mleka 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych 300 g masła 2 łyżki kakao 250 g mrożonych wiśni 1,5 opakowania galaretki wiśniowej ( 110 g) Połowę biszkoptów rozłożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Mleko zagotować z masłem, wsypać kokos, kaszę mannę i cukier. Gotować aż zgęstnieje. Podzielić na połowę(...)jednej części dodać kakao. Gorącą jeszcze masę kakaową wylać na biszkopty i od razu przykryć ją pozostałymi ciastkami. Wylać na nie gorącą masę białą, wyrównać i odstawić do wystudzenia. Nierozmrożone wiśnie przełożyć do rondelka i wstawić na mały ogień, gotować chwilę. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Tężejące wiśnie wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki najlepiej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaowocami bitą śmietaną, oraz kakao przypadną do waszego gustu. składniki biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła masa tortowa 1 kg twarogu z wiaderka 3/4 szklanki cukru 5 płaskich łyżek żelatyny 1 szklanka wody 600 g wiśni ( o tej porze roku mrożonych) 400 ml śmietany 36 procent 4 łyżki(...)twaróg koniecznie musi mieć temperaturę pokojową, inaczej podczas mieszania w masie powstaną grudki żelatyny) . Dno tortownicy wykładamy pergaminem, kładziemy do niej jeden kawałek biszkoptu, a następnie układamy na nim sernikową masę w którą wciskamy połowę owoców wiśni ( oczywiście wcześniej wydrylowanych). Na pierwszą warstwę twarogowej masy układamy drugi kawałek biszkoptu i całość wstawiamy w lodówki na 2 godziny
Miód i pieprzchłodnej przegotowanej wody Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i kiedy się rozpuszczą, dolewamy chłodną wodę i dodajemy wiśnie. Odstawiamy do lodówki, żeby całość zaczęła tężeć. Aby przyspieszyć ten proces, można wcześniej zmrozić owoce. Tężejącą galaretkę z owocami przelewamy na spód biszkoptu. Galaretka nie może być rzadka, bo wchłonie ją ciasto :) Mus czekoladowy Składniki: 400 g śmietany kremówki(...)rozpuszczenia. Do masy czekoladowej dodajemy żelatynę, najlepiej przecierając ją przez sitko. Unikniemy wtedy grudek w musie czekoladowym. Masę przekładamy na zastygniętą galaretkę z wiśniami. Całość od razu przykrywamy drugą połową biszkoptu nasączonego amaretto i lekko dociskamy. Całość w tortownicy owijamy z wierzchu folią spożywczą (aby nie dostały się do ciasta inne zapachy z lodówki) i chłodzimy przez
bistro mamaWitajcie :) Prezentuję Wam dziś wytwór Nowy. Przynajmniej dla mnie i mojej familii. Ciasto znane Wam zapewne. Miękkie. Kolorowe. Kiedy je pokroiłam, wizualnie było po prostu piękne. Miękki biszkopt z zatopionymi w nim wiśniami. Przykryty budyniowym puszkiem i opatulony czekoladą. Całość smakuje wyśmienicie:) W towarzystwie kawy, która smużką roztacza swój zapach, drażniąc nozdrza. W akompaniamencie zapachu, który roztaczają hiacynty. To znak(...)miarę równomiernie po całości. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao. Miksujemy i gładką masę rozprowadzamy po tej jasnej. Lub robimy esy floresy. Bawcie się! Po całości rozsypujemy wiśnie. Całość wkładamy do rozgrzanego uprzednio piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. 2. W 6 łyżkach mleka mieszamy budyń i 50 g cukru.Gotujemy
Kuchnia smakówwyjąć z piekarnika, razem z formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki temu biszkopt będzie płaski i stabilny). Ciasto wstawić do stygnącego piekarnika, lekko uchylonego. Zimny biszkopt nożykiem oddzielić od formy, przekroić na 3 równe blaty, po około 2 cm grubości. Przygotować krem. Żelatynę umieścić w szklance, zalać zimną wodą, odstawić na 4 min do napęcznienia, umieścić(...)lekko odsączyć wiśnie z sosu. Do sosu dodać przegotowanej, zimnej wody, tak aby powstało 250 ml ponczu. Wykonanie: Blat położyć na paterze, założyć rant od tortownicy, biszkopt nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć połowę wiśni, wyłożyć połowę bitej śmietany. Wyłożyć drugi blat, nasączyć połową ponczu, wyłożyć wiśnie, wyłożyć resztę bitej śmietany. Wyłożyć trzeci blat, nasączyć pozostałym ponczem, posmarować cienką warstwą bitej śmietany
moj przepis nałyżki cukru pudru Masa czekoladowa: • 250 g serka mascarpone • 200 g kremu typu nutella Poncz: • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) • 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto Sposób wykonania: 1. Przygotować składniki na ciasto makowe odpowiednio wcześniej, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej. 2. Mak zalać(...)nogami (jest wtedy gwarancja, że wierzch będzie idealnie równy). 14. Ciasto nasączyć ponczem. 15. Wyłożyć masę śmietankową i równomiernie rozprowadzić. 16. Wiśnie odsączyć z kompotu (lub likieru) i powciskać w masę. 17. Wierzch masy ponownie wygładzić. 18. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. 19. Na biszkoptach delikatnie rozprowadzić masę z nutellą
W mojej kuchniSkładniki: ciemny biszkopt 5 dużych jaj 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki zwykłego cukru 3-4 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki wody krem wiśniowy 500 g śmietany 30% 800 g wiśni* 9 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku 2-3 łyżki(...)upieczony to najlepiej sprawdzić to za pomocą patyczka szaszłykowego. Wbić go w ciasto, jeżeli nic do niego nie przywarło biszkopt jest upieczony. Ubite białka Piana z białek, żółtek z odrobiną masy czekoladowej z rondelka 2. Wiśnie wrzucić do garnka, wsypać 2-3 łyżki cukru, sok z cytryny i całość zagotować. Z przygotowanej masy odlać połowę szklanki
Ugotowaćpieczenia, szczyptę soli, 0,5 – 1 litr kremówki (do czasu użycia trzymaj ją w lodówce), cukier puder do smaku, duży słoik kompotu z wypestkowanych wiśni, tłuszcz do wysmarowania blachy, ewentualnie zagęstniki do śmietany. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Jajka sparz. Połącz obie mąki (po pół szklanki każdej) z proszkiem do pieczenia(...)Piecz 30-40 minut – biszkopt będzie gotowy, gdy zanurzony cienki, zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Gdy biszkopt będzie się studził, przygotuj wiśnie. Słoik kompotu otwórz. Do garnka przelej kompot i wymieszaj go z dobrą łyżką mąki ziemniaczanej. Całość podgrzewaj do momentu, gdy masa zgęstnieje. Do powstałego kisielu dodaj owoce
blog.moje-pasje.infoMasa jogurtowa: 1000 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub gęstego) 7 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny Frużelina wiśniowa: 750 g wydrylowanych wiśni 4-5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczenej 4 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać partiami cukier i ubijać aż powstanie lśniąca beza. Następnie dodawać po jednym żółtku(...)cukier się rozpuścił. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ciepłą (nie gorącą) wlać do masy. Dokładnie ze sobą połączyć a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki aż masa stężeje. Frużelina wiśniowa: Wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować aż wiśnie puszczą sok (można także rozdrobnić nieco owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków). Odlać pół szklanki soku
My simple kitchenkakao Decomorreno, 2 śmietanfixy, 4 łyżeczki cukru pudru, 1 tabliczka gorzkiej czekolady Poncz: herbata, sok z cytryny, cukier, rum wiśniowy Mus: 1 kg wiśni, cukier puder do smaku Poncz: herbata, cukier, cytryna, rum wiśniowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z kakao (zamiast części mąki wsypuję(...)wiśnie odmrażamy, odlewamy wodę z sokiem najlepiej odsączyć na sitku, ja dociskałam owoce żeby wycisnąć jeszcze sok, aby mus nie był za rzadki. Wkładamy wiśnie do blendera, dosypujemy cukru pudru i blendujemy. Upieczony biszkopt studzimy, a następnie kroimy na 3 części. Układamy pierwszy placek, nasączamy ponczem, układamy mus, a na nim krem śmietanowy, następnie znów biszkopt, nasączamy, mus i krem
Państwo Wojtczuk gotująszklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 200 ml spirytusu 1,5 szklanka wiśni z nalewki'; document.write(" "); Składniki na formę okrągłą o średnicy 26 cm lub prostokątną o wymiarach 29 cm na 19 cm. Biszkopt kakaowy wykonany dokładnie z tego przepisu. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Dzień wcześniej warto również wyjąć masło z lodówki. Biszkopt(...)spirytus, wymieszać. Ewentualnie 3 płaskie łyżki żelatyny rozpuścić w 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego, ostudzić do temp. pokojowej, dodać spirytus, wymieszać. Dodatkowo: 1/2 szklanki wiśni z nalewki jako przystrojenie 50 gr gorzkiej czekolady Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół. Formę (w której był pieczony biszkopt) wyłożyć mocną folią aluminiową, wyłożyć pierwszy blat, nasączyć połową mieszanki galaretki i spirytusu. Wyłożyć pół szklanki
moj przepis nabudyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewę zrobiłam z soku z wiśni, cukru i żelatyny. Dodatkowo: biszkopty lub herbatniki na dno formy. Przygotowanie : Żółtka oddzielamy od białek i razem ze szklanką cukru i ucieramy na tzw. puch. Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksujemy(...)tortownicy o śr. 24 cm wykładamy biszkoptami, wylewamy masę. Pieczemy w temp. 180*C przez ok. 50-60 min. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony. Po upieczeniu ciasto zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż do całkowitego wystudzenia. Następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy przygotowaną polewą z tężejącego soku z wiśni. przepis stąd wg moich modyfikacji
Proste Potrawyłyżeczka esencji rumowej Dodatkowo: - 1 galaretka o smaku wiśniowym + 30 ml alkoholu (u mnie nalewka śliwkowa, jak wyżej) - czekoladowe chipsy – 2 opakowania po 125g - wiśnie kandyzowane czerwone i zielone - listki mięty Biszkopt pieczemy wieczorem, dzień przed przygotowaniem tortu. Również bazę do musu czekoladowego szykujemy wcześniej. Pół godziny przed pieczeniem biszkoptu umyte jajka wkładamy do miski z bardzo ciepłą wodą(...)tortu nie będzie potrzebny, wystarczy jeden blat). Pozostały obficie nasączamy galaretką z alkoholem (całej nie musimy zużyć). Na wierzch biszkoptu wykładamy mus czekoladowy. Równamy powierzchnię i rozprowadzamy na boki. Boki i wierzch tortu dekorujemy czekoladowymi chipsami, ozdabiamy kandyzowanymi wiśniami oraz listkami mięty. Tort wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Tort z musem czekoladowym o bardzo
mojewypiekiinietylkonich barwnik. Na szczęście tylko od spodu. Poza tym tort jest bardzo smaczny. SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jajek szczypta soli 200 g cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 600-700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śmietany(...)wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretki. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Zimną, lekko już tężejącą galaretkę wlać do śmietany i zmiksować. Upieczony biszkopt podzielić na trzy placki. Każdy nasączyć delikatnie sokiem z wiśni (do soku można dodać nieco wódki). Na dolnym placku rozsmarować frużelinę wiśniową, na nią rozsmarować wiśniową śmietanę i nałożyć kolejny placek. Na kolejnym rozsmarować ponownie
Passions hobbies lifedoskonale współgrała się z kremem z białej czekolady i truskawkami, nadając roladce kokosowy posmak... Wiem, że już bardzo ciężko o świeże truskawki, dlatego możecie użyć maliny lub wiśnie, które są teraz dostępne. Biszkopt:4 jajka, 3 łyżki mąki kokosowej, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru pudru,3 łyżki cukru waniliowego. Białka ubić
Z miłości do słodkości