Pyszny, lekki błyskawiczny sernik na zimno, na jogurcie waniliowym z truskawkami i galaretką smakuje idealnie! Bez pieczenia, sprawdzi się w gorące dni, które, mam nadzieję, już niefługo ;) Truskawki można zastąpić innymi owocami np. malinami czy jagodami. Polecam. PS emermed.pl - kursy i szkolenia z zakresu pierwszej pomocy i sprzętu ratowniczego. Umiejętności niezwykle ważna w codziennym życiu. Polecam! Jeżeli przygotowałaś(...)gęstego jogurtu waniliowego 250 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 400 g truskawek + 2 galaretki truskawkowe Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na jej spodzie. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć
Domowa cukiernia EwyJeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą makową (puszka 800g) – 3 jajka M – 130 g masła w temperaturze pokojowej – 2 łyżki cukru Składniki na biszkopt: – 90 g mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 4 jaja rozmiar M – 130 g cukru drobnego do wypieków cukier puder do posypania Przygotowanie : Jeśli używasz
nietylkopasta.plukładać je obok siebie na dnie blachy. Wodę zagotować. Rozpuścić w niej galaretki malinowe, odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej maliny, wymieszać i wylać galaretkę na biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Śmietanę wyłożyć równomiernie na galaretkę z malinami. Na wierzchu położyć przygotowaną wcześniej(...)zamykane są na suwak, który szczelnie zamyka torebkę. Bardzo często mrożę sobie do zupy por, korzeń pietruszki czy selera. Taka torebka z suwakiem jest dla mnie idealnym rozwiązaniem. Otwieram torebkę, biorę tyle kawałków warzyw ile mi potrzeba, mogę ponownie zasunąć suwak i włożyć torebkę do zamrażalnika
Zrób to smaczniedelikatnego, że ma się wrażenie dryfowania na chmurce. A chmurka dwuwarstwowa, mocno orzeźwiająca, szczególnie jeśli wyjęta prosto z lodówki. Nie od dziś wiadomo, że cytryna i mięta to idealne połączenie na gorące chwile lata. Tak jak w wodzie i lemoniadach te dwa składniki wzajemnie wzmacniają swoje smaki i właściwości orzeźwiająco-chłodzące, tak samo działają na siebie w tym przepysznym deserze(...)taniec radości :) Ucierajcie zatem miętę i chłodźcie śmietankę na słodką ochłodę...i nie zapominajcie o nakryciach głowy i butelce wody! :) Sernik cytrynowo-miętowy na zimno Potrzebujesz: 1 paczka okrągłych biszkoptów 700g kremowego twarożku (np. President) 150ml śmietanki kremówki (bardzo zimnej) 150g cukru 2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ ciepła woda do rozpuszczenia) 1/2 cytryny 2 garści świeżych liści mięty Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiam serniki na zimno :) Zdecydowanie bardziej niż te pieczone. Moja dzisiejsza propozycja, to sernik z delikatnym, piankowym musem malinowym. Sernik jest taki jak lubię - rześki i nieprzesłodzony. Idealny, gdy mamy ochotę na lekki deser. Najlepiej przygotować go wieczór wcześniej, by całą noc mógł spędzić w lodówce; nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji. W sezonie malinowym nie może go zabraknąć na Waszym stole(...)malin 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru ( lub mniej/więcej, w zależności od upodobań ) 1 łyżka soku z cytryny 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) Dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka malinowa Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( łatwiej będzie wówczas uwolnić gotowy deser z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy
Opowieści z piekarnikaPierwsze zebrane w tym roku jagody poszły w sernik. Żeby bardziej pachniało lasem połączyłam je z poziomkami. To duet tak idealny, że lepszego chyba nie ma. Smak i zapach tych owoców to kwintesencja lata na wsi. A latem szkoda czasu na stanie przy kuchni dlatego wybrałam przepis, z którego sernik ukręcimy dosłownie w dziesięć minut. Nie byłam pewna(...)ekspres. *foremka 23*28 cm Składniki: 1 kg sera z wiaderka 6 jajek 200 ml śmietanki kremówki szklanka cukru kopiata łyżka mąki ziemniaczanej kopiata łyżka mąki pszennej paczka biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki jagód leśnych 3/4 szklanki poziomek łyżeczka ekstraktu z pomarańczy (można pominąć lub zastąpić skórką) Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Ser, jajka, kremówkę, cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasy z bitej śmietany, wyjmujemy stężałą galaretkę z lodówki i układamy na środku. Galaretka jeśli podważysz ją dłonią cała odejdzie od talerza. Na to troszkę masy, cieniutki blat biszkoptu, resztę masy na wierzch i dookoła ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki musi się schłodzić a w tym czasie robimy polewę. POLEWA: - 1/3 kostki margaryny lub masła - 4 łyżki karobu lub kakao(...)postaw ponownie na płycie grzewczej na minimalnym ogniu. W 50 ml wrzątku rozpuść żelatynę i dodaj do polewy. Dzięki temu zabiegowi - który już Wam kiedyś zdradzałam- wasza polewa będzie idealnie błyszcząca i zwięzła. Pięknie się kroi i wygląda, jak z najlepszej cukierni. Polewę wystudź, ja zazwyczaj wystawiam na balkon na 10 -15 min. Schłodzone ciasto wyjmujemy w lodówki, polewamy polewą
SMYKWKUCHNIciepła . Cały czas miksując dodać żelatynę i dokładnie całość wymieszać. Do masy dołożyć pokrojone truskawki oraz kostkę z galaretki. Lekko wymieszać szpatułką. Tężejącą masę wyłożyć na wcześniej przygotowane biszkopty. Wierzch wyrównać i poukładać na nim połówki truskawek - przekrojoną stroną do góry - lekko wciskając je w masę jogurtową. Odstawić do lodówki do stężenia na kilkanaście minut. Po tym czasie(...)folia spożywcza nadal oblepiała ciasto - mogą pobawić się w delikatne obdzieranie ciasta z folii spożywczej. Jogurtowca - po wyjęciu z formy i przełożeniu na elegantszą paterę - przechowywać w lodówce. Idealne ciasto na ochłodę w upalne, letnie dni :) CUKIERNICTWO UPRAWIAŁAM WSPÓLNIE Z: Moje domowe kucharzenie Ewusiowe smaki
Grunt to przepis!biszkopt będzie upieczony, przekrawamy go na dwie części. 3. Na dolną część dajemy dżem z aronii (może być z jagód), następnie smarujemy to kremem. Kładziemy na to drugą część biszkoptu i na to wykładamy mus truskawkowy. 4. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Mus z mrożonych truskawek: 2 serki homogenizowane (2x250g) 2 galaretki truskawkowe mrożone truskawki Truskawki(...)kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać aromat. Zajrzyj również: 1. Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2. Bułeczki drożdżowe z twarogiem 3. Gniazdka/Hiszpańskie pączki - idealne do porannej kawki Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage ----> My world
My World by Dagmara RekPierwszy blat – nasączamy sokiem (najwygodniej przy użyciu pędzelka) i smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na dżem nakładamy warstwę kremu. Kładziemy drugi blat – nasączamy – warstwa kremu. Trzeci wierzchni blat biszkoptu kładziemy odwrócony, aby tort miał równą powierzchnię (czyli „skórką” do środka”). Ponownie nasączamy sokiem i kładziemy kolejną warstwę kremu, tym razem też na boki. Tort wstawiamy do lodówki(...)całą noc). Kwiaty z ananasa układamy przed podaniem. O ich przygotowaniu napiszę następnym razem. Tort ajerkoniakowo ananasowy swym wyglądem na pewno ucieszy wzrok. Nie należy do gatunku ciężkich. Jest idealnie nasączony, zachwyca bogactwem smakówi i zapachów. No i wszystkie ozdoby są oczywiście jadalne, a w dodatku pyszne. Z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tort
mojewypiekiinietylkogalaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej:P Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy(...)kropel olejku waniliowego 250 g masła Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy na dwie równe
Domowe ciastajajka 1 łyżeczka kakao Żółtka ubić z cukrem, dodać kakao, następnie mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy(...)bezową, dekorujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Zajrzyj również tu: 1. Kawowa rozkosz- ciasto cappuccino 2. Pyszne śniadanie - muffinki jajeczne 3. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie
My World by Dagmara Rekjajka 1 łyżeczka kakao Żółtka ubić z cukrem, dodać kakao, następnie mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy(...)bezową, dekorujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Zajrzyj również tu: 1. Kawowa rozkosz- ciasto cappuccino 2. Pyszne śniadanie - muffinki jajeczne 3. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie
My World by Dagmara Rekulubione bakalie lub dowolny olejek zapachowy. (około 16 sztuk) 300g biszkoptu kakaowego (*) 4 łyżki masła (płaskie) 4 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości biszkoptu) 25g czekolady (ulubionej) mleko Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Masło, olej i cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do momentu połączenia się składników oraz rozpuszczenia cukru. Czekoladę roztopić(...)schłodzić w lodówce. (*) W przypadku jasnego ciasta należy dodać 1-2 łyżki kakao i wymieszać je razem z rozpuszczanym masłem, olejem oraz cukrem. Moje kuleczki idealnie komponują się w uroczych salaterkach na drewnianej podstawie , które możecie nabyć tu - klik lub po kliknięciu w logo. U mnie świetnie sprawdzają się jako miseczki na słodycze, sałatki, bakalie
Di gotujeProponuję Wam dzisiaj wspaniałe warstwowe ciasto. Najbardziej zadowoleni powinni być miłośnicy kawy - lekki, ciemny biszkopt przełożyłam delikatną kawową śmietanką i budyniowym kremem z dodatkiem alkoholu. Całość wieńczy chrupiąca, kawowa beza. Co Wy na to? Inspiracją był przepis Katriny . składniki: ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1/2 szklanki kakao 1 1/2 łyżeczki(...)opcjonalnie) beza: 4 białka (1 miarka) szczypta soli 2 miarki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej przetartej przez sitko wykonanie: Przygotowanie ciasta rozpoczynam od upieczenia bezy. Moja beza idealna jest sucha i chrupka zarówno na zewnątrz jak i w środku (nie lubię pianki ani ciągutki). Aby osiągnąć taki efekt zawsze odmierzam białka i cukier w proporcji 1:2. Białka
babka w formie