Zapraszam na małe co nieco. Składniki: 100 ml śmietanki 36% schłodzonej 150 g deseru czekoladowo-pistacjowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/4 szkl gorącej wody kilka biszkoptów polewa: 4 ząbki białej czekolady 2 ząbki mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła kilka pistacji Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Dwie metalowe obręcze ustawiamy(...)tacce plastikowej i układamy na dnie biszkopty. Śmietankę przelewamy do miseczki i dodajemy cukier puder. Miksujemy na sztywno, dodajemy deser i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Napełniamy obręcze kremem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach roztapiamy obie czekolady z olejem w mikrofalówce (ok. 20 sekund i mieszamy). Wyjmujemy serniczki z obręczy( najlepiej
słodkie i nie tylko historie kulinarneWiele osób szuka przepisu na jasny biszkopt. Ja mam ten przepis od lat i zawsze go stosuję. Jeśli mam większą tortownicę to po prostu zwiększam proporcje. Wbrew pozorom upieczenie biszkoptu nie jest trudne. Przepis jest na tortownicę o średnicy 22 - 23 cm. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwielkanocny st ół . Przepis na bananowy song znalazłam na blogu Słodki Bratek . Oczywiście nie była bym sobą gdybym czegoś nie p ozmi eniała więc oto moja wersja tego ciasta. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżka proszku do pieczenia masa zielona: 900 ml Pysia zielonego 1 budyń śmietankowy(...)około 25 minut. Budynie rozmieszać w 1 szklance soku,resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie i ugotować g ę sty budyń. Gorący rozsmarować na upieczonym biszkopcie. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić do stężenia. Banany obrać,przeciąć wzdłuż na połówki,skropić sokiem z cytryny i ułożyć na zielonej masie
Kolorowa kuchnia ElkiOsobiście wolę tradycyjne szarlotki na kruchym cieście,ale ten przepis mnie zaciekawił.Znalazłam go w internecie i postanowiłam wypróbować. Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: ok 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa trochę cukru jeśli masa jest za kwaśna Masa śmietanowa(...)kremówki 2 kopiaste łyżeczki żelatyny 1/3 szkl.gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru (zależy czy lubicie mniej czy bardziej słodkie) Dodatkowo tabliczka czekolady gorzkiej. Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić z cukrem,dodać żółtka i na końcu obie mąki z proszkiem.Po dodaniu mąki miksować krótko na najniższych obrotach. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp.170
Agusiowe smakołykiBiszkopt kakaowy z pyszną pianką i kawałkami czekolady. Jeśli macie ochotę na coś pysznego do kawki to polecam takie ptasie mleczko :) Po wyciągnięciu z lodówki czekolada w masie przyjemnie chrupie, a całość smakuje obłędnie. Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Na masę: 500 ml śmietanki 30 % 1 galaretka
Agusiowe smakołykitemp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto łączymy z 1/2 szkl. przegotowanej i schłodzonej wody. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuz na 3 równe blaty i nasączamy ponczem. Przygotowanym kremem przekładamy płaty biszkoptu.. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy płatkami migdałowymi i można jeszcze serduszkami czekoladowymi
Różne smaki w kuchniblanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi . Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle(...)migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę pomarańczową. Masę bardzo dobrze mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy. Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko
Różne smaki w kuchnigrupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " . Wymiary blaszki : 37 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 35 minut Składniki: Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dodajemy(...)budynie i dodajemy 4 łyżki cukru. Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do czasu aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany gorący budyń wylewamy na zimny biszkopt. Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru ( dodałam 1 łyżkę ) 1 galaretka agrestowa 2 śmietan - fixy duże opakowanie delicji Wykonanie : Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy
Różne smaki w kuchnipiany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowany biszkopt wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25 minut . Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy(...)wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy , po czym dodajemy cukier puder i serek waniliowy. Następnie do masy dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać. Taka masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Polewa: Do 1 szklanki mleka wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny . Dokładamy połamaną czekoladę . Należy zagotować cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec rozlewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej
Różne smaki w kuchniPodstawą udanych wypieków jest biszkopt. Sama szukałam przepisu, który byłby dla mnie tym jedynym. Podstawą owego przepisu miał być fakt, że zawsze miał mi się udać i miałam być z niego zadowolona. Dzisiaj dziele się z Wami tym przepisem. Prosty, szybki, a co najważniejsze idealnie sprawdza się jako baza do tortów :) Biszkopt - klasyczny rzucany Składniki : 7 jajek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipotem patrzeć jak domownicy zachwycają się jedząc … a jednocześnie jedząc zastanawiają się co mają podane na talerzu! Tak właśnie było w tym przypadku! Wszyscy myśleli, że jedzą jakiś biszkopt z kurczakiem i szpinakiem, a gdy powiedziałam, że nie ma tak ani grama mąki,ani grama proszku do pieczenia … itd ….a jest to żółty ser – oniemieli(...)drodzy Państwo! Rolada zrobiona jest z żółtego sera oraz jajek, które po upieczeniu razem sprawiają wrażenie delikatnego, puszystego biszkoptu. Wypełnione soczystym mięsem z kurczaka oraz farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów zachwyciła nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Jest idealnym pomysłem na „zwykły” codzienny obiad, ale też rodzinne przyjęcie. I w czasie nachodzących Świąt też zrobi furorę! Koniecznie spróbujcie
Ostra na Słodkobiałek. Tortownicę przed przełożeniem ciasta przepłukujemy gorącą wodą i delikatnie natłuszczamy. Pieczemy w temp. 180 st przez ok. 45 minut. W roli podkładu równie dobrze sprawdzi się także biszkopt czekoladowy z tego przepisu. Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt
Moje Pyszne Siódme Niebolubi owoców w czekoladzie? Lizaki czekoladowe lista składników: czekolada mleczna, oraz czekolada biała posypki do ozdobienia wykałaczki ulubione owoce u nas banan oraz ananas ewentualnie chrupki kukurydziane i biszkopty. Lizaki czekoladowe sposób przygotowania. Czekoladę należy stopić w kąpieli wodnej. Owoce, chrupki i biszkopty kroimy na małe kawałki, a następnie nabijamy na wykałaczki. Tak powstałe szaszłyki polewamy czekoladą i zdobimy
Pani domowazimnego masła 2 łyżki masła, roztopionego Na nadzienie: 250g białego maku 120 g cukru 100g miodu 50g migdałów 50g orzechów włoskich 40g rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 5 biszkoptów okrągłych, pokruszonych 2 jajka Na dekorację: szklanka cukru 2-3 łyżki gorącej wody garść posiekanych orzechów włoskich lub migdałów Wykonanie: Drożdże mieszamy z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka(...)rozpuści dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową i gotujemy kilka minut. Dodajemy mak i smażymy na wolny ogniu około 10 minut. Masę odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy pokruszone biszkopty i wbijamy po 1 jajku, mieszając po każdym dodaniu. Masę ucieramy, aż będzie zwarta i plastyczna. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Trójkąty zwijamy od podstawy
Smak mojej kuchniłyżki soku z cytryny 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: poziomki mrożone 300 g galaretka 2 szt jaki chcemy kolorek na 600 ml wrzątku biszkopty okrągłe Przygotowanie: Tortownicę 26 cm wykładam folią aluminiową.Wykładam biszkopty. Serki waniliowe i mascarpone schładzam, następnie przekładam do misy.Dodaje cukier i sok z cytryny i miksuje na gładką masę. Żelatynę
Różowa kuchnia