bez miesa - 2584 przepisów (strona:55/173)

Pieczone udka z kurczaka 161

Po daniu z piersi kurczaka przyszedł czas na danie z użyciem udek. Pieczone udka z kurczaka Udka kurczaka przyrządzone we właściwy sposób są kruche na zewnątrz

mecooks
Pikantne kiełbaski/kabanosy drobiowe 258

kotek był chory i leżał w łóżeczku, I przyszedł kot doktór: Jak się masz koteczku? Źle bardzo... Inspiracja Składniki (około 18 sztuk): około 750g mielonego mięsa drobiowego 1/4 łyżeczka chilli (ostrożnie z ilością żeby wam nie wypaliło kubków smakowych;p) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania(...)sobą wszystkie składniki Odstawiamy na noc do lodówki żeby składniki się "przegryzły" odcinamy kawałki foli spożywczej i za pomocą wyciskarki (takiej do kremów) bez nakrętki wyciskamy wałki kabanosów następnie rolujemy szczelnie folię wokół powstałych wałków mięsa tworząc tzw. sztuczny flak        5. skręcamy brzegi i owijamy szczelnie sznurkiem        6. gotujemy w dużym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ogony wołowe 157

wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin. Mięso wyjąć a sos przecedzić. Ogony podawać z kości lub bez. To już zależy od tego czy lubimy troszkę pobawić się ogryzając kości :) Podałam z pęczakiem.   zastawa

królestwo garów
Gołąbki inaczej 282

wszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy dość grubo

Salonik smaków
szynkowar-z płatkami suszonego czosnku pyszna łopatka z boczkiem... 219

Składniki: łopatka bez kości 70 dag, boczek surowy 30 dag, sól peklowa 2 łyżeczki płaskie, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 250 ml, czosnek suszony płatki Royal Brand 1 opakowanie/60 gram łopatkę i świeży boczek pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu(...)zmiksować pulsacyjnie - przełożyć mięso do miski dodać żelatynę, pieprz ziołowy, sól peklową, ziołową, majeranek, paprykę słodką, wodę i wszystko ręką wyrobić na kleistą masę na koniec wsypać płatki suszonego czosnku, rozkruszyć suszone ostre papryczki i wszystko wymieszać - do szynkowara włożyć woreczek i nałożyć ciasno mięso, w trakcie zawiązywania woreczka usunąć nadmiar powietrza nałożyć krążek, sprężynę i zamknąć, do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Biały barszcz na domowym zakwasie 264

kiełbaskami Degustino. Kiełbaski otrzymałam od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. W ofercie mają wiele rodzajów kiełbasek. Mini kiełbaski bardzo nam się spodobały i zasmakowały. Są małe, bez żadnych osłonek a przede wszystkim zawierają od 87-93% mięsa w zależności od rodzaju. O kiełbaskach możecie poczytać na stronie degustino.eu.składniki:1 l wody0,5 l  zakwasu na biały barszcz3 listki

Monia miesza i gotuje
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 220

Za oknem jesień , więc i na talerzu jesiennie się zrobiło!Kolory naleśników zdecydowanie nawiązują do pięknej , złotej jesieni , którą tak naprawdę uwielbiam! Pomysł przyszedł mi do

Ostra na Słodko
PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM 337

Jak wiecie wszelkiego rodzaju kasze uwielbiam.Ostatnio coraz bardziej zakochuję się w pęczaku ( tak , tak , śmiało może konkurować z moja ukochaną kaszą jaglaną ;) ).Dziś mam dla Was

Ostra na Słodko
Dietetyczne wege-burgery z pieczarek i rzeżuchy (jeden kotlet 35 kcal!) 334

jemy? No właśnie, niestety nie.Zachęcam do wykonania tych burgerów, są mega niskokaloryczne,  mają kilka razy mniej kalorii niż ich "przyjaciele z mięsa" (zwykły hamburger ma ok. 800 kcal, ten z "maka" bez dodatków: 255 kcal - ale który bardziej Cię nasyci? Ten z maka, czy domowy? Odpowiedź chyba jest oczywista.). Składniki na ok. 10 kotlecików (całość

