biszkopt - 17572 przepisów (strona:694/1172)

Tort migdałowy z jagodami 359

sezonie koniecznie zróbcie ze świeżymi.  Bardzo polecam! Niestety, zdjęcia w przekroju nie mam, gdyż tort był pieczony na jedną w rodzinnych uroczystości... Tort migdałowy z jagodami Składniki: biszkopt: 120g mąki migdałowej (mielonych migdałów bez łupinek) 120g mąki pszennej tortowej (typ 405) 10g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 120g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ekstraktu(...)brzegów miski na środek. Dno tortownicy (średnica 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, gdy będzie lekko ciepły owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie przekroić na 4 blaty. Krem: 500g mascarpone 600ml śmietanki 30% 150g

Obiad gotowy
Sernik limonkowy na zimno z galaretką-z przepisu Pani Renata Czelny-Kawa 146

składniki 1kg twarogu z wiaderka 3 łyżki śmietany 36 % 1 szklanka cukru pudru 6 limonek 1 cytryna 4,5 łyżeczki żelatyny 2 galaretki agrestowe 1 opakowanie biszkoptów wykonanie Limonki umyć, wycisnąć z nich sok. Galaretki rozpuścić w 850 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Do przestudzonej galaretki dodać 2 łyżki soku z limonek, przelać do płaskiego naczynia i schłodzić w lodówce(...)Małą tortownicę ja miałam 24 cm, wyłożyć biszkoptami . Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i śmietanką. Powoli wlewać sok z limonek. Gdyby masa była zbyt kwaskowata, należy dodać cukru wg uznania własnego. W garnuszku podgrzać żelatyną z 3 łyżkami wody. Przestudzić ciągle mieszając. Wlać powoli do masy serowej i krótko zmiksować. Masę przełożyć delikatnie do tortownicy. Wyrównać schodzić w lodówce. Stężała

Moje Wyroby
Ciasto z galaretką , jagodami i bitą śmietaną 147

pudru 3 łyżeczki żelatyny (około 15 g) 70 ml gorącego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z jagodami i bitą śmietaną Przygotowanie: Najpierw przygotuję biszkopt na spód: Białka ubijam na sztywno. Do drugiej miski przekładam żółtka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę, tak żeby żółtka zbielały. Następnie dodaję w dwóch porcjach ubite(...)pieczenia, górę wyrównuję i piekę. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 25 minut. Nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia, ponieważ biszkopt może opaść, jedynie pod koniec pieczenia można otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i w foremce odstawiam do wystudzenia

Uwaga Babcia Gotuje
Jajecznica z pomidorami i szynką 149

Jajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na śniadanie – jajecznica z ketchupem 236

Ten pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowa rolada z truskawkami 105

konkretnego – pyszna, puszysta kakaowa rolada z truskawkami w roli głównej będzie idealnym uhonorowaniem tych wspaniałych owoców. Rolada jest prosta do wykonania, nie różni się niczym od zwykłego biszkoptu, oprócz tego że trzeba ją na ciepło zawijać. Prezentuje się wspaniale, ale jeszcze lepiej smakuje – prosty krem świetnie pasuje i uwydatnia smak truskawek, a kakaowy biszkopt świetnie do tego wszystkiego

Smaczna Strona
Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek 153

Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem 218

Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ciasto grysikowe z truskawkami 274

Delikatny biszkopt połączony z lekką waniliową masą i galaretką z dużą ilością truskawek. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Pyszny, orzeźwiający i zdrowy. *** Dieta lekkostrawna zaleca ograniczenie tłuszczu, dlatego masę grysikową do mojego mannowca przygotowałam na chudym mleku bez dodatku masła.   składniki: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)wystudzenia. W garnku mieszam mleko, cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Powoli, cały czas mieszając, doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze 2-3 minuty. Gorącą kaszę wylewam na biszkopt. Truskawki pozbawiam szypułek, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 15 - 20 minut. Do gorących owoców wsypuję dwie galaretki truskawkowe i mieszam, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiam

babka w formie
Biszkopt z truskawkami 84

jest mój najbardziej dopracowany i najlepszy przepis na biszkopt z truskawkami . Dodaję do niego trochę oleju oraz proszek do pieczenia, by to puszyste ciasto biszkoptowe z truskawkami było też wilgotne.  - idealne dobrane składniki i proporcje - super wyrośnięty, puszysty i wilgotny biszkopt - duża ilość świeżych truskawek i gwarancja super smaku

AniaGotuje.pl
Truskawkowe pole 194

wody *** *** Do gotujących się truskawek wsypujemy galaretkę, mieszamy i wlewamy budynie rozpuszczone w wodzie. Gotujemy i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do przestudzenia *** *** Przestudzoną masę wylewamy na biszkopt i odkładamy do stężenia *** *** Przygotowujemy piankę truskawkową: galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną galaretkę (dwie(...)mieszamy do połączenia się składników *** *** Masę wykładamy na ciasto i całość wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby pianka stężała *** *** Po tym czasie na wierzch ciasta kruszymy pozostały biszkopt i lekko dociskamy *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny przed podaniem *** *** Z wierzchu ciasto możemy dodatkowo przyozdobić połówkami truskawek. Aby truskawki miały lśniący kolor i nie psuły

Blog z Apetytem
Krajanka tortowa Pinokio 96

roku pogoda dopisała w większej części Szwecji. Cieszymy się słońcem i ciepłem w Göteborgu i Sztokholmie. Midsommar krajanka Pinokio to bardzo popularne ciasto tortowe z owocami. Jest to biszkopt pieczony z bezą, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Uwielbiam Midsommar krajankę Pinokio. Piekę to ciasto często i nie tylko na Midsommar! Biszkopt jest puszysty, bez krucha, słodkie truskawki, bita śmietana

codojedzenia
Sernik na zimno z kolorowymi galaretkami 725

Delikatny i kolorowy. 600 gramów twarogu sernikowego z wiaderka 300 ml. śmietanki minimum 30%  4 opakowania galaretek każda w innym kolorze 1 galaretka przezroczysta 4 łyżki cukru pudru Biszkopty ok. 15 szt. Kolorowe galaretki każdą osobno rozpuścić w  300 ml  wrzątku.  Schładzamy w lodówce. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml. wrzątku wystudzić aby była zimna lecz(...)ciągle miksując. Do gotowej masy dodajemy pokrojone w kostkę galaretki, dokładnie mieszamy., na koniec wlać galaretkę przezroczystą i ponownie bardzo dokładnie mieszamy. Blaszkę o średnicy 24 cm. wykładamy biszkoptami, przelewamy gotową masę sernikową z galaretkami wyrównujemy wierzch. Pozostałe kawałki galaretek kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy i wykładamy na wierzch sernika. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin

Andzia Pichci
Szybki deser 110

SKŁADNIKI: • 400 ml śmietanki 30% • 3-4 łyżki cukru • 3 pełne łyżki cappuccino np. czekoladowe lub śmietankowe • 1 łyżeczka żelatyny, rozpuszczona w 25 ml wody • słoik wydrylowanych wiśni • kilka biszkoptów PRZYGOTOWANIE: Żelatynę rozpuścić w 25 ml zagotowanej wody. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem, na koniec dodać cappuccino, wymieszać, dodać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę (nie może być ciepła) i energicznie wymieszać(...)mikserem, wstawić do lodówki do stężenia. W pucharkach układać warstwami śmietankę, pokruszone biszkopty, wiśnie (odsączone) i znów śmietankę, podajemy schłodzone

KUCHNIA POLSKA