lekki, orzeźwiający i pyszny smakołyk. Dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa przełamuje słodki smak bananów i kremu z mascarpone a ciastka dodają deserowi wybornego smaku, tworząc wspaniałą kompozycję idealną na upalne dni. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity. składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 1/3 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej(...)pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao, wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry
Smakowite Daniazapraszam Was na pyszny deser, który umili Wam każdy jesienny dzień Deser chałwowa chmurka , to połączenie mojej ulubionej chałwy sułtańskiej z delikatnością bitej śmietany. Deser nie jest za słodki. Idealny by spędzić wolną chwilę. Deser podałam na pięknej drewnianej płytkiej misie , którą nabyłam w sklep10x.pl Jeśli tak jak ja kochacie piękne drewniane produkty tworzone z pasją i miłością zachęcam(...)podzielcie się tym smakiem z domownikami lub gośćmi Składniki: (na 1-2 porcje) 200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 50 g chałwy sułtańskiej – do nabycia tutaj * 2-4 biszkopty 2-4 łyżeczek sosu czekoladowego opcjonalnie beziki, chipsy kokosa, listki świeżej mięty *do deseru można użyć dowolnego smaku chałwy (wybierzcie swój ulubiony) Przygotowanie: Zimną śmietanę ubijamy w misce (często dodaję
Słodkie okruszkiSernik chałwowy to sernik idealny i perfekcyjny pod każdym względem. Jego konsystencja jest kremowa, a wręcz aksamitna, bez grudek. Nie jest przesłodzony, jest stonowany. Czekolada idealnie współgra z masą chałwową. Nie wiem jak wy, ale ja z chałwą mam dobre wspomnienia z dzieciństwa. Najlepsze były te z puszek lub na wagę. Jest to także wspaniały dodatek do wypieków. Sernik może(...)kuchni można spędzać przyjemnie, by zapachy unoszące się zza okna przyciągały tłumy ludzi, aby nigdy nie brakowało chętnych do wspólnego uczenia się gotowania. http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ http://www.marcoghia.pl/ SKŁADNIKI: biszkopty podłużne 1 op. twaróg półtłusty 750 g. mleko skondensowane niesłodzone 1 filiżanka cukier 1/4 filiżanki chałwa 300 g. jaja 4 szt. mąka ziemniaczana 3 łyżki ekstrakt z wanilii
Kuchnia Pauletteswarstw, które śmiało starczyłyby na kilka osobnych ciast ;) W całości smakują jednak perfekcyjnie :) Pierwszy raz, dawno temu, jadłam je u cioci, wyprosiłam przepis, którym mogę się z Wami podzielić :) Idealnie wyważony smak, nie jest zbyt słodkie, takie w sam raz :) Zawsze się udaje, pracochłonne, ale nie trudne :) Bardzo polecam, tym ciastem naprawdę zrobicie wrażenie, bardzo dobre wrażenie! :) Jeżeli przygotowałaś(...)szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu/soku z cytryny szczypta soli + 1 opakowanie kremu karpatka 500 ml mleka 200 g miękkiego masła 200 g okrągłych biszkoptów 400 ml mocnej, gorzkiej kawy 2 galaretki malinowe 400 ml śmietany 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 mix do ubijania śmietany Ciemne ciasto - Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na jasną
Domowa cukiernia EwyObserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Krem oreo to połączenie kremu śmietankowego z pysznymi ciasteczkami oreo. Krem w smaku jest delikatny, dlatego można go łączyć z wieloma innymi kremami. Idealnie pasują do niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie dla piłkarza, który bardzo polecam :). Składniki na krem oreo: 220 ml śmietanki kremówki(...)gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie schładzamy go w lodówce. Uwagi: Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy
Słodki Pomysłsprawą jabłek, aromatyczny i pyszny.Wykonanie bardzo proste i ekspresowe. Mimo że z ,, gotowca'' wcale nie odbiega smakiem od tego prawdziwego. Polecam przepis, jeśli jesteście zabiegani będzie Dla Was idealny :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/30 CM puszka gotowego maku u mnie Helio 6 jajek 10 łyżek kaszy manny kilka kropli aromatu migdałowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 jabłek garść(...)ustawienie góra dół. Po przestudzeniu możemy polać polewą. Ja robiłam z połowy porcji. Przepis TUTAJ MAŁA RADA: Makowiec możemy zrobić również na kruchym spodzie, na biszkoptach lub herbatnikach
Pani na desersię przede wszystkim ze słodyczą, a później to już chyba tylko ze świętami Bożego Narodzenia. I wiecie, tak nie do końca świadomie stworzyłam tort, który właśnie w święta idealnie się wpasowuje. Dlaczego? Bo ma orzechy, to raz. Bo z piernikiem, to dwa. Bo z pomarańczą, to trzy! U mnie dodatkowo ze złotą dekoracją, więc to już czwarta rzecz, która przemawia(...)Całkiem możliwe, że znowu wykorzystam pierniczki, bo ich zapas,który zrobiłam, by wziąć udział w konkursie, prędko s ię chyba nie skończy ;) Składniki na formę o śr 18cm Biszkopt orzechowy: 5 jajek ½ szklanki drobnego cukru 150g orzechów włoskich 4 łyżki kaszy manny 1½ łyżki mąki ziemniaczanej Krem piernikowy: 250ml śmietanki 36% 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady deserowej
Kuchnia w czekoladziepółfrancuskiego oraz masy z białego maku i bakalii . 60% masy rogala to ciasto , 30% masa z białego maku , 8% to pomada i 2% posypka z orzechów . Moje nie są idealne, ale starałam się zachowywać określony standard. Wykorzystałam przepis Bajaderki z forum CinCin. Rogale udały się znakomicie. Są słodkie, ale to ich stała cecha. Świetnie pasują do filiżanki czarnej kawy(...)masy marcepanowej • 3/4 szklanki cukru pudru • 100 g orzechów włoskich • 100 g zblanszowanych migdałów • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Lukier: • 1 szklanka cukru pudru • 2 - 3 łyżki gorącej wody • 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania • posiekane orzechy włoskie
W mojej kuchnisię na wszelkie choroby. Wzmacnia, działa przeciwbakteryjnie i rozgrzewa. Imbir to jeden z kilku najczęściej stosowany składnik jesienno-zimowych wypieków. Sezon na mango również w pełni a do tego idealnie komponuje się ze smakiem imbiru. No i ten piękny kolor cudnie współgra z kolorem czekoladowego ciasta. Takie ciasto również sprawdzi się za niedługo na świątecznym stole. Miąższ z mango można(...)żółtek z jaj na galaretkę mangowo-imbirową: 50 g zmiksowanego na puree miąższu z mango 50 g cukru 50 g startego świeżego imbiru 14 g agar-agar na biszkopt czekoladowy: 240 g całych jajek 150 g cukru 90 g mąki tortowej 5 ml ekstraktu wanilii szczypta soli 35 g cacao 60 g masła śmietankowego 25 g gorzkiej ciemnej czekolady
Sztuka gotowania w/g Samiryciasta jak w Puchatku - delikatne i miękkie, ale posypane orzechami, doskonale współgrają z naprawdę słodkim mlecznym kremem. Wykonałam je w blaszkach 22 x 26 cm, dlatego jest takie wysokie. Idealne na specjalne okazje;) Składniki na ciasto żółte: 200 g margaryny 200 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 żółtek cukier waniliowy Margarynę ucieramy(...)białek i cukru (połowa piany na blachę) posypujemy orzechami (po 50 g na blachę) pieczemy po 30-35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na biszkopt orzechowy: 4 jaja 5 łyżek mielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka
Domowe ciastaciasto kojarzy mi się z jesienią. Idealnie pasuje kolorystycznie i smakowo do tej pory roku a przecież orzechy to dary jesieni. Ciasto robiłam już wiele razy i ciągle mnie zachwyca. Przepis zaczerpnęłam od mniam... mniam ciasto: 8 białek 4 żółtka 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 4 łyżki(...)spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę
Kolorowa kuchnia Elkiwiem czy Wam się zdarzyło kiedyś mieć w kulinariach szczęście w nieszczęściu, ale mnie właśnie spotkało coś takiego z tym tortem. Wszystko wyszło mi idealnie, łącznie z dekoracją, ale w tym czasie robiłam jeszcze inne ciasto i włożyłam tort na chwilę do lodówki. Żeby było mi go łatwiej przełożyć na paterę, to ułożyłam go na papierze do pieczenia. Śpieszyłam się(...)zmiażdżyłam z jednej strony. Ale z dwojga złego lepiej taki, niż gdyby miał spaść. Udekorowałam go galaretkami, które przygotowałam w foremkach. Szału nie było, ale był tort ;-) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe
Passions hobbies lifePyszne i pulchne ciasto z patelni, coś w rodzaju biszkopta, idealne śniadanie do kawy z mlekiem! Będziecie zachwyceni,jak szybko się robi i jak wspaniale smakuje. Bez odpalania piekarnika. Z patelni po prostu. Mniam! Składniki 4 jaja szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki - pół kostki masła lub margaryny Jaja ubij z cukrem na kogel - mogel. Miksując dodaj(...)szafir 28 cm , to potraktowałam to wszystko jako eksperyment. Który się powiódł. Ciasto sprawdzałam patyczkiem. Piekłam na oko jakieś lekko ponad pół godzinki. Wyszło pyszne i puszyste jak biszkopt. Posypałam tylko cukrem pudrem i poszło za jednym zamachem, bo wszyscy chcieli spróbować ciasta z patelni! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniJeśli szukacie idealnego orzechowego kremu do tortu to ten przepis jest właśnie dla Was. Krem jest intensywnie orzechowy, puszysty, nie za słodki. Idealny do przełożenia tortu, dekoracji babeczek czy wypełnienia ciastek. Robiłam go już wielokrotnie i za każdym razem wychodzi po prostu doskonały. Składniki: * 400 g zmielonych orzechów włoskich * 400 ml mleka * 400 g masła w temperaturze pokojowej(...)masy orzechowej i miksować wszystko na małych obrotach miksera. Krem jest już gotowy do przekładania tortu. Z podanych wyżej składników przełożyłam tort o średnicy 24 cm, 2 przełożenia między biszkoptami plus wystarczyło kremu na obsmarowanie wierzchu i boku tortu
Zrób to smaczniedeser powstał spontanicznie, a jest jednym z najlepszych fit deserów, sprawdzi się idealnie jako zamiennik tradycyjnych słodkości. Zapewniam, że jeśli spróbujecie takiej fit wersji, już nie będziecie tęsknić za oryginałem. A przynajmniej nie tak często jak dotychczas. Aż sama nie wierzę, że tak zwykły deser może być tak pyszny i zdrowy zarazem :) Składniki: krem: 1 opakowanie(...)ucieramy. Następnie mieszamy z kremem serowym. Ps.pamiętajmy, że jajka muszą być sparzone. Mocną kawę zaparzamy i dodajemy likier. Do kieliszków nakładamy po łyżce kremu.Następnie namoczone w kawie biszkopty. I tak naprzemiennie, krem i ciastka. Ostatnią warstwą powinien być krem, po którym posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce
Życie zaczyna się w kuchnimiski i ubijamy mikserem, po chwili wsypujemy cukier i ubijamy aż masa będzie sztywna. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodajemy partiami pianę i mieszamy delikatnie. Mus wlewamy na biszkopt. Na musie umieszczamy rozkruszone wafle ryżowego. Składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Przestudzoną masę wylewamy na wafle ryżowe. Ciasto odstawiamy na kilka godzin(...)Muszę przyznać, że olej bardzo przypadł mi do gustu. Jak napisano w opisie, ma on pyszny smak i zapach kokosu. W temperaturze pokojowej przypomina raczej smalec niż olej, dlatego idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Zresztą, jak się dowiedziałam przeglądając internet, olej kokosowy ma wiele różnych zastosowań, od kulinarnych po kosmetyczne (tych drugich jeszcze nie testowałam). Jest on naturalnym antybiotykiem
e-PrzepisyKulinarneDzięki firmie Zott i TRND dostałam do testowania deserki Monte z dodatkami. Chyba wszyscy znają Monte i je uwielbiają. Od początku był to pyszny deser w idealnym połączeniu puszystego mlecznego kremu z czekoladą i orzechami laskowymi. Firma Zott zaproponowała nam deser Monte z dodatkami w ośmiu smakach. Monte z dodatkami smakuje wyśmienicie i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie(...)dodatkiem chrupiących płatków Monte Cappuccino Balls z dodatkiem chrupiących kuleczek o smaku Cappuccino Monte Choco Flakes z dodatkiem chrupiących płatków kukurydzianych pokrytych czekoladą Monte Cacao Cookies z dodatkiem czekoladowych biszkoptów Zachęcam wszystkich do spróbowania pysznych deserków a na pewno każdy znajdzie smak który mu najbardziej pasuje
Kulinarne życie