masła. krem: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 2-3 łyżki ksylitolu (zamiast cukru), 1 żelatyna fix do deserów, 100 ml wrzątku, 50 ml zimnej wody. dodatkowo: wiśnie w syropie. Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z połową ksylitolu (cukru) na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę z drugą połową ksylitolu (cukru). Następnie(...)Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód) a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przecinamy biszkopt na pół i nasączamy syropem z wiśni rozcieńczonym z wodą. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z ksylitolem (cukrem). Pod koniec dolewamy rozpuszczoną i zmiksowaną żelatynę w wodzie (wg przepisu na opakowaniu - wymieszana
Aga w kuchnibyć żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu. Ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia, a następnie wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dolny biszkopt umieszczamy w formie w której go piekliśmy i wykładamy na niego masę wiśniową - w takiej postaci całkowicie studzimy. Masa kakaowa: Mascarpone miksujemy z kakao(...)oraz fix (opcjonalnie) i jeszcze przez moment ubijamy do zesztywnienia śmietan y . Śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na zimne wiśnie wykładamy masę kakaową - wyrównujemy. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (samym syropem lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Masa śmietanowa: Ś mieta nkę ubijamy. Gdy tylko śmietanka zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy
Słodka Stronaprzy tym wcale nie takie skomplikowane i nie-proste na jakie wygląda :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe 3 łyżki cukru Pianka: 2 śnieżki 2 galaretki wiśniowe(...)pieczenia blachy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i zrywamy papier. *kakao można pominą i upiec jasny biszkopt Masa wiśniowa : Wiśnie wraz z sokiem przekładamy do garnka i dolewany troszkę wody. Stawiamy na ogniu. W pół szklance wody rozprowadzamy budynie i 3 łyżki cukru i wlewamy je do wiśni
My simple kitchenDzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i bitą śmietanę w proszku (ten składnik można śmiało pominąć, ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu(...)biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Na kremie układamy wiśnie. Powtarzamy z resztą spodów. Cały tort pokrywamy warstwą kremu. Brzegi dekorujemy polewą czekoladową. Zdecydowanie polecam wykorzystać do tego rozpuszczoną gorzką czekoladę (powinna być ostudzona
Ciastkozercyprzyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny wiśnie z nalewki BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao KREM BUDYNIOWO – ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki(...)przestudzoną żelatynę. Mascarpone ubić i zmiksować z wystudzonym budyniem, a następnie wmieszać ubitą kremówkę. Biszkopt wyjąć z foremki, ściągnąć papier i włożyć z powrotem. Nałożyć krem. Gruszki odsączyć na sitku, wyjmując goździki i pociąć na jeszcze mniejsze cząstki. Układać na kremie, a na brzegach wcisnąć wiśnie. Po odsączeniu gruszek, wina powinno zostać 400ml. Jeżeli jest mniej dolać przegotowaną wodę. Odlać
https:KKuchniaMniamręką. Ja przygotowałam dla Was taki szybki, mało wymagający deser, a tak pyszny, przypominający mi cheesamisu z pewnego fast fooda. Potrzebujemy (na dwie porcje): 3 biszkopty 8 łyżek serka homogenizowanego, waniliowego kilkanaście wiśni garść migdałów, u mnie migdały od Gospodarstwa Rolnego Pliczko Na dno pucharka wsypujemy pokruszone biszkopty. Na biszkopty kładziemy 2 łyżki serka, a na nie wydrylowane wiśnie(...)widać je było z zewnątrz. Na wiśnie znowu układamy serek. Migdały ze skórką siekamy lekko nożem i posypujemy wierzch. Gotowe :) Biszkopty szybko miękną pod wpływem serka, dlatego można zajadać deser niemalże od razu. Skomentuj
MamaOskarkaTorcik dla amatorów intensywnie czekoladowych smaków, budyniowy biszkopt doskonale współgra z wiśniami i śmietanowo-czekoladowym kremem, smaku dopełniają trufle, prawdziwa słodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy torcik lub na inne okazje które wymagają odpowiedniej słodkiej oprawy. Troszkę pracochłonny ale efekt smakowy jest tego wart. Tortownica 24 cm Biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 budyń czekoladowy(...)śmietany kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz: 1 szklanka syropu z wiśni 50 ml wódki Dekoracja: Czekoladowe trufle tarta czekolada Sposób przygotowania tortu: Biszkopt: najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo wsypywać cukier miksując aż piana będzie gęsta
Wanilia i Kardamonserka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 ml gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka zagęstnika do śmietany 200-250 g podłużnych biszkoptów duży słoik (360 g owoców bez zalewy) wiśni drylowanych ze słoika * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Zaparzyć kawę i odstawić do wystudzenia. Następnie dolać do kawy likier i wymieszać. 2. Jajka sparzyć przed oddzieleniem(...)ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować drugą częścią kremu i posypać kakao. Powtórzyć czynność z trzecią warstwą kremu. Na trzecią warstwę kremu z kakao wyłożyć namoczone biszkopty, a na nie wiśnie. 5. Ubić 100 ml śmietany, pod koniec dodając zagęstnik i pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Równomiernie rozprowadzić na warstwie wiśni i posypać kakao. 6. Wstawić
Domowa Cookierenka AgiCiasto marchewkowe z powidłami, orzechami i suszonymi wiśniami zrobiłam na bazie mojego przepisu na biszkopt. Ten biszkopt piekę gdy robię torty, torciki z owocami, czy też biszkoptowe rolady. A tym razem wymyśliłam sobie, że dodam do niego tartą marchewkę i bakalie. Powidła do przełożenia ciasta są oczywiście domowe bez dodatku cukru, ale mogą być kupne. Ten biszkopt z marchewką(...)szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka startej marchewki ok. ½-2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich garść suszonych wiśni (mogą być rodzynki) słoiczek domowych powideł bez cukru cukier puder do posypania Przygotowanie biszkoptu marchewkowego: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Orzechy siekamy. Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki fix do ubijania śmietany Biszkopt Czekoladowy: 4 duże jajka 3 / 4 szklanki cukru 120 g mąki tortowej 3 0 g szklanki kakao 6 0 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczk i proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Wiśniowa: 75 ml syropu po wiśniach w zalewie 25 ml wody 2 łyżki cukru pudru łyżeczka(...)żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu. Ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia, a następnie wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego prze stygnięcia. Na dolny biszkopt wykład amy frużelinę wiśniową i cał kowicie studzimy. Śmietanę ubijamy, a pod koniec miksowania dodajemy fix. Na ostudzone wiśnie wykładamy połowę masy czekoladowej
Słodka Stronapół*. *Jeżeli chcemy przekroić biszkopt dwukrotnie to należy upiec go w tortownicy o średnicy 23-24 cm lub zwiększyć ilość składników do tortownicy o średnicy 26 cm. Przełożenie: 500 g mascarpone, schłodzonego 900 ml śmietany 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii 2 galaretki z owoców leśnych słoik wiśni wydrylowanych Dzień wcześniej przygotowujemy galaretkę według(...)mascarpone, śmietanę, cukier puder, ziarenka wanilii i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Nie za długo, żeby masa nie zważyła się. Wykonanie: Na paterze układamy pierwszą warstwę biszkoptu, smarujemy kremem. Na krem układamy wiśnie i galaretkę. Nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy startą czekoladą bądź kakao. Wierzch tortu udekorowałam pozostałą galaretką
Moja Galeria Smakuwszystko dokladnie mieszamy. 1/3 masy odkladamy i dodajemy do niej odsaczone wisnie.Jeden blat biszkoptu kladziemy na talerzu lub platerze do ciast i spinamy go obrecza tortownicy. Pokrywamy biszkopt masa z wisniami i nakladamy kolejna warstwe ciasta. Pozostala mase dzielimy na 2 czesci i jedna z nich nakladamy na druga warstwe biszkoptu. Na gore kladziemy ostatni blat ciasta, sciagamy obrecz
Przysmaki Karolkiserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno(...)cukrem pudrem, osobno rozprowadzić serek z nutellą. Połączyć razem z ubitą śmietaną. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części, nasączyć (u mnie amaretto), posmarować częścią masy ułożyć wiśnie. Przykryć drugą częścią biszkoptu , znów posmarować masą. Rozprowadzić czekoladę w śmietance ( na parze) i przygotować polewę
W garach u Gosidowolnego dżemu (użyłam domowego z wiśni) 250 ml śmietany 36% 1 śmietan-fix (można pominąć) na wierzch: ok 200 g malin ok 250 g wiśni (użyłam i polecam tzw. "nadwiślanki") galaretka, najlepiej wiśniowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem(...)rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni. NADZIENIE: Kremówkę ubić. Można dodać podczas ubijania śmietan-fix żeby była bardziej sztywna. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, na warstwie dżemu rozsmarować bitą śmietanę. WIERZCH: Owoce umyć i osuszyć, wiśnie wydrylować i przekroić na połówki. Na bitą śmietanę wyłożyć owoce. Ja układałam na przemian wiśnie i maliny (jak na zdjęciu). Galaretkę rozpuścić
Ze smakiem i z pasjąDziś tort bardziej tradycyjny , robiony dla dziadka z okazji 80 urodzin :) Tort w stylu tortu szwardzwaldzkiego - Czekoladowy biszkopt + bita śmietana + wiśnie . Do dekoracji użyłam wiśni mocno "alkoholowych" prosto z powstającej nalewki. Polecam
Malinowa Kawiarenka