delikatnego, że ma się wrażenie dryfowania na chmurce. A chmurka dwuwarstwowa, mocno orzeźwiająca, szczególnie jeśli wyjęta prosto z lodówki. Nie od dziś wiadomo, że cytryna i mięta to idealne połączenie na gorące chwile lata. Tak jak w wodzie i lemoniadach te dwa składniki wzajemnie wzmacniają swoje smaki i właściwości orzeźwiająco-chłodzące, tak samo działają na siebie w tym przepysznym deserze(...)taniec radości :) Ucierajcie zatem miętę i chłodźcie śmietankę na słodką ochłodę...i nie zapominajcie o nakryciach głowy i butelce wody! :) Sernik cytrynowo-miętowy na zimno Potrzebujesz: 1 paczka okrągłych biszkoptów 700g kremowego twarożku (np. President) 150ml śmietanki kremówki (bardzo zimnej) 150g cukru 2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ ciepła woda do rozpuszczenia) 1/2 cytryny 2 garści świeżych liści mięty Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiam serniki na zimno :) Zdecydowanie bardziej niż te pieczone. Moja dzisiejsza propozycja, to sernik z delikatnym, piankowym musem malinowym. Sernik jest taki jak lubię - rześki i nieprzesłodzony. Idealny, gdy mamy ochotę na lekki deser. Najlepiej przygotować go wieczór wcześniej, by całą noc mógł spędzić w lodówce; nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji. W sezonie malinowym nie może go zabraknąć na Waszym stole(...)malin 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru ( lub mniej/więcej, w zależności od upodobań ) 1 łyżka soku z cytryny 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) Dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka malinowa Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( łatwiej będzie wówczas uwolnić gotowy deser z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy
Opowieści z piekarnikaPierwsze zebrane w tym roku jagody poszły w sernik. Żeby bardziej pachniało lasem połączyłam je z poziomkami. To duet tak idealny, że lepszego chyba nie ma. Smak i zapach tych owoców to kwintesencja lata na wsi. A latem szkoda czasu na stanie przy kuchni dlatego wybrałam przepis, z którego sernik ukręcimy dosłownie w dziesięć minut. Nie byłam pewna(...)ekspres. *foremka 23*28 cm Składniki: 1 kg sera z wiaderka 6 jajek 200 ml śmietanki kremówki szklanka cukru kopiata łyżka mąki ziemniaczanej kopiata łyżka mąki pszennej paczka biszkoptów okrągłych 3/4 szklanki jagód leśnych 3/4 szklanki poziomek łyżeczka ekstraktu z pomarańczy (można pominąć lub zastąpić skórką) Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty. Ser, jajka, kremówkę, cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasy z bitej śmietany, wyjmujemy stężałą galaretkę z lodówki i układamy na środku. Galaretka jeśli podważysz ją dłonią cała odejdzie od talerza. Na to troszkę masy, cieniutki blat biszkoptu, resztę masy na wierzch i dookoła ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki musi się schłodzić a w tym czasie robimy polewę. POLEWA: - 1/3 kostki margaryny lub masła - 4 łyżki karobu lub kakao(...)postaw ponownie na płycie grzewczej na minimalnym ogniu. W 50 ml wrzątku rozpuść żelatynę i dodaj do polewy. Dzięki temu zabiegowi - który już Wam kiedyś zdradzałam- wasza polewa będzie idealnie błyszcząca i zwięzła. Pięknie się kroi i wygląda, jak z najlepszej cukierni. Polewę wystudź, ja zazwyczaj wystawiam na balkon na 10 -15 min. Schłodzone ciasto wyjmujemy w lodówki, polewamy polewą
SMYKWKUCHNIciepła . Cały czas miksując dodać żelatynę i dokładnie całość wymieszać. Do masy dołożyć pokrojone truskawki oraz kostkę z galaretki. Lekko wymieszać szpatułką. Tężejącą masę wyłożyć na wcześniej przygotowane biszkopty. Wierzch wyrównać i poukładać na nim połówki truskawek - przekrojoną stroną do góry - lekko wciskając je w masę jogurtową. Odstawić do lodówki do stężenia na kilkanaście minut. Po tym czasie(...)folia spożywcza nadal oblepiała ciasto - mogą pobawić się w delikatne obdzieranie ciasta z folii spożywczej. Jogurtowca - po wyjęciu z formy i przełożeniu na elegantszą paterę - przechowywać w lodówce. Idealne ciasto na ochłodę w upalne, letnie dni :) CUKIERNICTWO UPRAWIAŁAM WSPÓLNIE Z: Moje domowe kucharzenie Ewusiowe smaki
