zupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki do ozdoby śmietanka gęsta 18% lub gęsty
Kuchnia Beatynaturalna struktura jedzenia. Danie prezentowało się na talerzu naprawdę pięknie, jednak jego smak już nas tak nie zachwycił. Kasza była odrobinę rozgotowana i przez to bez smaku, kapusta za to przesolona, a mięso nie miało wyrazistego smaku, co prawda zdawało się być delikatne aczkolwiek lekko gumiaste. Żadna z nas się tym daniem nie zachwyciła, ale cieszymy się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru
Kto ugości moich gości?kostkę. Przesmażyć na oliwie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennaRobiłam te szaszłyki już kilka razy, na grillu i na patelni. Z mięsa kurczaka i indyka, ale może być też mięso wołowe.Przepis pochodzi z książki "Dieta bez zbóż" Josepha Mercoli.Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowybyłam przy tym obecna, ale już spróbowałam i smakują rewelacyjnie. Składniki :* kg szynki bez kości* siatka wędliniarska * 1,5 kg karkówki bez kości* kg boczku surowego * sól Przygotowanie :Mięso dobrze natrzeć solą na dzień przed planowanym wędzeniem. Szynkę włożyć do siatki. Wszystkie kawałki mięsa zawiesić na drucikach. Wędzić około 7-8 godzin
Magiczne Życie Martypapryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól peklowa 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, cukier 1/2 łyżeczki, woda zimna 150 ml z pałek kurczaka wytrybować mięsko bez skóry, chrząstek i zważyć dodałam 65 dag mielonego mięsa z indyka - jeśli mięska z udek będzie wagowo mniej czy więcej to odpowiednio dodać mielonego mięsa do 80 dag wsadu mięso wymieszać na kleistą masę
W Mojej Kuchni LubięWszystko zależy od rodzaju mięsa i jego obróbki termicznej. Pamiętajmy, że potrawy dietetyczne nie mają nic wspólnego ze smażeniem. Proponuję mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki
IzaGotujeTakie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej bazylii 400 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzecież to żadna filozofia!". Ale chyba się myliłam... Okazuje się, że zrobić dobrego schabowego to nie taka prosta rzecz. Wiem, że dużo zależy od dostawcy mięsa, ale świeże mięso też można zepsuć, jeśli robi się je ot tak, po prostu, byle zrobić. Taki właśnie niesmaczny kotlet schabowy jadłam całkiem niedawno i nie dało się przełknąć (zresztą to było(...)temat schabowego:) to chętnie się podzielę moim sposobem przygotowania. A wystarczy sól, pieprz, mocne ubicie, dobrze przyrządzona panierka i... trochę serca :) Składniki: kotlet schabowy bez kości mąka jajko bułka tarta sól pieprz Mięso oczyścić, umyć i bardzo mocno ubić - ja lubię gdy mięso jest "przezroczyste":) Mam wtedy pewność, że będzie dobrze usmażone Panierka musi być podwójna:) Tak więc najpierw
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrozgrzać masło/olej. Wrzucić por i czosnek. Smażyć na małym ogniu 1-2 i dodać marchewkę. Dusić aż wszystko będzie miękkie. Wrzycić pokrojone szparagi -bez główek- i dusić około 2 minut. Dodać pokrojone mięso i smażyć ze wszystkich stron. Dodać główki szparagów, śmietanę i musztardę. Dusić aż śmietana zgęstnieje. Smacznego Post Potrawka z indyka ze szparagami pojawił się poraz
UgotujmyTo.pljakby nie patrzeć trochę pracochłonne. To taka wersja dla zapracowanych pań domu :-)Te bez zawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie składniki razem...a są prawie równie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka
Walijskie Pichceniegoździki, ok 7 szt ziarna kolendry, łyżeczka pół laski cynamonu cukier, sól Podanie: makaron ryżowy (grube wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka(...)gotowałam bez tych przypraw i był wyśmienity :) ). Najpóźniej po 30 minutach od zagotowania, z wywaru wyjmujemy kurczaka, by nie był zbyt suchy i bez smaku (mówiąc wprost wiórowaty). Kurczaka "obieramy" z mięsa, czyli na bok odkładamy mięso z piersi i udek, a kości, skórę i resztę części naszego kuraka wrzucamy do garnka i dalej gotujemy. Gotujemy na wolny
Taste Of My DayDelikatne klopsiki w sosie pomidorowym z komosą ryżowa, którą można zastąpić ulubioną kaszą, ryżem lub ziemniakami. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 150 g quinoa 1 jajko - wyjdzie i bez jajka, którego nie dodałam ze względu na uczulenie synka 3 ząbki czosnku, posiekanego 1 cebula, posiekana 700 -800 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru 20 g tartego żółtego sera(...)łyżki oleju sól, pieprz oregano, bazylia 1. W misce wymieszać mięso mielone z jajkiem, serem żółtym, posiekanym oregano i czosnkiem. Uformować kuleczki i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Ugotować quinoa. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć kuleczki, przewracając je co jakiś czas (około 8 minut). 4. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju
Moja Galeria Smaku