Witajcie, Bardzo orzechowy torcik inspirowany pralinkami Ferrero Rocher. Bezglutenowy i bez mąki. Idealne ciasto na świąteczny stół. Choć może nie należy do ciast niskokalorycznych ze względu na sporą ilość orzechów to warto go zrobić - szczególnie na święta. Nie tylko pysznie smakuje ale także pięknie się prezentuje dlatego może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Do osłodzenia ciasta możecie użyć(...)kcal w tym: B: 67 g; W: 78, T: 110 g. Do wartości odżywczych nie wliczam dekoracji tortu. Czas wykonania: 60 minut Składniki (forma o średnicy 16 cm) Biszkopt - 4 białka jaja - 160 g zmielonych z łupinkami migdałów - 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła Masa - 250 g serka mascarpone/ricotty/twarogowego - 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła - 2 kostki
Health-Fit-Lifefanów serników i amatorów kokosu jest to idealne połączenie. Delikatny, twarożkowy dół ciasta z mocno kokosową pierzynką, a wszystko polane białą czekoladą oprószoną wiórkami kokosowymi - ideał. Wypiek niezwykle elegancki, znakomity na komunie lub inne "białe uroczystości". Sernik Kokosowy - Składniki: Masa serowa: 500 g sera zmielonego dwukrotnie 1/2 szklanki cukru łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 jajka 75 ml śmietany(...)masła 380 ml mleka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa: 50 g białej czekolady 25 g masła łyżka mleka 50 g cukru pudru Sernik Kokosowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Na niskich obrotach miksera łączymy ser, cukier, cukier z wanilią i mąki. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ubijając. Wlewamy śmietankę i delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy do wysmarowanej
Słodka StronaRolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna. Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami(...)SMACZNYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I OTULONYCH MIŁOŚCIĄ RODZINY I BLISKICH - ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA! Składniki na ciasto: 4 jajka L 100 g cukru/ksylitolu 120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego rumu/likieru orzechowego 1/2 słoiczka ulubionego dżemu Dodatkowo : posiekane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake , ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce. Składniki(...)szklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto 2 łyżki kakao Przygotować formę o średnicy 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie
Świat CiastaJakiś czas temu (16 maja - jakim sposobem zapomniałam o tej recenzji?) miałam okazję uczestniczyć w warsztatach, którego tematem przewodnim było pieczenie idealnego tortu. Odbyły się one w Studiu Kulinarnym Atuty , a prowadził je sam Walentyn Pankiewicz , znany jako "Twardy Szparag" (finalista "Polskiego Turnieju Wypieków", uczestnik I edycji "MasterChefa", absolwent Akademii Kurta Schellera). "Jak wyczarować wymarzony tort?" - z wielkim(...)nowych rzeczy. Zawsze uważałam/uważam, że "człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi"... Podczas warsztatów podzieliliśmy się na 4 grupy i wspólnie piekliśmy biszkopty, które następnie były bazą do naszych osobistych tortów. Każdy aktywnie uczestniczył w swoim zadaniu, a miła atmosfera dawała o sobie znać. Zdjęcie: Atuty. Zdjęcie: Atuty. Walentyn jest świetnym nauczycielem, a jego
Di gotujeSernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia to kolejna odsłona sernika na zimno. Jest on wyjątkowo kremowy dzięki zawartości serka mascarpone. Smaki karmelowy i brzoskwiniowy uzupełniają się, tworząc delikatną, idealnie słodką całość. Wierzch sernika zwieńczają karmelizowane brzoskwinie, które nadają sernikowi świeżość i lekki, owocowy charakter. Każda z warstw ma nieco inną konsystencję - karmelowa jest mocno kremowa, a brzoskwiniowa bardziej musowa. Obie, dzięki(...)tortownicy o średnicy 17cm, więc na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki). Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia Składniki: 60g okrągłych biszkoptów 30g masła 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki) masa brzoskwiniowa 200g mascarpone 200g brzoskwiń z puszki 50ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki
Smakołyki BerenikiBabka cynamonowa nieodłącznie kojarzy mi się z zimą. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Jest to ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Babka cynamonowa należy do ciast
Ciasta z tradycjamiBabka cynamonowa nieodłącznie kojarzy mi się z zimą. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Jest to ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Babka cynamonowa należy do ciast
Ciasta z tradycjamiWZ-tka to jedno z tych ciast, które bardzo lubię piec. Proste ciasto kakaowe przełożone pysznym kremem z bitej śmietany. Czegóż chcieć więcej do szczęścia? WZ
