imbiru Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z grzybami, goździkami, listkami, zielem i pieprzem wkładamy do mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, żeby mięso było przykryte. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso odcedzamy (oczywiście wywar zachowujemy, będzie doskonałą baza do zupy). Grzyby i cebulę również odcedzamy. Mięso odstawiamy(...)namaczamy w wywarze. Mięso mielimy w maszynce do mielenia wraz z cebulą, grzybami i bułkami. Przekładamy do misy malaksera, dodajemy przyprawy i żółtka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy na gładką masę. To bardzo istotny element przygotowania pasztetu, dlatego ja zawsze mieszam mięso w malakserze. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i bardzo delikatnie mieszamy z mięsem. Pasztet przekładamy do foremek
Kulinarne przygody Gatitymrożonych malin2 łyżki cukru1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprzszczypta chili w proszkuPiersi: Piersi gęsie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła do mięsa. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Następnie piersi podlewamy winem i pozostawiamy w marynacie(...)lodówki by nabrały pokojowej temperatury. Następnie smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni, skórą do dołu około 7 minut. Bez dodatku tłuszczu. Tłuszcz ze skóry sam się wytopi. Gdy skóra będzie już zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze do 5 minut. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z wytopionym tłuszczem oraz winem z marynaty
Bon Appetit Małgorzatyrumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach; dodać do cebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki(...)estetycznie nie powalał na kolana, ale wszystkim bardzo smakował :) 2. Czy lubisz mięso? W zasadzie rzadko jadam mięso. Schabowy, pieczeń czy karczek mogą dla mnie nie istnieć. Za to od czasu do czasu lubię delektować się wątróbką i mielonym. Najczęściej jednak, jeśli już decyduję się na mięso, to zdecydowanie wybieram drób. 3. Czy lubisz fast - foody? Zdecydowanie
My simple kitchenłyżki oliwy. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy połowę skórki z cytryny na tarce na małych oczkach. Dorzucamy do oliwy. Mięso dokładnie oblewamy marynatą i odkładamy na kwadrans. W między czasie wyparzamy owoce oraz obieramy ze skórki. Wycinamy owoce bez skórek zachowując sok, który wycieknie w tym czasie. W miseczce łączymy sok z pomarańczy, grejpfruta, sos słodko-pikantny, oliwę oraz(...)połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy. Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy rukole, cytrusy oraz kurczaka. Całość polewamy przygotowanym sosem i zajadamy
Kolizje SmakówRolady to "studnia bez dna", pomysły na nadzienie, podanie i połączenie smaków nie mają końca :) Są bardzo efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać je na spotkaniach rodzinnych. Dzisiaj pyszne roladki drobiowo-śródziemnomorskie. Do dzieła! :) Składniki: pierś z kurczaka feta suszone pomidory świeży szpinak oliwki czarne bazylia sól pieprz szynka długo dojrzewająca oliwa z oliwek, wykałaczki(...)kaski, szpinak myjemy i osuszamy. Filety kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błonek, osuszamy. Pojedynczą pierś z grubszej strony nacinamy tak, by po rozłożeniu powstał jeden duży, płaski kawałek mięsa. Filet rozbijamy używając tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z obydwu stron. Na szerszą część mięsa nakładamy nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory. Zwijamy ostrożnie i ścisło
Taste Of My Daysoli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego 5 ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
Bon Appetit Małgorzatywilgotne. Choć doprawiałam je jedynie solą, pieprzem (dużo pieprzu!) i natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj na śniadanie – schłodzony, bez dodatków – nic więcej nie było potrzebne. Ale docelowo dzisiaj zastąpi też mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem i ziemniaczkami. Pasztet nie jest gładki i jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa
Trzeci talerzsteki Delmonico. I choć do dziś trwa spór o to z jakiego kawałka wołowiny były przygotowywane te steki to jednego można być pewnym. Bez względu na rodzaj cięcia otrzymać można było duży i aromatyczny kawałek mięsa. Przepis na stek Delmonico był bardzo prosty a sam stek bardzo smaczny. Mięso było lekko przyprawione solą, skropioną roztopionym masłem i grillowane bezpośrednio
naRuszcieSurówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w domu, nie wyobrażamy sobie obiadu z rybką, właśnie bez takiego dodatku, który stanowi jego idealne uzupełnienie. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 nieduża cebula 3-4 łyżki oleju lub oliwy sól
Gosia gotujeprzy użyciu tłoka "wyciągamy" powietrze na zewnątrz.W jednym pojemniku możemy przechowywać różne produkty bez obaw o przenikanie zapachów - bez powietrza zapachy się nie wymieszają. Próżnia w znacznym stopniu przyspiesza marynowanie mięsa i ryb.Produkty sypkie takie jak mąka, cukier czy bułka tarta umieszczone w pojemnikach próżniowych są bezpieczne w wilgotnym środowisku. Musimy jednak
Codzienna kuchnia niecodziennaszklankę wody. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika.Po godzinie wyjmij naczynie z piekarnika i odlej wywar do innego rondelka, ziemniaki poprzekładaj mięsem i ponownie włóż do piekarnika na jeszcze 30 minut, ale już bez pokrywki.Bazę pod sos zagotuj.Dodaj chrzan i odparuj sos przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.Po tym czasiedołóż śmietanę, chwilkę zagotuj
Pasje Jolkifiletów z podudzia kurczaka2 cebule1 marchewka200 g zielonej fasolki szparagowej150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórkiok. 200 ml bulionusóloliwa do smażenia Marynata do mięsa:1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonej papryki1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki czarnego
Kulinarne przygody Gatityzrobić z tej karkówki smacznego kotleta. Problem zacznie się, gdy zechcecie ją potraktować po polsku. Tak jak napisałam – ten tłuszcz nie smakuje nawet odrobinę podobnie do polskiego smalcu. To mięso jest miękkie. Wymaga krótkiej obróbki cieplnej w wysokiej temperaturze. Nie potrzebuje ostrych przypraw i mocnych agresywnych marynat. Kotlety (pamiętajcie, żeby były w temperaturze pokojowej a nie wyjęte prosto(...)należy do Was. Ja swoje kotlety natarłam papryką półostrą i podałam z ostrymi sosami. Kotlety smażymy na patelni grillowej rozgrzanej do czerwoności, bez dodatkowego tłuszczu. Patelnia musi być piekielnie gorąca. Kotlet musi od razu skwierczeć i mięso musi od razu się zamknąć. Smażymy kotlety z obu stron po 3 minuty – ale co minutę je przekręcamy. W ten sposób soki
Karo in the Kitchenwięc pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy ugotowane na parze wcale nie muszą być mdłe i bez smaku. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować produkty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka z wodą można też(...)Gotowanie na parze- przepisy: KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA Składniki: pierś kurczaka 4 listki świeżej szałwi 4 plastry szynki parmeńskiej pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku mięsa kładziemy 2 listki szałwii i zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane mięso gotujemy na parze przez 25 minut. PUREE Z MARCHEWKI Z CHILI Składniki
Smakowity Blog KulinarnyPieczone nuggetsy czyli pyszny domowy fast-food. Delikatne mięso drobiowe w chrupiącej panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone bez dodatku tłuszczu. Podałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka(...)przyprawami. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć np. ugnieść w woreczku lub zmielić w malakserze. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe. Smacznego
Kuchnia Ellie