biszkopt idealny - 2241 przepisów (strona:114/150)

Bananowiec 225

Cześć długo nie pisałam, ale dziś mam dla Was ciasto bananowe. Zbliża się lato więc to idealny czas na nie. Jest idealnym towarzyszem przy każdej imprezie :) Ja wybieram banany nie te zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów(...)garnka, dodajemy pokrojone masło i cukier. Wkładamy na gaz i mieszamy, po chwili dodajemy galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formę 23x23 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy na nie niewielką ilość masy bananowej, ale uważamy by biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wlewamy resztę masy i pozostawiamy już do całkowitego

Panda i jej świat
Ciasto kokosowo - chałwowe i Światowy Dzień Pieczenia z Kasią 362

też tato, który jest fanem wypieków i wszelakich słodkości.  Dlaczego akurat takie ciasto? Mama bardzo lubi chałwę i stwierdziłam, że w towarzystwie kokosu i ciasta kakaowego będzie smakować idealnie. Wyszło naprawdę pyszne :-). Miłego dnia :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka drobnego cukru 140 g mąki tortowej typ 450 50 g kakao 1 łyżeczka proszku(...)wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Pamiętajmy o tym, żeby po wyjęciu ciasto puścić na podłogę, bo wtedy ciasto nam nie opada i potem spokojnie możemy go zostawić do wystudzenia, biszkopt będzie puszysty. Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 180 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do białek Białka ubijamy z solą

kruche babeczki
Tort na piracką imprezę 121

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie łącząc łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej,gdy biszkopt upieczemy dzień wcześniej i pokroimy go na blaty dopiero przed przekładaniem. Krem nr 1: Ubić śmietanę i dodać do niej ekstrakt,cukier puder i delikatnie połączyć z serkiem. Krem(...)poruszonych ciasteczek a wodę z piping żelu z dodatkiem barwnika.Na powierzchni ułożyłam 3 groźne, żelkowe krokodyle. Dookoła torcik obłożyłam drażami,miejscami robiąc z nich ściankę. Wiem,że nie wyszedł idealnie,ale mina moich gości i dziecka bezcenna:) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Lemon curd – krem cytrynowy na pochmurne dni 165

Lemon curd to zdecydowanie to co lubię - intensywnie żółty, intensywnie kwaśny a jednocześnie słodki krem wspaniale współgrający ze słodkimi biszkoptami czy bezami. Jakoś wcześniej nie miałam ochoty go robić ale był mi potrzebny do bezowej rolady (przepis już się pisze ;-)) więc go zrobiłam i baaaardzo mile się zaskoczyłam - skończyło się na tym, że pierwszą porcję zjadłam prosto ze garnuszka - jeszcze(...)ciągle mieszając najlepiej drewnianą łyżką aż krem nam zgęstnieje delikatnie. Zdejmujemy lemon curd z ognia i dodajemy do niego masło - mieszamy aż się rozpuści. Studzimy lub zajadamy od razu idealnie smakuje z bezami, herbatnikami lub sam - oczywiście prosto z garnuszka Moje sugestie: Jeśli nie macie ochoty dodawać masła tutaj jest przepis bez masła a z oliwą i mąką

sierotka maRysia w kuchni
SZYBKA ROLADA Z JABŁKAMI 152

Ciasto a raczej rolada z rodzaju tych łatwych i szybkich. Idealna gdy ,,jadą goście'' lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Polecam jest pyszna. U nas znika jeszcze ciepła :) SKŁADNIKI: CIASTO: 4 jajka 4 czubate łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody proszek do pieczenia (na czubek łyżki(...)wyrównujemy. Pieczemy w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut.  Dużą ściereczkę wykładamy na stół i posypujemy cukrem pudrem. Biszkopt po wyciągnięciu obkrawamy i delikatnie przekładamy nasze ciasto na ściereczkę, uważajmy żeby się nie oparzyć. Delikatnie ściągamy papier, gorące ciasto zwijamy, pomagamy sobie ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem

Pani na deser
Krem z michałkami 263

Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam Składniki: 180 ml śmietany kremówki 30/36% 130 g mlecznej czekolady, połamanej 20 g gorzkiej czekolady, połamanej(...)delikatnie mieszamy całość.   Uwagi: Serek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm. Można dodać trochę czekolady gorzkiej, aby zmniejszyć słodycz kremu. Ja dałam trochę więcej niż w przepisie, dlatego kolor kremu wyszedł taki ciemny :). Jeśli masa

Słodki Pomysł
sernik pina colada 187

Jeśli jakiś wypiek zasługuje na miano ciasta idealnego, to jest nim na pewno ten sernik. Delikatny, kremowy, powalający aromatem. Połączyłam w nim moje ulubione smaki- kokos i ananas. Jeśli w środku zimy marzą Wam się  ciepłe kraje to kawałek tego sernika przeniesie Was tam już po jednym kęsie. Na zdjęciu może nie wygląda (zdjęcia robione w pośpiechu) ale gwarantuję(...)smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników.   *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt; 2 jajka 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki oleju rzepakowego  na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego  5 jajek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto kawowe (kawowiec) 1415

Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym o smaku kawy i wanilii. Proste ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Przepis polecam nie tylko kawoszom, może ktoś skorzysta i upiecze na majówkę? Przepis znaleziony na forum cin cin. Ciasto kawowe (Kawowiec) Temperatura pieczenia: 180 o C   | Czas pieczenia : 30-40 min. | Blacha : 20 x 30 cm. Ciasto 6 jajek(...)mleka, cukru i mąk (1 szkl. mleka zagotować a w drugiej rozrobić mąkę i cukier). Utrzeć masło i dodawać po łyżce budyń, odłożyć trochę na wierzch, dodać kawę. Przełożyć biszkopt masą kawową, wierzch posmarować masą bez kawySzklankę mleka zagotować, a w drugiej rozrobić mąki z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mleka i mąk, całość cały czas mieszać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Torcik z adwokatem i brzoskwiniami 137

bidi-theme-font:minor-bidi;} Ten torcik piekłam już wiele razy najczęściej dla znajomych i rodziny.  Tym razem przygotowałam go na Dzień Matki. Jest pyszny i elegancki idealny na takie święto. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki na biszkopt: 3 jajka 0,5szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mikserem ubić białka z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka

W garach u Gosi
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 151

ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to  mięsa a w nim przepisy, pokazane(...)końcu książki znajdziecie słowniczek, w którym zostały wyjaśnione wszystkie pojęcia oraz indeks, z którym bez problemu znajdziecie szukane przez was potrawy. Taka książka to idealny przewodnik, encyklopedia po kuchni włoskiej, z recepturami na najlepsze przepisy najpopularniejszych, włoskich dani takich jak: makarony, pizze, risotto czy tiramisu. Ja osobiście uwielbiam kuchnię włoską, a dzięki

Marta Gotuje
Lodowiec z truskawkami 159

blendera, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki cukru pudru. Wszystko zmiksować na gładką masę, pod koniec dodając wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki by stężała. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, odłożyć 15 truskawek, a pozostałe włożyć do blendera. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego(...)wylać na wyłożone truskawki (powinny być pokryte masą, gdyż szybko ciemnieją). Lodowiec wstawić do lodówki i cierpliwie czekać, aż dokładnie zastygnie. Najlepiej robić go wieczorem, po nocy jest idealnie zastygnięty

Kuchcik gotuje
ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA 296

ukochanych. Jedna z nas usłyszała nawet: "zakochałem się w Tobie na nowo", także musi w tej zielono-różowej pyszności być coś, co przez żołądek zaprowadzi prościutko do serca. PRZEPIS (Idealny na diecie Bezglutenowej): SKŁADNIKI: - 2 opakowania szpinaku mrożonego Hortex lub 1 opakowanie świeżego, - łosoś wędzony - 1 opakowanie, - odrobina masła (aczkolwiek spokojnie można pominąć), - 3 jajka, - 2 serki do smarowania - ważne(...)przygotowanym szpinakiem. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy nasze dzieło i wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, góra-dół z termoobiegiem. Szpinakowy biszkopt studzimy a następnie delikatnie ściągamy z papieru, aby łatwiej nam było później zawinąć. Smarujemy serkiem (do którego możemy dodać to na co mamy ochotę - czosnek, papryka, szczypiorek, posiekane zioła, przyprawy

Wypisz Wymaluj
Leśny mech z malinami 203

Lekkie, orzeźwiające ciasto, na szpinakowym spodzie z śmietankową pianką, malinami i galaretką. Ciasto idealne na lato! Zapraszam!   Składniki: Ciasto: mąka pszenna 70 g, mąka krupczatka 250 g, jajka 4 szt, cukier 250 g, szpinak mrożony rozdrobniony 450 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej 1 szklanka, Śmietankowa pianka: śmietanka 30% 500 ml, galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt, woda(...)przez ok 1 h. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie odrywamy papier i odcinamy z wierzchu ciasta 1/3 wysokości. Pozostałe ciasto nasączamy wodą wymieszaną z sokiem. Biszkopt umieszczamy w blaszce lub w specjalnym rancie do ciast z galaretką.  Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody.  Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę

kulinarne odsłony pati
Ciasto Kilimandżaro 646

ciasto kilimandżaro Przepis pochodzi z książki " 183 nowe przepisy" siostry Anastazji , niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne , idealne do niedzielnej kawki :-) Polecam. Ciasto Kilimandżaro   Składniki na ciasto ciemne:  6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju(...)proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.  Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę

Aromatyczne Podróże
Wesołych Świąt! I tort z galaretką z cydru 208

wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 25-35 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone(...)Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, schłodzić, aż zupełnie zastygnie. Smacznego! Ponieważ to już ostatni wpis przed Świętami, chciałabym życzyć Wam cudownej Wielkiej Nocy, spędzonej z rodzinami. Zapomnijcie o idealnie wysprzątanym mieszkaniu, o jajkach jak spod igły, skupcie się na celebrowaniu i zapamiętywaniu tych wspaniałych chwil. Wesołych Świąt

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania