biszkopt - 17572 przepisów (strona:711/1172)

Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą 122

Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów. Składniki: Biszkopt makowy: 1 szklanka maku 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 3 łyżki wody Masa waniliowa: 1 kg sera delfiko o smaku waniliowym 250g(...)łyżki cukru wanilinowego 1/2 szklanka mleka 1 łyżka żelatyny Masa porzeczkowa: 450g dżemu porzeczkowego 1 galaretka porzeczkowa lub wiśniowa 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: 150g płatków migdałowych Wykonanie: 1.  Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i mak. Wlać do formy o wymiarach 24cm

Szalona Kuchnia Eweliny
Słonecznikowiec - ciasto ze słonecznikiem 1677

Proste ciasto, biszkopt przekładany masą kajmakową z uprażonym na maśle słonecznikiem.  Na wierzchu puszysta bita śmietana. Polecamy bo dobre! 👍 Biszkopt:  7 jajek  7 łyżek cukru  6 łyżek mąki ( pół na pół ze skrobią)  1 łyżka gorzkiego kakao  Płaska łyżeczka proszku do pieczenia  masa: 20 dag masła  12,5 dag Kasi  Kajmak

Takie tam pichcenie
Torcik z mascarpone i konfiturą z czereśni 161

łyżka Masa mascarpone: śmietana 36% 200 ml mascarpone 200 g cukier 1 łyżka konfitura z czereśni mały słoiczek Poncz: likier kokosowy 10 łyżek woda przegotowana 5 łyżek   Przygotowanie biszkoptu: Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę(przesiewamy nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy w jedna stronę do ostatniej mąki.Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia(...)kroimy na 4 blaty. Kiedy będzie całkiem chłodny nasączamy go likierem tylko dwa krążki Ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy do niej mascarpone.Przekładamy tort najpierw konfitura, masa znowu biszkopt,konfitura masa tak do końca. Boki i wierzch smarujemy masą i obsypujemy wiórkami z czekolady o smaku truskawki.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia

Różowa kuchnia
Torcik serowy bez pieczenia 192

łyżki żelatyny 300 g uprażonych jabłek 1 szkl. mleka 500 g kremowego waniliowego serka 1 jajo  i 2 żółtka 1/2 szkl cukru 200 g masła 1 op. okrągłych biszkoptów owoce do dekoracji Jabłka odparować n patelni i dodać do nich 1 galaretkę. Przestudzić . Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, wylać na nie jabłka,wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w pół szkl

Z Marcepanem
Torcik czekoladowo-wiśniowy 191

budyń). Wystudzić Masło utrzeć z cukrem , cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu uważając , by się nie zważył. Poncz do nasączania : 1 szklanka wody 50 ml nalewki wiśniowej Biszkopt przekroić na trzy części, każdą część nasączyć ponczem. Krem podzielić na trzy części i każdą część biszkoptu posmarować kremem.  Ozdobić wiśniami z nalewki i kulkami z marcepana  Smacznego

Z Marcepanem
Ciasto kokosowo-cytrynowe 165

Puszysty biszkopt, lekki, orzeźwiający krem cytrynowy i biała czekolada – razem tworzą przepyszne połączenie. Nawet jeżeli nie jesteś fanem ciast kokosowych, ten przepis musisz koniecznie wypróbować! 🙂 Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g szklanki maki ziemniaczanej 140g szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami

AleTorcik
Tort Jamajka -tort motyl 158

zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował wszystkim.  U nas dwie wersje, klasyczna- tort okrągły i tort motyl:)   biszkopt 7 jajek 7 łyżek mąki pszennej ( lub5 mąki i 2 kakako) 7 łyzek cukru szczypta soli do białek łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 3 śmietanfixy(...)serka mascarpone cukier puder wg smaku ( jakieś 2 łyżki) dodatkowo: dżem porzeczkowy ( lub inny) 2 galaretki cytrynowe banany 4-5 sztuk ozdoby na wierzchu masa czekoladowa i białą czekolada Biszkopt pieczemy i studzimy, zimny przecinamy na dwa blaty. Przygotowujemy krem, zimną śmietankę ubijamy z fixami, pod koniec dodajemy cukier i serek.  Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody

Takie tam pichcenie
Półkula malinowa 174

Malinowy krem z żelką malinową na jasnym biszkopcie. Całość zwieńczona polewą na bazie mleczka skondensowanego i białej czekolady – pycha! Do wykonania deseru potrzebne są formy silikonowe w kształcie półkul. Do wykonania żelki malinowej użyłem średnich foremek, do całości dużych. Składniki na biszkopt: 2 duże jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) 50g drobnego cukru do wypieków 5g cukru waniliowego

AleTorcik
torcik cappuccino na Dzień Babci i Dziadka 170

składniki na biszkopt cappuccino: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 50 g kawy cappuccino 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 160 g cukru 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo wymieszane z wodą żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszaną mąkę orkiszową(...)wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy cappuccino, ubijamy. Na końcu dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. Gotowym kremem przekładamy wystudzone i nasączone krążki biszkoptu cappuccino. Tort dekorujemy dowolna masą lub polewą. Ja użyłam masy budyniowej. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń toffi 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto bananowe bez pieczenia + film 149

może się nie udać. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych a jedynie odrobiny cierpliwości. Jest smaczne, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu.   składniki na tortownicę 26 cm 150 g biszkoptów 200 g wiórków kokosowych 150 g rozpuszczonego masła 4 duże banany 2 opakowania galaretki cytrynowej 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 opakowanie śmietan(...)fixu przepis Biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, dodajemy 100 g wiórków kokosowych, wlewamy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy składniki na spód ciasta i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Galaretki rozpuszczamy

Smakowite Dania
Tiramisu w pucharkach 172

Pyszny, lekki i niezwykle aromatyczny deser. Biszkopty nasączone mocną kawą z likierem amaretto, masa z mascarpone i gorzkie kakao – razem tworzą wspaniałe połączenie. Jest to mój jeden z ulubionych przepisów, gorąco polecam. Składniki na 4 pucharki: 250g mascarpone 1/4 szklanki cukru 2 jajka około 200g podłużnych biszkoptów kilka łyżek kakao 300ml mocnej kawy 5 łyżyczek kawy rozpuszczalnej 6 łyżek

AleTorcik
TORCIK MAKOWY Z POMARAŃCZOWĄ GALERETKĄ 186

kilka razy wracaliśmy na to ciacho. Aż w końcu postanowiłam rozkminić go na dobre i zrobić samemu, aby nie przepłacać za ciasto w kawiarni. Torcik makowy składał się z biszkoptu mocno wilgotnego z makiem, masy z galaretki z pomarańczy, ale takiej prawdziwej z kawałkami owocu, masy według mnie to połączenie serka mascarpone i bitej śmietany, i grubej warstwy polewy czekoladowej(...)masy z bitej śmietany, wyjmujemy stężałą galaretkę z lodówki i układamy na środku. Galaretka jeśli podważysz ją dłonią cała odejdzie od talerza. Na to troszkę masy, cieniutki blat biszkoptu, resztę masy na wierzch i dookoła ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki musi się schłodzić a w tym czasie robimy polewę. POLEWA: - 1/3 kostki margaryny lub masła - 4 łyżki karobu lub kakao

SMYKWKUCHNI
ROLADA Z JABŁKIEM 104

publikuję przepis na zawijaną roladę z jabłkiem. Nie jest zbyt słodka dlatego od razu podbiła nasze serca. Polecam każdemu, kto chce w szybki i prosty sposób przygotować smaczny deser. Biszkopt 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa 5 dużych kwaśnych jabłek 2 dowolne galaretki (ja dałam truskawkową) 1 szklanka wrzątku Jaja powinny być(...)najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki. Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170 o C. Natychmiast po upieczeniu wykładamy biszkopt na ściereczkę i zwijamy. Odkładamy w takiej formie do wystygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy w garnku przez ok 5 minut

Słodki Zakątek
BORÓWKOWIEC 131

Pyszne, słodkie, zerwane prosto z krzaczka borówki!!! Teraz, gdy wszędzie jest mnóstwo owoców trzeba koniecznie je wykorzystać. Najlepszym sposobem będą desery. Zapraszam po soczysty przepis. Składniki na biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200g borówek(...)amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto

Słodki Zakątek
Szarlotka królewska 105

śmietany  * łyżka cukru * starta czekolada mleczna  Przygotowanie : Jajka ubić z cukrami, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Przelać do tortownicy  piec biszkopt prze 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Zagotować i wsypać galaretkę. Wymieszać i masę z jabłek wyłożyć(...)biszkopt. Wystudzić. Ubić kremówkę z fix-ami i cukrem. Rozsmarować na jabłkach. Całość posypać startą czekoladą

Magiczne Życie Marty