ciasto choć czasochłonne nie jest trudne do wykonania, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy kruche blaty zmiękną i smaki się połączą. Idealny wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Jest pyszne, gorąco polecam, dla wielbicieli przekładanych ciast. Ciasto kruche na blachę 25/30 cm ½ kg mąki pszennej ¾ szklanki cukru 30 dag masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia Gotowany sernik: ½ kg mielonego półtłustego twarogu 10 dag masła ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka Biszkopt: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 sztuk dużych jabłek winnych 2-3 łyżki cukru 1 łyżka masła ½ szklanki
Wanilia i KardamonJest to niezwykle efektowne tak wizualnie jak i smakowo ciasto. Połączenie sernika na zimno z bogactwem sezonowych owoców daje nam niezwykły deser, idealnie chłodny na upalne letnie dni i idealnie zachwycający jeżeli chcemy oczarować naszych gości. Do tego jest niezwykle prosty w wykonaniu - po prostu ideał :) Składniki - 1 serek homogenizowany waniliowy ( ok.150 g ) - 3 łyżki śmietany(...)cytrynowa lub gruszkowa ) - jasne i ciemne winogrona ( po kilka gron ) - garść rodzynek - 1 banan - kilka dowolnych owoców sezonowych ( np.truskawki, śliwki, porzeczki, agrest, czereśnie ) - opakowanie okrągłych biszkoptów Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze
Świat SmakuKrem wyszedł cudowny i musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść go całego z miski:) Na początku też wydawało mi się, ze kremu jest ogólnie za mało, że warstwa na biszkopcie będzie za cienka, ale okazało się, że ta ilość jest całkowicie wystarczająca:) Cała rolada jest naprawdę duża i na pewno wystarczy dla wszystkich:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE(...)dołu do góry. Ciasto piecz tylko przez 10 minut (!!!) , aż leciutko się zrumieni. Pilnuj, aby ciasto się nie przypaliło, gdyż bardzo szybko się piecze. Te 10 minut to czas idealny, dlatego po jego upływie natychmiast ostrożnie wyjmij blachę z piekarnika, przykryj ciasto wilgotną ściereczką (zmoczoną i bardzo dobrze odciśniętą). W międzyczasie przygotuj krem. KREM CZEKOLADOWO-RUMOWY (lub BRANDY): Czekoladę połam
Słodko-Słony Świat IlonyMini serniczki na zimno są idealnym deserem na upał. Galaretka, serek biały wymieszany z homogenizowanym i śmietanką plus ogromna ilość sezonowych owoców. Mi niczego już w nich nie brakuje. Ślicznie wyglądają, podbijają serca małych i dużych oraz wyśmienicie smakują. Dziś międzynarodowy dzień sernika więc przepisu na serniczki na zimno nie może w nim zabraknąć tym bardziej, że rozsmakowałam się(...)się w moich wpisach: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Sernik z jeżynami i kokosową bezą Sernik z karmelizowanymi jabłkami na orzechowym spodzie Sernik z budyniem czekoladowym Serniczek z kawowymi biszkoptami Sernik z rosą Sernik kokosowo-pomarańczowy Sernikobrownie z wiśniami Sernik z batonami Mars Sernik czekoladowy A teraz pora na sernik na zimno w wersji mini: Mini serniczki na zimno
sierotka maRysia w kuchniDziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik amaretto z białą czekoladą i płatkami migdałów. Lekki, o konsystencji pianki, słodki, z kawałkami chrupiącej białej czekolady i migdałowymi ciasteczkami – idealny kompan do kubka ulubionej klasycznej INKI. Gwarantuję, że takiemu połączeniu nikt się nie oprze! Spróbujcie! A będziecie zachwyceni! Inspiracją do przygotowania Sernika była moja ulubiona kawa INKA. SKŁADNIKI: * ser biały(...)płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA klasyczna do nasączenia ciastek – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kawę Inka zalewamy wrzątkiem, moczymy biszkopty, wykładamy dno tortownicy. Żelatynę
Ostra na Słodkoidealnego. To było TO! Wykonanie okazało się niezbyt skomplikowane, a smak zachwycił wszystkich gości. Jeśli więc szykuje się u Was jakaś wyjątkowa okazja i chcecie zmierzyć się z tortem idealnym to możecie iść w ten przepis w ciemno. Dzięki uprzejmości Beaty mogę podzielić się nim z Wami i u mnie na blogu. W oryginale tort był z czereśniami. Ponieważ(...)owoce jagodowe. Jednak latem z pewnością przygotuję wersję Beaty. A tymczasem zapraszam do pieczenia Składniki na formę o średnicy 20 cm. 300 gramów mąki pszennej (ja użyłam mąki do biszkoptów) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gramów cukru 300 gramów niesolonego masła 4 jajka 60 gramów kakao Na śmietanę: 400 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 gramów
olalacookingMój pomysł na tort z trzema różnymi kremami. Smaki kremów idealnie się uzupełniają. Tort jest lekko słodki. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej masa 1: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka cukru 1 op. bitej śmietany w proszku masa czekoladowa(...)mlecznej czekolady 1/4 szkl śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego dekoracja: kuleczki cukrowe tortownica śr. 28 Przygotowanie: Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneLekkie i orzeźwiające ciacho, wprost idealne na upały. Gruba warstwa zimnej galaretki jest nawet lepsza niż lody. A tu dodatkowo mamy jeszcze tropikalne smaki- mus z marakui, ananasy, banany, brzoskwinie...ach czego chcieć więcej... no, może jeszcze kubka kawy do tego;) *foremka 25*34 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników 700 ml mleka 2 opakowania budyniu z wanilią(...)łyżki cukru 150 g masła 2 opakowania galaretki bananowej 2 opakowania galaretki pomarańczowej paczka małych biszkoptów puszka pulpy z marakui 1/2 puszki ananasa banan kilka połówek brzoskwiń Budyń i cukier rozrobić w połowie mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mlek wlać rozrobiony budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Galaretki bananowe rozpuścić razem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMówią na niego chlebek a to właściwie ciasto. Najważniejsze, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz idealny do wykorzystania bardzo dojrzałych bananów, które masz w domu. Możesz go oczywiście urozmaicić – dodając różne rodzaje cukru, cynamon lub orzechy. Za każdym razem twój chlebek bananowy może smakować nieco inaczej. Do mojego wypieku wykorzystałam dwa rodzaje cukru – biały i cukier kokosowy(...)drugiemu chlebek ma ciemniejszy kolor. Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami chlebek bananowy Przygotowanie: 50 minut Składniki
nietylkopasta.plwymaga pieczenia. Taki sernik jest świetnym pomysłem nie tylko na lato – świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, a teraz kiedy brzoskwinie są mega soczyste będzie wprost idealnym pomysłem o kawki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( mała blacha 22×28 ) BRZOSKWINIOWY MUS: * brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op * woda – 230 ml MASA SEROWO(...)łyżki * brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g WIERZCH: * obrane i pokrojone brzoskwinie – 300 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op * woda – 350 ml DODATKOWO: *okrągłe biszkopty SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: WIERZCH: 1 galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wody – odstawiamy. MUS BRZOSKWINIOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 230 ml wody, odstawiamy, a następnie mieszamy ze zmiksowanymi na mus owocami. Żelatynę namaczamy
Ostra na Słodkoziarna owsa 59,25 % (płatki owsiane, otręby owsiane), nierafinowany cukier trzcinowy, olej rzepakowy, cynamon 1,51%. Uwielbiamy te ciasteczka! Każdy rodzaj, który jadłyśmy ogromnie nam smakował. Ciasteczka są kruche, idealnie słodkie a do tego czuć smak owsa, za którym tak bardzo przepadamy. Cynamon dodatkowo umilał nam ich chrupanie bo niewątpliwie cechują się przyjemną kruchością. Pakowanie ich podwójnie to całkiem rozsądne(...)Mąka kukurydziana Mąka przyszła w dobrym momencie bo właśnie się nam skończyła xD Ta mąka służy nam jako dodatek do innych mąk, jest dość uniwersalna oraz lekka. Pasuje do biszkoptów, kruchych ciast a nawet chlebów. My przygotowałyśmy z jej użyciem przepyszne kostki piernikowo-marchewkowe. Piernikowe kostki Zobacz wcześniejsze wydania HEALTH BOX'a cz. XIII
Candy Pandaszwiązku z tym, że obie masy są słodkie połączenie ich z malinami było strzałem w dziesiątkę. Strasznie przypadł mi do gustu ten krem chałwowy, ponieważ był aksamitny, a jednocześnie idealny jako krem tzn. nie był ani za rzadki ani za gęsty. Na pewno będę do niego jeszcze wracać. Polecam serdecznie! Składniki na dwie porcje: właściwie to można by było przygotować(...)masa truflowa: 125 ml śmietanki kremówki + 100 g czekolady gorzkiej – masa chałwowa: 125 ml śmietanki kremówki + 150 g chałwy – dodatkowo: około 120 g malin oraz 4 biszkopty. Przygotowania zaczęłam od umycia malin oraz połamania biszkoptów na mniejsze kawałki. Następnie zajęłam się masą truflową. Kremówkę delikatnie podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną czekoladę. Mieszałam tak długo, aż czekolada się
Relaxtimepuszysty- taki właśnie jest sernik na bazie jogurtu greckiego. Jest to ciasto pieczone a wygląda i smakuje jak sernik na zimno. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu- jest to idealny przepis na osłodzenie sobie początku tygodnia. Tuż po wyjęciu z piekarnika wypiek trzęsie się jak galareta, ale nie trzeba wpadać w panikę- po schłodzeniu jak najbardziej nadaje się do krojenia(...)Składniki na tortownicę 28cm: 1200g jogurtu greckiego 1 laska wanilii 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukry waniliowego 5 jajek 100g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli okrągłe biszkopty do wyłożenia spodu tortownicy 1 galaretka owocowa Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Układamy biszkopty. Ucieramy żółtka z pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jogurt. Po uzyskaniu
Wrzosowa Polana