biszkopt - 17572 przepisów (strona:717/1172)

Placek Słodka Nuta 540

uwielbiam takie łakocie :P WYMIARY BLASZKI: 39cm x 23cm BISZKOPT: składniki: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao wykonanie: Białka ubić, dodać cukier,żółtka, następnie mąkę pszenna ziemniaczana i proszek do pieczenia. Na samym końcu kakao po czym delikatnie rozmieszać. Piec w temperaturze(...)ŚMIETANOWA: składniki: 400g śmietany 30% 1 szkl gorącej wody 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodajemy galaretkę która zaczyna gęstnieć. PRZEŁOŻENIE: biszkopt kakaowy - masa budyniowa - herbatniki - kajmak - herbatniki - masa śmietanowa - kakao

Dziś Ja gotuje
Ciasto mleczna kanapka 117

Zapraszam na moją wersję ciasta "mleczna kanapka". To ciasto będzie świetne na weekend do kawki czy herbaty. Polecam   Składniki: biszkopt: 4 jajka szczypta soli 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 2 czubate łyżki naturalnego kakao 1 łyżka oleju krem: 150 g masła 0,5 szkl cukru pudru 360 g serka homogenizowanego 2 szkl mleka pełnego(...)puch. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia.Wykładamy krem na ciasto, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. W mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) roztapiamy czekoladę z mlekiem i masłem i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na całą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Czekoladowy tort z chrupiąca warstwą 218

Pulchny biszkopt, puszysta masa i co najlepsze – chrupiąca, czekoladowa warstwa! Ten tort to prawdziwy przysmak dla smakoszów czekolady! : ) Biszkopt czekoladowy: 4 jajka, rozmiar 120 g cukru 110 g mąki pszennej 20 g mączki ziemniaczanej 40 g kakao 60 g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia... Artykuł Czekoladowy tort z chrupiąca warstwą pochodzi z serwisu

AleTorcik
Pyszny sernik na zimno z galaretką i truskawkami 112

koktajlu i na śniadanie w naleśnikach :). A kiedy jest najlepsza cena, kupuję większą ilość, myję, usuwam szypułki i mrożę. Zapraszam na sernik, z truskawkami w roli głównej. Składniki: opakowanie biszkoptów 1 kg sera z wiaderka 200 ml śmietanki 36% 1/2 szkl przesianego cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 1/4 szkl mleka 1 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa(...)łyżki masy serowej i wymieszać, następnie całość przelać do miski z serem i połączyć ze sobą. Kiedy masa będzie gotowa dodać do niej 600 g truskawek. Na blaszkę wyłożyć biszkopty, na nie wylać łyżką masę serową. Schłodzić w lodówce ok godziny. Kiedy sernik stężeje, ułożyć truskawki i zalać galaretką. Schłodzić jeszcze 2 godziny. Smacznego

Trufelkowo
Wegański torcik ryżowy z kremem kokosowo-jagodowym (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 162

pachnący latem w tym roku 😞 Kolejne następne będą w kolorach jesieni, dlatego właśnie teraz cieszcie oczęta magicznym fioletem! Podobny torcik wykonałyśmy w wersji kakaowej z wiśniowym kremem . Tym razem biszkopt jest jasny a do kremu wykorzystałyśmy mrożone jagody (nawet kilka ostatnich jeżynek się uchowało). Tym, jakże kolorowym akcentem żegnamy letnie wpisy i już niedługo zacznie się szał jesiennych przysmaków(...)wyłożonych na dnie papierem do pieczenia dwóch tortownic wyłożyć gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptów i przeciąć na każdy na dwa blaty. KREM KOKOSOWO-JAGODOWY Śmietankę kokosową, jagody i ksylitol zmiksować blenderem. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 3 minuty do wchłonięcia. Masa

Candy Pandas
Jabłecznik śmietanowo bezowy 131

normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :) Biszkopt: jaja 4 szt mąka pszenna 6  łyżek ksylitol 1 łyżka sól szczypta Masa jabłkowa: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklana Masa czekoladowa: śmietana 30% 500 ml karob łyżka czubata ksylitol 1 łyżka Beza: 5 białek schłodzonych ksylitol(...)kroimy w kosteczkę.Przesmażamy z ksylitolem na patelni,przecieramy przez sito by masa jabłkowa nie miała grudek. 4.Śmietanę ubijamy na sztywno z ksylitolem i karobem. Podsumowując: Ostudzony biszkopt smarujemy masą jabłuszka-ową,przykrywamy drugim blatem i smarujemy boki dookoła. Kładziemy śmietanę czekoladową i na wierzch nakładamy beze upieczoną.Lekko przyciskamy i do lodówki wstawiamy. Pysznie smakuje

Różowa kuchnia
Tiramisu z figami-jesienne 147

uświetni każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej a i sezon na figi też jest krótki,więc  korzystajcie! Składniki: 6 -7 porcji 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi 3 jajka od szczęśliwych kurek 4 sztuki figi 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka naparu z mocnej kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru tiramisu Kakao(...)dodaję po łyżce serka, miksuję aż masa zgęstnieje, osobno w naczyniu ubijamy białka, łączę z wcześniejszą masą oraz likierem tiramisu, miksuję tylko do połączenia. Figi myję kroję w plastry. Biszkopty łamię  na 2-3 kawałki, maczam w naparze kawy , wkładam do szklanych pucharków, oprószam kakao, przekładam warstwami masy i owoców, dekoruję świeżą miętą.  Wkładam na 3-4 godziny

