szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny około 100 ml wody 1 opakowanie cukru waniliowego 2 i 1/2 szklanki borówek (mrożonych) 1 opakowanie galaretki jagodowej 90 g okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: W dużej misce miksujemy twaróg z przesianym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy lekko się ostudzi dodajemy do niej cztery łyżki twarogu i szybko miksujemy(...)powrotem do sera i miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie miksujemy. Wsypujemy zamrożone borówki, mieszamy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty a na nie wykładamy masę serową. Wkładamy całość do lodówki. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu używając 3/4 zalecanej ilości wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierz sernika. Sernik
Qchnia po prostukompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg mascarpone (bez laktozy) opakowanie galaretki wiśniowej Dodatkowo: okrągła forma do pieczenia Ciasto czekoladowe z wiśniami Przygotowanie. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek po czym ubić je na sztywno z szczyptą soli. Do ubitych białek bardzo wolno dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Na papier przesiać mąkę, kakao i mąkę(...)czekoladowy. Ubijąc do momentu, w którym krem jest wystarczająco gęsty a składniki są ze sobą dobrze połączone (kilkanaście sekund). Na koniec dodać wiśnie. Wymieszać delikatnie z kremem. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż. Na pierwszy błat wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostały krem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwie
mecooksPRZEPIS NA BLACHĘ O WYMIARACH:35cmx14cm SKŁADNIKI: - 1l. śmietany 30% - 4 galaretki truskawkowe - biszkopty - czekolada WYKONANIE: Blaszkę wykładamy biszkoptami. Galaretkę rozpuszczamy w 4 szklankach wody. Ubijamy śmietanę 30% , gdy będzie dobrze ubita pomału wlewamy przestudzoną galaretkę która zaczyna się zsiadać. Delikatnie mieszamy by galaretka nie całkowicie się rozprowadziła by w piance było widać delikatne prześwity. Śmietanę wylewamy na blaszkę. Górę
Dziś Ja gotujedużych jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 25 dag masła orzechowego Dodatkowo: 20 dag okrągłych biszkoptów Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masło orzechowe i ser i dokładnie ucieramy. Następnie(...)pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studziłam w piekarniku, a następnie zimny wstawiłam do lodówki
Izabelawkuchniskładniki na biszkopty migdałowe: 5 łyżek zmielonych migdałów 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, a następnie dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy sypkie składniki(...)miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy rum. (Budyń najlepiej wystudzić do temperatury pokojowej, gdyż mieć taką samą temperaturę jak masło, wtedy masa się nie zetnie) dodatkowo do nasączenia biszkoptów: ok. 125 ml mocnego naparu kawy delikatnie posłodzonego i opcjonalnie wymieszanego z rumem (wg uznanie) Gotowym kremem przekładamy nasączone blaty, całość dowolnie dekorujemy i schładzamy w lodówce. (Ja podzieliła masę
Domowy Smak Jedzeniamojego łasucha pyszny torcik śmietanowy w kształcie serduszka :) Myślę , że mu się spodoba w końcu nie liczy się kasa a pamięć i dobre słowo :) Składniki na biszkopt: 4 jaja 4 łyżki czubate maki 2 łyżki cukru Poncz: sok z cytryny woda gorąca 100 ml cukier 1 łyżka Masa: śmietana 36% 500 ml cukier 1 łyżka Dodatkowo: toffi(...)ubitymi jajami i delikatnie mieszać). Formę serce wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przelewam ciasto i wstawiamy do pieca na 20 minut w 180 stopniach. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe placuszki. Każdy placuszek namaczamy ponczem cytrynowym i kładziemy nadzienie kofii ( rozprowadzamy na placku i na to śmietanę). Górę i boki serca smarujemy śmietaną i obsypujemy wiórkami
Różowa kuchniaŚMIETANOWA: 330 ml śmietany 30 % 400 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru ciasteczka oreo lub ich odpowiednik 154 g 2 łyżki żelatyny ORAZ: 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów (z Biedronki) kawa do nasączenia WYKONANIE: SERCA: Najlepiej dzień wcześniej rozpuścić wiśniowe galaretki w 2 szklankach wody. Rozlać do jakiegoś płaskiego naczynia (wyłożyć folią spożywczą). Odstawić do zastygnięcia. Następnie(...)wlewamy parę łyżek masy na galaretkę i wyrównujemy. Do pozostałej masy wsypujemy pokruszone ciasteczka i mieszamy łyżką. Wlewamy połowę masy, wyrównujemy oraz układamy pokrojoną galaretkę. Zalewamy ją pozostałą masą. Biszkopty dobrze nasączamy w kawie i układamy na torcie wypukłą stroną w krem, jeśli trzeba docinamy. Tort nakrywamy folią i chowamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia delikatnie obkrawamy
Pani na deserkompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg mascarpone (bez laktozy) opakowanie galaretki wiśniowej Dodatkowo: okrągła forma do pieczenia Ciasto czekoladowe z wiśniami Przygotowanie. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek po czym ubić je na sztywno z szczyptą soli. Do ubitych białek bardzo wolno dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Na papier przesiać mąkę, kakao i mąkę(...)czekoladowy. Ubijąc do momentu, w którym krem jest wystarczająco gęsty a składniki są ze sobą dobrze połączone (kilkanaście sekund). Na koniec dodać wiśnie. Wymieszać delikatnie z kremem. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić wzdłuż. Na pierwszy błat wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostały krem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwie
mecookspogoda nas nie rozpieszcza, a dodatkowo smog na dworze się utrzymuje to warto pobawić się w kuchni smakami i zaskoczyć rodzinę. Spróbujcie. Ciasto z masą Kubusiową i masą śmietankową BISZKOPT: 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA KUBUSIOWA: 900 ml Kubusia zielonego 3 budynie waniliowe 1 margaryna 3 łyżki cukru MASA ŚMIETANKOWA(...)śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki 3 opakowania śmietan fix 2 galaretki agrestowe BISZKOPT: ubić białka, dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsiać do ubitej piany. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. MASA KUBUSIOWA: większość soku Kubuś
Gotuję TestujęKolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy(...)Cytryna Składniki na masę: 750ml śmietanki 30% 3 galaretki 2 łyżki cukru pudru Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy
Słodki Zakątekwszystkim prostszy niż klasyczne lody. Deser jest wysmienity napewno zasmakuje wszsytkim :) Składniki 200 g serka mascarpone 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki płatków czekoladowych (posypka) 1. Siekam czekoladę na drobne kawałki. Biszkopty kruszę na drobniejsze kawałki i wrzucam to wszystko do miski. Dodaję też płatki czekoladowe
kulinarnyswiatdomitego co lubicie. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty – idealny A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK KLASYCZNY Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki
nietylkopasta.plRewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów. Składniki: Biszkopt makowy: 1 szklanka maku 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 3 łyżki wody Masa waniliowa: 1 kg sera delfiko o smaku waniliowym 250g(...)łyżki cukru wanilinowego 1/2 szklanka mleka 1 łyżka żelatyny Masa porzeczkowa: 450g dżemu porzeczkowego 1 galaretka porzeczkowa lub wiśniowa 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: 150g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i mak. Wlać do formy o wymiarach 24cm
Szalona Kuchnia EwelinyProste ciasto, biszkopt przekładany masą kajmakową z uprażonym na maśle słonecznikiem. Na wierzchu puszysta bita śmietana. Polecamy bo dobre! 👍 Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek mąki ( pół na pół ze skrobią) 1 łyżka gorzkiego kakao Płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa: 20 dag masła 12,5 dag Kasi Kajmak
Takie tam pichceniełyżka Masa mascarpone: śmietana 36% 200 ml mascarpone 200 g cukier 1 łyżka konfitura z czereśni mały słoiczek Poncz: likier kokosowy 10 łyżek woda przegotowana 5 łyżek Przygotowanie biszkoptu: Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę do ostatniej mąki.Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia(...)kroimy na 4 blaty. Kiedy będzie całkiem chłodny nasączamy go likierem tylko dwa krążki Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy do niej mascarpone.Przekładamy tort najpierw konfitura, masa znowu biszkopt,konfitura masa tak do końca. Boki i wierzch smarujemy masą i obsypujemy wiórkami z czekolady o smaku truskawki.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia
Różowa kuchnia