120 gr drobnego cukru 115 gr mąki pszennej tortowej 25 gr kakao 40 gr masła roztopionego, ostudzonego(...)góry. Piec 15-20 min w 180 st do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, położyć na kratce. W międzyczasie przygotować krem. Po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Podzielić na dwie części o wielkości 19 na 25 cm i grubości około 2 cm. Jeżeli jest taka konieczność ściąć górkę, dwa blaty mają mieć identyczną grubość. Krem

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 76

więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę 38×25: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek rozmiar L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 6 łyżek kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec(...)ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do całkowitego wystudzenia na kratce lub w piekarniku. Nożykiem, bardzo delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 2 blaty, wyjdą dość cienkie (około 1 cm). Nasącz: 1 szklanka wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już bez wody) 1 szklanka zimnej wody Wodę

moj przepis na
Ciasto z kaszy manny z owocami 123

pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka z wiśni: 250 g dżemu wiśniowego 150 g mrożonych wiśni 3 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo:  około 150 g herbatników  100 g biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe dowolne owoce świeże lub mrożone Wykonanie: Mleko zagotować, na gotujące się mleko wsypać kaszę - ugotować i ostudzić. Dżem wiśniowy zagotować z mrożonymi wiśniami. Żelatynę zalać odrobiną(...)utartego masła dodawać po łyżce kaszy manny i ucierać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dno wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować połowę masy grysikowej. Na masę ułożyć biszkopty i wylac zimną galaretkę z wiśni. Pozostawić na chwilę w lodówce, by wiśnie zastygły. Następnie wyłożyć resztę masy grysikowej.  Na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Galaretki rozpuścić

kolorowotorcikowo
BONOFFEE PIE + FILMIKI 92

Bonoffee pie to słynny deser o smaku bananów, tofi i śmietany. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Polecam.  SKŁADNIKI :   1 opakowanie okrągłych biszkoptów 400 g masy kajmakowej  HELIO 4 dojrzałe banany 330 ml śmietany 30 %  1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki cukru 2 zagęstniki do śmietany - śmietanex  mniejsza tortownica  słodka herbatka  PRZYGOTOWANIE :  Banany(...)kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z cytryny.  Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy lekko nasączone biszkopty. Nie można ich przesączyć aby nie były za mokre.  Nastepnie rozkładamy całą masę kajmakową, na to banany i chwilkę chłodzimy.  Śmietanę ubijamy z cukrami, następnie wsypujemy śmietanex i chwilkę miksujemy.  Na zimne babanany rozkładamy śmietanę. Deser chłodzimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto cappuccino z bananami 74

ochotę na coś słodkiego, to stworzyłam takie oto ciasto. Możliwe, że dla większości z Was to połączenie wyda się dość dziwne, ale naszym zdaniem było zaskakująco smaczne. Składniki na biszkopt 5 jaj 15 dkg cukru 15 dkg mąki płaska łyżeczka proszku Składniki na masę 2 zagęstniki do mleka śnieżka 1 opakowanie cappuccino 130 gr (ja użyłam smaku śmietankowego(...)łyżką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 min. 2 Zimne mleko ubijamy, dodając małymi partiami zagęstniki i suche cappuccino, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. 3 Biszkopt nasączamy pączem, wykładamy masę cappuccino, układamy pokrojone banany i zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody. 4 Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Życzę smacznego! Interesujesz się

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Tort cytrynowy 79

tort , lekkim kremem na bazie bitej śmietany. Nie jest za słodki i znika ze stołu bardzo szybko. Polecam szczególnie początkującym w kuchni, bo jest dość łatwy w wykonaniu. Na biszkopt 24 cm 6 jaj 2/3 szk. cukru 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody 100 ml oleju Szczypta soli(...)cytrynowe Skórka otarta z 1 cytryny Na poncz 1/2 szklanki soku z cytryny 1/2 szklanki wody 2 łyżki cukru Do dekoracji 180 g wafelków o smaku cytrynowym 1/2 cytryny Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy

Krylowa Kuchnia
Tort śmietankowy 94

być koniecznie z bohaterami tej bajki. Tort jest delikatny i mocno śmietankowy w smaku, Nie zawiera alkoholu i nie jest za słodki, dlatego doskonale nadaje się dla dzieci. Na biszkopt-tortownica 24 cm: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml wody(...)wody Na masę maślaną: 300 g prawdziwego masła 2/3szklanki cukru pudru 4 łyżki mleka Szczypta czerwonego barwnika spożywczego Na poncz: 1 szklanka mocnej słodzonej herbaty Ponad to wydruk cukrowy Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy

Krylowa Kuchnia
Jogurtowy biszkopt przekładany masą -bardzo łatwy 113

proszkiem do pieczenia .po czym dodać jajka ,cukier ,olej oraz jogurt naturalny ,składniki dokładnie ale krótko zmiksować.Ciasto dajemy do tortownicy i pieczemy 180 st 30 min .Zimny biszkopt przekroić . masa składniki 300 ml kremówki 36 % 500 g mascarpone 1 słoiczek konfitury ja miałam śliwkowe przygotowanie Kremówkę ubijamy na sztywno następnie dodajemy mascarpone .Potem masę dzielimy na połowę.Do jednej(...)dajemy 2 łyżki powideł i wymieszać .Dolny blat biszkoptu smarujemy białą masą a górę ciemniejszą masą .Bardzo prosta masa nawet dziecko w wieku szkolnym ją zrobi

Moje Wyroby