Pyszne połączenie kakaowego biszkoptu z wiśniowym kremem. Ciasto całoroczne, ponieważ do kremu można użyć wiśni mrożonych, będzie równie smacznie jak ze świeżymi. W sezonie polecam oczywiście wiśnie świeże, jednak do sezonu wiśniowego bardzo daleko, dlatego wykorzystajmy zamrożone zapasy tych owoców i przygotujmy na weekend dla rodziny Kostkę wiśniową.. ;). Ciasto nie za słodkie ( kwaskowy krem wiśniowy świetnie się uzupełnia(...)bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Krem wiśniowy: Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić. UWAGA: Waga wiśni z przepisu - 800 g, to łączna waga wiśni i soku. Wiśnie umieścić w garnku, wymieszać z cukrem i sokiem
Opowieści z piekarnikaŹródło: Kwestia Smaku. Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością(...)schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki cynamonu Dekoracja: tarta mleczna czekolada na boki cynamon na wierzch użyłam również kilka połówek wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka - oddzielić żółtka
Blondynka Gotujebiałek pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 250 g miękkiego masła 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej Ponadto wiśnie z kompotu papier do pieczenia Wykonanie: Biszkopt Białka ubić, dodać cukier i stopniowo żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem. Piec około(...)temp 170-180°C. Masa budyniowa Mleko, cukier, żółtka oraz mąkę wymieszać , zagotować. Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń. Ciasto wiśniowo - orzechowe Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować połową masy budyniowej. Wyłożyć połowę wiśni. Przykryć ciastem orzechowym. Posmarować pozostałą masą budyniową. Wyłożyć resztę wiśni. Przykryć drugim płatem ciasta. Udekorować polewą czekoladową
Pysznie & PięknieMoje dzieciaczki przyszły ze szkoły i zachciało im się ciasta , cóż musiałam wymyślić coś na szybko :) Upiekłam kakaowy biszkopt z nutką piernikową , kremem czekoladowym i wiśniami . Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku oraz Oleju kokosowego ze Skworcu . Ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerzyków :) Zapraszam :) Składniki na ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki Tradycyjnej(...)piernika i mąkę z proszkiem do pieczenia . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczony biszkopt przeciąć na pół i delikatnie nasączyć kompotem z wiśni . Do miski wlać mleko i ciągle ubijając wsypywać krem czekoladowy , miksować aż zgęstnieje. Spodni blat ciasta posmarować połową dżemu wiśniowego . Na dżem wyłożyć większą część kremu
Sama słodycz i szczypta chiliPomysł na ciasto własny, ale powstał na bazie połączenia różnych przepisów. W rezultacie wyszło pyszne, winne ciasto wiśniowe. SKŁADNIKI:Ciasto: biszkopt jasny, przepis dowolny. Masa: pół kilograma wiśni drylowanych ( świeże lub mrożone) trzy kisiele wiśniowe słodzone jedna galaraetka wiśniowa 750 mil soku wiśniowego poł kostki masła WYKONANIE: Sok gotujemy odlewając pół szklanki do wymieszania(...)mieszamy. Do gorącego dodajemy szklankę zmiksowanych wiśni. Całość rozdzielamy na połowę. Do jednej części dodajemy masło i miksujemy z gorącą masą. Upieczony biszkopt przekroić na pół. Dodać masę bez masła, na wierzch masa z masłem. Na to wiśnie oraz galaretka. Ostudzić w lodówce. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyśmietany i mascarpone, czekoladowy ganache oraz czereśnia w syropie. Brzmi jak bajka, prawda? A to tylko wuzetka. ;) * SKŁADNIKI dużą formę o wymiarach 22x32 cm (16-20 kawałków wuzetki) Biszkopt kakaowy: 12 jajek 300 g cukru 240 g mąki pszennej 100 g kakao 80 g masła szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki glukozy* 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej* Do nasączenia: 150 ml wiśniówki 150 ml wody** Dodatkowo: 16-20 czereśni lub wiśni w syropie * PRZYGOTOWANIE Biszkopt kakaowy Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie zacznij wsypywać powoli cukier, nie przerywając miksowania. Do gotowej piany dodawaj kolejno żółtka, cały
Food Squarelitra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół kostki czekolady gorzkiej lub deserowej - 3 opakowania śmietan fix Gdy herbata do nasączenia ostygnie, a Ty już podzielisz biszkopt ubij na sztywno śmietanę. Podczas ubijania dodaj cukier oraz śmietan fixy. Bądź ostrożny, nie zostawiaj śmietany bez nadzoru aby nie przesadzić i nie uzyskać(...)ciasta ułóż na naczyniu, na którym tort będziesz podawać. Nasącz ją dokładnie zimną herbatą, po czym posmaruj marmoladą z wiśniami. Śmietanę podziel na 3 części i troszkę zostaw na ozdobienie tortu. Jedną z tych 3 części rozsmaruj na biszkopcie. Weź drugą część ciasta i ułóż na śmietanie, ponownie nasącz herbatą i posmaruj owocową marmoladą, rozsmaruj drugą część śmietany
Pasje Jolkicytrynowym (można zastąpić waniliowym lub dodać skórkę otartą z cytryny) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 150 g wiśni w syropie (lub konfitury wiśniowej) Dodatkowo: biszkopty (lub herbatniki/kruchy spód) Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba cukry i krótko miksujemy (około minutę). Jajka mają być rozkłócone tak, by nie było widocznych(...)krótko miksując. Wsypujemy mąkę, cynamon i pieprz, łączymy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamy spód z biszkoptów i ostrożnie nakładamy masę serową (przy gwałtownym wlaniu biszkopty mogą się podnieść). Wyrównujemy wierzch i rozmieszczamy wiśnie, lekko je wciskając. Ja dodatkowo jeszcze troszkę użyłam soku, by "rozciągnąć" go wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika. Nad sernik wstawiamy pustą blaszkę, by się nie spiekł
Kolorowy Przepisownikchoć niemniej smaczną. Przepis powstał trochę na kształt popularnego tortu szwarcwaldzkiego z uwagi na podobne składniki. A więc w rzeczy samej będzie : ciemna gorzka czekolada, puszysty biszkopt,domowa konfitura jeżynowa, bita śmietana i wiśnie. Myślę, że z chęcią będziecie sięgać po ten przepis, gdyż efekt końcowy jest co najmniej wyborny. Czego się nie robi na życzenie męża :) Składniki(...)całą powierzchnię biszkoptu. 7. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę moczymy w wodzie by napęczniała a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia, Do jeszcze gorącej żelatyny dodajemy odrobinę śmietany a następnie łączymy z całością dodajemy cukier waniliowy oraz ekstrakt. 8. Czekoladę ścieramy na wiórki. Posypujemy po całej powierzchni. Wykładamy 3/4 kremu śmietanowego pozostawiając 2 cm marginesu . Rozkładamy wiśnie i zwijamy
vaniliowoczekoladowabiszkopty okrągłe 10 sztuk z dużej 2 litrowej butelki plastikowej po soku odciąć ostrym nożem wlot, tylko tyle, aby można było wkładać biszkopty galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wlać do butelki, dodać część wiśni(...)mrożonych bez pestek, schować do stężenia w lodówce galaretkę agrestową rozmieszać w 300 ml gorącej wody, dodać jogurt, wymieszać, schłodzić, na galaretkę truskawkową położyć kilka biszkoptów, wlać jogurt, schować do lodówki pozostałe odmrożone już wiśnie wsypać z sokiem do pojemnika z miarką, teraz wlać do innego naczynia tyle gorącej wody ile brakuje do 450 ml z wiśniami, w tej wodzie
W Mojej Kuchni Lubiępropozycja na tort dla dziecka.Biszkopt:7 jajek1 szklanka mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru (niepełna)2 czubate łyzki dobrego kakao1 łyżka olejuNadzienie:250ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru,Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-))Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptuDekoracja:400g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna)150g(...)powoli się wystudził.Mój biszkopt przekroiłam tylko na pół, ale można na ile warstw się chce. Nasączyłam ponczem. Ubiłam śmietanę z cukrem na sztywno i przełożyłam biszkopt. Na to poukładałam wiśnie i docisnęłam druga połówką biszkoptu.Do dekoracji można użyc gotowego czekoladowego ganache lub polewy czekoladowej, ale bardzo prosto robi sie ją też samemu. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej
Kulinarna rozmowachrupiące wafelki, aromat kokosu i... ciasto znika w ekspresowym tempie. Zresztą sami koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm ) Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Krem: 2 i 2/3 szklanki mleka(...)łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) Dodatkowo: 60g wafelków w czekoladzie Lusette Wierzch: 30g wiórek kokosowych 3-4 łyżki cukru 2 łyżki masła Dekoracja: wafelki Lusette wiśnie kandyzowane (opcjonalnie) Upiec biszkopt. Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następnie dodać mąkę oraz proszek. Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w roz grzanym piekarniku) przez
Di gotujelato. Lekki, niezbyt słodki, z dodatkiem sezonowych owoców. Kremowy i puszysty. A do tego łatwy i bardzo szybki do zrobienia. Składniki na 3 porcje: 12 podłużnych biszkoptów opakowanie serka Almette Fruit wiśnia i żurawina 200 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki dżemu wiśniowego owoce: czereśnie, jagody, morele mleko do nasączenia biszkoptów Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z serkiem. Biszkopty
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPoncz do nasączania : 1 szklanka wody 50 ml nalewki wiśniowej Biszkopt przekroić na trzy części, każdą część nasączyć ponczem. Krem podzielić na trzy części i każdą część biszkoptu posmarować kremem. Ozdobić wiśniami z nalewki i kulkami z marcepana Smacznego
Z MarcepanemBardzo łatwe do przygotowania z wyglądu niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra, smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam też maliny. Biszkopt można upiec dzień wcześniej a złożyć go na następny dzień. Gwarantuję, że uda się każdemu. Polecam na różne słodkie okazje. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1płaska łyżeczka proszku
Wanilia i Kardamon