się ze słodką warstwą kremu czekoladowego. Pycha! Koniecznie spróbujcie. (Forma 28 x 28 cm) Pianka: 600 ml śmietanki 30-36% 2 galaretki truskawkowe Spód: około 100 okrągłych biszkoptów Wierzch: krem/polewa czekoladowa (u mnie kremowe nadzienie Lauretta ) (*) Przygotować piankę. Galaretki należy rozpuścić w 700 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie mogą zgęstnieć(...)Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimne galaretki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.) (*) Na wierzch możecie użyć
Di gotujeidealnym dopełnieniem). Do tego pyszna polewa czekoladowa i rozkosz dla podniebienia zapewniona. Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis . Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x22,5 cm (dno) Składniki: Biszkopt czekoladowy: - 7 jajek (osobno białka i żółtka) - 2/3 szklanki kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa tortowa typ450) - 1 szklanka cukru (u mnie ksylitol+cukier trzcinowy) Białka ubić(...)pudrem, pod koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę ( uwaga : szybko tężeje), dokładnie wymieszać. Dodatkowo: - ok.260g powideł lub marmolady - do nasączenia: czarna herbata lub/i sok z limonek lub Malibu Schłodzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat skropić ok.8 łyżkami nasączenia, następnie rozsmarować na nim powidła. Wyłożyć śmietanę, pozostawiając ok.3/4 szklanki do dekoracji (u nas cała śmietana była dana do środka). Przykryć
Smaczne ZdrowePodzielić ciasto na 2 kawałki. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wyłożyć placki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temp 180 stopni przez około 30 minut. Biszkopt- składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną(...)ziemniaczaną w 1/2 szkl mleka. Szybko mieszamy. Studzimy budyń. W misce miksujemy masło, dodajemy po 1 łyżce budyniu nadal miksujemy. Przekładamy ciasto następująco: ciemne ciasto, 1/2 budyniowej masy, biszkopt, 1/2 budyniowej masy, ciasto białe. Można polać polewą czekoladową. Artykuł Królewiec mojej mamy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpysznym serem białym "Mój ulubiony". Sernik gorąco polecam na kolejne okazje, choćby nadchodzącą Niedzielę przewodnią, zwaną też w Polsce od 2000 roku Niedzielą Miłosierdzia Bożego. Składniki na biszkopt makowy: 700 g suchego maku 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 450 g sera Mój ulubiony(...)Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę i likier wiśniowy, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopt makowy przekroić na pół. Jeśli jest suchy, nasączyć ponczem z wody i soku z cytryny. Połowę masy przełożyć na blat i rozsmarować. Przykryć kolejnym blatem i pozostałą masą. Udekorować
Gosia gotujeprawdziwe brownie musi być wilgotne! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h 20 minut
nietylkopasta.plBardzo puszysty sernik na biszkoptach. Zawsze wychodzi, przynajmniej tak jest u mnie:) Bardzo szybko się robi, jeżeli chcemy coś upiec smacznego i szybko, szczerze polecam. Używamy sera z wiaderka, jeżeli rzadki dodajemy 2 budynie, jeżeli ser gęsty 1 budyń wystarczy. Składniki 1 kg sera zmielonego z wiaderka 2 szklanki cukru pudru 200 g masła … Czytaj dalej Sernik świąteczny(...)biszkoptach
gotuj ze mnąOdpowiedni na każdą okazję, nie tylko na święta Wielkanocne 😉 Składniki: Ciasto: 6 białek 2 łyżki cukru pudru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych biszkoptów szczypta soli Masa: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany kremówki 50 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g) Wykonanie: Ciasto: W misce(...)mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały i zmielone biszkopty. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i porcjami zmieszane, zmielone bakalie, cały czas miksując. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część ciasta przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy kształt pisanki - max. długość ok. 25 cm, max szerokość
Kuchnia MagdaLenymnie połączenie idealne, będzie smakowało wszystkim wielbicielom karmelu. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z kajmakiem Przygotowanie: 2 h + chłodzenie Składniki
nietylkopasta.plMoże ciasto nie wygląda na spektakularne,ale mogę Wam obiecać,że jest pyszne.Uprażony słonecznik dodaje finezji temu ciastu.Polecam wypróbować. Składniki na biszkopt: 8 jajek szklanka cukru kryształ 1,5 szklanki mąki Polskie Młyny 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno(...)szklanka ciepłej wody 3-4 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny Cukier wsypujemy do wody i mieszamy,wlewamy sok z cytryny i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dobrze wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty.Dolny blat umieszczamy z powrotem w blaszce,nasączmy ponczem i wykładamy 3/4 kremu .Przykrywamy drugim blatem i ponownie nakrapiamy ponczem.Wierzch smarujemy resztą kremy i posypujemy ostudzonym słonecznikiem
