bez miesa - 2584 przepisów (strona:42/173)

Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 209

mięsa z drobiu lub jagnięciny to możemy też dodać kilka drobno posiekanych liści mięty. *** oleje arachidowy i ryżowy mają bardzo wysoki punkt dymienia, a tym samym możemy na nich smażyć w wysokiej temperaturze. Przygotowanie Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażyć mięso do chwili, aż woda odparuje. Dodać brązowy cukier, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso(...)mięsem. Dodać zielony groszek i pomidory (jeśli używamy świeżych pomidorów to najpierw je pokroić na mniejsze kawałki), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić około 15-20 minut, w razie potrzeby podlać łyżką wody. Podawać z chlebem naan lub pita albo z ryżem  lub ziemniakami. *** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Puree z kalafiora 192

kalafiora smakuje rewelacyjnie i może być doskonałą alternatywą dla wersji ziemniaczanej.  Jest również o wiele szybsze w przygotowaniu. Idealnie łączy się z różnego rodzaju mięsami, a mi najbardziej smakuje bez żadnych dodatków. 1 kalafior 1 cebula 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 30-36% gałka muszkatołowa papryka słodka/ostra sól, pieprz (używam czarnuszki

Di gotuje
Na dobry nowy rok - sałatka warstwowa z gyrosem 397

ząbki czosnku przyprawa do gyrosa (u mnie kamis) sól, pieprz ziołowy Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pozbawiamy je żyłek i większych kawałków tłuszczu, jeśli takowe są, po czym kroimy w niedużą kostkę. Przyprawę do gyrosa łączymy z 4 łyżkami oleju. Obtaczamy w niej mięso, po czym przekładamy je do niemetalowego naczynia i zamykamy lub zawijamy je folią spożywczą(...)miski z sosem czosnkowym i całość dobrze mieszamy. Pomidory ze skórką i obranego ogórka wężowego kroimy w małą kostkę, a z kukurydzy odsączamy dokładnie sok. Kiedy mięso przejdzie przyprawami, smażymy je bez oleju na patelni, do uzyskania złotego koloru. Na dnie dość dużego, wysokiego naczynia układamy cienką warstwę kapusty z sosem. Następne warstwy można konfigurować dowolnie, jednak zdradzę

Kuchenna Kontrrewolucya
Klopsiki ...oszukane gołąbki 223

Kupiłam młodą kapustkę..była zupka ..zostało troszkę kapusty...i tak oto są ..a raczej były gołąbki- klopsiki....robię je co jakiś czas..ale tym razem bez koncentratu pomidorowego..i do mięsa dodałam troszkę chrzanu dla zaostrzenia smaku...pycha..ja w sumie za chrzanem nie przepadam..ale ten chrzan bywa u mnie częstym dodatkiem do różnych potraw i mięs

Moje domowe kucharzenie
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 212

podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie miękkie. Dlaczego patelnia Woll Saphir Lite? Jest wygodna w użyciu - mogę obsmażyć mięso przed pieczeniem, a potem bez przekładania do innego naczynia wstawić je do piekarnika i zapiec. Nie muszę używać drewnianych łopatek , żeby wymieszać coś lub przełożyć na druga stronę - mogę zrobić to metalowymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prawdziwy domowy rosół wołowy 156

Taki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną

MarciochaKucharzy
Kebab z kurczaka w wersji domowej 208

Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie (około 5 – 7 minut), następnie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy

Smakowy Raj
Domowa szynka bez wędzenia. 168

Domowa szynka bez wędzenia. Składniki : 1 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku ( szynka,łopatka,schab ) 1 opakowanie peklosoli Zalewa : 2 litry wody  ( najlepiej nie chlorowanej ) 1/4 szklanki soli 1 łyżka przyprawy np.Vegeta 4 ząbki czosnku kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 3-4 listki laurowe 2 łyżki majeranku 2 łyżki majonezu ( rozpuścić w szklance gorącej wody ) Przygotuj

Przepisy i porady kulinarne
Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem 264

zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 40 minut.4. Kukurydze kroimy na mniejsze kawałki. Wyławiamy z zupy kurczaka, wrzucamy kukurydzę, zwiększamy ognień i gotujemy 10 minut, już bez przykrycia. W między czasie mięso oddzielamy od kości. Następnie wrzucamy mięso z powrotem do garnka, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.5. Zupę nakładamy do głębokich misek

My Culinary Art
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 221

kilogram miesa mielonego gotuje 1,5 szklanki ryzu (300 g ryzu) i jest to naprawde proporcja idealna.Skladniki na 20 golabkow:1 dosc luzna glowka kapusty1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku)1 cebulaolej1 przecier pomidorowy-300g1 lyzka makismietana kwasna-100gsol,pieprz,bulion warzywnyWYKONANIE:Kapusta powinna byc luzna,aby liscie daly sie latwo zdejmowac .Zewnetrzne liscie kapusty usunac.Po

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet pieczony 181

oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia i w tym sosie namoczyć kajzerki pokruszone

Świat Domowej Kuchni
Pieczeń rzymska 231

Przepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa.Składniki:500g mięsa wieprzowego / wołowegodwie cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek 2 jajabułka

prawdziwe jedzenie
grecka moussaka 177

Zapraszam dzisiaj na grecka moussake.Kroimy dwie oberzyny w plastry I obsmazamy po dwoch stronach na patelni- bez tluszczu OK 600 gr miesa mielonego doprawiamy sola I pieprzem - smazymy na patelni ok 5 min, dodajemy pokrojona duza cebule I smazymy dalsze 5 min. Dodalemy puszke pomidorow, posiekana pietruszke I smazymy na malym ogniu ok 20 min. W miedzyczasie przygotowujemy

Smaki Edyty
Rolada z indyka 257

godz. Skórę z golonki nacieramy solą .Po tym czasie mięso i skórę płuczemy. Pozyskujemy same chude mięsko, usuwany błony i ścięgna .Mięso kroimy w grubą kostkę 4 na 4 cm i traktujemy je tłuczkiem ale bez(...)przesady. Dodajemy przyprawy i mieszamy do tej pory aż mięso będzie mocno  kleiste. Mięso wkładamy do skóry i zawijamy w folie a następnie pakujemy całość w siatkę i wiążemy pętelkę na kijek. Wkładamy roladkę do lodówki na 12 godzin obciążamy ją czymś aby nabrała ładnego kształtu. Osuszanie w wędzarni bez dymu -45 min temp.40 stopni Wędzenie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wołowina adobo 188

garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony na brązowo.  3. Zmniejszamy ogień, wlewamy marynatę i wodę, tak aby przykryć mięso. Doprawiamy solą i dodajemy cukier. Dusimy bez przykrycia godzinę, aż sos prawie całkowicie odparuje, a następnie 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas obracając mięso. Podajemy z ryżem. Sos powinien być w smaku

My Culinary Art
Gulasz 197

Tradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej do smażenia-2 czubate łyżki mąki-woda   Mięso kroimy w sporą kostkęi posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną

Maminek kulinarny
Rosół drobiowy 307

Rosół drobiowy...Delikatny, esencjonalny, nie za tłusty. Na bazie mięsa z kurczaka. Pachnący włoszczyzną.Wielu nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu.Pyszny smak polskiej, domowej tradycji.Smacznego!Składniki:2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g);1 średnia cebula;2 duże marchewki;Biała część pora,1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie łodygi świeżego lubczyku(...)pół i w łupince przypiec na ogniu (w przypadku kuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach).Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki, por, seler, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.Zalać 3 litrami

Gospodyni Miejska
Paprykowa pasta drobiowa 1188

Paprykowa pasta drobiowaKremowa, mocno paprykowa, posypana szczypiorkiem.Idealna do chleba, krakersów czy innych przekąsek.A co istotne - pozwala wykorzystać resztki mięsa z rosołu.Polecam!Składniki:200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości);1 jajo;1 mała cebula;1/4 średniej, czerwonej papryki;2 czubate łyżki majonezu;1/3 pęczka szczypiorku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1/4 łyżeczki ostrej(...)papryki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość.Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.Cebule obrać, drobno posiekać.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować

Gospodyni Miejska
Kotlet schabowy 352

tłuszczu. Podajemy - z czym kto lubi.Kotlet schabowy, to dosyć kontrowersyjny, opanierowany kawałek mięsa. Każdy robi, jak lubi. Jedni smażą na smalcu, inni na oleju, czy na maśle klarowanym. Jedni usmażone kotlety dodatkowo podduszają pod przykrywką – inni nie. Dla jednych musi być z kostką, inni mogą się bez niej obejść(...)wręcz nie tolerują. Dodatek przypraw też uzależniony jest od gustu. Mój kotlet schabowy usmażyłam bez kostki,  na smalcu, tylko z solą i pieprzem oraz bez przykrycia. Panierka wyszła chrupiąca, a mięso kruche, mięciutkie i soczyste. Podałam z ziemniakami z koperkiem oraz marchewką z groszkiem na gęsto. Oczywiście, nic nikomu  nie narzucam.  A jakie są Wasze sposoby na super

mojewypiekiinietylko
jagnięcina pieczona z ziemniakami 203

czosnku, polać oliwą, wlać kieliszek czerwonego wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 do 2 godzin , najpierw przykryte, ostatnie 1/2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia przewracałam mięso

Stare Gary
Schab na mleku (danie z szybkowaru) 335

aromatem cebuli, czosnku oraz zielonej pietruszki. Jeżeli lubicie tradycyjny schab w sosie własnym to zachęcam Was do przygotowania mojego innego przepisu z wykorzystaniem mięsa schabowego .  Składniki: 1 kg schabu bez kości 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleka + 0,5 szklanki wody 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej do smażenia 50 ml śmietany 30% 1-2 łyżki(...)mąki do zagęszczenia sosu  sól, pieprz Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na wierzchu mięsa ułożyć cebulę oraz czosnek i zieloną pietruszkę. Przygotowane mięso wstawić na kilka godzin lodówki. Następnie na dno garnka wlać odrobinę oleju i gdy będzie gorący przesmażyć schab oraz warzywami

Ugotować
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 462

wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa doprawić solą i świeżo zmielonym, najlepiej grubym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać o pokroić na mniejsze kawałki. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem (np. olejem) i układać warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem.  Na koniec wszystko zalać od góry keczupem(...)aluminiowej - nie przykrywać szczelnie, gdyż para z duszącego się mięsa musi uchodzić z naczynia.  Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera. Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bez owijania...w kapustę! GOŁĄBKI INACZEJ. 230

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. (przepis bardzo popularny ;) 500g mielonego mięsa 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam je na patelni,  bez panierowania. Zdjęłam je z patelni, osączyłam na ręczniczku papierowym. puszka

W kuchni Karmel-itki
Chili con carne w wersji light 186

sami mogą się obsłużyć i zjeść chili nawet na stojąco  :). Chili con carne  w wersji light Składniki: 500 g mielonego mięsa  z indyka 2 puszki czerwonej fasoli po 400 g 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g 1 cebula 1 mała papryczka chili 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej do chili con carne1 łyżka(...)oleju do smażeniasól Wykonanie:Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do smażącego się mięsa. Papryczkę pozbawiany nasionek, kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Wszystko smażymy jeszcze przez 5 minut, a następnie dodajemy pomidory i całą zawartość, bez odcedzania, dwóch puszek fasoli. Dodajemy przyprawę

Kulinarne przygody Gatity
szynkowar-majerankowa łopatka... 176

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, boczek świeży surowy 30 dag, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 6 łyżek, gorczyca ziarenka Royal Brand 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżka, mieszanka przypraw shoarma Royal Brand 1 łyżka, cukier 1 łyżka,żelatyna 2 łyżki, woda 250 ml przygotowanie mięsa rozdrobnionego było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania