Kochamy serniki robić i jeść, ale żeby wyszedł nam idealnie musimy pamiętać o kilku ważnych rzeczach, aby wyszedł nam idealnie!! Przepis na idealny sernik!! Cukier: Dodanie do sernika cukru ma duży wpływ na jego konsystencje. To właśnie cukier sprawia, że serowy wypiek jest spójny i puszysty. Najbardziej odpowiednim cukrem do wypieku jest cukier drobny. Mąka: Pamiętajmy(...)wierzch. Pieczony sernik możemy oblać czekoladą, posypać posypką, migdałami, orzechami, lub opruszyć lekko cukrem pudrem tworząc na serniku różne wzory PRZEPISY NA SERNIKI Sernik Celinka Ciasto seropianka na biszkoptach Sernik królewski Sernik wiedeński Kawowy sernik z trzema warstwami Sernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie
W Moim Magicznym Domusię składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty przełożone bitą śmietaną i kremem budyniowym oraz obłożone marcepanem; w naszej wariacji występował jeszcze dżem malinowy i pokruszone ciasteczka amaretti oraz kawałki ananasa jako dekoracja), na które była przecena(...)ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych lodów. To taki idealny comfort food, gdy pogoda robi nas w balona , obiecując wiosnę, a za chwilę sypiąc gradem; gdy ciągle chce się spać, a tyle jest do zrobienia; albo po prostu gdy mamy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczek i pralinek sprawia mi wielką frajdę. A może po prostu się starzeję? Nie. Jednak nie idźmy tym tropem. Lepiej skupmy się na babce. W klimaty Walentynkowe wpisuje się idealnie, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać, żeby foremka do wycinania serduszek nie była zbyt duża, a składniki były w temperaturze pokojowej. Składniki: Babka różowa - wszystkie składniki powinny(...)ciemnego kakao 1¾ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Formemkę keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub zmiksowanymi wysuszonymi ciemnymi biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać
Pełny talerzzaobserwowałam powoli opadający płatek śniegu. Jeden. Ale za to ogromny! (W kategorii płatków śniegu, rzecz jasna.) Później, gdy szłam zjeść i wyjrzałam przez okno, zauważyłam ich zdecydowanie więcej. W idealnej ciszy, która wręcz świdrowała w uszach, stałam i patrzyłam jak urzeczona. Śnieg prószył, coraz gęstszy, przykrywając świat białym dywanem. Uwielbiam to widowisko; może dlatego, że widuję je coraz rzadziej(...)trochę owoców. Muszę przyznać, że jest to zaskakująco udane połączenie; kto nigdy nie próbowałam malin z kawą, powinien jak najszybciej nadrobić braki! Delikatny, puszysty krem, mocno nasączone kawą biszkopty, orzeźwiające całość maliny i odrobina kakao zamiast wisienki. Jest pysznie! Deser jest banalnie prosty, więc może skusicie się i przygotujecie taki na Walentynki...? Bo w końcu kto ma czas na przesiadywanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHejo! W związku z licznymi pytaniami o moje ''ciacho''- nie ciacho z insagramowych zdjęć wstawiam dla Was Moi Drodzy przepis! ''Omleciorek'' idealny na jesienne poranki. Pyszny, słodziutki, korzenny, marchewkowy i sernikowy! <3 MARZENIE! Sama od kilku dni nic innego nie jem :D POTRZEBUJEMY na ciasto (OPCJA 1): -2 białka (+szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka -150g startej(...)MASA ''SERNIKOWA'' OPCJA 3 - 250g dowolnego jogurtu (nadal polecam tutti! :D) +10 g żelatyny WYKONANIE MASY SEROWEJ: 1)Gdy omlet wystygnie przetnij go na pół (jak się tnie biszkopt) 2) Żelatynę zalej do poziomu wodą w temperaturze pokojowej. Odstaw na 2 minuty. 3) Żelatynę zalej ponownie, ale wrzątkiem 2 razy więcej niż wcześniej. Mieszaj energicznie do rozpuszczenia. 4) Zalej
fitolarun.blogspot.comWczorajszy dzień był owocny. Oprócz herbat, o których była mowa poniżej, dostałam jeszcze jedną przesyłkę. Były w niej ciastka od firmy PIAST, otrzymane w ramach współpracy
kolorowotorcikowoDziś chciałam Wam pokazać podrasowaną wersję pewnego musu, podanie idealne na przyjęcie. Kiedyś ten deser pokazałam Wam w szklanych pucharkach, w których również prezentuje się świetnie. Przed Wami Mousse au Chocolat ! To jest wyjątkowy deser, nie ma potrzeby go słodzić, przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i jest to nasz ulubiony deser. Deser obok, którego nie da się przejść obojętnie. Zawartość talerzy(...)się już luźniejsza. Kiedy mam już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia: kupić, zrobić na przykład w silikonowych foremkach na muffiny lub po prostu przelać do kieliszków
Blondynka GotujePyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że zadowoli niejednego łasucha Idealny na niepogodę na poprawę nastroju lub na zatrzymanie lata… Zróbcie koniecznie! Składniki: Spód: 230 g herbatników 100 g masła 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego(...)też może Cię zainteresować: → Sernik na zimno z borówkami → Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią → Jogurtowiec z galaretkami → Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie → Sernik z malinami
Oryginalny smakCiasto Gargamel to dwa ciasta piernikowe z wkładką ciasta bakaliowego przełożone masą ze śmietany. Ciasto idealne na Boże Narodzenie dla wielbicieli pierników i bakalii, bardzo efektowne i podzielne. Pochodzi ze słynnego zbioru ciast siostry Anastazji. Pychotka Składniki: Ciasto piernikowe: 6 jaj 1 szklanka cukru pudru 25 dag płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 1 kostka margaryny(...)francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów , 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół
Cukiernia Pychotkismak - w przeciwieństwie do surowych bananów - jest dość mocny. Jak jest ze smakiem i strukturą bananowych wypieków i koktajli? Struktura ciasta/placków czy omletów jest wręcz idealna, absolutnie nie gumowata czy ziarnista, jak to czasem bywa przy zastosowaniu mąki bezglutenowej. Jeśli chodzi o koktajle - to bardzo dobrze się rozpuszcza, nie pozostawia grudek ani nieprzyjemnego posmaku. Kto by pomyślał(...)mąka kokosowa i migdałowa, dobrze sprawdza się na diecie paleo, ponieważ nie powstaje ze zbóż. Na stronie oficjalnej producenta możecie znaleźć ciekawe przepisy np. na bananowe placki czy biszkopt. Ja oczywiście zachęcam do samodzielnych eksperymentów i sama zamierzam je kontynuować :) =Gdzie kupić= Jak na razie tylko za granicą, np. na Amazon.com A minusy? Jak na razie "nie stwierdzono
Poranek na słodkosolenizanta, jubilata czy dla osoby, wokół której tworzy się to całe „zamieszanie” jest tort. Tutaj warto jednak zwrócić uwagę, że nie zawsze chodzi o ten tradycyjny, na biszkopcie, przełożonymi kilkoma warstwami super kremu i mega dekoracjami na wierzchu. Obchody imienin taty wypadły akurat w jeden z niewielu moich dni wolny. Po przyjściu z pracy szukałem jakiejś inspiracji na fajne(...)około 35 minut. Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe jest ciastem uniwersalnym. Przynajmniej u mnie. Służy nie tylko jako zwykły placek posypany owocami, przełożony po upieczeniu dżemem czy kremem, ale również stanowi idealną alternatywę dla biszkoptowych rantów i równie fajnie sprawdza się jako ciasto do puszystych babeczek. Jagody przesypać do rondelka i zasypać cukrem. Gotować kilka minut, aż cukier się rozpuści w powstałym
Jacob TastesTiramisu, jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, jeden z moich ulubionych. Idealny latem, gdy temperatura przekracza 30 stopni, nie chc ę piec ciast, włączać piekarnika a mamy ochotę na coś słodkiego. Dziś chciałam Wam przedstawić wersj ę bez jajek. Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietany, do tego ciasteczka savoiardi, dużo mocnej kawy, kakao(...)panna, poi aggiungetela alla crema di mascarpone. Mescolate bene il tutto. Przygotowujemy prostokątną formę o wymiarach 25 x 30 cm. Na dno formy układamy biszkopty wcześniej nasączone kawą i połowę kremu. Krem możemy nakładać łyżką lub szprycą. Układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Kończymy dekorując tiramisu ostatnią
La grande e la piccola cuocaprzepis na przepyszne ciasto Miętusek które zrobiłam sobie z okazji imienin. Ciasto wszystkich zachwyciło smakiem. Miętusek nie należy do bardzo słodkich ciast, jest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej. Niestety Miętusek(...)gorącymi rozpuszczonymi landrynkami, dodać miętowy syrop, wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Miętową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, przykryć herbatnikami i wsadzić do lodówki na czas przygotowania agrestowej pianki. Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i pozostawić do lekkiego zgęstnienia i przestudzenia. Kremówkę przelać do misy miksera i ubijać
Krakowskie smaki Anidużo mówić - porażka dekoracyjna ;) zresztą zobacz TUTAJ , ten widok mówi sam za siebie :) dobrze, że choć smak był super! TEN TORT, który zrobiłam na roczek Wiktorii, nie jest idealny, ale udał się pomimo wszelkich trudności jakie się przy wykonywaniu wydarzyły (a działo się... niżej o tym) i moich nerwów, że się nie uda, że nie wychodzi, że nawet mikser się(...)koślawości ;) jestem z niego dumna! :) i... Wikusia za mała, ale Zuzia też powiedziała, że jest ze mnie dumna :) i zamówiła jeszcze torcik na urodziny Tatusia :D Atrakcje podczas wykonywania: Biszkopt z tylu jajek w tak małej blaszce powinien być wysoki i dać się przekroić na 3 blaty, a wyszedł za niski, musiałam dopiec jeszcze jeden cienki (moja wina - wiem
Kolorowy PrzepisownikPiec w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut (duży biszkopt) oraz 30-35 minut (mały biszkopt). Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie syropu i nasączenie blatów: Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować(...)blatem, który również smarujemy i przykrywamy górnym blatem. Dokładnie tak samo postępujemy z małym tortem. Oba torty wstawić do lodówki do wystygnięcia - masa śmietanowa powinna dobrze stężeć. Idealnie, jeśli możemy je zostawić w lodówce na całą noc. Wierzch i boki obu tortów zasmarowujemy dokładnie kremem maślanym. Nadajemy im równy kształt. Krem można rozsmarować nożem moczonym we wrzątku
Kulinarne Inspiracjeoprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ostudź biszkopty, a następnie każdy podziel na dwa równe placki. Ugotuj curd. Owoce marakui przekrój na pół i wydrąż zawartość łyżeczką do małego garnuszka. Dodaj cukier. Lekko podgrzej do rozpuszczenia cukru. Przetrzyj przez(...)koniec posyp cukrowymi perłami. Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny lub na noc. Tak się złożyło, że solenizantka też miała na imię Catarina! Tort z malinowym musem to idealny tort urodzinowy . Z tej porcji można wykroić 16 kawałków. The post Tort z malinowym musem i marakują appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia