biszkopt - 17572 przepisów (strona:703/1172)

Placek owocowy 118

plastry • 2 pomarańcze, wyszorowane, obrane, wyfiletowane • 400 g brzoskwiń, umytych, pozbawionych pestek, pokrojonych na kawałki • 40 g masła • 40 g cukru trzcinowego • 1,5 łyżeczki cynamonu • 50 g biszkoptów, pokruszonych PRZYGOTOWANIE : Ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, cukier puder i żółtka, za pomocą noża wszystko siekamy, następnie zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej masy, dzielimy na dwie(...)dodajemy cukier, gdy się rozpuści, dodajemy jabłka, brzoskwinie i pomarańcze, prażymy do momentu, kiedy odparuje trochę sok, a owoce zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i pokruszone biszkopty, w razie gdybyśmy mieli kwaśne owoce, można jeszcze dosłodzić, odstawiamy do przestygnięcia. Wyciągamy jedną część ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, nadajmy kształt blachy, ja robiłem w kwadratowej formie 24x24cm

KUCHNIA POLSKA
IDEALNY BISZKOPT OKRĄGŁY ∅23cm 96

Puszysty, nie przesuszony, nie opadający – taki powinien być idealny biszkopt. I ten taki jest! Składniki: 6 jajek 220g cukru 120g mąki 45g mąki ziemniaczanej oddziel białka od żółtek w jednej dużej misce ubij białka z 2/3 cukru na sztywną pianę (taką, żeby nie wypadała z miski po odwróceniu, a po wyjęciu mieszadeł powstały „szczyty”), [...] Artykuł IDEALNY BISZKOPT

SandraFrej.com
Tarta "Reese's" z masłem orzechowym i czekoladą 136

przygotowuje się je naprawdę szybko. A często w efekcie końcowym ciacho wygląda jak z najlepszej cukierni. Polecam bardzo ! PRZEPIS NA TARTĘ "REESE'S" Składniki: Ciasteczkowy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Krem orzechowy: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki masła orzechowego(...)kawałkami orzechów ) 1 płaska łyżeczka żelatyny szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone Wykonanie:   1.  Biszkopty pokruszyć w malakserze.  W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki j formy do tarty  o średnicy około

kolorowotorcikowo
Sernik z rodzynkami 112

pomiń je w przepisie. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z rodzynkami Przygotowanie: 1 h 15 minut + chłodzenie Składniki

nietylkopasta.pl
Rodzynkowiec 186

Przygotowanie polewy czekoladowej z rodzynkami: Masło rozgrzać i rozpuścić w nim czekolady ( najlepiej w łaźni wodnej), dodać osączone z alkoholu rodzynki i połowę alkoholu.  Przygotowanie rodzynkowca: Jedną część biszkoptu nasączyć lekko alkoholem, ewentualnie dżemem z czarnej poprzeczki ( bo ze spirytusem ciasto dość pijane :)- posmarować połową masy budyniowej, położyć na to drugi biszkopt, rozsmarować resztę masy budyniowej, a na nią

Proste Potrawy
BRZOSKWINIOWY RAJ 162

Brakuje mi ciągle czasu a mam parę zaległych przepisów. Dziś pyszne ale łatwe ciasto,które możecie zrobić na zbliżające się wolne dni.     Biszkopt orzechowy ( 20 x 30 cm blaszka)  8 jajek 20 dag cukru  10 dag orzechów mielonych  10 dag orzechów posiekanych  2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić(...)brzoskwiń - całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.  Ponadto: 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szklankach wody herbatniki  Przełożenie ciasta :  Biszkopt - masa budyniowa - herbatniki - tężejący mus brzoskwiniowy - masa budyniowa - tężejąca galaretka

Niespełnione zdolności kulinarne
Kora orzechowa z brzoskwiniami 190

Pyszne ciacho,z orzechami,wiórkami kokosowymi,rodzynkami i brzoskwiniami,do tego pyszna masa i galaretka-polecam do kawki na każdą okazję Składniki: Biszkopt bakaliowy: 8 białek 200g cukru 3 żółtka 200 g orzechów włoskich, zmielonych 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowo-brzoskwiniowy: sok z 1 puszki brzoskwiń(...)Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.) ¼ szkl mocnego naparu kawy naturalnej ¼ szkl rumu lub wódki osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie:  Wszystkie składniki  na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki

Swojskie jedzonko
Ciasto cappuccino 109

dalej miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać, masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja robię w dużej formie 38x30cm, można w mniejszej, biszkopt będzie wyższy), formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez 30 minut, gotowy zostawić do ostygnięcia. KREM: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kawę, żółtka(...)masy cappuccino (jak będzie zbyt gęsta dodać 2 łyżki wody). Pozostałą śmietankę, dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy. Ostudzony biszkopt skrapiamy herbatą z cytryną lub kawą rozpuszczalną (posłodzoną), nakładamy równomiernie masę cappuccino i wyrównujemy wierzch, na to nakładamy ubitą śmietanę i również wyrównujemy, posypujemy kakao rozpuszczalnym lub startą gorzką czekoladą

KUCHNIA POLSKA
Tort cytrynowy 216

który upiekłam na życzenie syna z okazji Jego urodzin. Mój szesnastolatek uwielbia takie smaki.. Może i Wam spodoba się przepis na ten prosty, ale bardzo smaczny tort cytrynowy. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej i dzięki temu rozłożyłam sobie pracę i czas poświęcony na przygotowanie. Tort jest bardzo smaczny, lekko kwaskowy i wilgotny. Nie jestem mistrzem dekoracji i tutaj pozostawiam(...)poczekać aż napęcznieje, a następnie podgrzać ją w mikrofali, ale nie zagotować. Do przygotowanej żelatyny dodać dwie łyżki kremu i wymieszać. Stopniowo całość wlewać do kremu i miksować. Nasączenie biszkoptu 1/2 szklanki  herbaty (mocnej zaparzonej) 3 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny Wszystko wymieszać Składanie tortu blat ciasta nasączenie blatu szprycą wycisnąć warstwę kremu blat ciasta nasączenie blatu

O kuchni z uczuciem
Ciasto MILKY WAY 175

SKŁADNIKI : BISZKOPT: • 6 jajek • 3/4 szkl. cukru • 1 szkl. mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao MASA: • 1/2 szkl. mleka • 1/2 szkl. cukru • 1 margaryna • 1 cukier waniliowy • 2,5 szkl. mleka w proszku PRZYGOTOWANIE : Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy żółtka, a następnie cukier, chwilę miksujemy, na koniec dodajemy(...)pieczenia i kakao, delikatnie wszystko łączymy, ciasto wylewamy na formę 25x30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwa płaty. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, mieszając aby cukier się rozpuścił, zostawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy mikserem, następnie dodajemy ostudzone mleko

KUCHNIA POLSKA
ciasto babie lato 139

przekładamy do foremki (ok.21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 -20 min., do zrumienienia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. składniki na biszkopt: 75 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 110 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Na końcu(...)ubitą kremówkę oraz żelatynę. Mieszamy delikatnie. wykonanie ciasta: Jedno ciasto kruche umieszczamy w foremce, wykładamy 1/2 część masy jabłkowej, wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy 1/2 część kremu, przykrywamy biszkoptem. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część kremu, na niej rozsmarowujemy masę jabłkową i przykrywamy drugim ciastem kruchym. Obciążamy deseczką. Całość wstawiamy do lodówki, do stężenia mas. Następnie wstawiamy do spiżarki

Domowy Smak Jedzenia
Jajecznica z pomidorem 158

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Deser z budyniu marchewkowego 182

kolorowy. Składniki: 1kg marchwi cukier 3 łyżki śmietana 30% 400 ml + cukier 2 łyżki orzechy włoskie 100 g migdały płatki 50 g wiórka pomarańczowe z czekolady  do dekoracji biszkopty okrągłe 10 szt skrobia kukurydziana 2 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki cynamon 1 łyżeczka   Wykonanie: Marchew obieramy, kroimy  w kostkę 3 cm. Wkładamy do wyciskarki włączamy(...)smaku. Wyciśnięty sok gotujemy ,dodajemy cukier i cynamon do smaku.Wlewamy skrobie i mąkę (rozrabiamy wpół szklanki soku marchewkowym). Mieszamy do zgęstnienia. Do szklaneczek wlewamy  budyń ciepły, wsypujemy pokruszone biszkopty ,ubita śmietana z cukrem uprażone orzechy z migdałami i żurawiną . Znowu budyń marchewkowy śmietana i posypujemy wiórkami z czekolady też pomarańczowymi :) Deser palce lizać,polecam zrobić

Różowa kuchnia
Ciasto z musem jabłkowym 415

SKŁADNIKI : BISZKOPT : • 5 jajek • 3/4 szkl. cukru • 1 i 1/4 szkl. mąki • 2 łyżki kakao • 2 łyżki oleju • 2 łyżki wody • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wodę, olej i dalej miksować, dodawać stopniowo przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką, aż składniki się połączą, przełożyć do formy(...)wraz z cukrem, mieszać, gotowy, gęsty budyń odstawić do ostygnięcia. W misce zmiksować masło, aż będzie puszyste, dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować do uzyskania puszystego kremu. PRZYGOTOWANIE : Biszkopt przekroić na dwie części, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy, przykryć

KUCHNIA POLSKA