stronę to biszkopt opadnie i będzie w nim piękny zakalec? U mnie tak było. Ale wiecie co? To nieprawda :) A wykorzystując ostatnie w tym sezonie wiśnie powstał niski biszkopt z wiśniami. Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 400 g wiśni - mogą być również inne owoce Jajka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!tortowa 225 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 225 gram, margaryna 225 gram, jajka 4 sztuki MASA: śmietana 30 % 250 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wiśnie bez pestek 250 dag przepis na biszkopt jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - wszystkie składniki ciasta w tym miękka margaryna włożyć do misy robota i wyrabiać z 4 minuty(...)upieczeniu wyjąć z form i wystudzić na kratce biszkopty biszkopt można nasączyć, użyłam gorzkiej herbaty z cytryną - zimną śmietanę z galaretką ubić na sztywno i połowę rozsmarować na biszkopcie, poukładać wiśnie bez pestek, użyłam mrożonych przykryć drugim biszkoptem, też go nasączyć herbatą na biszkopcie rozsmarować resztę śmietany i poukładać wiśnie - schować do lodówki na kilka godzin biszkopt jest lekki, delikatny
W Mojej Kuchni Lubięserka mascarpone - 2 łyżki kakao - łyżka cukru pudru - 2 śmietan fixy - słoiczek konfitury z czarnej porzeczki - opakowanie kolorowych lentilek - 12-13 wafelków WW - słoik wiśni drylowanych - kawałek czerwonej wstążki Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy kakao i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką z resztą składników(...)dodajemy cukier i kakao. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy i po łyżce serka mascarpone. Dodajemy potarkowaną czekoladę. Układamy warstwami. Biszkopt (nasączony np. sokiem z wiśni), konfitura porzeczkowa, masa, biszkopt, wiśnie, masa, biszkopt, masa, jeśli mamy trzy placki to ponownie biszkopt i masa. Masę wyrównujemy, dekorujemy podzielonymi na 2 części wafelkami WW i lentilkami. Proponuję lentilki dodać przed
Pan i Pani Smith w kuchniWszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Miksuję śmietankę, dodaję(...)Biszkopty układam na sobie w kolejności ciemny, jasny i ciemny. Ostrym nożem wykrawam kształt autka. Na ciemny biszkopt wykładam wystudzone wiśnie z kisielem, na to białą masę, następnie jasny biszkopt, wiśnie, białą masę, ciemny biszkopt, różową masę, którą smaruję cały tort. Na końcu białą masą robię zarys kół i innych elementów autka. Gotowe ;-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowospotkania, przyjęcia. Zamiast wiśni możemy użyć czarnej porzeczki, również będzie pysznie, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z wiśniami i advokatem Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)mieszając ręcznym mikserem. Gdyby krem zrobił się bardziej płynny, proszę go odstawić na około 5-10 minut, aby troszkę stężał. 11. Około 5-6 łyżek kremu wyłożyć na biszkopt z wiśniami, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć, wyłożyć pozostałe wiśnie i wierzch znów przykryć około 5-6 łyżkami kremu. Tort nakryć ostatnim krążkiem ciasta. Biszkopt nasączyć
Mała Cukierenkaluźniejsza”, ale z drugiej strony jest to jakaś pewność, że lepiej i szybciej stężeje. Ciasto wyszło dość słodkie, ale te wiśnie pomimo, że z kompotu fajnie przełamują tą słodycz. Składniki na foremkę 20×20 cm: Biszkopt: – 4 jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szklanki cukru – 0,5 szklanki mąki – 3 łyżki kakao(...)była na tyle gęsta, że zrezygnowałam z miksera i wymieszałam składniki szpatułką. Dodatkowo: – nalewka wiśniowa lub inny alkohol lub kompot spod wiśni rozrobiony z wodą do nasączenia biszkoptu – wiśnie drylowane (najlepiej świeże, ale póki co zadowalamy się jeszcze tymi z kompotu) – kostka startej gorzkiej czekolady do ozdoby Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go w poprzek na pół. Spód
RelaxtimeMój syn na trzecie urodziny zażyczył sobie tort traktor. Zrobiłam więc tort w kształcie traktora z tradycyjnego biszkoptu i masy maślanej, który stał na niskim torcie czekoladowym z masą chałwową i wiśniami. Niestety gdy robiłam traktor temperatura otoczenia dochodziła do 35 stopni, dlatego czekolada plastyczna się rozpływała zanim zdążyłam coś ulepić, a i masa cukrowa niezbyt chętnie współpracowała. Aby wykroić(...)żelatyną. Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 2 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować dżemem wiśniowym, następnie ułożyć krem oraz odsączone wiśnie. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki. Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć kawą. Do reszty kremu można dodać barwnik spożywczy, wymieszać i posmarować masą tort
Mama Gotujeprostu wina czekolady, którą kocham, a może najzwyczajniej w świecie ja nie potrafię żyć bez słodyczy ;-) Z czystym sercem polecam więc ten tort wszystkim łasuchom. Czekoladowy tort z wiśniami biszkopt tradycyjnie z tego przepisu składniki na masę mały słoik wiśni 500 g mascarpone 2 śmietany kremówki po 250 ml każda 200 g gorzkiej czekolady cukier puder 30 g masła(...)dodajemy do przestudzonej czekolady. 100 g pozostałej czekolady roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę (5 łyżek) Mieszamy. Masę czekoladową łączymy z wiśniami i wylewamy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem biszkoptu, na który wykładamy cześć masy czekoladowa z serka mascarpone. Przykrywamy górnym biszkoptem. Pozostałą masą dekorujemy górę i boki tortu.. Wykańczamy dekoracje posypując
Przysmaki Karolkiłyżki nutelli dowolny alkohol - u mnie amaretto 4 łyżki płatków migdałowych masa II ok 300 g wiśni drylowanych (kupiłam mrożone) szklanka wody pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z połowy cytryny starta na tarce o drobnych oczkach do nasączenia biszkoptu użyłam mocnej herbaty z cytryną i amaretto. Do dzieła!!! biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy ze sobą(...)wiśni - gotujemy do całkowitego zgęstnienia. Studzimy. Biszkopt przekrajemy na pół dolną część nasączamy herbatą z cytryną i dowolnym alkoholem. Ciasto układamy w kolejności: biszkopt masa z nutelli beza wiśnie biszkopt masa z nutelli do ozdoby tortu użyłam pokruszonej bezy która wyglądała jak złoty pył
sierotka maRysia w kuchnimnie 680 g) 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 100 ml wiśniówki Bita śmietana 1 l kremówki 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny wiśniówka do nasączenia biszkoptów wiśnie kandyzowane Gold Pack płatki czekolady do obsypania Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać(...)porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 min. w 170 st. Zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 placki.Kisiel wiśniowy: Wiśnie odsączyć na sitku. Sok z wiśni przelać do garnka i uzupełnić do 0,5 litra wodą. Odlać 0,5 szklanki soku dodać cukier, mąkę ziemniaczaną
Ala piecze i gotujeokazji upiekłam tort, drugi w moim życiu. Pierwszy zrobiłam rok temu: truskawkowy - możecie go zobaczyć tutaj . W tym roku postawiłam na klasykę: wiśnie i czekoladę. Nieskromnie powiem, że wyszedł obłędny! I zdradzę Wam sekret: praktyka czyni mistrza! Biszkopty już mi nie opadają, a wszelkie masy do ciast nie rozpływają :) Dziękujemy Wam, kochani czytelnicy, że do nas zaglądacie, korzystacie z przepisów(...)szczelnie zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin. Polewa czekoladowa: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy na kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Tort czekoladowy z wiśniami: Biszkopt przekrawamy na 3 blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami, lub za pomocą nitki. Wiśnie odcedzamy z alkoholu i osuszamy na papierowym ręczniku. Pozostałym alkoholem nasączamy blaty tortu. Pierwszy blat
W kuchni KatieCiasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni. BISZKOPT : 6 dużych jajek 150 g maki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 120 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)dżemu wiśniowego 1 szklana słodkiej herbatki tarta czekolada do posypania wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy z odrobina soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka
Kulinarne Fantazje Marioliutartego masła dodawać po łyżce budyń ( masło i budyń muszą być w tej samej, pokojowej temperaturze ). Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wmieszać do kremu. Wiśnie odsączyć. Jeden blat biszkoptu delikatnie nasączyć sokiem z wiśni ( jeśli sok jest bardzo słodki można rozcieńczyć go wodą ). Krem podzielić na trzy części. Na wiśnie wyłożyć pierwszą część kremu czekoladowego, nakryć kolejnym(...)krążkiem biszkoptu i nasączyć sokiem z wiśni. Wyłożyć drugą część kremu i nakryć ostatnim krążkiem biszkoptu, również nasączyć. Ostatnią częścią kremu czekoladowego przesmarować całe ciasto - góra i boki. Czekoladę deserową zetrzeć na tarce o średnich oczkach i oprószyć cały tort. Udekorować czekoladkami. Tort czekoladowy z wiśniami udekorować czekoladkami. Włożyć do lodówki na kilka/kilkanaście godzin. Artykuł Tort czekoladowy z wiśniami
WSZYSTKO SMACZNEbiszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień wcześniej. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie
Ciastkozercyszklanki mleka Masa chałwowa: 600ml śmietanki 30% 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1/2 kg serka mascarpone Ponadto: 1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie w miodzie pitnym) Dodatki do dekoracji tortu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem(...)lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy serek mascarpone. 4. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/3 kremu- sernik- 1/2 kremu wymieszanego z odsączonymi wiśniami- biszkopt orzechowy- pozostałym kremem dekorujemy wierzch oraz boki tortu. Dodatkowo można cały tort obłożyć rurkami z kremem o smaku waniliowym i przyozdobić według własnego pomysłu
Kuchnia w czekoladzie