biszkoptu, skropić ponczem i powtórzyć czynność nakładania masy. Orzechy i migdały zawinąć do ściereczki i rozdrobnić młotkiem. Przełozyć do miseczki , dodać kakao, wymieszać i posypać tort po wierzchu. Wyjąć z tortownicy i pozostałym kremem obłożyć za pomocą szpatułki boki tortu. Zakryć delikatnie folią i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Tort jest dość słodki, ale pyszny, idealnie
Gosia gotujeidealna propozycja na upalne dni - lekki i orzeźwiający sernik z miętową nutą, którego recepturę po przepysznej degustacji pozyskałam od koleżanki z Gdańska - Karinko, dziękuję! Sernik na stałe wejdzie do mojego domowego menu i to nie tylko na czas letnich upałów! Przygotowałam go z niewielkimi modyfikacjami - zapraszam:) Lekki, orzeźwiający sernik z miętą Składniki: 5 łyżek masła 20 okrągłych biszkoptów
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaurodziny :) gdyż pierwszy rozszedł się momentalnie i trzeba było przygotować coś nowego dla niespodziewanych gości. Miał on równie duże powodzenie co pierwszy ;) a najlepiej smakował przy kawie. Jest on idealny na każdą kryzysową sytuację, gdyż w miarę szybko można go przygotować, a dzięki duuużej zawartości czekolady genialnie wpływa na polepszenie samopoczucia :) już po jednym kęsie przeniosłam się do cudownej(...)Czekoladę zalać gorącą kawą i odczekać ok. 1 min. Po tym czasie energicznie mieszać do połączania się składników. Odstawić do wystudzenia. 6. Wykonanie: Z biszkoptu ściąć "skórkę" i nasączyć go naparem kawowym, następnie mocno oprószyć kakao (ścięte ciasto można wykorzystać do zrobienia "trufli", jak na zdjęciu). Biszkopt pokroić na małe kawałki. Ciasto czekoladowy przekroić
Kulinarna (nie)codziennośćidealne na WALENTYNKI 💖 💖 💓 Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od galaretki, z której będziemy wycinać serca. - 3 szklanki wody - 2 galaretki czerwone Wodę zagotowujemy, wsypujemy galaretki i przelewamy do 3 szklanek. Stężałe galaretki wyciągamy ze szklanek. Najlepiej włożyc dno szklanki na 3 sekundy do gorącej wody, podważyć nożem, galaretka sama wyjdzie. Z kazdej galaretki wycinamy foremką w kształcie serca -serce. Biszkopt
Moje Słodkie Piekiełkoidealnie współgrają zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Polecam Wam przy okazji "uniwersalny" spód pod każde ciacho na zimno. Pod sernik przygotowałam spód w wersji kakaowej, który fajnie komponuje się z całością. Ale taki spód możecie przygotować także w wersji jasnej, bez dodatku kakao. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ SKŁADNIKI Kakaowy spód: 250 g pokruszonych biszkoptów
kolorowotorcikowomiski i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem (tak, żeby miska nie dotykała wody). Mieszając powoli rozpuścić. kremówkę ubić, połączyć z czekoladą. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim biszkoptem. Pozostały budyń utrzeć z masłem i otynkować tort z zewnątrz. Wstawić do lodówki- przed nałożeniem dripu krem musi być mocno zimny, żeby się nie rozpuścił. Drip: czekoladę połamać. Śmietankę(...)wlać do rondelka, ustawić na małym ogniu i powoli doprowadzić do momentu wrzenia, wyłączyć (nie gotować). Wrzucić czekoladę, odczekać chwilę i rozmieszać. Najtrudniejszy jest moment nakładania dripu- trzeba idealnie wyczuć kiedy czekolada jest gotowa- ma być tylko lekko ciepła ale jeszcze płynna. Ja tort już oblany czekoladą dosłownie na dwie minutki wsadziłam szybko do zamrażalki żeby czekolada ekspresowo stwardła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiszkopt. Wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny aż pianka się schłodzi. Masa truskawkowa Truskawki blendujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie wlewamy do truskawek ponownie blendując. Tak przygotowany mus wlewamy na zastygłą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki na 3-4 h. Ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste. Po schłodzeniu smakuje jak lody! Idealne
Health-Fit-Lifeidealne świąteczne zestawienie, przypomina mi zapachy z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie Świąt bez przygotowania wypieków dla mojej rodziny. Tak też będzie w tym roku. Radość rodziny jest dla mnie najcenniejsza :) A jak u Was z wypiekami? Co planujecie? Podzielcie się pomysłami :) P.S. Opinia męża: "Ostatnio pytałaś jakie ciasta lubię najbardziej...." zajada kęsa i mówi "no właśnie takie! " :) Składniki: BISZKOPT
coolinarnytiramisu jakie do tej pory zrobiłam. Wszystkim bardzo smakowało :D Jest to tiramisu, ale nietradycyjne, tylko czekoladowe, delikatne i kremowe, niezbyt słodkie. Dzięki malinom lekko kwaskowe. Maliny pasują tutaj idealnie, z czekoladą smakują rewelacyjnie. Całość obsypana grubo kakao. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 250 ml. żółtka z 3 jaj cukier 3 łyżki czekolada mleczna(...)łyżki syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki (można pominąć) maliny świeże ok. 120 g. olej kokosowy lub inny olej np. rzepakowy 1 łyżka biszkopty podłużne 1 op. kakao do oprószenia kawa mocna 1/4 szkl. METODA: Mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut. Strużką wlewamy śmietanę kremówkę, dalej ubijając mikserem, aż śmietana będzie gęsta
Kuchnia Paulettesidealną do maszerowania po górach. Tort był tylko dodatkiem, pysznym, ale i tak kurtka okazała się hitem, uwielbiam robić prezenty, szczególnie, gdy okazują się bardziej niż trafione :) Wracając do tortu - jest cudowny. Delikatny, lekki, na bazie białej czekolady, z lekko kwaśnymi malinami, które doskonale przełamują słodycz ciasta. Udekorowany wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i kokosowymi pralinkami. Polecam :) Składniki na biszkopt
Domowa cukiernia Ewyidealnie nadaje się do zagęszczania sosów czy produktów takich jak budyń, kisiel. Mąka z kolei jest ziarnista i lepiej sprawdzi się w wypiekach. Skrobia w przeciwieństwie do mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka. Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów
Powiedz dietom niebiszkoptu tez się nada :) Przygotowanie : Umyte owoce wypestkowałam i rozdrobniłam, zasypałam cukrem, wymieszałam i pozostawiłam na około 15 min. by owoce puściły sok , a cukier lekko się rozpuścił. 2. Gdy owoce wyglądały tak jak powyżej, garnek postawiłam na gazie, wymieszałam ponownie i gotowałam, około 8 min. tak by śliwki się rozgotowały 3. Po tym czasie przelałam dżem do idealnie czystych
Proste Potrawyidealny! Bardzo, bardzo gorąco polecam do wypróbowania (na pewno nie będziecie żałowali)! Składniki: Ciasto: 7 żółtek 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie: Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu
Kuchnia Łukaszadomowe lody można łatwo modyfikować i sięgać po ulubione owoce sezonowe, dzisiaj proponuję Wam lody truskawkowe, z BIO truskawek dostępnych w ofercie Ryneczku Lidla, z odrobiną pokruszonej bezy, idealne słodko - kwaśne połączenie na upalny dzień. Te truskawki zawsze kupuje bez obaw wiem, że są uprawiane bez pestycydów, słodkie i smakują, jak kiedyś te z babcinego ogródka. Owoce sezonowe od polskich(...)dostawców znajdziecie również na Ryneczku Lidla. SKŁADNIKI: - 2 opakowania EKO truskawek z Ryneczku Lidla - 200 g serka mascarpone - 3 bardzo dojrzałe banany - opcjonalnie kilka małych bezików i biszkopty do podania Aby przygotować w domu lody bez maszynki do lodów, potrzebujemy dobrego blendera kielichowego i trochę cierpliwości. Aby masa na lody nie zawierała kryształków lodu należy ją kilkakrotnie zmiksować
SMYKWKUCHNIsmaków i kompozycji słodkich wypieków. Dzisiaj przepis na królewiec. Mama piecze go zawsze na święta. Polany polewą deserową od Helio , która fantastycznie chrupie i cudownie się kruszy – jest idealny. Składniki: Placki do królewca: 3 szkl mąki 1/2 margaryny 1 szkl cukru pudru 2 łyżki ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w mleku Z powyższych składników zagnieść ciasto(...)Podzielić ciasto na 2 kawałki. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wyłożyć placki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temp 180 stopni przez około 30 minut. Biszkopt- składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną
MojaQchnia.pl