spisze się niewielka kwadratowa foremka. Jeśli czekoladowe wypieki to Wasze ulubione zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki czekoladowo bananowe (pyszne i wilgotne), ciasto czekoladowe – idealne także jako baza do tortów, robiłam z niego np. Tort Elsę , chrupiące, delikatne czekoladowe ciasteczka , ciasteczka brownie lub rogale czekoladowe . Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka(...)Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na połówki (lub trochę mniej niż połówki) i nacinamy na wierzchu. Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką – jak na biszkopt. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową, najlepiej za pomocą drucianej trzepaczki. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu gruszki i posypujemy cukrem (biały
CiastkozercyUrocze mini serniczki na zimno idealnie sprawdzają się w taką pogodę jaka jest dziś u mnie, słoneczko grzeje. W kształcie gwiazdek wyglądają cudownie. Moja córka jest zachwycona bardziej kształtem niż smakiem i kolorami :) Do wykonania smacznych serniczków wykorzystałam formę do pieczenia o kształcie gwiazdy od Papilart . Forma co prawda przeznaczona jest do pieczenia, jednak doskonale sprawdziła się(...)foremkach wylać masę serową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć z foremek na talerzyk. Jeśli robicie serniczek w tradycyjnej formie to można na spód dać herbatniki bądź biszkopty namoczone w leku, kolejno masę z białego sera, wstawić do lodówki. Jak stwardnieje polać galaretką, ewentualnie udekorować owocami
Zrób to smacznietrakcie trwania lata bardzo często na moim stole pojawiają się serniki na zimno. Lubię je przygotowywać, bo nie trzeba uruchamiać piekarnika, robi się je bardzo prosto i są idealnym letnim zimnym deserem do którego można wykorzystać w sumie wszystkie sezonowe owoce. Dziś do kolekcji dołącza jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską. Na blogu znajdziecie również inne przepisy(...)kremówki 30% 7 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny Masa biała: 125 g jogurtu greckiego 125 g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Spód: okrągłe biszkopty Wykonanie: Sześć łyżeczek żelatyny wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut do namoczenia. Następnie podgrzewamy ją bardzo delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała, bo wtedy
Kulinarne przygody Gatityniż mój. Inny, ciekawy, inspirujący. Całkiem możliwe, że znajdę w nim przejście do mojego świata, z godzinami beztroski w malinowym chruśniaku i lenistwem na tarasie. Byłby to układ idealny. Z furtką tu i tam. A teraz bardzo potrzebuję słodyczy. Nie zdawałam sobie sprawy, że w takim pędzie poziom cukru aż tak bardzo spada ;) A może tylko(...)dawka słodyczy. Cały bukiecik cake pops. Cake pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao
KUCHARNIASerniki zaserwować możemy zarówno do codziennej, poobiedniej kawy, jak i w czasie Świąt Wielkanocnych czy innych uroczystości. O czym należy pamiętać przygotowując ten, kultowy już, deser
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!osobnej miseczki, następnie dodać do każdej pokrojoną galaretkę i delikatnie wymieszać. 5. Sernik składać kolejnymi warstwami: masa serowa z galaretką czerwoną, żółtą, zieloną, niebieską, fioletową, a na końcu ułożyć biszkopty z galaretką, przycisnąć czymś cięższym i wstawić do lodówki na około 50-60 minut. 6. Śmietanę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. 7. Sernikową kopułę wyjąć z miseczki(...)upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów jak i serników, na zimno lub na ciepło. Jedno opakowanie to dokładnie wymierzona porcja, z której możemy upiec pyszny, domowy sernik. Produkty Président Dobry smak niejedno ma imię
Szalona Kuchnia EwelinySmaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć długo nie pisałam, ale dziś mam dla Was ciasto bananowe. Zbliża się lato więc to idealny czas na nie. Jest idealnym towarzyszem przy każdej imprezie :) Ja wybieram banany nie te zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów(...)garnka, dodajemy pokrojone masło i cukier. Wkładamy na gaz i mieszamy, po chwili dodajemy galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formę 23x23 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy na nie niewielką ilość masy bananowej, ale uważamy by biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wlewamy resztę masy i pozostawiamy już do całkowitego