Wanilia i Kardamon
PRZEPIS NA LEKKI BISZKOPT Z FIGAMI! 154

CIASTO Z FIGAMI W dzisiejszym poście chciałam się z Wami podzielić pysznym i prostym przepisem na bardzo łatwe ciasto z użyciem fig. Przygotowałam lekki biszkopt z dojrzałymi figami. Chciałam aby ciasto było lekkie w swojej formie, bardzo puszyste i proste zarazem, bo właśnie takich ciast szukacie najczęściej. Postanowiłam też przygotować ciasto w małej, wysokiej tortownicy, aby za kilka(...)zrobić, coś nowego ;-). Jeśli chcecie ciasto przygotować w dużej tortownicy to podwójcie składniki. Polecam ciacho! PRZEPIS NA LEKKI BISZKOPT Z FIGAMI! mała wysoka tortownica (lub niska średnia) na dużą tortownicę należy użyć 2 razy tyle poniżej podanych składników - 3 duże jajka - 4,5 łyżki cukru - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli

SMYKWKUCHNI
Kakaowiec z masą serową 280

Dodatkowo: Ok 100g ciemnych herbatników 200g masy krówkowej 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki ½ tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki posiekanych płatków migdałów 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy przesiane przez sito mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy powoli(...)reszty. W mleku mieszamy budyń śmietankowy, wlewamy do gotującego sera i mieszamy ok minutę. Gdy zestawimy z ognia, mieszamy z płatkami migdałów i delikatnie przestudzony krem wylewamy na biszkopt posmarowany masą krówkową. Od razu układamy herbatniki i smarujemy je konfiturą z czarnych porzeczek. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietanfixem, a następnie z cukrem pudrem. Wykładamy

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowy tort z chrupiąca warstwą 217

Pulchny biszkopt, puszysta masa i co najlepsze – chrupiąca, czekoladowa warstwa! Ten tort to prawdziwy przysmak dla smakoszów czekolady Biszkopt czekoladowy: 4 jajka, rozmiar 120 g cukru 110 g mąki pszennej 20 g mączki ziemniaczanej 40 g kakao 60 g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki... Artykuł Czekoladowy tort z chrupiąca warstwą pochodzi

AleTorcik
Błyskawiczne eklerki w czekoladzie 1351

słodkości, ale – albo nie potrafią, nie lubią, czy też nie nie mają czasu na pieczenie. Co można zrobić z „prawie gotowych” składników? Błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Składniki: - podłużne biszkopty (ilość według potrzeb) - krem lub bita śmietana do przełożenia - 125 g czekolady o zawartości kakao 75% - 125 g czekolady mlecznej - ¾ szklanki słodkiej śmietanki minimum 30% Do przełożenia ciastek można użyć(...)Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę – pozostawiamy na ok. 2 minuty – mieszamy do chwili, aż składniki się połączą w jednolitą, błyszczącą masę. Nożem z piłką przekrawamy wzdłuż biszkopty na dwie połowy. Na połówkach, które będą spodami ciastek rozprowadzamy jeszcze ciepłą masę czekoladową. Na masę czekoladową nakładamy krem lub ubitą śmietanę. Drugą połówkę ciastka, stroną która będzie wierzchem ciastka

mojewypiekiinietylko
Bananowiec 143

przysiadłam, tak i na przyozdobienie góry nie wystarczyło...;-) Składniki -4 żółtka -2/3 szklanki cukru pudru -1 margaryna -1kg obranych bananów + 1-2 do ozdobienia -4 żółte galaretki -biszkopty Przygotowanie Żółtka, cukier puder i margarynę zmiksować, dodać banany pokrojone w kawałki. Zmiksować. Rozpuścić 2 galaretki w 0,5 litra wody, ostudzić i wlać do masy z bananów. Wszystko razem(...)zmiksować. Ułożyć biszkopty w tortownicy i nasączyć je galaretką. Wylać masę. Po zastygnięciu ułożyć banany do dekoracji i zalać 2 galaretkami rozpuszczonymi w normalnej ilości wody. wstawić do lodówki do zastygnięcia Smacznego

Zielona Kuchnia
Ciasto michałkowe. 165

Łącząc ze sobą same dobre składniki, nie może przecież nie wyjść nic nie dobrego. Ciacho wyszło obłędnie, dlatego też dziele się z Wami przepisem na nie. Ciasto michałkowe. Składniki Biszkopt kakaowy (wg. tego przepisu) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 x śmietan fix 500 g białych michałków Sposób przygotowania Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej śmietan(...)Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i pokruszonymi cukierkami. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go wcześniej przygotowanym kremem

Pani domowa
Tort cytrynowy z malinami 173

danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (odjąć 1 łyżkę) Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo(...)końcu wlewać sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia. Masę odstawić do lodówki, by lekko stężała. Blaty biszkopowe napączować wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Biszkopty przełożyć masą budyniowo - maślaną i udekorować. Na każdą warstwę kremu wykładać świeże maliny. Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Tort wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Najprostszy biszkopt z truskawkami 127

Niby truskawek już nie ma ale postanowiłam podzielić się z wami najprostszym biszkoptem na świecie z tymi waśnie owocami, upiekłam go na zakończenie sezonu ale jakoś nie udało mi się opublikować wcześniej. Taka mała truskawka w domu pochłania mój cały czas i pół świata, drugie pól starszak ;) No i właśnie ta mała truskawka już mnie wzywa. Częstujcie się, notujcie, pieczcie(...)ciasto świeże truskawki, umyte i osuszone. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka  ustawiając piekarnik góra- dół. Niech w przypadku biszkoptu suchy patyczek będzie wyznacznikiem, bo wszystko zależy jakiej foremki użyjemy

Życie zaczyna się w kuchni