biszkopt - 17572 przepisów (strona:716/1172)

Ciasto kakaowe z masą śmietanową i dżemem z ciemnych winogron 134

macie pomysłu na ciasto ? a mają wpaść niespodziewani goście, oto propozycja pysznego i szybkiego ciasta kakaowego z kremem z kwaśnej śmietany i dżemem winogronowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju  Składniki na krem(...)każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone ciasto studzimy i przecinamy na pół. Śmietanę ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na gęsty krem.  Do blaszki wykładamy spodnią część biszkoptu,  nasączamy herbatą i smarujemy około 4 łyżkami dżemu z winogron jeśli nie macie może być z porzeczki, następnie wykładamy połowę masy i przykrywamy drugą połową ciasta, wierzch smarujemy

Sama słodycz i szczypta chili
ciasto Kubanka 739

składniki na biszkopt kakaowy: 80 g maki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy ja sztywną lśniącą masę. Mąkę łączymy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy do ubitych białek. Mieszamy przy pomocy szpatułki(...)waniliowych ok. 25 szt. herbatników kakaowych 1 mały słoiczek konfitury z czarnej pożeczki poncz: 100 ml mocnego naparu z kawy wymieszanego z 50 ml rumu lub wódki wykonanie ciasta: Biszkopt umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponczujemy. Wykładamy cały krem budyniowy. Układamy herbatniki waniliowe na nie rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową. Układamy herbatniki kakaowe. Na nie wykładamy równomiernie krem śmietanowy. Całość

Domowy Smak Jedzenia
Kostka malinowo-czekoladowa 134

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne. Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało(...)formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mus malinowy : maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować. Przetrzeć przez sito, ziarnka wyrzucić. Malinowe puree ponownie zagotować, zdjąć

Pieguskowa Kuchnia
KOKOSOWY Tort 124

Przedstawiam Wam roczkowy tort mojego dziecka.  tort #zdrowytort#zdroweslodycze  Biszkopt:  -10   jajek   - 10 łyżek mąki tortowej    Białka ubiC z szczypta soli na sztywna pianę,  żółtka,osobno ubite, dodać  stopniowo, mieszając drewniana łyżka , następnie stopniowo dodajemy mąkę przesiewajac  przez sitko.  Piec około 40 minut na 150 stopni ( termoobieg ). Nadzienie(...)Mleko zostawić  dobę w lodówce.  Ubić tylko twarda biała  cześć. 2/3 kremu ubijamy z rozgniecionymi widelcem bananami,malinami, połowa daktyli. Włożyć do lodówki.   Biszkopt mocno nasaczyc sokiem z limonek i cytryny . Posmarować  pozostałymi daktylami. Przełożyć kremem. Posypać kokosem.   Pozostałe 1/3 ubitego mleko kokosowego wykorzystujemy do dekoracji. Układamy żurawine liofilizowana a boki posypujemy

Szkrab Je Sam
Kostka malinowo-czekoladowa 136

Kostka malinowo-czekoladowa to ciasto, które zrobiłam na zakończenie sezonu malinowego. Czekoladowy biszkopt, spora porcja malinowej pianki i galaretka malinowa to gwarancja dobrego smaku. To ciasto malinowe musi smakować i smakuje wyśmienicie. Śmiało do tego ciasta możecie użyć mrożonych malin, więc w zasadzie to ciasto całoroczne. Jakoś w tym roku malin na działce nie miałam zbyt dużo, ale udało(...)formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez 25-30 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mus malinowy : maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować. Przetrzeć przez sito, ziarnka wyrzucić. Malinowe puree ponownie zagotować, zdjąć

Pieguskowa Kuchnia
MALINKA POD CHMURKĄ 368

Idealne ciacho na niedzielę. Bo taki musi być obowiązkowo. Niedziela bez słodkości jest dniem straconym. Więc jeśli jeszcze nic nie macie upieczonego, do piekarników marsz! Składniki: biszkopt: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 szklanki musu z malin 2 łyżki żelatyny cukier do smaku chmurka: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku(...)wierzch: czekolada mleczna do starkowania Wykonanie: biszkopt: *Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Dodajemy cukier nadal ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy na sam koniec. Mieszamy. Przelewamy do formy o śr. 20 cm. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. * Mus z malin podgrzewamy, dosładzamy wedle uznania. Dodajemy żelatynę, mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Warstwowa pyszotka z ciasteczkami Brześć 136

Ostatnio miałam mało czasu dla bloga i na odwiedziny Waszych blogów. Teraz na dworze zimno to mam nadzieję że to nadrobię :) Tymczasem zapraszam na pyszne warstwowe ciasto z kakaowym biszkoptem, masą budyniową, herbatnikami i kremem kawowo- tiramisu. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych ciasteczek firmy Brześć których użyłam do dekoracji ciasta. Was zapraszam(...)wodę. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną,kakao i proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Biszkopt wyjdzie cienki i taki ma być. Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej połowie mieszamy cukier z budyniami i mąką, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy ciągle mieszając tak długo aż będzie gęsty

Sama słodycz i szczypta chili
tort chałwowy 162

Jeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami chałwy koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba zachęcać ;-) Tym razem piekłam duży tort - w blaszce o średnicy 32 cm, podwoiłam więc ilość składników na krem, a biszkopty upiekłam dwa (każdy z podanej niżej porcji składników). składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru

babka w formie
Tort owocowy z pianką truskawkową 126

dostać na straganach, maliny, truskawki. Porzeczki można zastąpić borówką lub brzoskwiniami, dowolność wyboru. Ciasto jest pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze, zawsze się udaje...polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietanki 36% 2 opakowania(...)waniliowe i puder. Na koniec do masy delikatnie przelać zastygającą  galaretkę.  Połączyć w całość.   Drugą galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu u również wstawić do lodówki Biszkopt przekroić za pomocą dużego ostrego noża na pół i przełożyć połową masy. Położyć na wierzch drugą część ciasta i rozsmarować na nim resztę masy. Na wierzchu masy ułożyć owoce. Wszystko

Gosia gotuje
Sernik malinowy na bezglutenowym biszkopcie 162

Przepis na prosty sernik na zimno z biszkoptem z mąki jaglanej. Masa serowa z mascarpone oraz galaretka i kwaśne maliny tworzą razem pyszne połączenie :-) Polecam nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu. Czas przygotowywania:  do 2 h Czas pieczenia biszkoptu:  20 minut Ilość porcji:  niski sernik z tortownicy średnicy

AniaGotuje.pl
Gryczany kopiec miłości 85

Fantastyczny i bardzo prosty biszkopt z mąki gryczanej. Ciasto jest niezwykle puchate, wyrośnięte i zdrowe! Jako dodatek proponuję czapkę z bitej śmietany z dodatkiem owoców. Czas przygotowywania:  do 1 h Czas pieczenia:  25 minut Ilość:  tortownica średnicy 18 cm Składniki na biszkopt: • 3 duże jajka • 1 łyżka drobnego cukru • 3 czubate łyżki

AniaGotuje.pl
CIASTO Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ BEZ PIECZENIA 167

herbatników i małe co nieco do kawy mamy gotowe, bez włączania piekarnika. Smacznego :) SKŁADNIKI : 42 herbatniki (ja zużyłam 1,5 opakowania herbatników zbożowych z Biedronki) na 2 warstwy. okrągłe biszkopty kakao do posypania NA BUDYŃ : 1 l mleka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 całe jajka cukier waniliowy kostka masła 200 g KREM CZEKOLADOWY(...)czekoladowego mleka wsypujemy śnieżki i ubijamy na szybkich obrotach aż będzie gęste. Powoli wlewamy galaretkę i ciągle ubijamy. Wykładamy na herbatniki (ciasto ma być zimne)  Na wierzch układamy biszkopty i posypujemy kakao. Możemy również wyłożyć  warstwę herbatników (potrzeba nam  jeszcze 21 sztuk)   Wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło.  Smacznego

Pani na deser
LEKKI TORT ORZECHOWY 159

wafelki nadają kremowi delikatną kawową nutę. Tort nie jest tłusty ani przesłodzony, wszystkie smaki współgrają ze sobą. Pozostaje mi tylko Wam go polecić, jest rewelacyjny :)  SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki bułki tartej NA KREM: 250 g serka mascarpone(...)łyżki delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach C ustawienie góra -dół (sprawdzamy patyczkiem) Po przestygnięciu biszkopt kroimy na pół.  ROBIMY KREM : Pół wafelka czekoladowego Lusette  i cały o smaku cappucino mielimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy

Pani na deser
BISZKOPT Z 6 JAJ 127

biszkopt robię od dwóch dekad i zawsze się udaje. Polecam :) 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku i octu Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier. Dokładnie ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, gdy zacznie ,,kipieć'' wlewamy do białek ciągle ubijając. Mąki przesiewamy i dzieląc(...)papierem do pieczenia (sam spód) Pieczemy w 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra - dół ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ciasta do których m.in. wykorzystałam biszkopt to  CIACHO Z NIEWIDZIALNĄ GALARETKĄ Ciasto biszkoptowe podzieliłam na połowę i piekłam w dwóch blaszkach o wymiarach 25/40 cm około 20 minut. Temperatura 150 st. C termoobieg. Smacznego

Pani na deser
ciasto mocno kawowe 1596

Składniki: biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( creme) 2 łyżki cacao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jasna : 2 śmietany 30% po 330 ml każda opakowanie serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady masa ciemna: 2  śmietany(...)każda 2 łyżki żelatyny 7 łyżek cappucino karmelowego wierzch: 800 ml wody 3 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki kawy rozpuszczalnej creme Sposób wykonania: biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cacao, kawę rozpuszczalną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika

Darcia w kuchni