biszkopt - 17572 przepisów (strona:733/1172)

Rogale Świętomarcińskie 192

pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli  3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo :  1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - oprócz 200 g masła ! Na początek dajcie 1 szkl mleka(...)sitku. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem razem z cukrem pudrem i śmietaną. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy mak z bakaliami za każdym razem ucierając masę. Na koniec dodajemy pokruszone biszkopty i skórkę pomarańczową - dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białko i ponownie całość delikatnie ze sobą łączymy. Jeżeli masa wydaje nam się za bardzo zbita, to dodajemy jeszcze trochę śmietany

charlotte gotuje
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 178

jakości masło – 140 g * jajko – 2 szt * żółtko – 3 szt * sól – 0,5 łyżeczka * zamrożone masło – 300 g NADZIENIE: * biały mak – 500 g * biszkopty – 1000 g * cukier puder – 300 g * orzechy włoskie – 100 g * migdały – 100 g * rodzynki – 100 g * skórka pomarańczowa – 50 g * jajko(...)NADZIENIE: Wypukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 40 minut na małym ogniu, odsączamy, odcedzamy i zostawiamy na ok. 40 minut na sicie. Tak odsączony mielimy 3 x, a następnie dodajemy biszkopty, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę – jeszcze raz mielimy. Tak przygotowaną masę mieszamy z cukrem i jajkami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. FORMOWANIE: Ciasto dzielimy na 4 pasy. Każdy

Ostra na Słodko
CIASTO Z PIERNIKAMI 122

Przepyszne ciasto z piernikami , z budyniową masą , w sam raz na przyszłe rodzinne spotkania. Biszkopt: ~~~~~~~~~~ 1 i 1/4 szkl.cukru 1 szkl.mąki tortowej 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubijając dodajemy po jednym żółtku,po trochu cukru,a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do formy i pieczemy(...)łyżki cukru 4 łyżki kakao   Ponadto: ~~~~~~~~~~~~ 290 g.dowolnego dżemu 40 dag.pierników bez polewy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wodę zagotowujemy z cukrem.Dodajemy margarynę i kakao.Mieszamy tak aby wszystko się połączyło.   Biszkopt przekrawamy wzdłuż.Jedną część placka smarujemy dżemem np.porzeczkowym,układamy na nim pierniki a na pierniki masę budyniową.Przykrywamy drugim płatem ciasta.Polewamy polewą i posypujemy np.płatkami migdałowymi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Biszkoptowe rogaliki z jabłkami (na drożdżach). 148

Nazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie rogale wyszły prawdziwie puszyste i mięciutkie. Jak słodkie puchate i maślane bułeczki. Jak dobrze wypieczony wilgotny biszkopt. Dobre są zarówno pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 532

białego maku 120 gr cukru 100 gr miodu 50 gr migdałów 20-30 gr rodzynek 40 gr masła 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 białka 100 gr zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego Lukier : 1 szkl cukru pudru sok z połówki cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Dodatki : do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło(...)zmieliłam dwa gdyż lubię aby mak był bardziej wyczuwalny) W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i dodajemy do maku. Dodajemy także posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier, zmielone biszkopty oraz  parę kropel aromatu migdałowego. Na sam koniec ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki. 6. Ciasto po ostatnim leżakowaniu wałkujemy na kopnięty

Gotowanie...to proste !
Brzoskwiniowy tort Soy Luna 95

Kolejny tort przygotowany dla córki koleżanki. Tym razem z opłatkiem i z brzoskwiniami. Podobno był przepyszny!  Składniki : * biszkopt z tego przepisu   * 500ml śmietanki kremówki  * 250g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * słoiczek dżemu brzoskwiniowego  * pomarańczowy barwik spożywczy * opłatek na tort * brzoskwinie z puszki do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć sokiem z odsączonych

Magiczne Życie Marty
Murzynek z bitą śmietaną 138

polecam wszystkim przepyszne, lekkie ciasto, które idealnie nadaje się na każdą okazję. Od zwykłej soboty czy niedzieli po święta, nawet Wielkanocne. Polecam gorąco. Pyszne ciasto. Murzynek z bitą śmietaną BISZKOPT: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru + 2 łyżki 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 10 dag margaryny 2 łyżki wody MASA ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany kremówki(...)łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki agrestowej DODATKOWO: dżem (dowolny smak) cukier puder BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej masę kakaową. Wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę

Gotuję Testuję
Placek z wydmami 137

łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru pudru MASA KOKOSOWA: 15 dag wiórek kokosowych 300 ml mleka 1 szklanka cukru DODATKOWO: dżem 750 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny paczka okrągłych biszkoptów CIASTO: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito na stolnicę, dodać cukier puder, margarynę, smalec i żółtka, Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać śmietanę. Ciasto podzielić(...)masie kokosowej. Włożyć do piekarnika i piec w 180 st na złoty kolor. Upiec i ostudzić. Śmietanę ubić, dodać przygotowaną i ostudzoną żelatynę. Połowę wyłożyć na wystudzone ciasto, przykryć biszkoptami z niewielkimi odstępami i wyłożyć pozostałość masy. Udekorować startą czekoladą, roztopioną czekoladą lub gotową polewą. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę

Gotuję Testuję
Ciasto Mocca 169

Goplana i te bakalie w masie... mniam!!! -TRUDNOŚĆ: średnie        -CZAS: powyżej 60 min        -PORCJE: 20 Ciasto Mocca BISZKOPTY 9 jajek 9 łyżek mąki 9 łyżek cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao MASA 1 tabliczka Czekolady gorzkiej z bakaliami Goplana 500 ml śmietany 30% 3 łyżki(...)Następnie dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Łyżką należy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.  Powstałą masę przekładamy na wysmarowane margaryną brytfanny. Pieczemy trzy takie same biszkopty. Tabliczkę czekolady roztapiamy nad kąpielą wodą. Studzimy. Przygotowujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy z przygotowaną żelatyną (jak podano na opakowaniu), mieszamy, studzimy. Śmietanę ucieramy, dodajemy do niej cukier puder i śmietan

Gotuję Testuję
Murzynek z bitą śmietaną 131

TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej 60 min Murzynek z bitą śmietaną  BISZKOPT: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru + 2 łyżki 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 10 dag margaryny 2 łyżki wody MASA ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki agrestowej DODATKOWO: dżem (dowolny smak) cukier puder(...)BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej masę kakaową. Wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć

Gotuję Testuję
KUBUSIOWE CIASTO 250

KUBUSIOWE CIASTO Składniki: Biszkopt - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/3 mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2  łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki octu - szczypta soli Masa - 900ml soku typu kubuś o smaku Marchew, Jabłko, Truskawka - 3 budynie waniliowe Krem - 500ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa - 200ml gorącej wody Dodatkowo - Opakowanie delicji o smaku pomarańczowym(...)nasze budynie połączone z sokiem w szklance do gotującego się soku w garnku. Mieszamy, aż do zagotowania. Czekamy, aż chwilę przestygnie po czym wykładamy masę na nasz wcześniej upieczony biszkopt. Zostawiamy do wystudzenia. W szklance wody przygotowujemy jedną z galaretek i zostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy naszą kremówkę z cukrem pudrem do sztywnej masy dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie

Mentor Smaku
Puszysty tort czekoladowy - Czekoladowa bajka 540

rozpływa się w ustach. Taka czekoladowa bajka. Jeśli lubicie czekoladę to będziecie zachwyceni zarówno smakiem jak i konsystencją. Mój domowy czekoladoholik był bardzo, bardzo zadowolony. Tort czekoladowy zrobiłam na biszkopcie budyniowym czyli do ciasta dodałam budynie w proszku i tylko niewielką ilość zwykłej mąki. Dzięki temu taki biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty. Idealnie komponuje się z czekoladowym musem tworząc

Smaczna Pyza
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 201

zawartość substancji mineralnych w ilości 2 %. I tak dalej.. TYPY i RODZAJE MĄKI i ich przeznaczenie: typ 400 i 450, mąka tortowa najlepiej sprawdzi się w pieczeniu biszkoptów, ciast francuskich czy ciast ptysiowych; typ 500, mąka krupczatka idealna do domowych makaronów i ciast; typ 500, mąka wrocławska i poznańska używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek(...)mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną

Zasmakuj Kuchni
Rolada z truskawkami 128

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt 6 jajek 0,5 szklanki cukru 1łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki pszennej Basia tortowa 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek(...)Delikatnie wymieszać i wylać na blachę ( wyłożoną papierem do pieczenia) z wyposażenia piekarnika. Piec w 170stopniach ok 20-25 minut. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: 400g serka mascarpone 400g serka waniliowego, homogenizowanego

W garach u Gosi
pyszny sernik korzenno-śliwkowy z musem śliwkowym na biszkoptach pieczony... 171

Składniki: Składniki: biszkopty okrągłe 150 gram, jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, przyprawa korzenna 1 opakowanie, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, śliwki 3/4 kg, cukier 3 łyżki, woda 1/4 szklanki, tortenguss rote 1 opakowanie + 1/2 szklanki wody Jeśli przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały ale również pięknie się(...)przyprawę korzenną, dodać ser z wiaderka i mikserem połączyć składniki dodać pianę i łyżką delikatnie wmieszać w masę serową tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty i wlać masę serową, formę parę razy na stole stuknąć aby odpowietrzyć sernik umyte śliwki wypestkować, poukładać skórką do dołu na serniku, piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię