biszkopt - 17572 przepisów (strona:707/1172)

Lekkie ciasto z truskawkami (na zimno) 169

owocami oraz galaretkami super wygląda i smakuje. Tylko 4 składniki! Polecam Składniki: 200 ml śmietanki 30% 2 galaretki truskawkowe w proszku 250 g świeżych truskawek 10-12 okrągłych biszkoptów oraz półokrągła forma 10 x 32 cm Przygotowanie: Formę wykładamy folią aluminiową. Galaretki rozpuszczamy: jedną w szklance gorącej wody a drugą w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki(...)lodówki. Kiedy zacznie tężeć kolejna galaretka (rozpuszczona w 400 ml wody), wyjmujemy ciasto z lodówki i na piance układamy pokrojone truskawki. Zalewamy owoce tężejącą galaretką. Na koniec układamy biszkopty i lekko dociskamy je do galaretki. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem odwracamy blaszkę na tackę, zdejmujemy folię i kroimy. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI I OWOCAMI 98

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ( + 12 GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 ŚREDNICA TORTOWNICY: 24 CM. Składniki na ciasto: około 3/4 opakowania biszkoptów, 2 duże śmietany 18% (po 330 g), 6 czubatych łyżek cukru pudru, 3 galaretki w wybranych smakach - u mnie cytrynowa, wiśniowa i malinowa Cykoria , 200 ml wody, 5 łyżeczek żelatyny(...)śmietanowej masy, następnie dodaję do pozostałej śmietany i mieszam. Na koniec do masy dodaję galaretki (kilka kostek zostawiam do dekoracji), delikatnie mieszam. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, układam biszkopty i zalewam przygotowaną masą. Ciasto chłodzę w lodówce (najlepiej przez całą noc), następnie dekoruję owocami i pozostawionymi galaretkami. * Ciasto zainspirowane stroną DiBloguje

JejKuchnia
tęczowy cytrynowy dinotort 151

używam barwników ale przy takiej okazji musiało być kolorowo.  Dziewczyny były zachwycone, tort choć prosty był bardzo smaczny. Krem cytrynowy zrobił robotę:) *Tortownica 18 cm Składniki: na biszkopty: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki oleju barwniki spożywcze  na krem(...)żółtko 40 g masła 80 g cukru łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: bita śmietana liście mięty ozdoby papierowe na piku (dinozaury) sok z połowy cytryny Przygotowanie kolorowych biszkoptów jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej podzielić je na dwie tury. Ja tak zrobiłam, najpierw ubiłam ciasto z 3 jajek a później w wolnej chwili drugą część.  Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką 224

całością. Ale taki spód możecie przygotować także w wersji jasnej, bez dodatku kakao. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO  Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ SKŁADNIKI Kakaowy spód: 250 g pokruszonych biszkoptów 150 g masła 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera mielonego ( z wiadereczka, ale dobrej jakości )  0,5 szklanki cukru pudru 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki(...)galaretka - u mnie przezroczysta/krystaliczna   Przygotowanie:   1. Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć folią spożywczą. 2. W rondelku rozpuścić mało, pozostawić na chwilę, żeby ostygło. Pokruszone biszkopty wymieszać z kakao, dodać płynne masło - całość raz jeszcze wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy, Spód dobrze ugnieść, dociskając ręką lub łyżką. 3. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tak, żeby płyn

kolorowotorcikowo
Truskawkowe tiramisu (bez jajek) 171

jajek za to z   truskawkami   też jest całkiem smaczna. Natomiast najczęściej powracam do kawowej klasyki. Polecam Wam tę letnią wersję :)  Forma szklana 30/17cm Składniki: 40 dag biszkoptów podłużnych Savoiardi ½ litra śmietany kremówki 30% 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru ½ kg truskawek 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka rozpuszczalnej kawy miałkiej(nie w granulkach) Do nasączenia(...)wymieszać.  Krem podzielić na trzy równe części. Truskawki umyć, obrać z szypułek pokroić na grubsze plastry. Składniki ponczu wymieszać ze sobą.   W naczyniu ułożyć jedną warstwę biszkoptów, skropić ponczem posypać cienko kakao wymieszane z kawą rozpuszczalną , wyłożyć   porcję kremu, na to powciskać porcję pokrojonych truskawek,   czynność powtórzyć jeszcze dwa razy, tak aby warstw deseru było trzy

Wanilia i Kardamon
Sernik na zimno z domowym twarożkiem i owocami 102

mają bardzo dobry skład 600 gram domowego serka grani również od Piątnicy żelatyna spożywca na 1,5 litra płynu na wierzch: truskawki jagoda kamczacka 1 galaretka truskawkowa przeźroczysta  biszkopty na spód Przygotowanie: Odmierzoną porcję żelatyny rozpuszczamy w 300 ml wody, następnie studzimy i mieszamy  z jogurtami i serkami. Żelatynę podczas rozpuszczania i mieszania z serkami podbijamy mikserem(...)możemy ją podbić kilka razy mikserem. Przeźroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, czyli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy poza lodówką. Składamy ciasto:  Na spód tortownicy wykładamy biszkopty. Wylewamy tężejącą już masę serową. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Wylewamy przeźroczystą galaretkę

Życie zaczyna się w kuchni
sernik truskawkowa kopuła- na zimno bez pieczenia 403

średnicy 20cm, wysokości 12cm -500g serka homogenizowanego waniliowego -400 ml śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -1 galaretka truskawkowa -125ml wrzątku -500g truskawek -kilka sztuk podłużnych biszkoptów PONCZ -0,5 szkl wody -2 łyżki soku z cytryny Miskę wykładamy dokładnie folią spożywczą lub aluminiową. Bardziej polecam spożywczą, mi się niestety skończyła i tego nie zauważyłam :) Następnie truskawki(...)masy dajemy przestudzoną galaretkę i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, na koniec dodajemy resztę pokrojonych truskawek. Masę delikatnie przekładamy do miski. Na górę dajemy namoczone w ponczu podłużne biszkopty. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki by wszystko stężało. I gotowe. Następnie do miski przykładamy talerz, odwracamy ja do góry dnem i zsuwamy. Odklejamy folię i gotowe :) Ciasto na prawdę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
TRUSKAWKOWE SZALEŃSTWO 146

posypane cukrem z odrobiną śmietany. Warto jednak czasem poświecić troszkę więcej czasu i przygotować takie fajne deserki. Smakują rewelacyjnie.  Składniki: 330 ml śmietany kremówki 200 g truskawek opakowanie biszkoptów albo jeden placek biszkopta czekoladowe rureczki świeże listki mięty Wykonanie: *Kremówkę ubijamy na sztywno . Dodajemy cukier puder wedle uznania do smaku.  *Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy(...)kosteczkę.  * Na dno pucharków układamy pokruszone biszkopty. Na nie wykładamy ok łyżkę kopiastą ubitej śmietany. Wykładamy pokrojone truskawki, następnie znów łyzkę śmietany. Dekorujemy czekoladowymi rureczkami, listkami mięty i całymi truskawkami

Z Majeczką w kuchni
Słonecznikowiec 141

Słonecznikowiec to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Zachęcam do skosztowania. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu a efekt jest smakowity. Ciemny biszkopt przekładamy kremem na bazie kajmaku, kremówki i podprażonych ziaren słonecznika. Całość polana gorzką czekoladą. Mmm... pyszności musicie spróbować. Ciekawe połączenie smaków. Biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru1/2

Krokusowy Dom
Ciasto grysikowe z truskawkami 541

którzy nie przepadają za kaszą manną, gwarantuję, że w tej postaci zje ją każdy, deser na różne okazje. Pycha J Składniki na formę 21/31 cm 14 sztuk podłużnych biszkoptów 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła 16 g cukru waniliowego 100 ml likieru kokosowego 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka ciemnego kakao ½ litra świeżych(...)wsypać kasze mannę i mieszając gotować 2 minuty od zagotowania aż masa zgęstnieje, zestawić z ognia wsypać wiórki kokosowe wlać likier i dokładnie wymieszać. ¾  gorącej masy wylać na biszkopty(dzięki temu nie będą suche tylko wilgotne) rozprowadzić łyżką, do reszty gorącej masy wsypać kakao i szybko wymieszać, wyłożyć na białą masę, wygładzić, w  jeszcze ciepłą powciskać umyte

Wanilia i Kardamon
Sernik śmietankowy na zimno z truskawkami 138

truskawek • 1 galaretka truskawkowa • 250 ml śmietany kremówki • 100 g cukru pudru • 1 op. cukru waniliowego • 100 ml mleka • 15 g (3 łyżki) żelatyny • 450 g twarogu śmietankowego • okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm • 1/3 szklanki wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie : Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra(...)trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli są duże - przekrojone na połówki. Zalewamy

KUCHNIA POLSKA
Leśny pagórek 169

barwnika ,dodać połowę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Do ubitej śmietany dodać pokrojoną galaretkę i wymieszać. Wystudzony przekroić na połowę lub na 3 części. Miskę wyłożyć folią .Wierzch biszkoptu [ 1 część]  dopasować wielkością do dna miski.Odcięte kawałki ciasta odłożyć.Na wyłożone ciasto wyłożyć część masy śmietanowej z galaretką, na to druga część biszkoptu [ też dopasowana wielkością

Moje domowe kucharzenie
Tort komunijny 124

mało czasu na nowe wpisy na blogu:( Jestem już po komunii mojego dziecka i Witam ponownie :)) Dzisiaj zaprezentuję tort komunijny piętrowy jaki zrobiłam dla mojej córci. Przepis na biszkopty godny polecenia, pięknie wyrosły. Zapraszam do przepisu:)) Składniki: Biszkopt 14 jajek 2 szklanki cukru 4 łyżeczki … Czytaj dalej Tort komunijny

gotuj ze mną
Ciasto Fale Dunaju 128

dzieciństwa pamiętam wizyty u krewnych i zajadanie się ciastem o nazwie “Fale Dunaju”. Jasno-ciemny biszkopt z zanurzonymi w nim owocami pokryty budyniową masą i polewą. Owoce jakby “tworzą fale” w dwukolorowym biszkopcie Oczywiście po latach musiałam odtworzyć to przepis, ale w wersji roślinnej. I ciasto wychodzi wyśmienite! Najstarszy syn daje mu maksymalną liczbę punktów w naszej wewnętrznej skali. Najmłodszy

Lamarida.pl
Tort lawendowy 480

wysypaniu na stół zawartości woreczka z lawendą jest obłędny. Czułam się tak jakbym na chwilę znowu przeniosła się w czasy dzieciństwa! Zapraszam na tort lawendowy :) Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 4): 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy(...)pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Jak zrobić tort lawendowy w stylu ombre? Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty układamy na paterze zaczynając od najciemniejszego. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając

Ciastkozercy