Grunt to przepis!biszkopt będzie upieczony, przekrawamy go na dwie części. 3. Na dolną część dajemy dżem z aronii (może być z jagód), następnie smarujemy to kremem. Kładziemy na to drugą część biszkoptu i na to wykładamy mus truskawkowy. 4. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Mus z mrożonych truskawek: 2 serki homogenizowane (2x250g) 2 galaretki truskawkowe mrożone truskawki Truskawki(...)kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać aromat. Zajrzyj również: 1. Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2. Bułeczki drożdżowe z twarogiem 3. Gniazdka/Hiszpańskie pączki - idealne do porannej kawki Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage ----> My world
My World by Dagmara RekPierwszy blat – nasączamy sokiem (najwygodniej przy użyciu pędzelka) i smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na dżem nakładamy warstwę kremu. Kładziemy drugi blat – nasączamy – warstwa kremu. Trzeci wierzchni blat biszkoptu kładziemy odwrócony, aby tort miał równą powierzchnię (czyli „skórką” do środka”). Ponownie nasączamy sokiem i kładziemy kolejną warstwę kremu, tym razem też na boki. Tort wstawiamy do lodówki(...)całą noc). Kwiaty z ananasa układamy przed podaniem. O ich przygotowaniu napiszę następnym razem. Tort ajerkoniakowo ananasowy swym wyglądem na pewno ucieszy wzrok. Nie należy do gatunku ciężkich. Jest idealnie nasączony, zachwyca bogactwem smakówi i zapachów. No i wszystkie ozdoby są oczywiście jadalne, a w dodatku pyszne. Z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tort
mojewypiekiinietylkogalaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej:P Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy(...)kropel olejku waniliowego 250 g masła Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy na dwie równe
Domowe ciastajajka 1 łyżeczka kakao Żółtka ubić z cukrem, dodać kakao, następnie mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy(...)bezową, dekorujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Zajrzyj również tu: 1. Kawowa rozkosz- ciasto cappuccino 2. Pyszne śniadanie - muffinki jajeczne 3. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie
My World by Dagmara Rekjajka 1 łyżeczka kakao Żółtka ubić z cukrem, dodać kakao, następnie mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach, do 'suchego patyczka'. Wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić blaszką o podłogę z wysokości ok. 30cm. Masa krówkowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej 100g masła/margaryny 2 łyżki likieru kawowego kilka bezików (ilość zależy(...)bezową, dekorujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Zajrzyj również tu: 1. Kawowa rozkosz- ciasto cappuccino 2. Pyszne śniadanie - muffinki jajeczne 3. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie
My World by Dagmara Rekulubione bakalie lub dowolny olejek zapachowy. (około 16 sztuk) 300g biszkoptu kakaowego (*) 4 łyżki masła (płaskie) 4 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości biszkoptu) 25g czekolady (ulubionej) mleko Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Masło, olej i cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do momentu połączenia się składników oraz rozpuszczenia cukru. Czekoladę roztopić(...)schłodzić w lodówce. (*) W przypadku jasnego ciasta należy dodać 1-2 łyżki kakao i wymieszać je razem z rozpuszczanym masłem, olejem oraz cukrem. Moje kuleczki idealnie komponują się w uroczych salaterkach na drewnianej podstawie , które możecie nabyć tu - klik lub po kliknięciu w logo. U mnie świetnie sprawdzają się jako miseczki na słodycze, sałatki, bakalie
Di gotujeProponuję Wam dzisiaj wspaniałe warstwowe ciasto. Najbardziej zadowoleni powinni być miłośnicy kawy - lekki, ciemny biszkopt przełożyłam delikatną kawową śmietanką i budyniowym kremem z dodatkiem alkoholu. Całość wieńczy chrupiąca, kawowa beza. Co Wy na to? Inspiracją był przepis Katriny . składniki: ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1/2 szklanki kakao 1 1/2 łyżeczki(...)opcjonalnie) beza: 4 białka (1 miarka) szczypta soli 2 miarki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej przetartej przez sitko wykonanie: Przygotowanie ciasta rozpoczynam od upieczenia bezy. Moja beza idealna jest sucha i chrupka zarówno na zewnątrz jak i w środku (nie lubię pianki ani ciągutki). Aby osiągnąć taki efekt zawsze odmierzam białka i cukier w proporcji 1:2. Białka
babka w formieświęta. Bardzo ładnie się kroi i efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne(...)kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25/30 ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C, pieczemy 30 minut. Biszkopt studzimy i nasączamy słodką herbatą. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy partiami masę orzechową aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy ajerkoniak i wsypujemy pokruszone bezy. Masę wykładamy na biszkopt. Na masę rozkładamy herbatniki
Kulinarne Fantazje Mariolilekki, orzeźwiający i pyszny smakołyk. Dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa przełamuje słodki smak bananów i kremu z mascarpone a ciastka dodają deserowi wybornego smaku, tworząc wspaniałą kompozycję idealną na upalne dni. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity. składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 1/3 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej(...)pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao, wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry
Smakowite Daniazapraszam Was na pyszny deser, który umili Wam każdy jesienny dzień Deser chałwowa chmurka , to połączenie mojej ulubionej chałwy sułtańskiej z delikatnością bitej śmietany. Deser nie jest za słodki. Idealny by spędzić wolną chwilę. Deser podałam na pięknej drewnianej płytkiej misie , którą nabyłam w sklep10x.pl Jeśli tak jak ja kochacie piękne drewniane produkty tworzone z pasją i miłością zachęcam(...)podzielcie się tym smakiem z domownikami lub gośćmi Składniki: (na 1-2 porcje) 200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 50 g chałwy sułtańskiej – do nabycia tutaj * 2-4 biszkopty 2-4 łyżeczek sosu czekoladowego opcjonalnie beziki, chipsy kokosa, listki świeżej mięty *do deseru można użyć dowolnego smaku chałwy (wybierzcie swój ulubiony) Przygotowanie: Zimną śmietanę ubijamy w misce (często dodaję
Słodkie okruszkiSernik chałwowy to sernik idealny i perfekcyjny pod każdym względem. Jego konsystencja jest kremowa, a wręcz aksamitna, bez grudek. Nie jest przesłodzony, jest stonowany. Czekolada idealnie współgra z masą chałwową. Nie wiem jak wy, ale ja z chałwą mam dobre wspomnienia z dzieciństwa. Najlepsze były te z puszek lub na wagę. Jest to także wspaniały dodatek do wypieków. Sernik może(...)kuchni można spędzać przyjemnie, by zapachy unoszące się zza okna przyciągały tłumy ludzi, aby nigdy nie brakowało chętnych do wspólnego uczenia się gotowania. http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/ http://www.marcoghia.pl/ SKŁADNIKI: biszkopty podłużne 1 op. twaróg półtłusty 750 g. mleko skondensowane niesłodzone 1 filiżanka cukier 1/4 filiżanki chałwa 300 g. jaja 4 szt. mąka ziemniaczana 3 łyżki ekstrakt z wanilii
Kuchnia Pauletteswarstw, które śmiało starczyłyby na kilka osobnych ciast ;) W całości smakują jednak perfekcyjnie :) Pierwszy raz, dawno temu, jadłam je u cioci, wyprosiłam przepis, którym mogę się z Wami podzielić :) Idealnie wyważony smak, nie jest zbyt słodkie, takie w sam raz :) Zawsze się udaje, pracochłonne, ale nie trudne :) Bardzo polecam, tym ciastem naprawdę zrobicie wrażenie, bardzo dobre wrażenie! :) Jeżeli przygotowałaś(...)szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu/soku z cytryny szczypta soli + 1 opakowanie kremu karpatka 500 ml mleka 200 g miękkiego masła 200 g okrągłych biszkoptów 400 ml mocnej, gorzkiej kawy 2 galaretki malinowe 400 ml śmietany 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 mix do ubijania śmietany Ciemne ciasto - Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na jasną
Domowa cukiernia Ewy