biszkopt - 17572 przepisów (strona:711/1172)

Kopiec kreta Thermomix 380

Następnie dosypujemy wiórki czekolady i mieszamy czas 20s/obr.3 . Banany myjemy, obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny (banany nam wtedy nie ściemnieją).   Wykonanie ciasta Kopiec kreta: Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy. Przekładamy na docelowy talerz, na którym będziemy podawać ciasto. Ścinamy wierzch biszkopta i wydrążamy środek, zostawiając boki. Środek biszkopta rozcieramy w dłoniach. Do środka biszkopta układamy banany(...)dajemy miedzy banany część kremu. Z masy śmietanowej formujemy kopiec. Całość posypujemy startym biszkoptem. Gotowy kopiec kreta schładzamy kilka godzin w lodówce.   The post Kopiec kreta Thermomix appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Rogale Marcina 126

225g cukru pudru 60g cukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko 500 ml mleka 2 łyżki wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki  (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich(...)wcześniej mak i podsmażać wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru

Ukojenie Podniebienia
ciasto "kraina lodu" 137

inaczej niż planowałam to ona i tak była zachwycona. Takie ciasto o lekkiej konsystencji mimo zimowej nazwy będzie idealne także na lato.  *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt:  2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju na masę budyniową: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej(...)wrzątku. Odstawić.  Połowę mleka zagotować z masłem. Do pozostałego wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Gorący wyłożyć na biszkopt i odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Na warstwie budyniu ułożyć bezy (jeśli są duże  to można je pokroić na mniejsze kawałki). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Filipa18 – recenzja 119

zgrał się z tym, co było w kieliszkach, a mianowicie Taittinger Brut Reserve. To bardzo elegancki szampan. Dobrze wyważony, nie za lekki, właśnie w sam raz pod dziczyznę. Deser: Biszkopt czekoladowy/mleczny chips/nugat orzechowy – bardzo smaczny deser, nie za słodki. Bardzo smakowało mi połączenie prażonych pistacji (które zresztą były czymś w rodzaju spoiwa wszystkich dań – taki malutki drobiazg, a jednak nadający(...)spójność) z kruszonym czekoladowym biszkoptem. Nugat delikatny i puchaty, ale czymś co mnie absolutnie zachwyciło był mleczny chips. No w życiu bym na to nie wpadła. Deserowi towarzyszyła Cava Marques de Moja Semi Seco. Takie fajne wino do deseru. Często Cava jest określana mianem „szampana dla ubogich”, a wszystko dlatego, że jest ona produkowana metodą szampańską. Przez niektórych niedoceniana, przez

Kate's Kitchen
Ciasto zebra 112

pamiętam z dzieciństwa. Takie właśnie jak ta zebra. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka ciasto zebra Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki

nietylkopasta.pl
KOLOROWY ŚMIETANOWIEC 130

Kolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.  Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy(...)Cytryna Składniki na masę: 750ml śmietanki 30% 3 galaretki 2 łyżki cukru pudru                      Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy

Słodki Zakątek
Sernik na zimno z borówkami 194

szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny około 100 ml wody 1 opakowanie cukru waniliowego 2 i 1/2 szklanki borówek (mrożonych) 1 opakowanie galaretki jagodowej 90 g okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: W dużej misce miksujemy twaróg z przesianym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy lekko się ostudzi dodajemy do niej cztery łyżki twarogu i szybko miksujemy(...)powrotem do sera i miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie miksujemy. Wsypujemy zamrożone borówki, mieszamy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty a na nie wykładamy masę serową. Wkładamy całość do lodówki. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu używając 3/4 zalecanej ilości wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierz sernika. Sernik

Qchnia po prostu
Ciasto czekoladowe z wiśniami 304

kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg mascarpone (bez laktozy) opakowanie galaretki wiśniowej Dodatkowo: okrągła forma do pieczenia Ciasto czekoladowe z wiśniami Przygotowanie. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek po czym ubić je na sztywno z szczyptą soli. Do ubitych białek bardzo wolno dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Na papier przesiać mąkę, kakao i mąkę(...)czekoladowy. Ubijąc do momentu, w którym krem jest wystarczająco gęsty a składniki są ze sobą dobrze połączone (kilkanaście sekund). Na koniec dodać wiśnie. Wymieszać delikatnie z kremem. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż. Na pierwszy błat wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostały krem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwie

mecooks
Ptasie Mleczko ze śmietany 30% 123

PRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH:35cmx14cm SKŁADNIKI: - 1l. śmietany 30% - 4 galaretki truskawkowe - biszkopty - czekolada WYKONANIE: Blaszkę wykładamy biszkoptami. Galaretkę rozpuszczamy w 4 szklankach wody. Ubijamy śmietanę 30% , gdy będzie dobrze ubita pomału wlewamy przestudzoną galaretkę która zaczyna się zsiadać. Delikatnie mieszamy by galaretka nie całkowicie się rozprowadziła by w piance było widać delikatne prześwity. Śmietanę wylewamy na blaszkę. Górę

Dziś Ja gotuje
Sernik z masłem orzechowym. 194

dużych jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 25 dag masła orzechowego Dodatkowo: 20 dag okrągłych biszkoptów Wykonanie: 1.   Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masło orzechowe i ser i dokładnie ucieramy. Następnie(...)pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studziłam w piekarniku, a następnie zimny wstawiłam do lodówki

Izabelawkuchni
torcik migdałowo czekoladowe 160

składniki na biszkopty migdałowe: 5 łyżek zmielonych migdałów 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, a następnie dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy sypkie składniki(...)miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy rum. (Budyń najlepiej wystudzić do temperatury pokojowej, gdyż mieć taką samą temperaturę jak masło, wtedy masa się nie zetnie) dodatkowo do nasączenia biszkoptów: ok. 125 ml mocnego naparu kawy delikatnie posłodzonego i opcjonalnie wymieszanego z rumem (wg uznanie) Gotowym kremem przekładamy nasączone blaty, całość dowolnie dekorujemy i schładzamy w lodówce. (Ja podzieliła masę

Domowy Smak Jedzenia
Walentynki-Tort Walentynkowy 128

mojego łasucha pyszny torcik śmietanowy w kształcie serduszka :)  Myślę , że mu się spodoba w końcu nie liczy się kasa a pamięć i dobre słowo :) Składniki  na biszkopt: 4 jaja 4 łyżki czubate maki 2 łyżki cukru  Poncz: sok z cytryny woda gorąca 100 ml cukier 1 łyżka Masa: śmietana 36% 500 ml cukier 1 łyżka Dodatkowo: toffi(...)ubitymi jajami i delikatnie mieszać). Formę serce wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przelewam ciasto i wstawiamy do pieca na 20 minut w 180 stopniach. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe placuszki. Każdy placuszek namaczamy ponczem cytrynowym i kładziemy nadzienie kofii ( rozprowadzamy na placku i na to śmietanę). Górę i boki serca smarujemy śmietaną i obsypujemy wiórkami

Różowa kuchnia
SERCOWY RARYTAS 167

ŚMIETANOWA: 330 ml śmietany 30 % 400 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru ciasteczka oreo lub ich odpowiednik 154 g 2 łyżki żelatyny ORAZ: 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów (z Biedronki) kawa do nasączenia WYKONANIE: SERCA: Najlepiej dzień wcześniej rozpuścić wiśniowe galaretki w 2 szklankach wody. Rozlać do jakiegoś płaskiego naczynia (wyłożyć folią spożywczą). Odstawić do zastygnięcia. Następnie(...)wlewamy parę łyżek masy na galaretkę i wyrównujemy. Do pozostałej masy wsypujemy pokruszone ciasteczka i mieszamy łyżką. Wlewamy połowę masy, wyrównujemy oraz układamy pokrojoną galaretkę. Zalewamy ją pozostałą masą. Biszkopty dobrze nasączamy w kawie i układamy na torcie wypukłą stroną w krem, jeśli trzeba docinamy. Tort nakrywamy folią i chowamy do lodówki na całą noc.  Następnego dnia delikatnie obkrawamy

Pani na deser
Ciasto czekoladowe z wiśniami 444

kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg mascarpone (bez laktozy) opakowanie galaretki wiśniowej Dodatkowo: okrągła forma do pieczenia Ciasto czekoladowe z wiśniami Przygotowanie. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek po czym ubić je na sztywno z szczyptą soli. Do ubitych białek bardzo wolno dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Na papier przesiać mąkę, kakao i mąkę(...)czekoladowy. Ubijąc do momentu, w którym krem jest wystarczająco gęsty a składniki są ze sobą dobrze połączone (kilkanaście sekund). Na koniec dodać wiśnie. Wymieszać delikatnie z kremem. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż. Na pierwszy błat wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostały krem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwie

mecooks
Ciasto z masą Kubusiową i masą śmietankową 150

pogoda nas nie rozpieszcza, a dodatkowo smog na dworze się utrzymuje to warto pobawić się w kuchni smakami i zaskoczyć rodzinę. Spróbujcie. Ciasto z masą Kubusiową i masą śmietankową BISZKOPT: 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA KUBUSIOWA: 900 ml Kubusia zielonego 3 budynie waniliowe 1 margaryna 3 łyżki cukru MASA ŚMIETANKOWA(...)śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki 3 opakowania śmietan fix 2 galaretki agrestowe BISZKOPT: ubić białka, dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsiać do ubitej piany. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. MASA KUBUSIOWA: większość soku Kubuś

Gotuję Testuję