biszkopt - 17572 przepisów (strona:730/1172)

Rogale Marcińskie edycja II 151

Essence 100 g masy marcepanowej 100 g blanszowanych migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody  5 łyżek posiekanych migdałów i orzechów Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi(...)tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Sparzony mak i orzechy oraz migdały mielimy dwukrotnie. Rozcieramy z cukrem pudrem masę marcepanową i dodajemy do zmielonego maku. Dodajemy również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie.  Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Bardzo proste, domowe ciasto W-Z 120

całość dobrze się połączy, dodaj żółtka (najlepiej po jednym). Wymieszaj. Dosyp do ciasta połączone ze sobą wcześniej mąki (najlepiej przesiane). Dokładnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej. Piecz 30-40 minut – biszkopt będzie gotowy, gdy zanurzony cienki, zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia, a najlepiej na 12 godzin w chłodne miejsce. Śmietanę(...)ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem i ewentualnie zagęstnikami. Wystudzone ciasto wyjmij z formy i usuń papier do pieczenia. Biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Formę umyj i ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Na dno blachy włóż jeden z biszkoptowych blatów. Rozsmaruj na nim równomiernie dżem porzeczkowy (możesz wykorzystać dżem z czarnej porzeczki lub mieszany – czerwonej i czarnej porzeczki

blog.moje-pasje.info
Makowiec z pianką z białej czekolady 270

jednak, aby przygotować ciasto co najmniej jeden dzień wcześniej, aby pianka dobrze się schłodziła. Efekt niesamowity i smak również. Blacha prostokątna o wymiarach ok. 24 cm na 35 cm Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej szczypta soli Masa makowa: 400 gram maku 3 jajka 3+4 paczki masła o temperaturze pokojowej(...)wysokich obrotach przez ok. 7-10 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pozostałe składniki. Gdy mak się upiecze, wyjmujemy go z pieca i wylewamy na niego biszkopt. Całość pieczemy jeszcze przez 7-10 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Kiedy ciasto jest zupełnie zimne, obracamy do "góry nogami" np. na deskę. Czas na przygotowanie masy

tojestpyszne.blogspot.com
Galaretkowe ptasie mleczko 204

Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ptasie mleczko: 2 galaretki agrestowe 0,5 litra kremówki 2,5 szklanki wrzątku barwnik galaretka na wierzch Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Wlać olej i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia(...)minut. Ostudzić. Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić, a potem dodać tężejącą galaretkę. Zmiksować, dla poprawienia koloru można dodać barwnik. Przełożyć na biszkopt. Wstawić do stężenia do lodówki. W tym czasie rozpuścić ostatnią galaretkę i gdy zacznie tężeć wylać na ptasie mleczko. Zostawić do stężenia

Ewusiowe Smaki
Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi 132

Przepis pochodzi z bloga moje wypieki . Jeden z lepszych jakie jadłam. Często tortów nie robię, bo są pracochłonne, nie zawsze wyjdą, ale tu nie miałam problemu. Wszystko łącznie z biszkoptem wyszło super. Ja zmieniłam tylko proporcje, bo robiłam na większą tortownicę. Tort była dla męża na urodziny, trochę spóźniony, bo tydzień po fakcie, ale warto było :-). Tortownica: 23 cm Składniki(...)biszkopt: 7 jajek 180 g cukru brązowy 140 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 5 łyżek oleju rzepakowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i kakao przesiać i odłożyć.  Do misy miksera dajemy całe jajka i cukier brązowy. Miksujemy na wysokich obrotach i ubijamy do momentu powstania puszystej, gęstej pianki

kruche babeczki
BISZKOPTOWA KRAJANKA Z ORZECHAMI 126

biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje.   SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 24x38 cm 7 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek, 5 łyżek cukru, 200 g zmielonych(...)proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, polewa czekoladowa, rurki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka ubijamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach

słodki bratek
Mleczna kanapka 648

gorzkiej kawy. Jest wyraźnie słodkie i nieco ‘mdławe’ ze względu na masę mleczną, która nie ma wyrazistego charakteru. Nie przeszkodziło nam to jednak zjeść całe    Składniki: Na biszkopt: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej Na masę mleczną: 125 ml mleka 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego) 2/3 szklanki cukru 350 g masła 16 g (opakowanie) cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Biszkopt: Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier

Pyry na Gaz
Kawowy 3 bit 185

jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 łyżki cukru(...)zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Margarynę ucierać do białości dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Na masę budyniową ułożyć herbatniki, następnie masę kajmakową i znowu warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem. Wstawić na chwilę do lodówki i w tym czasie przygotować masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić

talerz przyjemności
Tort kawowy 223

Tort na Święta, urodziny lub weekendowy deser. Intensywny smak kawowy, mało słodki i bardzo delikatny. Biszkopt wyszedł bardzo pulchny, a masa lekka. Ja nie przepadam za smakiem kawy, ale ciasto mi bardzo smakowało 🙂 Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 1-2 h czas oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy(...)Składniki: Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru pudru 100 g […] Artykuł Tort kawowy pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną 514

Puszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – niesłodkie i lekkie ciasto. Pięknie prezentuje się na talerzu. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm ) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku

KuchniaWeDwoje.pl
MAKOWA KRAJANKA 161

przepis jest bardzo stary i z zeszytu mamy. Zaś mama znalazła go w gazecie. Jest to ciasto, które robimy  tylko i wyłącznie na święta. Delikatny biszkopt makowy oblany pysznym mlecznym kremem, obłożone herbatnikami polanymi czekoladą. Jedno z moich ulubionych, tradycyjnych ciast.  ~~SKŁADNIKI~~ Biszkopt: jaja 6 szt.  cukier puder 1 szkl.  mąka 1 szkl.  mak niebieski

Kuchnia Paulettes
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami 194

ogień w nowym roku idzie przepyszny chałwowiec z brzoskwiniami podpatrzony u niezawodnej beti . Tak na osłodę po szybko minionym świąteczno-sylwestrowym czasie :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru Krem: 2 budynie(...)miękkiego masła 350 g chałwy waniliowej  Warstwa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym  Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania wierzchu   Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie partiami nie przestając miksować wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Gdy cukry się rozpuszczą, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku

Simply Food
Puszysty Sernik z migdałami 113

zawsze nam wychodzi. Będziesz potrzebować Twarożek kanapkowo-sernikowy "Mój ulubiony" Wieluń - 1 kg (wiadereczko) Cukier - 1 szkl Masło -  kostka Jajka 6 szt Serfix 1 szt Płatki migdałowe herbatniki/ biszkopty Etap I -  Żółtka Masło utrzyj z cukrem. Powoli dodaj żółtka (pojedynczo każde żółtko) następnie dodaj cały ser, serfix, oraz płatki migdałowe. Etap II - Białko W osobnej misie białko ubij(...)sztywną pianę. Przełóż ubitą pianę do masy żółtkowej i delikatnie połącz obie masy. Etap III - Podłoże W tortownicy ułóż herbatniki lub biszkopty tak aby powstało podłoże do sernika.  Na przygotowany spód wyłóż masę serową. Etap IV - Pieczenie Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 C. I piecz przez 45 minut, następnie otwórz piekarnik na 10  minut Ale nie wyłączaj

Wylizany Rondel
Torcik serowy 97

lubię serniki no to poszło dalej i powstał całkiem dobry torcik. Powstał wczoraj, a dzisiaj już prawie go nie ma. I co znowu trzeba poćwiczyć. Składniki: na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 0,5 kg białego sera dwukrotnie zmielonego pół kostki masła dwa jajka 3/4 szklanki(...)szklanki mleka i dodać po połowie do każdej masy. Mieszać aż masy zgęstnieją. Ciemną gorącą masę serową wylać na pierwszy placek biszkopta i przykryć drugim. Masę jasną wylać na biszkopt i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu dodając o pół szklanki mniej wody. Na wierzchu poukładać owoce i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce

Pysznie & Pięknie
Rolada szpinakowa z serkiem topionym i pieczarkami 136

również ją przygotuje w swoim domu, ale z innym nadzieniem. Farsz przygotowałam z pieczarek i cebulki. Rolada bardzo mi smakowała mam nadzieje, ze Wam również posmakuje :)  Biszkopt szpinakowy: szpinak świeży 1 opakowanie (230 g) jajka 4 szt., czosnek 3 ząbki, sol do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, Nadzienie: serek topiony śmietankowy 1 du ży, pieczarki(...)szpinaku i delikatnie mieszamy drewniana łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy gotow ą  masę biszkoptowa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 25 min.   Upieczony biszkopt kładziemy na folie lub ściereczkę i zwijamy jak roladę. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i podsmażamy aż cala woda odparuje. Przyprawiamy do smaku

kulinarne odsłony pati