Mangolada to kremowy sernik na zimo, na czekoladowym biszkopcie z musem o smaku mago i białej czekolady z chrupiącymi kawałkami mango. Całość zwieńczona deserową czekoladą. Niebo w gębie. MANGOLADA (sernik na zimno) Składniki: spód: (forma 17cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki oleju śmietana z żelatyną (potrzebna(...)czekoladowa zastygła. masa czekoladowa ciemna: Czekoladę deserową siekamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie. Dodajemy serek mieszamy i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy drugą połowę ubitej śmietany z żelatyną. Wykonanie: Biszkopt układamy w większej formie (24cm) boki zalewamy połową masy czekoladowej ciemnej i odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby masa zastygła. Potem na środku tortownicy układamy masę mango wraz
Bon appetit mon amiejedzenie takim je czyni. I Wy wynieście coś z tej uczty. Łapcie przepis na bezglutenowy tort. Jest mocno czekoladowy i puszyście kokosowy ;-). Polecam! Składniki na dużą tortownicę: Biszkopty zainspirowane TYM przepisem : 6 dużych bananów, 5 szklanek bezglutenowych płatków owsianych zmielonych na mąkę, 8 łyżek oleju kokosowego, 6 łyżek cukru kokosowego, 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka(...)cytryny, 4 łyżki ksylitolu w pudrze. Dodatkowo: Domowe czekoladki z TEGO przepisu, starta czekolada, jagody, borówki, jeżyny lub maliny. Wykonanie: Banany blendujemy z olejem. Pozostałe składniki na biszkopt mieszamy ze sobą i dodajemy do bananów. Wykładamy do tortownicy i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu przekrajmy na dwa blaty. Wszystkie składniki masy czekoladowej blendujemy
Jeść, by żyć w zdrowiułyżki kaszy manny 100 g likieru amaretto 2-3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody pozostałe: truskawki 1 op ulubionej galaretki 500 ml wrzącej wody biszkopty Przygotowanie: Na początek kaszę mannę gotujmy na mleku migdałowym, studzimy. Dodajemy ser, cukier i likier amaretto i miksujemy na gładki krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z masą serową. Wstawiamy(...)chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Masę serową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę, rozpuszczając ją w wodzie. Studzimy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Na masę serową wykładamy truskawki i zalewamy galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki na ok 2 godziny
Życie zaczyna się w kuchniskładniki na biszkopt: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy(...)mleko lub gotową masę kajmakową i miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy orzechy oraz rum. wykonanie ciasta: Na pierwsze ciasto z waflem wykładamy 1/2 cz. masy kajmakowej. Układamy biszkopt a na nim rozsmarowujemy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim ciastem z waflem, waflem do masy. całość lekko dociskamy. Następnie polewamy polewą kakaową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami
Domowy Smak JedzeniaMoje wypieki”. Robiłam je już kilkukrotnie i jestem pewna, że zrobię je jeszcze nie jeden raz. Wyglądają cudnie, a smakują jeszcze lepiej. Uwielbiam to połączenie świeżego, delikatnego biszkoptu, masy śmietanowej i soczystych owoców. Do tego są szybkie w wykonaniu i poradzi sobie z nimi każdy, kto choć raz w życiu upiekł biszkopt;) Szczerze polecam:) 3 duże jajka szczypta soli
Smaki Na Talerzuoknem upalnie i bardzo wakacyjnie, tak więc mój dzisiejszy deser daje odrobinę ochłody... Biszkopt: - 3 jaja - 1/2 szklanka cukru - 1/2 szklanka mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju - szczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, aż zrobi się szklista, dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. 2. Piekarnik rozgrzewamy(...)Kremówkę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z wanilią i cukrem pudrem, a następnie wlewamy żelatynę, na końcu dodajemy bitą śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. 4. Na wystudzony biszkopt dajemy połowę masy serowej, wsypujemy część jagód i przykrywamy resztą twarogu, pozostałą część owoców wysypujemy na wierzch i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Apetyczna babeczkaProsta i smaczna propozycja na lekki podwieczorek, która szczególnie ucieszy małe brzuszki ;-) SKŁADNIKI: - 1 kubeczek jogurtu naturalnego - 1 dowolna galaretka (u mnie poziomkowa) - kilka biszkoptów - orzechy włoskie do dekoracji Rozpuszczam galaretkę w 400 ml gorącej wody. Schłodzoną i lekko tężejącą miksuję z jogurtem naturalnym. Do naczyń kruszę biszkopty, na to wylewam powstałą masę i chłodzę w lodówce
Wielopokoleniowoproszek) 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewę zrobiłam z soku z wiśni, cukru i żelatyny. Dodatkowo: biszkopty lub herbatniki na dno formy. Przygotowanie : Żółtka oddzielamy od białek i razem ze szklanką cukru i ucieramy na tzw. puch. Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksujemy na średnich(...)budyniowy, proszek do pieczenia przesiewamy do masy i miksujemy Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą serową. Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy biszkoptami, wylewamy masę. Pieczemy w temp. 180*C przez ok. 50-60 min. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony. Po upieczeniu ciasto zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż do całkowitego
Proste Potrawyserka mascarpone (zimnego, z lodówki) 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki dżemu figowego – możecie nabyć w sklepie Greckie Przysmaki 5 małych biszkoptów około 1 łyżeczki ciemnego kakao do podania: chipsy kokosowe i listek świeżej mięty UWAGA! Mam dla Was niespodziankę – kod rabatowy na hasło „SlodkieOkruszki” , który możecie wykorzystać w sklepie www.greckieprzysmaki.pl , Daje on rabat(...)łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy (ja używam łyżkę, ale można krótko zmiksować mikserem). Próbujemy, krem powinien być delikatnie słodki (nie za mdły). Na dno pucharka / szklaneczki układamy małe biszkopty (ja łamie je na pół), następnie wykładamy połowę kremu, potem 2 łyżeczki dżemu figowego i resztę kremu. Całość obficie posypujemy ciemnym kakao (najlepiej przez sitko). Podajemy z chipsami kokosowymi
Słodkie okruszkiwięc wiele osób miało okazję go próbować). Kochani, na koniec jeszcze apelujemy: nie bójcie się szpinakowych ciast! Zieleninki nie czuć w ogóle a kolor jest obłędny 💙 Składniki: Zielony biszkopt (śr: 18cm) -4 duże jajka -150g ksylitolu -100 ml oleju -200g mąki ryżowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -100g świeżego szpinaku -2 łyżki soku(...)łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego -3-4 łyżeczki słodu ryżowego (lub miodu/melasy) Dodatkowo - pistacje niesolone i surowe -płatki kokosowe -sok z cytryny + woda + ksylitol (do nasączania blatów) ZIELONY BISZKOPT Świeży szpinak opłukać i dokładnie odsączyć od wody. Zmiksować go razem z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę. Żółtka utrzeć z ksylitolem na kogel-mogel a białka ubić
Candy Pandasustach. Ciasto biszkoptowe pieczone w ceramicznych kokilkach natłuszczonych masłem, dzięki temu trikowi każdy mini torcik jest idealnie równy, nie ma zabawy przy wycinaniu kółek z całego biszkoptu, okruchów itp.,… po upieczeniu wystarczy przeciąć wzdłuż raz i już! polecam Wam ten patent J Takie słodkości zrobicie w 1,5 godziny a smak zrekompensuje Wasz czas spędzony w kuchni(...)temp 180*c, po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy na kratkę kuchenną i studzimy, zimne przekrawamy wzdłuż. Likier kokosowy mieszamy z przegotowaną zimną wodą, skrapiamy przekrojone biszkopty-jedną i drugą część. Przygotowujemy krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy
Wanilia i Kardamonpracy. To kolejny pewniak wśród moich przepisów. A co mnie zainspirowało? A ciasto, które sprzedaję w cukierni, gdzie pracuję przez te wakacje. Tam jednak jest ono w wersji na biszkopcie, a nie na kruchym cieście. Ma dodatkowy biszkopt pod bezą (u mnie go nie ma) i ogólnie warstwa śmietankowa jest dosyć mocno zielona, moja jedynie odrobinę zabarwiona jest agrestową galaretką
Nastoletnie Wypiekaniepysznego deserku z poziomkami i innymi pysznymi produktami. Składniki: poziomki 1 szklanka brzoskwinie 3 szt śmietana 30% 400 ml cukier 2 łyżki sól jedna szczypta słonecznik łuskany 150 g biszkopty podłużne 5 szt Wykonanie: Najpierw myjemy brzoskwinie i wypestkujemy, kroimy w drobną kostkę.Słonecznik prażymy na suchej patelni z odrobiną soli . Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno(...)dwie łyżki. Na śmietanę idzie pokrojona brzoskwinia (tyle aby zakryć śmietanę) i świeże poziomki.Posypujemy uprażonym słonecznikiem( po łyżce na szklankę). Następna warstwa śmietany i poziomek z boku wkładamy po biszkopcie
Różowa kuchniaWitajcie, sezon truskawkowy trwa w najlepsze, dlatego uważam, że trzeba korzystać z tych małych pysznych dobrodziejstw. Dzisiaj przedstawiam Wam biszkopt na mące kokosowej z bitą śmietaną na bazie mleczka kokosowego oraz truskawkami. Lekki i pyszny. Bez laktozy, białego cukru oraz glutenu:) Składniki - 4 jajka - 40 g mąki kokosowej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki słodzika - ja użyłam cukru(...)minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną, gęstą część mleczka kokosowego ubijamy wraz z słodzikiem na bitą śmietanę. Następnie rozsmarowujemy ją na wystudzonym biszkopcie. Truskawki przekrawamy na połówki i układamy na śmietanie. Na koniec przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Bita
Health-Fit-Life