biszkopt - 17572 przepisów (strona:718/1172)

Delikatne Ciacho Śmietanowe Cappuccino 176

WYMIARY BLACHY : 39cm x 23cm BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. MASA CAPPUCCINO: SKŁADNIKI: - 500ml mleka - 4 żółtka - 5 łyżek cukru - 2 łyżki mąki pszennej(...)schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy do gęstości, stopniowo dodajemy serek mascarpone, oraz cukier puder. DODATKI: około 20 herbatników ciemnych pół tabliczki mlecznej czekolady do posypania placka PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa cappuccino - herbatniki - masa śmietanowa - starta czekolada

Dziś Ja gotuje
BORÓWKOWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM 207

mnie idealny sernik na zimno, zwłaszcza, że robiony z twarogu, a nie ze słodkich serków homogenizowanych o ogromnej zawartości cukru i wszelakiego "dziadostwa" 😉 Sernik można zrobić na spodzie z biszkoptów, ale ja przy sernikach na zimno nie lubię spodów (czy to z ciastek, czy z biszkoptu), dlatego pomijam.  Ten pyszny serniczek wykończyłam dodatkowo owocowym musem, ale równie smaczny jest

Walijskie Pichcenie
"odwrócony" sernik jogurtowy na kisielu i śliwkach z biszkoptami... 134

cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 3 krople, jogurt grecki Zott Primo 990 ml/3 opakowania, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, kasza manna 2 łyżki, biszkopty okrągłe 15 sztuk, śliwki 70 dag, cukier 2 łyżki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba biorę udział w kampanii Jogurty Naturalne ZOTT PRIMO na platformie TRND "zobacz TUTAJ" , użyłam(...)pieczenia i połączyć mikserem krótko składniki do masy dodać ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie wmieszać do jednolitej masy na śliwki wylać masę jogurtową, na wierzchu poukładać biszkopty i delikatnie je wciskając w masę, po upieczeniu będzie spodem piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik z 30 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Malinowa pianka-lekka i pyszna 173

spodzie-nie za słodka po prostu pyszna i do tego banalna do zrobienia-polecam gorąco do kawki Składniki: 2 galaretki malinowe  350 ml śmietanki kremówki 30% 180 g biszkoptów 150 g masła malinki Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody,mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.Ciastka rozdrabniamy w blenderze i mieszamy dokładnie z miękkim masłem.Wykładamy nimi szczelnie tortownicę(...)galaretka jest już przestudzona to ubijamy śmietankę robotem. Do ubitej śmietanki wlewamy powoli galaretkę dalej mieszając. Wrzucamy do masy malinki i delikatnie przelewamy na biszkopty. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Swojskie jedzonko
Sernik na zimno z białą czekoladą i musem owocowym 148

zapasy... Mrożone owoce z mieszanki kompotowej  Poltino zdały egzamin. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MUSEM OWOCOWYM Składniki na sernik Spód do sernika: 300 g biszkoptów 125 g masła     Masa serowa: 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka lub naturalnego serka homogenizowaneg) 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki(...)szklanki cukru pudru Mus owocowy: 1 opakowanie mieszanki kompotowej Poltino ( 450 g ) 1/4 szklanki wody 1/3 szklanki cukru 2 galaretki, np. truskawkowe lub owoce leśne Przygotowanie sernika 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze lub rozkruszyć je za pomocą wałka. Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki. Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy

kolorowotorcikowo
Klasyczna Wu-Zetka (W-Z) 576

Szukając pomysłu na proste ciasto, natknęłam się na przepis na wuzetkę. Szczerze? Nie pamiętam bym kiedyś jadła to ciasto. Widziałam je w cukierniach, owszem, ale jakoś zawsze połączenie kakaowego biszkoptu z ubitą na sztywno kremówką (bo tak sobie to ciasto wyobrażałam) nie przekonywało mnie. A tu właśnie, na tej stronie autorka przepisu podaje, że klasyczna wuzetka to nie ubita kremówka(...)kwaśna śmietana utarta z masłem i cukrem, zaś ciasto, to niekoniecznie biszkopt. To jedno zdanie sprawiło, że postanowiłam owej Wu-Zetki spróbować. Wyszła świetna:) Zabrakło jedynie ozdobnego kleksa na wierzchu ciasta, ale w momencie przygotowywania go, nie byłam w posiadaniu odpowiedniej tylki. I choć tak do końca nie jestem pewna jak to z tą wuzetką jest – kto ma rację

Smaki Na Talerzu
Bananowiec z truskawkami 137

bananowo :). Ja już daaawno temu pokochałam ten smak ;). Polecam na upały ;). Składniki: 5 bananów średniej wielkości, dojrzałych 3 galaretki truskawkowe 120 g masła, miękkiego 2 łyżki cukru pudru okrągłe biszkopty truskawki do przybrania wierzchu deseru Wykonanie: 2 galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Spód tortownicy * o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć biszkoptami. Banany zmiksować

Opowieści z piekarnika
Sernik na zimno z musem malinowym 149

malin 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru ( lub mniej/więcej, w zależności od upodobań ) 1 łyżka soku z cytryny 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) Dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka malinowa Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( łatwiej będzie wówczas uwolnić gotowy deser z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy(...)ułożyć biszkopty. Masa serowa : Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Ser dwukrotnie zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę ( sera z wiaderka nie trzeba już mielić ). Zmiksować go jogurtem greckim, cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii, do połączenia. Żelatynę umieścić w niewielkim garnuszku i zalać zimną wodą, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut

Opowieści z piekarnika
Sernik straciatella z malinami bez pieczenia 167

Słodki sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i kwaśnych malin - idealne współgranie i równowaga smaków. Czy może być lepszy deser na lato?! Składniki: 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych, 1 kg sera twarogowego, 200 ml śmietanki 30%, 2 galaretki krystaliczne cytrynowe, 2 galaretki malinowe, duże opakowanie malin, czekolada gorzka, 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 300 ml wody(...)cukrem, dodajemy stopniowo ostudzone galaretki cytrynowe. Śmietanę ubijamy i stopniowo dodajemy do masy serowej. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec wrzucamy czekolady i delikatnie mieszamy. Na wyłożone biszkopty wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby się lekko stężała. Maliny układamy na masie serowej. Na masę wylewamy zimną lekko już tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki

Lena Gotuje
Ciasto z malinami i kremem z nutelli 153

urodziny mojego narzeczonego zrobiłam, czekoladowe ciasto z malinami z dodatkiem orzechów laskowych. Połączenie czekolady z malinami to po prostu strzał w dziesiątkę i ciasto bardzo smakowało gościom.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki orzechów laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Krem: 5 łyżek nutelli 100 g czekolady 300 g malin do dekoracji szklanka(...)miksujemy z nutellą i masłem na gładką masę.  Gdy ciasto ostygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy kremem, na krem wysypujemy wafle, a na to kładziemy drugą część biszkoptu. Wierzch i boki smarujemy kremem, na wierzch układamy umyte maliny

Delusional Trine
Ciasto Kryształ z owocami 273

Masa śmietanowa (biała) 800 ml śmietany 18 % 1/2 - 1 szklanka cukru pudru w zależności jak słodkie chcemy ciasto 20 g żelatyny 200 ml gorącej wody Dodatkowo okrągłe biszkopty (ok 200 gr) 3 galaretki w różnych kolorach  mała puszka brzoskwiń w syropie (bądź inne owoce) wrzątek do rozpuszczenia galaretek Wykonanie : Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i wylewamy(...)pozostałej części ubitej śmietany i wszystko razem łączymy miksując przez krótki czas. Do śmietany dodajemy galaretkę i owoce, mieszamy wszystko razem i wylewamy na tortownice wyłożoną na dnie biszkoptami. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy do całkowitego stężenia

W Moim Magicznym Domu
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 121

Swiss Roll, z myślą o wszystkich, którzy tak jak ja są na przymusowej diecie ;)  Rolada szwajcarska, jest idealnym wypiekiem na lato. Tradycyjnie składa się na nią cienki puszysty biszkopt najczęściej zawinięty z lekkim śmietankowym kremem i owocami, przynajmniej tak mi się kojarzy. Ja postanowiłam przygotować dla osób z celiakia i nietolerancjami pokarmowymi przepis bezglutenowy, bez produktów mlecznych(...)mogą skorzystać z tej receptury. W serku z nerkowców i polewie jest trochę miodu, ale spokojnie można z niego zrezygnować, lub również zastąpić erytrolem.  Obawiałam się, że bezglutenowy biszkopt wyjdzie mi zbyt kruchy, aby móc go zwinąć, zrobiłam więc ciasto czekoladowe podobne do tego, z którego zazwyczaj robię tort, jest trochę mniej puszyste, ale za to bardziej elastyczne, myślę

Quinoa Raz!
Placek różany – kuchnia podkarpacka 377

Masa różana: 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 całe jajko 3 łyżki utartej róży kilka kropli olejku rumowego Dodatkowo: 1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych 100 g pokruszonych biszkoptów na wierzch Placek różany – kuchnia podkarpacka   Przygotowanie ciasta: Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli się klei, podsypujemy lekko mąką. Ciasto dzielimy(...)pierwszym placku rozsmarowujemy powidła, kładziemy na nich drugi placek. Na nim rozsmarowujemy 2/3 masy różanej i przykrywamy ostatnim plackiem. Na nim rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy ją pokruszonymi biszkoptami. Wstawiamy do lodówki. Zapraszam do zbioru przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ

Trzeci talerz
Śmietanowiec z galaretkami 16952

szklanka cukru pudru (1 szklanka = 250 ml) 200 ml wody 5 łyżeczek żelatyny (płaskich) Dodatkowo: 3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa, cytrynowa i truskawkowa - Emix ) Ponadto: biszkopty do wyłożenia dna   Przygotować galaretki (najlepiej dzień wcześniej).    Galaretki osobno rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do płaskich naczyń/pojemników.   Po ostudzeniu wstawić(...)ubić do puszystości i dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Na końcu do masy delikatnie wmieszać pokrojone galaretki. Całość przełożyć do formy uprzednio wyłożonej biszkoptami i schłodzić w lodówce

Di gotuje
DESER MALINOWY - MUS MALINOWY Z JOGURTEM 147

dwóch osób) 350 g świeżych malin 1/2 szklanki cukru 2 kieliszki malinówki  szczypta cynamonu 1/2 szklanka wody 1 płaska łyżka srobi ziemniaczanej 2 łyżki wiórków kokosowych 4 biszkopty 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić kleksem bitej śmietany) Sposób przygotowania: Maliny przebieram i płuczę pod bieżącą wodą. Wrzucam do rondla. Dodaję cukier, cynamon i malinówkę. Zagotowuję i trzymam(...)ziemniaczaną. Dokładnie mieszam, aby rozprowadzić skrobię - jej zadaniem jest zagęścić masę. Gotuję 1-2 minuty i zdejmuję z ognia. Pozostawiam do przestudzenia. W dwóch pucharkach układam na dnie pokruszone biszkopty (można je dodatkowo skropić alkoholem). Nakładam masę malinową i wstawiam do lodówki. Wiórki kokosowe prażę na złoto na suchej patelni. Przed podaniem dekoruję mus malinowy jogurtem naturalnym i prażonymi wiórkami

W kuchni Karmel-itki