dużo mówić - porażka dekoracyjna ;) zresztą zobacz TUTAJ , ten widok mówi sam za siebie :) dobrze, że choć smak był super! TEN TORT, który zrobiłam na roczek Wiktorii, nie jest idealny, ale udał się pomimo wszelkich trudności jakie się przy wykonywaniu wydarzyły (a działo się... niżej o tym) i moich nerwów, że się nie uda, że nie wychodzi, że nawet mikser się(...)koślawości ;) jestem z niego dumna! :) i... Wikusia za mała, ale Zuzia też powiedziała, że jest ze mnie dumna :) i zamówiła jeszcze torcik na urodziny Tatusia :D Atrakcje podczas wykonywania: Biszkopt z tylu jajek w tak małej blaszce powinien być wysoki i dać się przekroić na 3 blaty, a wyszedł za niski, musiałam dopiec jeszcze jeden cienki (moja wina - wiem
Kolorowy PrzepisownikPiec w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut (duży biszkopt) oraz 30-35 minut (mały biszkopt). Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie syropu i nasączenie blatów: Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować(...)blatem, który również smarujemy i przykrywamy górnym blatem. Dokładnie tak samo postępujemy z małym tortem. Oba torty wstawić do lodówki do wystygnięcia - masa śmietanowa powinna dobrze stężeć. Idealnie, jeśli możemy je zostawić w lodówce na całą noc. Wierzch i boki obu tortów zasmarowujemy dokładnie kremem maślanym. Nadajemy im równy kształt. Krem można rozsmarować nożem moczonym we wrzątku
Kulinarne Inspiracjeoprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ostudź biszkopty, a następnie każdy podziel na dwa równe placki. Ugotuj curd. Owoce marakui przekrój na pół i wydrąż zawartość łyżeczką do małego garnuszka. Dodaj cukier. Lekko podgrzej do rozpuszczenia cukru. Przetrzyj przez(...)koniec posyp cukrowymi perłami. Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny lub na noc. Tak się złożyło, że solenizantka też miała na imię Catarina! Tort z malinowym musem to idealny tort urodzinowy . Z tej porcji można wykroić 16 kawałków. The post Tort z malinowym musem i marakują appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaAbsolutnie cudowne zdjęcia i niesamowicie kuszące receptury - oto, czego oczekuję od książki kucharskiej. Ta spełnia wszystkie moje wymagania; z nawiązką . Nie bez trudu w końcu wybrałam odpowiedni wypiek. Idealne ciasto na sezon truskawkowy, pełne jest bowiem tych pysznych owoców. Do tego wyraźna, ale nie dominująca nuta różana, przewijająca się niczym refren w cieście i frużelinie. To taki kobiecy(...)ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem wniliowym. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na nim połowę frużeliny i połowę bitej śmietany. Następnie znów blat ciasta, frużelina i śmietana. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem, udekorować truskawkami i pączkami róż. Smacznego! A Wy, pleciecie swoim córkom wianki
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmakowała tak, jak niegdyś. Zwykle jest albo potwornie słodka, albo polana wyrobem czekoladopodobnym, albo przełożona czymś, co nigdy nawet obok śmietany nie leżało. Choć mamy jeszcze czwartą możliwość, smak idealny, pyszny i wymarzony, ale cena szalona i nikt normalny nie dałby tyle za ciastko ;) Co zatem pozostaje? Zabrać się za pieczenie w domu, co pozwala nam osiągnąć wymarzony efekt przy(...)zmniejszyć obroty, wlać sok z cytryny i syrop klonowy albo wsypać cukier kokosowy. Ubitą śmietanę delikatnie łyżką albo miotełką połączyć z serem. Tak przygotowany krem wyłożyć na spodnią część biszkoptu i przykryć wierzchnią częścią, można też zostawić trochę do przystroju wierzchu wuzetki, o czym ja zawsze zapominam. Następnie na wierzch ciasta położyć dość cienką warstwę marmolady albo kwaśnego dżemu
Przepysznik - BLW i nie tylkoBardzo smaczny przekładaniec, idealny dla wielbicieli kawowych smaków w ciastach i deserach. Czyli m.in. dla mnie :) Kawy nie pijam w ogóle, nie lubię, ale kawowym słodkościom nie odmawiam.. Wiem, trochę taki paradoks, ale każdy ma swoje dziwactwa ;) Wracając do ciasta - dwa czekoladowe blaty przełożone pysznym kremem cappuccino na bazie serka mascarpone i kremówki. Całość nie za słodka(...)piekarnika i odstawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty. Uwaga : może być Wam ciężko przekroić ciasto na równe blaty, jest ono dużo cięższe niż biszkopt; jeżeli się tego obawiacie ciasto można podzielić na pół i upiec osobno każdy blat, czas pieczenia będzie wówczas wynosił około 12 - 15 minut. Należy jednak pamiętać, że jeżeli nie posiadacie dwóch
Opowieści z piekarnikaLasagne z ricottą i dynią to idealny pomysł na obiad gdy za oknem zimno. W takie dni powinniśmy pamiętać by jedną posiłek w dniu był ciepły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zaraz po nim, by wykorzystać pozostały krem i okazało się naprawdę dobre. Przepis pochodzi ze strony BBC , ale trochę go doprecyzowałam i wyszło świetne. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Idealne do lekkiego kremu lub bitej śmietany i owoców. Dziś przedstawiam tradycyjne angielskie ciasto ucierane, czyli... Victoria sponge przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Będziemy potrzebować: 225 g mąki(...)jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest do nich wręcz doskonałe również dlatego, że wspaniale wycina się z niego różne wzory i nie kruszy się tak bardzo, jak biszkopt. Sprawdzi się także w przypadku niezapowiedzianych gości, ponieważ składniki na nie zazwyczaj mamy w domu. Szybkie, proste, raczej nie może się nie udać. Serdecznie polecam na niedzielny deser :) Smacznego
Ratunku obiadjestem fanką megasłodkich ciast i lepkich deserów. To klasyczne tiramisu jest słodkie w punkt. Nie dostaniecie takiego w cukierni. Nie rozpływa się, jest puszyste, lekkie i zwarte jednocześnie. Idealny deser na upały, gdy włączenie piekarnika jest jednoznaczne z wyparowaniem. Spróbujcie! W myśl zasady „wszystko albo nic”, nie zobaczycie tutaj przepisu na tiramisu z serka wiejskiego, z użyciem żelatyny(...)przekładamy ją do sera z jajkami i dokładnie mieszamy, tylko do połączenia, tak żeby masa nie opadła. Ja tiramisu składałam w kwadratowej formie o wymiarach 22/22cm i zużyłam 28 biszkoptów. Biszkopty nie mogą być ani za suche, ani za mocno nasączone kawą. Za suche będą po prostu mniej smaczne, za bardzo nasączone porozpadają się w kremie a cały deser podejdzie
Karo in the KitchenApple bread Babka drożdżowa Babka kajmakowa Babka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto cappuccino Ciasto chałwowe Ciasto Cielaczek Ciasto(...)owocami Sernik orzechowy z brzoskwiniami Sernik szachownica Sernik z brzoskwiniami Sernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową pianką Seromakowiec Strucla drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr Duchaczek Szarlotka sypana Szarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkami Tiramisu Torcik serowo-truskawkowy Tort brzoskwiniowy Tort czekoladowy Tort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy
Kuchnia domowa AniDomowa lasagne to wbrew pozorom bardzo proste danie do przygotowania. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy ser
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!milky way – prosty przepis Prosty, pyszny, szybki przepis na ciasto a la milky way. Kakaowe ciasto z pysznym, mocno mlecznym kremem i czekoladową polewą. Idealne na każde przyjęcie, idealne na Sylwestra. To ciasto znika równie szybko, jak się je przygotowuje. Przepisów na tego typu ciasta jest mnóstwo ja dziś dzielę się z Wami moją wersją. Mam nadzieję(...)powinna być ciepła, ale nie gorąca. Tak przygotowane słodkie mleko dolewamy do kremu zamiast skondensowanego mleka. Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy ostrym dużym nożem na dwa blaty (jak biszkopt). Na spód nakładamy nasz mleczny krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość polewamy czekoladową polewą i opcjonalnie zdobimy. Ciasto należy dodatkowo schłodzić w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkiudało mi się kupić marcepanu, zupełnie zapomniałam o skórce pomarańczowej... W związku z tym uznałam, że to będzie dobra okazja na eksperyment i przygotowanie nieco zdrowszej wersji. Rogale są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty, od święta można sobie pozwolić na takiego rogala na drugie śniadanie, jest naprawdę sycący przez bogate w bakalie i mak nadzienie, a ich pieczenie sprawia(...)minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 200 g suszonych daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 5 podłużnych biszkoptów, pokruszonych na okruszki stewia do posłodzenia(u mnie płynna) Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić
FitKotponad twoje siły przeczytaj ten przepis. W mniej więcej 1,5 h uda ci sie stworzyć tort bezowy jakiego nie powstydziłaby sie niejedna cukiernia. Chrupiąca beza na wierzchu, delikatny biszkopt i orzeźwiający owocowy krem… bajka! Przedstawiam Państwu tort bezowy na miare naszych możliwości i czasów :). Składniki: 125 g miękkiej margaryny lub masła 125 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego(...)jeden krażek ciasta, nastepnie krem i przykrywamy „okazalszym” krążkiem. Tort bezowy gotowy, pozostaje tylko wstawić go na min 1,5 h do lodówki aby masa kremowa uzyskała idealna kremową konsystencję. Powodzenia The post Bardzo prosty tort bezowy appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaNajłatwiejsze ciasto jogurtowe z jabłkami do zrobienia, bez miksowania i odważania składników. Przepis na pyszne ciasto jest prosty i łatwy do wykonania. Idealny deser na każdą okazję. Jeśli w domu macie kubeczek jogurtu i jabłka lub inne owoce to niespodziewani goście nie sprawią Wam kłopotu. Ciasto jogurtowe z jabłkami przygotowuje się bardzo szybko, a składnik odmierza się kubeczkiem, w którym(...)cząstki jabłek. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Zobacz również: jabłecznik na biszkopcie
Kuchcik gotuje