Ciasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche
Moja Micharazy to wyrobiłabym się w 30 minut :) Taki tort śmiało można podać gościom na każdej imprezie, albo przygotować na urodziny. Maliny pięknie dopełniają całość i idealnie łączą się z kokosowym kremem. Tort można przygotować też w wersji bez nabiału, bo serek mascarpone śmiało można zastąpić drugą puszką gęstego mleczka kokosowego (polecam zwłaszcza to w wersji light, które można znaleźć(...)m.in w Lidlu). Z mascarpone z kolei masa wychodzi bardziej kremowa i lepiej się trzyma, zwłaszcza w temperaturze pokojowej. Bardzo zachęcam wypróbować przepis! Składniki( tortownica o średnicy 24 cm) : Biszkopt: 4 jajka 6 łyżek ksylitolu 10 łyżek mąki ryżowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (stała część) 1/2 szklanki
Healthy food explorermarmoladą. Jest to niewątpliwie wypiek prosto z serca, bo rozpieszczam w ten sposób moją mamę (i przy okazji samą siebie), bo uwielbia bitą śmietanę. Rolada ta łączy więc idealnie smak Świąt z tym co najbardziej smakuje domownikom. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, bo w ten sposób nie tylko czuję magię Świąt, ale również mogę przygotować coś pysznego dla całej rodziny(...)wspanialszego, niż możliwość podzielenia się swoimi wypiekami z bliskimi nam osobami. Dodatkowo ja sama również się spełniam, bo uwielbiam czas spędzony w kuchni na przygotowywaniu świątecznych wypieków. SKŁADNIKI Biszkopt makowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie i dekoracja: 500 g śmietany kremówki
Passions hobbies lifekiedy myśli, że już go niczym nie zaskoczę, serwuję mu coś takiego ... Zjadł pięć od razu, bez zająknięcia. Jeśli więc chcecie wywołać efekt łał , to przepis zdecydowanie dla Was. Idealnie nada się na Walentynki; zamiast poziomek można użyć mrożonych truskawek - też będzie pysznie. Jeśli chodzi o temperowanie czekolady, przygotuję o tym cały osobny post. Bo to nie takie proste(...)Poziomkowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g poziomek 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo: 250 g białej czekolady 3 łyżki liofilizowanych truskawek Czekoladę do pralinek posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut. W tym czasie poziomki z sokiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto to idealnie nadaje się dla miłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji. Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie(...)również na mój wilgotny i ekspresowy biszkopt przekładany masą makową - klik . (Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*) Kruche ciasto na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru pudru 125g masła 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) kilka kropel
Di gotujeprosty, a cały tort robi się bardzo szybko. Oczywiście dekoracja tortu zajmuje trochę czasu, ale dla smaku warto jest się pobawić. Do tortu używam gotowego babcinego dżemu truskawkowego, ponieważ idealnie się nadaje. Te ze sklepu, niestety uważam za zbyt słodkie, przez co tort może być mdły. Najlepiej jest wykorzystać swoje lub babcine dżemy:) Tort na zdjęciu, troszeczkę krzywy(...)amatorką :) Składniki: * 800ml śmietany do ubicia * 5 łyżek cukru pudru * dwa słoiczki domowych dżemów truskawkowych * opakowanie płatków migdałowych * gorzka herbata * łyżeczka rumu lub sok z cytryny (opcjonalnie) Przepis na biszkopt znajdziecie w poprzednim przepisie tutaj: Biszkopt na tort poziom trudności: łatwa kaloryczność: bardzo wysoka porcja: 12 osób czas przygotowania: 2 godziny (plus chłodzenie przez całą noc) Przygotowany dzień wcześniej
Klasyka Gotowaniaciasto stanowi idealną propozycję na wyjątkowe okazje - imieniny, urodziny, przyjęcia i wszelkie inne uroczystości. Jest leciutkie, delikatne i niezwykle eleganckie. Lekko kwaskowaty dżem porzeczkowy idealnie przełamuje słodycz kremu , którego bazę stanowią czerstwe kajzerki i wiórki kokosowe. Przepis znalazłam dawno temu na blogu Arabeska Waniliowa i bardzo mnie zaintrygowała masa z niezbyt czerstwych bułek. Oczywiście musiałam wypróbować i powiem(...)niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka
Cynamonowe szczęściekajmakową, a raz orzechową. Pozostałą masą orzechową smaruję boki oraz wierzch tortu. 4. Biszkopty przekrawam na pół. Biszkoptami obkładam boki tortu lekko dociskając. Tort można dookoła obwiązać wstążką, aby biszkopty ściślej przylegały do tortu. 5. Wierzch tortu dekoruję cukrowymi różyczkami i czekoladowymi ażurkami. Do przygotowania masy do tortu wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR(...)każdej kuchni. Możemy je wykorzystywać absolutnie do wszystkiego. Zarówno do ciast, ciastek, deserów, jak i wytrawnych farszy, sosów czy panierki. Orzechy włoskie MAKAR mają wyjątkowy, lekko słodki smak. Są idealnie wysuszone i pozbawione goryczki. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasimasła 280 g cukru pudru Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku(...)stopni. Po upieczeniu odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły, wyciągamy ciasto i odstawiamy na kratkę żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając je równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do tych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę
Lili w kuchniwstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała ,bo jakbyśmy zalali biszkopty taką płynną to by się podniosły :) Gdy masa jest lekko gęsta (przypomina budyń) mieszamy ją i wykładamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tak postępujemy z pozostałymi warstwami czyli z czekoladą mleczną i białą. Przygotowanie ciasta trochę trwa,bo trzeba czekać aż poszczególne warstwy się zetną(...)dekoracji wykorzystałam szablon i kakao,truskawki i starte kostki czekolad :) Ciasto podajemy na drugi dzień od przygotowania,dobrze by poleżało noc w lodówce :) Jest wspaniałe,lekkie,idealne na ciepłe dni, nie za słodkie,pięknie wygląda i ma świetny smak czekolad :) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurazy, żeby tylko zrobić idealne zdjęcia. Wolę ten czas przeznaczyć na wypróbowanie nowego przepisu. Kocham piec, ale nie uważam się za guru cukierniczego, u którego wszystko musi wyglądać idealnie, jak od linijki. Myślę, że i komuś kto będzie moje przepisy próbował odtworzyć milej będzie mieć świadomość, że nie wszystko zawsze wychodzi perfekcyjnie. Dość tych wywodów, pora na przepis. Dziś "Szarlotka(...)jadłam jeszcze w liceum u moich koleżanek, zachwyciło mnie swoją lekką konsystencją i aksamitnym smakiem, zwieńczonym czekoladową polewą. Jest to także ulubione ciasto mojej mamy. Z pozoru banalny biszkopt, jabłka i krem budyniowy ale razem stanowią trio, które sprawdziło się już przy wielu okazjach, zapraszam Was do wypróbowania. Biszkopt 3 jaja 1/2 szkl cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka
Cynamonowe szczęściesuchego patyczka). Gdy biszkopt ostygnie porządnie, przygotowujemy masę - mascarpone ubijamy odrobinę, po czym dodajemy miód. Dla wzbogacenia konsystencji możemy wsypać garść drobno posiekanych orzechów. Biszkopt przecinamy na pół, na spód wykładamy 3/4 kremu miodowego. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą również smarujemy masą. Na wierzch wysypujemy orzechy włoskie, lekko dociskając je do powierzchni. Schładzamy w lodówce(...)Spotify opiera się na losowym dobieraniu utworów :D Ostatnio jednak zostałam pozytywnie zaskoczona polecanym przez nich zespołem, którego wcześniej nie znałam, Royal Republic. Bardzo pozytywna muzyka, dla mnie idealna do pracy
sama złodyczmoże ktoś z Was odkryje w sobie chęć do haftowania...? Na osłodzenie tych szokujących wieści mam dla Was jeszcze jedno ciasto. Zupełnie wyjątkowe, zielono-czerwone. Niesamowicie wilgotny biszkopt z herbatą matcha nie tylko wygląda wspaniale, ale tak też smakuje. Soczyste, krwiste pomarańcze na jego tle wyglądają niczym kwiaty na łące. I tu muszę nadmienić, że pierwsze podejście mnie rozczarowało. Użyłam(...)zamiast zielonej, upstrzonej kwiatami łąki otrzymałam pole tuż po orce. Smak rewelacyjny, ale wygląd pozostawiał wiele do życzenia. Zmieniłam więc nieco sposób przygotowania, sięgnęłam po jasny cukier, i jest. Idealnie wiosenne ciasto. Przepis znalazłam u Ani , jednak zgodnie z sugestią z bloga Somewhere over the kitchen przygotowałam również sos. Lekko budyniowy, ale niezbyt gęsty, kremowy, słodki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest bardzo łatwy nawet dla początkujących kucharek. Minimum składników a jaki efekt! Najważniejsze aby ładnie go udekorować świeżymi owocami a będzie cieszył nie tylko podniebienie ale też oko każdego łasucha :) Torcik podałam na dużym talerzu Porcelana(...)Bogucice "Agawa Gold" . Mały kawałek pięknie prezentuje się na talerzyku z filiżanką "Diament Gold" . kilkanaście małych okrągłych biszkoptów duży jogurt naturalny 2 galaretki truskawkowe 20-30 dag czereśni mięta do dekoracji Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Czereśnie umyć pod bieżącą wodą, część wypestkować a resztę zostawić do dekoracji. Galaretkę wymieszać z jogurtem i wypestkowanymi czereśniami, odstawić do lodówki
Smakołyki Asiczasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotować posypkę : Składniki do posypki kokosowej najlepiej jest(...)niezbyt dużej temperaturze. Trzeba je od czasu do czasu przemieszać. Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie. Silikonowa szpatułka sprawdzi się w każdej kuchni, może stać się także idealnym prezentem
cucinare