uświetni każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej a i sezon na figi też jest krótki,więc korzystajcie! Składniki: 6 -7 porcji 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi 3 jajka od szczęśliwych kurek 4 sztuki figi 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka naparu z mocnej kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru tiramisu Kakao(...)dodaję po łyżce serka, miksuję aż masa zgęstnieje, osobno w naczyniu ubijamy białka, łączę z wcześniejszą masą oraz likierem tiramisu, miksuję tylko do połączenia. Figi myję kroję w plastry. Biszkopty łamię na 2-3 kawałki, maczam w naparze kawy , wkładam do szklanych pucharków, oprószam kakao, przekładam warstwami masy i owoców, dekoruję świeżą miętą. Wkładam na 3-4 godziny
Wanilia i KardamonCIASTO Z FIGAMI W dzisiejszym poście chciałam się z Wami podzielić pysznym i prostym przepisem na bardzo łatwe ciasto z użyciem fig. Przygotowałam lekki biszkopt z dojrzałymi figami. Chciałam aby ciasto było lekkie w swojej formie, bardzo puszyste i proste zarazem, bo właśnie takich ciast szukacie najczęściej. Postanowiłam też przygotować ciasto w małej, wysokiej tortownicy, aby za kilka(...)zrobić, coś nowego ;-). Jeśli chcecie ciasto przygotować w dużej tortownicy to podwójcie składniki. Polecam ciacho! PRZEPIS NA LEKKI BISZKOPT Z FIGAMI! mała wysoka tortownica (lub niska średnia) na dużą tortownicę należy użyć 2 razy tyle poniżej podanych składników - 3 duże jajka - 4,5 łyżki cukru - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli
SMYKWKUCHNIDodatkowo: Ok 100g ciemnych herbatników 200g masy krówkowej 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki ½ tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki posiekanych płatków migdałów 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy przesiane przez sito mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy powoli(...)reszty. W mleku mieszamy budyń śmietankowy, wlewamy do gotującego sera i mieszamy ok minutę. Gdy zestawimy z ognia, mieszamy z płatkami migdałów i delikatnie przestudzony krem wylewamy na biszkopt posmarowany masą krówkową. Od razu układamy herbatniki i smarujemy je konfiturą z czarnych porzeczek. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietanfixem, a następnie z cukrem pudrem. Wykładamy
Kuchnia w czekoladziePulchny biszkopt, puszysta masa i co najlepsze – chrupiąca, czekoladowa warstwa! Ten tort to prawdziwy przysmak dla smakoszów czekolady Biszkopt czekoladowy: 4 jajka, rozmiar 120 g cukru 110 g mąki pszennej 20 g mączki ziemniaczanej 40 g kakao 60 g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki... Artykuł Czekoladowy tort z chrupiąca warstwą pochodzi
AleTorciksłodkości, ale – albo nie potrafią, nie lubią, czy też nie nie mają czasu na pieczenie. Co można zrobić z „prawie gotowych” składników? Błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Składniki: - podłużne biszkopty (ilość według potrzeb) - krem lub bita śmietana do przełożenia - 125 g czekolady o zawartości kakao 75% - 125 g czekolady mlecznej - ¾ szklanki słodkiej śmietanki minimum 30% Do przełożenia ciastek można użyć(...)Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę – pozostawiamy na ok. 2 minuty – mieszamy do chwili, aż składniki się połączą w jednolitą, błyszczącą masę. Nożem z piłką przekrawamy wzdłuż biszkopty na dwie połowy. Na połówkach, które będą spodami ciastek rozprowadzamy jeszcze ciepłą masę czekoladową. Na masę czekoladową nakładamy krem lub ubitą śmietanę. Drugą połówkę ciastka, stroną która będzie wierzchem ciastka
mojewypiekiinietylkoprzysiadłam, tak i na przyozdobienie góry nie wystarczyło...;-) Składniki -4 żółtka -2/3 szklanki cukru pudru -1 margaryna -1kg obranych bananów + 1-2 do ozdobienia -4 żółte galaretki -biszkopty Przygotowanie Żółtka, cukier puder i margarynę zmiksować, dodać banany pokrojone w kawałki. Zmiksować. Rozpuścić 2 galaretki w 0,5 litra wody, ostudzić i wlać do masy z bananów. Wszystko razem(...)zmiksować. Ułożyć biszkopty w tortownicy i nasączyć je galaretką. Wylać masę. Po zastygnięciu ułożyć banany do dekoracji i zalać 2 galaretkami rozpuszczonymi w normalnej ilości wody. wstawić do lodówki do zastygnięcia Smacznego
Zielona KuchniaŁącząc ze sobą same dobre składniki, nie może przecież nie wyjść nic nie dobrego. Ciacho wyszło obłędnie, dlatego też dziele się z Wami przepisem na nie. Ciasto michałkowe. Składniki Biszkopt kakaowy (wg. tego przepisu) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 x śmietan fix 500 g białych michałków Sposób przygotowania Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej śmietan(...)Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i pokruszonymi cukierkami. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go wcześniej przygotowanym kremem
Pani domowadanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (odjąć 1 łyżkę) Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo(...)końcu wlewać sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia. Masę odstawić do lodówki, by lekko stężała. Blaty biszkopowe napączować wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Biszkopty przełożyć masą budyniowo - maślaną i udekorować. Na każdą warstwę kremu wykładać świeże maliny. Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Tort wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyNiby truskawek już nie ma ale postanowiłam podzielić się z wami najprostszym biszkoptem na świecie z tymi waśnie owocami, upiekłam go na zakończenie sezonu ale jakoś nie udało mi się opublikować wcześniej. Taka mała truskawka w domu pochłania mój cały czas i pół świata, drugie pól starszak ;) No i właśnie ta mała truskawka już mnie wzywa. Częstujcie się, notujcie, pieczcie(...)ciasto świeże truskawki, umyte i osuszone. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Niech w przypadku biszkoptu suchy patyczek będzie wyznacznikiem, bo wszystko zależy jakiej foremki użyjemy
Życie zaczyna się w kuchniWYMIARY BLACHY : 39cm x 23cm BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. MASA CAPPUCCINO: SKŁADNIKI: - 500ml mleka - 4 żółtka - 5 łyżek cukru - 2 łyżki mąki pszennej(...)schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy do gęstości, stopniowo dodajemy serek mascarpone, oraz cukier puder. DODATKI: około 20 herbatników ciemnych pół tabliczki mlecznej czekolady do posypania placka PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa cappuccino - herbatniki - masa śmietanowa - starta czekolada
Dziś Ja gotujemnie idealny sernik na zimno, zwłaszcza, że robiony z twarogu, a nie ze słodkich serków homogenizowanych o ogromnej zawartości cukru i wszelakiego "dziadostwa" 😉 Sernik można zrobić na spodzie z biszkoptów, ale ja przy sernikach na zimno nie lubię spodów (czy to z ciastek, czy z biszkoptu), dlatego pomijam. Ten pyszny serniczek wykończyłam dodatkowo owocowym musem, ale równie smaczny jest
Walijskie Pichceniecukier 1 szklanka, aromat migdałowy 3 krople, jogurt grecki Zott Primo 990 ml/3 opakowania, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka, kasza manna 2 łyżki, biszkopty okrągłe 15 sztuk, śliwki 70 dag, cukier 2 łyżki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba biorę udział w kampanii Jogurty Naturalne ZOTT PRIMO na platformie TRND "zobacz TUTAJ" , użyłam(...)pieczenia i połączyć mikserem krótko składniki do masy dodać ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie wmieszać do jednolitej masy na śliwki wylać masę jogurtową, na wierzchu poukładać biszkopty i delikatnie je wciskając w masę, po upieczeniu będzie spodem piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik z 30 minut
W Mojej Kuchni Lubięspodzie-nie za słodka po prostu pyszna i do tego banalna do zrobienia-polecam gorąco do kawki Składniki: 2 galaretki malinowe 350 ml śmietanki kremówki 30% 180 g biszkoptów 150 g masła malinki Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody,mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.Ciastka rozdrabniamy w blenderze i mieszamy dokładnie z miękkim masłem.Wykładamy nimi szczelnie tortownicę(...)galaretka jest już przestudzona to ubijamy śmietankę robotem. Do ubitej śmietanki wlewamy powoli galaretkę dalej mieszając. Wrzucamy do masy malinki i delikatnie przelewamy na biszkopty. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Swojskie jedzonkozapasy... Mrożone owoce z mieszanki kompotowej Poltino zdały egzamin. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MUSEM OWOCOWYM Składniki na sernik Spód do sernika: 300 g biszkoptów 125 g masła Masa serowa: 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka lub naturalnego serka homogenizowaneg) 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki(...)szklanki cukru pudru Mus owocowy: 1 opakowanie mieszanki kompotowej Poltino ( 450 g ) 1/4 szklanki wody 1/3 szklanki cukru 2 galaretki, np. truskawkowe lub owoce leśne Przygotowanie sernika 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze lub rozkruszyć je za pomocą wałka. Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki. Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy
kolorowotorcikowoSzukając pomysłu na proste ciasto, natknęłam się na przepis na wuzetkę. Szczerze? Nie pamiętam bym kiedyś jadła to ciasto. Widziałam je w cukierniach, owszem, ale jakoś zawsze połączenie kakaowego biszkoptu z ubitą na sztywno kremówką (bo tak sobie to ciasto wyobrażałam) nie przekonywało mnie. A tu właśnie, na tej stronie autorka przepisu podaje, że klasyczna wuzetka to nie ubita kremówka(...)kwaśna śmietana utarta z masłem i cukrem, zaś ciasto, to niekoniecznie biszkopt. To jedno zdanie sprawiło, że postanowiłam owej Wu-Zetki spróbować. Wyszła świetna:) Zabrakło jedynie ozdobnego kleksa na wierzchu ciasta, ale w momencie przygotowywania go, nie byłam w posiadaniu odpowiedniej tylki. I choć tak do końca nie jestem pewna jak to z tą wuzetką jest – kto ma rację
Smaki Na Talerzu