biszkopt - 17572 przepisów (strona:687/1172)

Tradycyjne ptasie mleczko z galaretką 105

naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Łatwy i nieskomplikowany przepis i nikt nie powinien mieć problemu z jego wykonaniem. Smakuje ono jak ptasie mleczko najlepszej firmy z górnej półki Biszkopt czekoladowy Składniki: 2 jajka ½ szklanki cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę(...)dodawać przestudzoną żelatynę. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao przesiane przez sitko. Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wody. Wykończenie: Na spód formy położyć biszkopt i wylać na niego masę kakaową. Wstawić na 5-10 minut do lodówki, do zastygnięcia. Następnie wylać na to białą masę i wstawić ponownie do lodówki. Na gęstą masę wylać

Przepisy Babci
SŁONECZKO 72

Składniki: Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształ  1 łyżka cukru pomarańczowego 250 g margaryny sok wyciśnięty z 2 mandarynek(ok. 100 ml) 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowo - czekoladowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru   3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka(...)olejek spirytusowy waniliowy 1 łyżeczka pasty waniliowej 50 g posiekanej gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 700 ml gorącej wody 1 puszka mandarynek (312g) Przygotowanie: Biszkopt - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem pomarańczowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę

Ciastka - domowe słodkości
Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem 90

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem jest bardzo proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Przygotujemy je w nie więcej niż 20 minut, a potem wystarczy tylko upiec w piekarniku. Biszkopt wychodzi miękki, puszysty i leciutki, a dzięki rabarbarowi staje się wilgotny. Ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce: truskawki, jagody(...)łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki długości około 2-3 cm. Posypujemy cukrem i odkładamy na jakieś 15 minut. W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia mieszamy łyżką ze sobą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy olej oraz

e-PrzepisyKulinarne
Tort kokosowy z kremem waniliowym i śmietanką kokosową 130

likieru amaretto, niesamowicie waniliowy krem i śnieżnobiała pianka kokosowa - a wszystko zdrowsze niż mogłoby się wydawać! Do posłodzenia używamy erytrolu, a w całym cieście znajduje się znikoma ilość tłuszczu :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki erytrolu lub cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Po łyżce dodawać erytrol(...)zagotowala. Szybko dodać do masy kokosowej i ubić tą samą końcówką. Masę umieścić na chwilę w lodówce tak aby można ją było rozsmarować ale by nie stężała całkowicie. Biszkopt przekroić na 2 części, nasączyć likierem amaretto wymieszanym z wodą. Przełożyć budyniem. Na samą górę wyłożyć masę kokosową. Schłodzić w lodówce

Chocolate Muffin Blog
królewski przekładaniec -idealny na majowe dni 187

składniki na biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa 2 kg jabłek obrać zetrzeć na tarce i usmażyć na końcu wsypać 2 galaretki .Wykładamy na upieczony biszkopt . masa śmietankowa 500ml śmietany 36 % 4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie mascarpone 500 ml. Śmietanę ubić z cukrem pudrem

Moje Wyroby
Kulki bajaderki 81

Dzisiaj pomysł na wykorzystanie resztek suchych ciast i ciasteczek - domowe mini bajaderki. Do tego przepisu możecie wykorzystać suche biszkopty, keks, murzynka czy nadmiar herbatników. Gotowe kulki możecie obtoczyć w gorzkim kakao, wiórkach kokosowych czy liofilizowanych owocach. Do bajaderek dodajcie swoje ulubione bakalie, np. rodzynki, śliwki, żurawinę czy mieszankę orzechów. Uwierzcie mi na słowo, że za każdym razem bajaderki będą miały(...)dodanych suchych składników jak i wykorzystanego dżemu. Uwaga: do bajaderek NIE wykorzystujemy ciast z galaretkami, kremami czy nadzieniami.  Składniki na 18 kulek: 250 g suchych ciast, ciasteczek (np. biszkoptów, keksów, murzynków) 100 g dżemu lub marmolady 1 łyżka masła (25 g) 1-2 łyżki gorzkiego kakao 1/4 szklanki mleka ulubione bakalie* kilka kropelek aromatu wanilinowego 3 kostki gorzkiej czekolady

Ugotować
Budyniowiec truskawkowy oraz kakaowo-bananowy - INSTAGRAM cz. IX 87

napoju roślinnego (lub mleka) - 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego - 250g mrożonych truskawek - kilka świeżych truskawek - 4 łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki agaru* - 1 naleśnik lub herbatniki / ciastka / biszkopty na spód - 2 łyżki truskawkowego kremu MyRawJoy (opcjonalnie)** * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość musicie dopasować do proporcji jakie macie na opakowaniu żelatyny. ** krem sprawia, że budyń jest bardziej kremowy ale można(...)opakowania proszku budyniowego waniliowego - 2 banany - 2 łyżki MAGIC czekoladowa latte od SiłaRoślin (lub 2 łyżki kakao) - 4 łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki agaru - 1 naleśnik lub herbatniki / ciastka / biszkopty na spód * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość musicie dopasować do proporcji jakie macie na opakowaniu żelatyny. 1) 300 ml napoju wlać do garnuszka i dodać łyżeczkę agaru. Dokładnie agar

Candy Pandas
Klasyczne Tiramisu 65

szkl. mocnej kawy kakao WYKONANIE: żółtka z cukrem miksować na najwyższych obrotach około 10 min., następnie zmniejszyć obroty i wmiksować do żółtek serek mascarpone, ostudzoną kawę zmieszać z likierem, biszkopty zanużać na 2 sek. w kawie i układać w naczyniu jeden przy drugim, posmarować 1/2 kremu, następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i znowu posmarować resztą kremu, deser przykrywamy folią

Kuchnia Beaty
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 211

porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również klasyczny krem czekoladowy do tortu. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 16 cm: 150 ml śmietanki kremówki 36% 100 – 110 g białej czekolady 150 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca(...)radzę dodać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy. Uwagi: Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Sprawdź jakie kremy pasują […] Artykuł KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Mąka ziemniaczana 84

swoją zwięzłą i kleistą strukturę . Jest nierozpuszczalna w zimniej wodzie. Jednak rozpuszczona z ciepłym płynem stanowi doskonały zagęstnik. Mąka ziemniaczana jest głównym składnikiem domowego kisielu (przepis znajdziesz tutaj). Biszkopt upieczony z dodatkiem mąki ziemniaczanej jest bardziej wilgotny ze względu na higroskopijne właściwości skrobi (pochłania wodę), lecz za razem bardziej kruchy . Kruchość ta związana jest z redukcją glutenu w cieście biszkoptowym(...)właściwościach glutenu poczytasz tutaj . Ja osobiście mąkę ziemniaczaną stosuję w zależności od efektu jaki pragnę osiągnąć. Lubię dodać ją do mąki glutenowej, szczególnie gdy piekę biszkopt z użyciem dodatkowych składników jak masa makowa, masa kokosowa lub ubijam żółtka z dodatkiem wody. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć smakowego kisielu lub budyniu, który zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną. Autor zdjęcia: kaboompics

SmartBake.pl
Piana z białek 79

woda z białek jest równomiernie rozłożona pomiędzy nimi. Piana jest kremowa i dobrze się miesza z innymi składnikami. Piana w tej fazie jest idealna do tworzenia musów, sufletów, biszkoptów i innych potraw, które wymagają mieszania składników lub pieczenia i wzrastania w piekarniku. 3. Suche szczyty (dry peaks). Dalsze ubijanie sztywnych szczytów doprowadzi do powstania suchych szczytów , czyli fazy gdzie piana(...)suchych składników do piany z białek. 7. Długość ubijania piany zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. Jak już napisałam wyżej, forma „sztywnych szczytów” nadaje się do sufletów, biszkoptów i wszystkich potraw gdzie pianę musimy połączyć z innymi składnikami. Aby zrobić sztywne bezy, pianą należy ubijać nieco dłużej. Dziękuję Wam, że udało się wam przebrnąć przez ten artykuł

SmartBake.pl
TIRAMISU W JAJKACH 102

pobawiłam się w kuchni i przygotowałam tiramisu w wersji wielkanocnej czyli... tiramisu w czekoladowych jajkach. Składniki: JAJKA CZEKOLADOWE: 1 tabliczka czekolady skorupki po 5 jajkach   TIRAMISU: 250 g biszkoptów 1 op serka mascarpone 3 duże jajka 50 g cukru 90 ml amaretto 250 ml kawy espresso szczypta soli Przygotowujemy skorupki do jajek: W górnej części jajek wywiercić dziurki(...)Jajka osuszyć dokładnie. Przygotowujemy jajka czekoladowe: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzamy. Czekoladę wylewamy do jajek tak aby otulała ich brzegi. Włożyć do lodówki na 3 godziny. Przygotowujemy tiramisu: Biszkopty namoczyć w espresso delikatnie. Podzielić na mniejsze części i położyć na spód jajek. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową

Kuchnia w oparach
Torcik W-Z (Wuzetka) 121

mojeprzepisna.pl | Torcik W-Z (Wuzetka) Pamiętam Wuzetkę jako mała dziewczynka, była pyszna, miała aromat rumowy, mocno nasączona, biszkopt kakaowy, bita śmietana, kakao i rozetka ze śmietany na gorze. Była krojona w duże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna(...)masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę go zmodyfikowałam. Składanki na biszkopt w tortownicy 23 cm: 6 dużych jaj 120 gr cukru 25 gr kakao 115 gr mąki tortowej 40 gr roztopionego i wystudzonego masła Składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę

moj przepis na
Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski 107

bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę. Czy mi się udało? Oceńcie sami :) Składniki na 12 Wuzetek: Składniki na biszkopt o wymiarach 38×25: 6 jajek rozmiar L (w temperaturze pokojowej) 120 gr drobnego cukru 115 gr mąki pszennej tortowej 25 gr kakao 40 gr masła roztopionego, ostudzonego(...)góry. Piec 15-20 min w 180 st do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, położyć na kratce. W międzyczasie przygotować krem. Po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Podzielić na dwie części o wielkości 19 na 25 cm i grubości około 2 cm. Jeżeli jest taka konieczność ściąć górkę, dwa blaty mają mieć identyczną grubość. Krem

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 69

więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę 38×25: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek rozmiar L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 6 łyżek kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec(...)ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do całkowitego wystudzenia na kratce lub w piekarniku. Nożykiem, bardzo delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 2 blaty, wyjdą dość cienkie (około 1 cm). Nasącz: 1 szklanka wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już bez wody) 1 szklanka zimnej wody Wodę

moj przepis na