biszkopt - 17572 przepisów (strona:707/1172)

Tort komunijny 137

mało czasu na nowe wpisy na blogu:( Jestem już po komunii mojego dziecka i Witam ponownie :)) Dzisiaj zaprezentuję tort komunijny piętrowy jaki zrobiłam dla mojej córci. Przepis na biszkopty godny polecenia, pięknie wyrosły. Zapraszam do przepisu:)) Składniki: Biszkopt 14 jajek 2 szklanki cukru 4 łyżeczki … Czytaj dalej Tort komunijny

gotuj ze mną
Ciasto Fale Dunaju 137

dzieciństwa pamiętam wizyty u krewnych i zajadanie się ciastem o nazwie “Fale Dunaju”. Jasno-ciemny biszkopt z zanurzonymi w nim owocami pokryty budyniową masą i polewą. Owoce jakby “tworzą fale” w dwukolorowym biszkopcie Oczywiście po latach musiałam odtworzyć to przepis, ale w wersji roślinnej. I ciasto wychodzi wyśmienite! Najstarszy syn daje mu maksymalną liczbę punktów w naszej wewnętrznej skali. Najmłodszy

Lamarida.pl
Tort lawendowy 494

wysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny. Czułam się tak jakbym na chwilę znowu przeniosła się w czasy dzieciństwa! Zapraszam na tort lawendowy :) Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4): 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy(...)pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Jak zrobić tort lawendowy w stylu ombre? Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając

Ciastkozercy
MINI SERNICZKI Z RABARBAROWYM MUSEM 109

Serek waniliowy przekładamy do miski. Powolnym strumieniem wlewamy do niego wystudzoną żelatynę z galaretką i ubijamy całość chwilę do połączenia się składników. Wylewamy do tortownicy. Ja nie wykładam jej biszkoptami, bo po prostu nie lubię "ciastek" w serniku na zimno, ale jeśli lubicie sernik z biszkoptami na spodzie, oczywiście możecie ich użyć do wyłożenia foremki.  Rabarbar obieramy, kroimy, przekładamy

Walijskie Pichcenie
ciasto Fiona 612

składniki na biszkopt: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka, cały czas ubijając. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem dno pieczenia. Pieczemy(...)soku marchew- banan- jabłko. W pozostałym soku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się soku. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje. składniki na piankę śmietankowo malinową: 600 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki

Domowy Smak Jedzenia
Tort ze śmietany, mascarpone,ponczu 225

Kocham torty,najbardziej lubię je robić.Można za każdym razem zrobić inny smak i kolor nie zapominając o ponczu. Biszkopt: jaja 6 szt L mąka pszenna 9 łyżek cukier 2 łyżki Masa : mascarpone 600 g śmietana  30% 600 g cukier 3 łyżki kakao 3 łyżki Poncz: sok wyciśnięty  z dwóch pomarańczy  Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem(...)przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w jedną stronę. Formę tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki . Przekładam ciasto. Piekę w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu biszkopt kroje na trzy blaty.Każdy blat nasączam sokiem z pomarańczy (Dzięki temu będzie dwa w jednym). Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem  i dodaje po łyżce mascarpone, delikatnie mieszam

Różowa kuchnia
Bananowiec 167

wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto z bananami. Biszkopt: 3 jajka 10 dkg cukru pudru 10 dkg mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 pełne łyżki żelatyny 8 łyżek zimnej wody 20 dkg mascarpone(...)wody Bananowiec Jak przygotować bananowca. 5 bananów ułożyć na blasze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 10 minut. Upieczone wystudzić i zmiksować. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z odrobiną soli. Kiedy ubite stopniowo dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia. Małymi ilościami

mecooks
Wytrawny tort chlebowo-serowy 330

Tort nie zawsze musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można(...)podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może być suchy i musi dobrze smakować. Do zrobienia wytrawnych kremów doskonale nadaje się gładki, naturalny twarożek. Do większości

Smaczna Pyza
Sernik na zimno 144

wiaderka) łyżka żelatyny 100 ml wrzątku 4 łyżki cukru pudru trzcinowego z prawdziwą wanilią łyżeczka startej skórki z pomarańczy szklanka truskawek cząstki pomarańczy galaretka pomarańczowa opakowanie okrągłych biszkoptów (użyłam bezglutenowych) Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem i skórką z pomarańczy. Dodajemy żelatynę i miksujemy na głądką masę. W formie o średnicy(...)układamy biszkopty. Zalewamy je serem. Na wierzchu układamy pokrojone owoce, lekko wciskając je w masę. Odstawiamy do lodówki, aż ser stężeje. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy całkiem wystygnie, wylewamy ją na sernik. Odstawiamy do lodówki, aż całkowicie stężeje. Smacznego :) Artykuł Sernik na zimno pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Tiramisu przepis klasyczny 125

szanowany, który już w niewielkiej ilości nada deserowi wytrawności , dlatego  ja wykorzystam koniak. Przejdźmy do przepisu. Na 3-4 solidne porcje będziemy potrzebować: 500g mascarpone 200g savoiardi (biszkopty) 4 jajka 4 łyżki stołowe cukru do żółtek 4 łyżki stołowe cukru do białek Kakao Szczypta soli Espresso  Alkohol: koniak, whisky, lub wino marsala Mixer lub rózga Owoce do dekoracji(...)koniec dodajemy cukier; 2. Mascarpone mieszamy z utartymi żółtkami, a następnie z pianą z białek. I tak mamy gotową masę; 3. Pora nadać włoski temperament naszemu deserowi. Skrapiamy biszkopty espresso oraz alkoholem i układamy w naczynie w którym chcemy podać deser. Następnie nakładamy masę, na masę kakao, a na kakao znów nasączone biszkopciki i masę. Deser wstawiamy do lodówki

Tradycyjna Kuchnia
Sernik na zimno z galaretką 232

prosty do zrobienia-polecam!!   SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty galaretka(smak dowolny w zależności jakie dajecie owoce) owoce dowolne na wierzch PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa(...)przechodzi zapachem metalu) wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami, miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do masy ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku,następnie jak już mamy to dobrze utarte to dodajemy porcjami ser,ciągle miksując, rozpuszczamy żelatynę w ok pół szkl.gorącej wody i po lekkim przestudzeniu(ale jeszcze lekko ciepłą),wlewamy do naszej masy serowej ciągle mieszając

Swojskie jedzonko
WANILIOWO-TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO 129

SERNIK WANILIOWY: 600 g serków homogenizowanych 80 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka krystaliczna o smaku truskawka-wanilia Dr.Oetker BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 95g cukru 65g mąki pszennej 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT KAKAOWY: 1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 2. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru. 3. Cały czas miksując

Marcepanowa kuchnia
Ciasto Słodki Bezik 90

BISZKOPT CIEMNY: 6 jajek 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej POLSKIE MŁYNY 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut(...)Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, na koniec wmieszać żelatynę rozpuszczona w wodzie, wyłożyć na masę kajmakową wyrównać. Wierzch posypać startym Ciastkiem maślanym albo czekoladą gorzka. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt - powidła - masa kajmakowa - śmietana - starte ciastka maślane

Dziś Ja gotuje
Śmietanowiec warstwowy 152

Mijito WINIARY, 1 galaretka Pina Colada WINIARY, 1 galaretka Pink Margarita WINIARY, 1 litr śmietanki kremówki (30% lub 36%), 4 płaskie łyżki cukru pudru, 6 łyżeczek żelatyny, 1 opakowanie biszkoptów. Sposób przygotowania warstwowego śmietanowca: Rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody pierwszą galaretkę i pozostawiam na blacie do wystygnięcia. Gdy jest już chłodna wstawiam ja do lodówki(...)stężenia. Na spodzie tortownicy jak najściślej układam biszkopty. Przygotowuję pierwszą warstwę śmietanową ubijając na sztywno 1 szklankę schłodzonej śmietanki. Gdy śmietanka jest już sztywna dodaję 1 płaską łyżkę cukru pudru i mieszam. Rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzącej wody (około 1/5 szklanki) 1,5 łyżeczki żelatyny i dodaję ją do ubitej śmietany. Mieszam dokładnie

Gotuj Się Kto Może