Anielskie wypiekiprzygotowania. A w przypadku tego wypieku naprawdę warto nieco się wysilić. Ciasto łączy w sobie mnóstwo smaków, które świetnie się ze sobą komponują. Jest tu prawie wszystko: waniliowo-czekoadowy biszkopt, masa budyniowa, dżem porzeczkowy dla przełamania słodyczy, chrupiące płatki migdałowe i polewa czekoladowa na zwieńczenie całości. Do tego smak jest podkręcony alkoholowym nasączeniem. W przepisie była po prostu wódka(...)wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając (żeby nie zrobił się kożuch). 12. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń. 13. Złożyć ciasto: biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Nasączyć. 14. Posmarować około 3/4 masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, wierzch posmarować resztą masy. 15. Na masę rozłożoną na wierzchu ciasta wyłożyć dżem, rozsmarowując
W mojej kuchnikiwi ( waga po obraniu ) sok z połowy cytryny 100 g cukru pudru 18 g żelatyny ( 4,5 łyżeczki ) około 50 ml wody Dodatkowo: okrągłe biszkopty galaretka cytrynowa 1 - 2 banany do wyłożenia na wierzch Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( ułatwi to uwolnienie gotowego sernika z obręczy tortownicy ). Na spodzie(...)formy ułożyć biszkopty. Masa serowa: Żelatynę zalać wodą do pokrycia, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Kiwi obrać, pokroić w plasterki i zmiksować blenderem na gładkie puree. Puree umieścić w garnuszku, wymieszać z sokiem z cytryny, postawić na palniku i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować przez około 5 minut. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą
Opowieści z piekarnikaduża pełna łyżka kakao 150 g mleka w proszku pełnotłustego 40 g wiórek kokosowych 30 g posikanych migdałów 25 g posiekanych orzechów (pekan, włoskie) 5 szt. podłużnych pokruszonych biszkoptów Wykonanie: Do rondelka przełożyłam masło, wlałam mleko, wsypałam cukier i kakao. Zagrzałam na średnim ogniu, żeby cukier się rozpuścił i składniki się ze sobą połączyły. Odstawiłam do wystudzenia. Do zimnej(...)proszku. Wymieszałam, a na koniec zmiksowałam blenderem, żeby nie było grudek a masa stała się gładka. Teraz kolej na pozostałe składniki. Dodałam migdały, wiórki, orzechy i pokruszone biszkopty. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Przygotowałam jeden wafel. Wyłożyłam na niego masę. Rozsmarowałam równo. Przykryłam drugim waflem. Lekko docisnęłam. Zawinęłam w srebrną folię i wstawiłam do lodówki. Najlepiej
Kuchnia u Krysizdolności do dekoracji ciast i czasem wstyd pokazać co tam mi się uda zrobić,ale co tam..Wieczorem upiekłam biszkopty, przełożyłam masą , a rano jeszcze przed wyjściem do pracy chciałam dokończyć swoje dzieło hihi..ale niestety zaspałam i na ile czas mi pozwolił tak na szybko zrobiłam krem czekoladowy [ taki gotowy-ekspresowy z torebki -tylko mleko i masło i zmiksować(...)ozdobiłam też ekspresowo..Ważne, że coś tam wyszło, choć mogło wyjść lepiej.. 2 biszkopty [ wg tego przepisu] 3 małe jogurty brzoskwiniowe [3 x 120 g] 1 mała śmietana 18 % [200 g] 1/4 szkl.cukru 3 łyżki żelatyny +3/4 szkl.wody 3 różne galaretki 1/4 szkl.cukru krem czekoladowy do tortów Cykoria Galaretki przygotować według przepisu,wylać na płaskie
Moje domowe kucharzenieczas: 2 godziny Składniki 5 bananów 600g serka homogenizowanego 250ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki żelatyny 200g masy kajmakowej 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. 3 banany obieramy i blendujemy na papkę. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy(...)masy serowej łączymy z papką z bananów i masą kajmakową. Następnie stale miksując wolno dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 25 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę bananową, wyrównujemy i wkładamy całość do lodówki. Pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w ⅓ szklanki gorącej wody. Galaretki rozpuszczamy w ½ litra gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia
zjem to blog kulinarnyłyżkami cukru pudru Składniki 1 puszka brzoskwiń w syropie 600 g serka homogenizowanego 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 galaretki brzoskwiniowe 5 łyżek cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Na samym początku rozpuścić 2 galaretki brzoskwiniowe w ½ litra gorącej wody, można to wykonać wcześniej,ponieważ galaretka długo stygnie. Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki(...)pudrem ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy serki i razem miksujemy. Następnie stale miksując na wolnych obrotach dolewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Przygotowujemy tortownice o minimalnej szerokości 28 centymetrów. Wykładamy dół biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki. Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Wszystkie brzoskwinie z puszki kroimy
zjem to blog kulinarny