Panda i jej światteż tato, który jest fanem wypieków i wszelakich słodkości. Dlaczego akurat takie ciasto? Mama bardzo lubi chałwę i stwierdziłam, że w towarzystwie kokosu i ciasta kakaowego będzie smakować idealnie. Wyszło naprawdę pyszne :-). Miłego dnia :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka drobnego cukru 140 g mąki tortowej typ 450 50 g kakao 1 łyżeczka proszku(...)wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Pamiętajmy o tym, żeby po wyjęciu ciasto puścić na podłogę, bo wtedy ciasto nam nie opada i potem spokojnie możemy go zostawić do wystudzenia, biszkopt będzie puszysty. Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 180 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do białek Białka ubijamy z solą
kruche babeczkiMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie łącząc łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej,gdy biszkopt upieczemy dzień wcześniej i pokroimy go na blaty dopiero przed przekładaniem. Krem nr 1: Ubić śmietanę i dodać do niej ekstrakt,cukier puder i delikatnie połączyć z serkiem. Krem(...)poruszonych ciasteczek a wodę z piping żelu z dodatkiem barwnika.Na powierzchni ułożyłam 3 groźne, żelkowe krokodyle. Dookoła torcik obłożyłam drażami,miejscami robiąc z nich ściankę. Wiem,że nie wyszedł idealnie,ale mina moich gości i dziecka bezcenna:) Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytLemon curd to zdecydowanie to co lubię - intensywnie żółty, intensywnie kwaśny a jednocześnie słodki krem wspaniale współgrający ze słodkimi biszkoptami czy bezami. Jakoś wcześniej nie miałam ochoty go robić ale był mi potrzebny do bezowej rolady (przepis już się pisze ;-)) więc go zrobiłam i baaaardzo mile się zaskoczyłam - skończyło się na tym, że pierwszą porcję zjadłam prosto ze garnuszka - jeszcze(...)ciągle mieszając najlepiej drewnianą łyżką aż krem nam zgęstnieje delikatnie. Zdejmujemy lemon curd z ognia i dodajemy do niego masło - mieszamy aż się rozpuści. Studzimy lub zajadamy od razu idealnie smakuje z bezami, herbatnikami lub sam - oczywiście prosto z garnuszka Moje sugestie: Jeśli nie macie ochoty dodawać masła tutaj jest przepis bez masła a z oliwą i mąką
sierotka maRysia w kuchniCiasto a raczej rolada z rodzaju tych łatwych i szybkich. Idealna gdy ,,jadą goście'' lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Polecam jest pyszna. U nas znika jeszcze ciepła :) SKŁADNIKI: CIASTO: 4 jajka 4 czubate łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody proszek do pieczenia (na czubek łyżki(...)wyrównujemy. Pieczemy w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut. Dużą ściereczkę wykładamy na stół i posypujemy cukrem pudrem. Biszkopt po wyciągnięciu obkrawamy i delikatnie przekładamy nasze ciasto na ściereczkę, uważajmy żeby się nie oparzyć. Delikatnie ściągamy papier, gorące ciasto zwijamy, pomagamy sobie ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem
Pani na deserMichała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem z białymi michałkami oraz z kremem cytrynowym. Polecam Składniki: 180 ml śmietany kremówki 30/36% 130 g mlecznej czekolady, połamanej 20 g gorzkiej czekolady, połamanej(...)delikatnie mieszamy całość. Uwagi: Serek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm. Można dodać trochę czekolady gorzkiej, aby zmniejszyć słodycz kremu. Ja dałam trochę więcej niż w przepisie, dlatego kolor kremu wyszedł taki ciemny :). Jeśli masa
Słodki PomysłJeśli jakiś wypiek zasługuje na miano ciasta idealnego, to jest nim na pewno ten sernik. Delikatny, kremowy, powalający aromatem. Połączyłam w nim moje ulubione smaki- kokos i ananas. Jeśli w środku zimy marzą Wam się ciepłe kraje to kawałek tego sernika przeniesie Was tam już po jednym kęsie. Na zdjęciu może nie wygląda (zdjęcia robione w pośpiechu) ale gwarantuję(...)smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt; 2 jajka 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki oleju rzepakowego na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDelikatne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym o smaku kawy i wanilii. Proste ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Przepis polecam nie tylko kawoszom, może ktoś skorzysta i upiecze na majówkę? Przepis znaleziony na forum cin cin. Ciasto kawowe (Kawowiec) Temperatura pieczenia: 180 o C | Czas pieczenia : 30-40 min. | Blacha : 20 x 30 cm. Ciasto 6 jajek(...)mleka, cukru i mąk (1 szkl. mleka zagotować a w drugiej rozrobić mąkę i cukier). Utrzeć masło i dodawać po łyżce budyń, odłożyć trochę na wierzch, dodać kawę. Przełożyć biszkopt masą kawową, wierzch posmarować masą bez kawySzklankę mleka zagotować, a w drugiej rozrobić mąki z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mleka i mąk, całość cały czas mieszać
coolinarnastrefa.blogspot.com