bez miesa - 2584 przepisów (strona:51/173)

Recenzja patelni Positano Granitium firmy Ballarini 220

włożyc ją do zmywarki i samo się wszystko umyjejest bezpieczna, ponieważ nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich   Przetestowałam patelnię wszechstronnie, smażąc bez tłuszczu i na tłuszczu, dusząc warzywa, oraz mięso, smażąc w głębokim tłuszczu i przypiekając pyszne grzanki. Patelnia w każdej sytuacji spisała się na medal.      Byłam zaskoczona, że nic nie przywiera

Mia Cucina Sofieta
Czerwone Curry z dynią i żeberkami 215

pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. 2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię

Tajskie smaki
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 224

podmienić go na plaster wędliny.Obiadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony

bastalena
Kurczak i pergamin 181

posypałam przyprawy, ułożyłam pierś i przykryłam drugą połową pergaminu z przyprawami. Taką czynność wykonałam z każdym kawałkiem kurczaka, można zostawić tak owinięte mięso w lodówce na godzinę by dobrze się zamarynowało, jednak bez tego też wyjdzie bardzo aromatyczne. Ilość przypraw zależy od upodobań.  Suchą patelnię rozgrzałam i ułożyłam kurczaka w pergaminie, smażyłam po kilka minut z każdej(...)strony.  Ze względu na to, że smażyłam kurczaka w taki sposób pierwszy raz co chwilę zaglądałam czy mięso się nie przypali, także sprawdzałam czy mięso jest usmażone każdy kawałek krojąc na pół, następnym razem będę jednak wiedziała, że spokojnie mogę smażyć kilka minut i mięsu nic nie grozi :).  Można podać z wieloma składnikami i wyjdzie nam wspaniały

NA MOIM TALERZU
Lasagne al forno 213

serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka- 4 sztuki duże malutka główka(...)dużego rondla z grubym dnem wlewamy troszke oliwy. Scieramy cebulę i marchewkę na dużych oczkach i wrzucamy na gorącą oliwę z oliwek, podsmażamy, przykrywamy, dusimy. Doprawiamy przyprawami Skworcu. Dokładamy mięso. Dokładnie mieszamy aby rozbić grudki.Przykrywamy. Dusimy. Następnie dokąładamy pomidorów z puszki ,wcześniej rozgniecionych widelcem na papkę. Mieszamy , dusimy. Na koniec wlewamy litr sosu pomidorowego. Mieszamy, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia

Z Kuchni Do Kuchni
Tagliatelle z mięsem i groszkiem 208

Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany kuchnią indyjską.Znalazłam go w książce , którą ostatnio zakupiłam , no i oczywiście zmieniłam po swojemu.Mieloną jagnięcinę , którą hindusi

Ostra na Słodko
Gotujemy ekspresowy wywar wołowy w szybkowarze 194

pietruszki 2 l wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . mięso umieść w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy na powierzchnię wody przestaną wypływać zanieczyszczenia i stanie się(...)czysta, dodaj wszystkie warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej Mięso w szybkowarze zalane zimną wodą. Wywar po ugotowaniu. Gotowy wywar wołowy. Uwagi: 1. Jeśli wolisz mniej tłustą wersję wywaru: zbierz nadmiar tłuszczu z powierzchni wywaru łyżką lub ręcznikiem papierowym - w tym celu weź podwójny ręcznik papierowy

Szybko Szybkowar
Bulion drobiowo-warzywny 224

cebulę najlepiej opalić nad palnikiem kuchenki. Ponieważ  mam kuchenkę elektryczną, takie opalenie nie wchodziło w grę. Dlatego cebulę (w całości, bez krojenia) również zrumieniłam na patelni, tak jak inne warzywa. Po ok 30 minutach gotowania mięsa kilkakrotnie zdejmujemy z powierzchni wody powstałe burzyny i wkładamy warzywa, natkę pietruszki, suszone grzybki, listki laurowe i ziele angielskie. Dodajemy 2 łyżki(...)godziny pod uchyloną pokrywką lub bez. Woda będzie odparowywać, musimy od czasu do czasu kontrolować jej ilość. U mnie wyparowała połowa, pozostał około litr bulionu. Możecie oczywiście podczas gotowania dodawać trochę wody. Wszystko zależy od Waszych preferencji i od tego jak bardzo esencjonalny wywar chcecie otrzymać. Po 2 godzinach gotowania, gdy mięso i warzywa będą miękkie doprawiamy bulion solą

Zawsze głodna!
Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami 217

pastę. Powinna być dość gęsta, ale dobrze się rozprowadzać. Po upływie danego czasu, mięso wyjmujemy z lodówki  jego wewnętrzną część smarujemy ziołową pastą. Układamy na niej dość gęsto namoczone morele. Szynkę zawijamy w rulon, który dokładnie zawijamy grubym kuchennym sznurkiem. Wierzch rolady również smarujemy pastą. Mięso układamy na folię aluminiową i zawijamy ją u góry niezbyt ścisło. Przekładamy(...)stopni. Po upływie tego czasu, z wierzchu pieczeni zdejmujemy folię, do sosu wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki marchew oraz pozostałe morele i cząstki pomarańczy. Mięso zalewamy sokiem, w którym moczyły się morele i bez przykrycia dopiekamy jeszcze około pół godziny. W tym czasie należy pieczeń dość często polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek, roladę kroimy na plasterki grubości

Kuchenna Kontrrewolucya
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 249

suche łupinki odpadły. Wymaga to chwili wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu jaki można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska . Jeżeli lubicie mięso z kaczki przyrządzone lub podane z czerwonymi owocami ogrodowymi, polecamy również nasz nawiązujący do kuchni włoskiej przepis na kaczkę z malinami . Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami(...)soku z wiśni 125ml porto 125ml bulionu drobiowego 1 laska cynamonu 3 goździki 1 płaska łyżeczka soli 2 ząbki czosnku Sałatka 100g orzechów włoskich bez łupin 350g wiśni z zalewy wykorzystanej do uduszenia mięsa 1 średnie jabłko z najlepiej zieloną skórką (250g) 1 średnia cebula dymka (dolna i środkowa część) 2 łyżki oliwy 3 łyżki porto 1 łyżka soku

Kulinarna Pokusa
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 250

wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka.Gdy ziemniaki się pieką  przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić pieprzem , oregano,  dolać pół szklanki(...)widelcem, dodać pół łyżeczki masła (lub trochę więcej) i szczyptę żółtego sera, zrobić w ziemniaku piure. Dodać odcięty kawałek ziemniaka bez skóry i zgniatać dalej. Na powstałe piure nałożyć sos z mielonym mięsem i lekko posypać żółtym serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika by je lekko zapiec. Wystarczy że ser się

Stare Gary
Zapiekanka gyros po mojemu 258

pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25-30 min w 180 °C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiowa, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił(...)Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo: 1) Ryż z majonezem i keczupem 2) Warzywa 3) Mięso 4) Ryż z majonezem i keczupem 5) Ser żółty  Uwaga: Nam zapiekanka najbardziej smakuje na drugi dzień. Wtedy piekę ją pod przykryciem bez dodatku sera, a na drugi dzień posypuję serem i odgrzewam w piekarniku lub w mikrofalówce

Kto ugości moich gości?
Mięsko z szynkowaru 198

niby są proporcje np.peklosoli czy żelatyny...ale ja zawsze daję na "wyczucie " i się udaje..w sumie peklosoli nie musimy dodawać, ale bez tego dodatku mięsko jest "szare"..ale i tak smaczne.. mięso wieprzowe  peklosól dowolne przyprawy żelatyna Mięso pokroić w kostkę,przełożyć mięso do robota z nożami tnącymi i chwilę "zmiksować" .Przełożyć do miski, dodać przyprawy

Moje domowe kucharzenie
Rosół drobiowy 224

więc u mnie gotowany jest na kurczaku zagrodowym. Dodatek marchewki, cebuli, pietruszki, lubczyku, korzenia selera i pora nadał rosołowi smaku i koloru. U mnie rosół jest w wersji podstawowej, bez wymyślnych dodatków smakowych i smakuje, tak jak według mnie rosół powinien smakować. Smak rosołu tworzy oprócz kurczaka, włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i lubczyk. Taki rosół, jeśli(...)umyć, oczyścić z ewentualnych pozostałości piór, włożyć do dużego garnka (co najmniej 5 - 6 litrowego) i zalać zimną wodą w ilości takiej, aby pokrywała mięso i mieściła się w garnku. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 2 godziny (od momentu zagotowania się). Rosół ma naprawdę bardzo wolno się gotować, tak tylko delikatnie "pyrkać". Po 2 godzinach dodać listek

Kuchcik gotuje
Galaretka wieprzowa - klasyka, ale bez nóżek. 218

szynka wieprzowa ziele angielskie liść laurowy włoszczyzna sól, pieprz żelatyna Wykonanie: Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć  zalać wodą  i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę, dodać do przecedzonego wywaru. Gotujemy bez nóżek, trzeba dodać żelatynę. Przeważnie dodajemy 6 małych łyżeczek

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania