deser tiramisu jest najlepszy. Idealny balans pomiędzy goryczą kawy, a słodkim smakiem masy jajecznej. I ten aromat jaki daje amaretto..Pychotka! Tiramisu 2016-08-24 22:30:27 Write a review Save Recipe Print Prep Time 35 min Prep Time 35 min Ingredients 150g cukru 5 żółtek 500g serka mascarpone 2x200g podłużne biszkopty ciemne kakao do posypania po wierzchu
Rusty ForkDzisiaj zapraszam na szybki deser, idealny na lato. Można go przygotować w wersji dla dorosłych, czyli z alkoholem, lub w wersji dla dzieci. Wtedy rezygnujemy z alkoholu, a dokładamy syrop owocowy lub sos czekoladowy. Herbatniki ułożone na spodzie lekko namokną sokiem z owoców i lodami. Dlatego warto użyć herbatników lub innych kruchych ciastek. Biszkopty zbyt szybko staną się miękkie
Codzienna kuchnia niecodziennamieszając łyżką. Białka ubijamy na idealnie sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Masę wykładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Pozostałe puree z dyni
Podróż w kulinariaPóźniej układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy wierzch kakao a następnie układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu. Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne do ciast i deserów, albo
Bon Appetit Małgorzatytypu Philadelphia. Nie za słodki, idealnie komponuje się z karmelem tworząc smaczną całość. Chrupiące orzechy nadają mu charakteru i wyrazistości. Bardzo nam smakował. Taki inny, delikatny. Dodatkową zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania oraz niewielka ilość składników potrzebnych do wykonania. Bardzo Wam polecam. Składniki: 60 g masła 100 g orzechów włoskich 100 g biszkoptów typu fingers 1 łyżka brązowego cukru
Made By Mom And Sontego poświęconego obowiązkom się wyrównają. Tymczasem zapraszam na ucztę dla podniebienia. Ciasto do którego możemy użyć wszelkich owoców: malin, truskawek, jagód, borówek, czy co tam ktoś jeszcze lubi. Idealne w upalny dzień prosto z lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu :) Nie lubię ciast, gdzie trzeba się namęczyć i wychodzi nam kilka porcji, dlatego u mnie standardowo przepis(...)200ml śmietanki kremówki 36% 100g cukru pudru (modyfikujemy w zależności od upodobań) Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do tego ubitą na sztywno śmietanę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. BISZKOPT: na każde jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżki cukru. U mnie: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek
Z butelką mleczka w tlebiszkopt. Tym razem jednak mi OPADŁ. Mało tego. Upiekłam kolejny. Też OPADŁ. "O nieee..." - pomyślałam, nie ze mną te numery. MNIE się to nie zdarza! Upiekłam więc trzeci, cholerny biszkopt. I... wyszedł wzorowy. Jego szczęście. Bo byłam na granicy wytrzymałości:D Zabrałam się za ubijanie śmietany kremówki. Śmietanę kremówkę ubijam całe swoje życie. I NIGDY, PRZENIGDY mi się(...)górki. Cała złość minęła mi, gdy spróbowałam kremu z Nutelli i mascarpone... Coś obłędnego... Był tak pyszny, że nie mogłam się od niego oderwać:) Dodatek lekko kwaskowego dżemu pożeczkowego idealnie łamie słodycz całości. Tort nie należy do najtańszych, przyznaję, ale raz na jakiś czas można zaszaleć:))) Bardzo bałam sie krojenia wafli, myślałam, że popękają mi lub się połamią
Słodko-Słony Świat IlonyWierzch to galaretka bezbarwna, fajna, idealna do deserów i owoców Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam :-). Miłego poniedziałku Wam życzę i zachęcam do zrobienia torcika, bo warto :-) Tortownica 23 cm Składniki: 800 g serka homogenizowanego u mnie neutralny 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki bezbarwne (mogą być inne) truskawki do środka i na wierzch torcika biszkopty podłużne 1. Spód tortownicy wykładamy
kruche babeczkiTort Frozen to idealny prezent na przyjęcie urodzinowe. Ja właśnie taki prezent sprawiłam mojej 7- latce, była zachwycona. Co prawda nigdy nie miałam ani zdolności ani cierpliwości do tortów ale uważam, że ten tort wyszedł super. Jeśli i Wy tak uważacie to będzie mi bardzo miło jak pozostawicie jakiś komentarz :) Składniki: * 2 biszkopty (przepis tutaj) * woda z cukrem
Zrób to smacznieCiasto idealne na letnie dni- lekkie, soczyste a co najważniejsze: bez pieczenia. Do jego użycia można użyć dowolnych ulubionych owoców, ja wykorzystałam truskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprawie wyszło idealnie. Co prawda dekoracja tortu nie była tą zamierzona ale przemilczę te wpadkę. Do masy do przełożenia użyłam serka Almette owocowego, mam nadzieje że zachęci to was do eksperymentowania z tymi serkami i wzięcia udziału w tym konkursie Almette. Dodam, że warto mieć 2 takie same formy do pieczenia. Biszkopty z przepisu od Karoliny . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPozostało upiec ziemisty (czyli czekoladowy) biszkopt, ubić krem śmietanowy, zrobić wsad brzoskwiniowy, a potem sklecić tortowe boisko i narysować linie. Jesli chodzi o parametry techniczne to FIFA czy tam UEFA mogłyby się przyczepić - że krzywo, że murawa nierówna, ale sam Niunio, Goście oraz my Rodzice - jako twórcy byliśmy usatysfakcjonowani. W końcu przecież gdybyśmy chcieli idealnie, wychuchane boisko piłkarskie to byśmy
Kuchnia po mojemuróżnych postaciach: pokrojone w plasterki owoce, galaretka brzoskwiniowa i dżem brzoskwiniowy w masie śmietankowej. Ciasto jest świeże, lekkie i orzeźwiające. Polecam! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Biszkopt: 5 jajek (białka i żółtka osobno) 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Masa śmietankowo-brzoskwiniowa: 600 ml śmietany kremówki(...)około 20 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier. Masę śmietankowo-brzoskwiniową wyłożymy na obrócone ciasto, ponieważ od tej strony jest idealnie równe. Przygotowanie masy śmietankowo-brzoskwiniowej: Z puszki z brzoskwiniami odlewamy odpowiednią ilość soku i zagotowujemy go w garnuszku. Ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
Trzeci talerzjakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto ze ścianek misy i dzięki niemu oszczędzam czas. Mikser ma 900W mocy co sprawia, że jest jednym z najmocniejszych
Mała Cukierenkawyzwanie, tort wyczynowy, tort bardzo zdrowy i pyszny! Zleciłam sobie wykonanie ciasta bez zbóż i cukru. Wykonać tort bez glutenu jest wyzwaniem, a bez zbóż ... wyczynem. Jako bazę do biszkoptu wybrałam mąkę kasztanową i kokosową. Ta pierwsza to debiutant w mojej kuchni. Cholernie droga, a niebiańsko pyszna. Pokochałam jej słodki, orzechowy smak. Warto wyrzec się innych produktów(...)jest źródłem wielu drogocennych witamin i minerałów. Wśród nich: witamina A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, bioflawonoidy i kwas foliowy. Zbawienna alternatywa dla mąki pszennej. Idealna dla osób chorujących na celiakię, cukrzyków i zmagających się z chorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba
Jeść, by żyć w zdrowiu