mecooksdeser dla czekoholików. Bardzo słodki, w konsystencji leciutki, kremowy, po prosu idealny. Jeden kawałek wystarczy, żeby zaspokoić czekoladowego łasucha. Robi się go dość szybko, ale niestety czas oczekiwania aż stężeje jest dość długi, u mnie chłodził się w lodówce pół dnia i całą noc. Zrobiłam go w foremce na comber o długości 26,5 cm i pojemności 900 ml. Jeśli(...)Walentynki, więc okazja jak znalazł:) Składniki: 100 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 200 ml śmietanki kremówki 2 białka 1 łyżka cukru pudru 16 okrągłych biszkoptów do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek mlecznej czekolady ciasteczka anyżkowe (można pominąć) mandarynka Czekolady połamać. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić czekolady i mieszając rozpuścić, wystudzić. Foremkę wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatrawienie. Nie zawiera glutenu, natomiast ze względu na wysoką zawartość skrobi świetnie nadaje się do wypieków ciast i pieczywa w którym nie jest pożądane utworzenie siatki glutenowej – n.p. w biszkoptach. Koszt : około 6zł/ 500 gram Mąka dostępna w większości sklepów spożywczych Mączka i mąka migdałowa Mąka i mączka migdałowa jest spośród wszystkich zdrowych mąk produktem najbardziej uniwersalnym. Jest produkowana poprzez(...)Podobnie jak mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone w całości) Mączka z ziarna sezamowego Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie ziarna sezamowego. Idealnie nadaje się do potraw z papryki, sera, cebuli. koszt : około 8 zł/ 250 gram W sklepach ekologicznych i na portalach internetowych nie spotkałam się z gotowymi produktami z mączką, jednak
Tradycyjna KuchniaŚmietanowiec warstwowy Śmietanowiec jest idealny na gorące letnie popołudnie. Lubią go i dorośli i dzieci, bo prezentuje się pięknie i jeszcze lepiej smakuje. To leciutki deser, który przypomina mi smak dzieciństwa. Moja babcia przygotowywała podobny na wszystkie rodzinne uroczystości. Dziś chętnie odtwarzam ten smak. Śmietanowiec z galaretkami z serii tropikalnej WINIARY prezentuje się pięknie(...)Mijito WINIARY, 1 galaretka Pina Colada WINIARY, 1 galaretka Pink Margarita WINIARY, 1 litr śmietanki kremówki (30% lub 36%), 4 płaskie łyżki cukru pudru, 6 łyżeczek żelatyny, 1 opakowanie biszkoptów. Sposób przygotowania warstwowego śmietanowca: Rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody pierwszą galaretkę i pozostawiam na blacie do wystygnięcia. Gdy jest już chłodna wstawiam ja do lodówki
Gotuj Się Kto Możedzisiaj zaprosić na pyszne ciasto o nazwie Oczy Carycy . Długo się do niego przymierzałam aż w końcu zrobiłam z pysznym kremem tiramisu i galaretką . Może nie jest takie idealne , ale myślę że drugim razem wyjdzie ładniejsze :) Jak co tydzień wypiekanie wirtualne z dziewczynami tym razem miało być ciasto z kremem(...)proszku do pieczenia Krem : 700 ml kremówki 30 % 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 krem mascarpone Dr. Oetkera 1 mała paczka okrągłych biszkoptów 3 galaretki czerwone 800 ml przegotowanej wody 1 łyżka kawy cappuccino Do nasączenia ciasta : 100 ml przegotowanej wody 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 2 tabliczki
Sama słodycz i szczypta chilisklepu Emako - naczynie żaroodporne firmy Secret de Gourmet , którego kształt i wysokość wydawał się idealny do tego deseru. Teraz już oficjalnie mogę powiedzieć, że jest podane poniżej proporcje idealnie wpasowały się w naczynie, a wysokość dawała duże możliwości aby kawałek deseru przenieść na talerz zachowując przy tym ładny kawałek. W ogóle jestem z naczynia zadowolona, bo nadaje się zarówno(...)reklamować nie muszę, bo jakością obsługi klienta i szerokim wyborem wysokiej jakości asortymentu sam się broni ;) Składniki na naczynie 22x25x4 cm: 400 g serka mascarpone 2 duże jajka podłużne biszkopty 1 łyżka cukru pudru 25 ml Amaretto 1 filiżanka espresso kakao do oprószenia świeże maliny Wykonanie: W pierwszej kolejności robię espresso, które spokojnie sobie stygnie. Główne składniki powinny być
Blondynka Gotuje180ºC. Chłodzimy biszkopt . Obydwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i studzimy do momentu ,aż zacznie tężeć. Nie możemy wlać jej płynnej. Gdy lekko stężeje wlewamy ja na biszkopt. Układamy pomarańcze pokrojone w kawałeczki. Ciasto umieszczamy w lodówce i czekamy, aż galaretka całkowicie zastygnie. Teraz zajmujemy się czekoladą. Rozpuszczamy ją i mieszamy ze smietanką. Najlepiej rozpuścić czekoladę w kąpieli(...)Wyśmienite w towarzystwie herbaty, ale rewelacyjne we włoskim stylu, przy filiżance mocnego naparu z moki. Kawa Lavazza Qualita Rossa, u mnie ze sklepu SKWORCU - jest do tego idealna! Delikatna, świetnie smakuje z mlekiem lub do tradycyjnego capuccino... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniszybko, że cudem zdołałam uratować ostatnie kawałki do zdjęcia. Oprócz białkowego blatu (nie mylić z bezą) były jabłka w galaretce, mus czekoladowy, ciastka i lekka pianka. Wszystko zgrało się idealnie. Zresztą sami spróbujcie, bardzo polecam! Uwaga- żeby wszystkie warstwy porządnie stężały i ciasto dobrze się kroiło, należy przygotować je dzień przed planowanym podaniem. *foremka 25*34 cm Składniki: na blat(...)śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną) na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa dodatkowo: ok. 24 kakaowe herbatniki 12 podłużnych biszkoptów lady fingers 3 łyżki wiórków czekoladowych 1/2 szklanki mleka Białka z solą ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamożecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 g. świeżych(...)cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy galaretkę z truskawkami-całość dokładnie mieszamy…i krem jest gotowy! Jeżeli krem nie jest odpowiednio gęsty do wyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki. Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać ok 1 godz.- po takim czasie przebywania w lodówce, nabiera on gęstej
Domowe Torty