biszkopt - 17572 przepisów (strona:695/1172)

Orzeźwiająca pianka z truskawkami (bez pieczenia) 127

spód kilka truskawek Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody, odstawiamy do przestudzenia. Na spód formy (u mnie tortownica 24 cm) wykładamy słomkę ptysiowa (można też użyć np. biszkoptów). Do miski wlewamy mleko skondensowane niesłodzone, chwilę miksujemy (ja dziś robiłam wszystko ręczną trzepaczką, ale polecam Wam użyć miksera) aż mleko lekko się „napuszy”. Dolewamy powoli rozpuszczone galaretki(...)miksując. Pod koniec dodajemy żurawinę (warto ją drobniej posiekać), mieszamy. Wylewamy odrobinę masy na spód ze słomki – tylko tyle by delikatnie wypełnić spód i by słomka (lub biszkopty) nie podniosły się później przy dolewaniu reszty masy. Formę wkładamy na kilka chwil do lodówki. W tym czasie szykujemy truskawki (pozbawiamy je niejadalnych części, dowolnie kroimy, moje były bardzo soczyste

Słodkie okruszki
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką 234

temp. pokojowej) 1 i 1/3 szkl. cukru pudru 2-2,5 łyżki żelatyny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe lub poziomkowe truskawki 1 op. okrągłych biszkoptów Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. W misie miksera umieszczamy miękkie masło. Miksujemy je wraz z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku(...)masy serowej, ponownie krótko miksujemy (żelatynę przed dodaniem można zahartować 1 łyżką masy serowej – powinna wciąż pozostać płynna). Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy okrągłe biszkopty. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia. Na masie serowej rozkładamy owoce – przekrojone na pół lub na plasterki. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Serniczek odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z 5 jaj 184

Ciasto biszkoptowe charakteryzuje się lekkością, gdyż do jego przygotowania nie używa się tłuszczu, a swoją puszystość zyskuje dzięki odpowiednio ubitym białkom jaj. Tradycyjne przepisy na biszkopt nie zawierają w sobie proszku do pieczenia, a cały sekret wyrośnięcia biszkopta tkwi w odpowiednio ubitych/napowietrzonych białkach. Continue reading Biszkopt z 5 jaj at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Sernik z rabarbarem 161

półtłustego zmielonego dwukrotnie 2/3 szklanki cukru 4 duże jajka 1 op. budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru 1 op. biszkoptów (u mnie podłużne, ok 100g) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego 2-3 godziny przed pieczeniem należy wyjąć je z lodówki. Twaróg, żółtka, cukier ekstrakt utrzeć. Wsypać budyń(...)mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Dno formy (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć biszkoptami, wylać masę serową, wyrównać. Z wierzchu wyłożyć rabarbar, zatapiając go w masie. Piekarnik nagrać do 180stC, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą. Sernik wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150stC i piec przez godzinę. Po upieczeniu uchylić lekko drzwi

Obiad gotowy
Fit deser z galaretką 112

agaru 3 łyżki erytrytolu ((lub innego słodzidła)) 1 łyżeczka ciemnego kakao 30 g malin ((mrożonych lub świeżych)) 30 g borówek 1 kostka czekolady do starcia i posypania 10 mini biszkoptów Galaretkę wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem, wymieszaj dokładnie, żeby rozpuścił się cały proszek. Odstaw w chłodne miejsce do delikatnego stężenia. Twaróg, jogurt i erytrytol włóż do blendera i zmiksuj(...)samo jak poprzednio – znów obróć szklankę i wlej masę. Włóż na 10 min. do stężenia. Gdy wszystkie warstwy są gotowe, na środek każdej szklanki włóż owoce, startą czekoladę i biszkopty. Deser można podać od razu do spożycia lub chłodzić w lodówce. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 196 | Białko: 20,7 | Węglowodany: 22,6 | Tłuszcze: 2,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku

Przepisy na widelcu
Ciasto z truskawkami,galaretką i bitą śmietaną 155

szklankę mniej wody, schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy mikserem na niskich obrotach. Do formy wkładamy jedną część biszkoptu, nasączamy herbatą z cytryną lub sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą, wykładamy bitą śmietanę i rozkładamy część truskawek pokrojonych na kawałki, na to kładziemy drugą część biszkoptu, znów delikatnie nasączamy

KUCHNIA POLSKA
Ciasto Truskawkowe ze Śmietaną 375

Sezon na truskawki uważam za otwarty :) Uwielbiam desery z truskawkami... więc takie ciasta są szczałem w dziesiątkę. CIASTO NA FORMĘ : 24cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 2 łyżki kakao SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 500ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl gorącej wody(...)600g truskawek beziki do dekoracji firmy BRZEŚĆ (od niedawna nowość na rynku) WYKONANIE: 1. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, olej, kakao. 2. Ubity biszkopt wylać na tortownice, piec w temp. 180* około 20 minut. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, pod koniec dodajemy żelatynę rozmieszaną z gorącą wodą.  4. Układamy truskawki

Dziś Ja gotuje
Sernik z wiśniami i kremem adwokatowym 160

linkiem znajdziecie olbrzymi wybór – świetne masy cukrowe (gotowe lukry plastyczne). Polecam. Składniki: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (polecam np. Wieluń Mój Ulubiony) 1 mała paczka biszkoptów mała miseczka wydrążonych wiśni (u mnie ze słoika, w sezonie można użyć świeżych, sprawdzą się też mrożone) 2 łyżki żelatyny spożywczej 1/4 szklanki mleka 150 g śmietanki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru(...)miksujemy krótko do połączenia składników. Masa powinna być gładka. Jak postępować z żelatyną wspaniale opisała autorka bloga „Moje Wypieki” (klik) Do masy dodajemy nasze wiśnie, mieszamy. Na spód z biszkoptów wykładamy całą masę. Wyrównujemy wierzch. Sernik wkładamy do lodówki, aby sernik stężał. Sernik zdobimy cukrowym kolorowym konfetti, chrupkami ryżowymi i listkami. Boki ciasta zdobimy kremem adwokatowym (przekładamy go do rękawa

Słodkie okruszki
Tort wiosenny w stylu drip cake 122

lekki wiosenny tort zbudowany jest z jasnego biszkoptu, przełożonego słodkim kremem chałwowym przełamanym kwaskową frużeliną malinową i delikatnym kremem śmietanowym. Wierzch tortu udekorowany jest pysznymi słodkościami, a dół kolorową posypką cukrową. Uwieńczeniem całości jest pyszna cieknąca czekolada mleczna. Biszkopt jasny: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej

Krokusowy Dom
KREM OREO 192

gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie schładzamy go w lodówce. Uwagi: Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy

Słodki Pomysł
Ciasto Królewiec mojej mamy 103

Podzielić ciasto na 2 kawałki. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wyłożyć placki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temp 180 stopni przez około 30 minut.   Biszkopt- składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną(...)ziemniaczaną w 1/2 szkl mleka. Szybko mieszamy. Studzimy budyń. W misce miksujemy masło, dodajemy po 1 łyżce budyniu nadal miksujemy.   Przekładamy ciasto następująco: ciemne ciasto, 1/2 budyniowej masy, biszkopt, 1/2 budyniowej masy, ciasto białe. Można polać polewą czekoladową -szczególnie polecam polewę deserową Helio.   Artykuł Ciasto Królewiec mojej mamy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Ciasto Guma balonowa 167

nicnierobienia”, smaku… gumy balonowej. Truskawkowa, soczysta guma Hubba Bubba( smak lat 90tych-pamiętacie). Tak mi smakuje to ciasto… Wcale jednak nie gumowa, a kremowa „hubbowo-bubbowa” 😊 masa w waniliowym biszkopcie przykrytym pierzynką cukru pudru.   Bardzo delikatne, owocowe, miękkie. Dzieci (i nie tylko) będą zachwycone Składniki na biszkopt: 7 jaj szklanka cukru cukier waniliowy 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka

Domowe ciasta
Sernik na zimno z serków homogenizowanych. 142

smaki się wyrównają. Zrobiłam :) Mówię Wam, ten serek jest idealny do serników. Zawiera rodzynki, które z sernikiem, tworzą wspaniały duet. Ogólnie, sernik jest po prostu pyszny. Składniki: Na biszkopt: 3 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 900 g. serka homogenizowanego jabłecznikowego. (miałam serek(...)zmiksować do połączenia składników. Do przestudzonej żelatyny, dodać łyżkę masy serowej i wymieszać. Następnie, po woli wlewać żelatynę do masy serowej, cały czas miksując. Gotową masę, wyłożyć na przestudzony biszkopt. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Następnie zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin

Agusiowe smakołyki
Niebiański sernik na zimno 149

dniu chcemy przychylić im chociaż troszkę nieba, a może i nawet podać kawałek niebios do popołudniowej kawki. Niebiański sernik na zimno Składniki*: Spód: ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów Masa serowa: 700 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa) 60 g cukru pudru 2 opakowania galaretki niebieskiej 300 ml słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki) Kleksy(...)Wykonanie:    Dwie galaretki rozpuściłyśmy łącznie w 400 ml gorącej wody. Odstawiłyśmy do ostygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłożyłyśmy biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Twaróg zmiksowałyśmy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewałyśmy cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.  Śmietanę ubiłyśmy

Sprawni w smaku
Serniczek z serków waniliowych na cynamonowym spodzie 98

ciasta wykorzystałam waniliowe serki, świeże truskawki i truskawkowe galaretki. Spód ciasta to cynamonowe płatki śniadaniowe oraz biszkopciki. Całość oblana czekoladą. Pycha! Spód: 1 szklanka cynamonowych płatków śniadaniowych 50 g biszkoptów 60 g masła Masa serowa: 350 g serków waniliowych 2 łyżki cukru pudru 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki wrzątku Dodatkowo: 70 g mlecznej czekolady 1 łyżka mleka(...)Biszkopty oraz płatki śniadaniowe miksujemy na drobny pył. Łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Serki waniliowe mieszamy z cukrem pudrem. Wlewamy galaretki i odstawiamy do delikatnego stężenia. Gdy masa trochę stężeje łączymy ją z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami. Masę wylewamy na przygotowany spód. Chłodzimy

VioletoweKucharzenie