Czarnawisienka
59. Słoneczna majówka i pieczona w owocach pierś z gęsi. 189

piersi. Smażymy na skórze do zrumienienia i wytopienia się części tłuszczu, następnie ok. 2 minuty z drugiej strony. Kawałki skóry odciętej przy obróbce wstępnej mięsa także smażymy. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka kroimy w cząstki, pomarańcze w kawałki (i tak się rozpadnie) i cebulę. Wszystko dorzucamy do piersi i polewamy tłuszczem z patelni pozostałym ze smażenia. Przykrywamy(...)miałą ujście) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 (do 15) pieczemy bez przykrycia. W czasie pieczenia temperaturę możemy zwiększać do 200 stopni. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i czekamy 5 minut z pokrojeniem jej. Na talerzu układamy puree, pierś, owoce z pieczenia i sos żurawinowy według własnego

Symfonia Smaków
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 438

uzyskania pożądanej konsystencji.Naczynie żaroodporne wysmarować cieniutką warstwą oleju. Na jego dnie położyć 1/2 ziemniaków, na ziemniaki całe, podsmażone z cebulą mięso, a na to pozostałą część ziemniaków. Całość zalać sosem beszamelowym.Zapiekankę wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia(...)posypać startą mozzarellą.Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, wołowego i drobiowego, a mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.Ziemniaki należy bardzo cienko pokroić, inaczej konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym, tym dłużej ziemniaki będą się piekły w zapiekance (nawet

Gospodyni Miejska
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 234

Aromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast, ciasteczek, herbaty, kawy, a nawet mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek... CYNAMON, bo oczywiście to on jest bohaterem dzisiejszego wpisu, to bez wątpienia przyprawa, z którą warto się zaprzyjaźnić z wielu względów. Na liście moich kulinarnych uzależnień plasuje się on na zaszczytnym drugim miejscu, zaraz po maśle

peanutbuttermonster
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 244

się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się na ruszcie nad ogniem (stąd nazwa) ale w domach idealnie sprawdzi się patelnia grillowa(...)Tesco, w sklepach z artykułami na sushi w sieci i czasami w Biedronce, w tygodniu azjatyckim). Mięso po zamarynowaniu odcedzamy z marynaty i smażymy do zbrązowienia i skarmelizowania z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni grillowej, na żeliwnej blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje

Karo in the Kitchen
Golonka pieczona w piwie z kiszoną kapustą i sosem chrzanowym 233

octu winnego. Sos dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Po upływie 2 godziny od włożenia golonki do pieca wyjąłem kawałki mięsa z naczynia żaroodpornego, w którym pozostawiłem kapustę i piwo. Naczynie żaroodporne umieściłem ponownie w piekarniku, tym razem bez przykrycia. Golonki ułożyłem na ruszcie. Temperaturę piekarnika zwiększyłem do maksymalnej i włożyłem do niego golonki na 15 minut(...)czasie wyjąłem mięso i pozwoliłem mu odpocząć przez 5 minut. Golonki podałem z kapustą z suszonymi śliwkami, którą skropiłem pozostałym w naczyniu piwem. Polałem sosem chrzanowym

Wyprawy kulinarne
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 266

miękkiego masła 2 jajka + 1 małe do smarowania 150 ml śmietany(użyłam jogurtu greckiego) pół łyżeczki soli Farsz 400 g siekanego drobno mięsa (użyłam filetu z indyka) 2 cebule 40 g posiekanej kapusty (użyłam pekińskiej, bez głąba) sól pieprz mielony Mąkę wymieszać z solą, masłem pokrojonym na kawałki i rozbełtanymi dwoma jajkami. Stopniowo dodawać śmietanę/jogurt i wyrabiać ciasto(...)powinno być jednolite i plastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny. Cebule obrać i drobno posiekać. Mięso pokroić na małe kawałki, a potem posiekać bardzo ostrym nożem lub tasakiem na jeszcze mniejsze. W misce wymieszać (najlepiej ręką) mięso, kapustę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania